20/8/09

Ο «διάλογος» Αγκυρας - Οτσαλάν


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Το σκηνικό θυμίζει «θέατρο του παραλόγου» αυτές τις μέρες στην Αγκυρα. Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Κατά τη συζήτηση του κρισιμότατου αυτού θέματος θα υπάρξουν εισηγήσεις, πέραν της κυβερνητικής, τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Κουρδικό όμως δεν αναφέρεται καν ως θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το δε περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης παραμένει άγνωστο. Στην αντίπερα όχθη ο από αρκετών ημερών αναμενόμενος «οδικός χάρτης» -δηλαδή η πρόταση λύσης- του φυλακισμένου ισόβια Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει ούτε αυτός γνωστοποιηθεί, αλλά οι δικηγόροι του διαρρέουν επιλεκτικά σε μέσα ενημέρωσης υποτιθέμενες ή πραγματικές δηλώσεις του Οτσαλάν, που αποκαλύπτουν την ουσία της επισήμως «ανύπαρκτης» πρότασής του.
Για να συμπληρωθεί αυτό το παιχνίδι σκοπιμότητας που αποσκοπεί στο να παρακάμψει τις ισχυρότατες αντιδράσεις κύκλων του τουρκικού κατεστημένου, που επιδιώκουν να τορπιλίσουν εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια λύσης του Κουρδικού, ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε κατηγορηματικά χθες ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε καν ως συνομιλητές τους Κούρδους!

«Ξεχάστε το Ιμραλί» δήλωσε ορθά - κοφτά ο Γκιουλ, αναφερόμενος στο νησί - φυλακή της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου μοναδικός κρατούμενος είναι ο Οτσαλάν. «Αυτοί δεν είναι συνομιλητές μας» πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα θα το λύσει η Τουρκία μόνη της.

Ο Γκιουλ έσπευσε φυσικά να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η λύση του Κουρδικού που σκοπεύει να επιδιώξει η κυβέρνηση διαφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. «Νομίζω ότι είναι σωστό να εργαστούμε γενναία πάνω σε όλα τα θέματα για να ενισχύσουμε την ενότητα του λαού μας καθώς και το αίσθημα του κάθε πολίτη ότι ανήκει στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών πρέπει να ενισχυθεί η ενιαία δομή της Τουρκίας και δεν πρέπει στο μέλλον να εμφανιστεί απειλή, γιατί η ενότητά μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ισχυριστεί πειστικά αυτά τα πράγματα γιατί η κουρδική ηγεσία, με διαρροές που αποδίδονται στον Οτσαλάν, χωρίς κανένας σχεδόν να γνωρίζει αν όντως αυτός έχει υιοθετήσει τέτοιες θέσεις, έχει ήδη προσφέρει στον Γκιουλ και τον Ερντογάν σημαντικότατα ανταλλάγματα: την αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα και την απάρνηση της κουρδικής ανεξαρτησίας!

«Η εποχή της νίκης με τα όπλα, όπως στη Γαλλική και στη Ρωσική Επανάσταση, έχει πια περάσει» φέρεται να έχει δηλώσει ο Οτσαλάν μη ζητώντας επιπλέον ανεξάρτητο κράτος ούτε καν ομόσπονδο, όπως π.χ. το Ιράκ. Κατά τις υποτιθέμενες θέσεις του, τώρα πια ο Οτσαλάν αρκείται σε κάποιου τύπου απλή αυτοοργάνωση του κουρδικού έθνους μέσα στο τουρκικό κράτος και καμιά πλέον αμφισβήτησή του, κερδίζοντας ένα κουρδικό κοινοβούλιο νομαρχιακών περίπου εξουσιών, με κουρδικά πολιτιστικά δικαιώματα και τοπικά όργανα τήρησης της τάξης.

Ακόμη και αυτά όμως κρίνονται υπερβολικά από κύκλους του τουρκικού κατεστημένου, για τους οποίους μέχρι και η συζήτηση με το ΡΚΚ, το κόμμα της κουρδικής αντίστασης, αποτελεί ταμπού. «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις οιουδήποτε είδους με μια τρομοκρατική οργάνωση» ξεκαθάρισε ως και ο μετριοπαθής τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ.


«Οποιος νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης χωρίς τον Οτσαλάν, ξεχνάει τον σημαντικότερο παράγοντα» απάντησε η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) Εμινέ Αϊνά.

ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Ευκαιρία για την Τουρκία


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν επιδιώκει ειλικρινά να βρει λύση στο Κουρδικό. Αλλωστε είκοσι πέντε χρόνια τώρα η στρατιωτική νίκη της Τουρκίας επί των Κούρδων ανταρτών έχει αποδειχθεί ανέφικτη. Και οι Κούρδοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν σε νικηφόρο έκβαση του ένοπλου αγώνα τους, τον οποίον με δυσκολία συνεχίζουν. Είναι έτοιμοι επομένως να κάνουν πολύ σοβαρούς συμβιβασμούς. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις αποδιδόμενες στον Οτσαλάν θέσεις εγκατάλειψης του ένοπλου αγώνα και της κουρδικής ανεξαρτησίας. Οποια λύση και αν βρεθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκή για την Αγκυρα παρά για τους Κούρδους.
Πηγή ethnos.gr




5 σχόλια:

  1. Σε αποκατάσταση τοπωνυμίων κουρδικών χωριών προχωρά η Τουρκία, ενώ μελετά επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με σκοπό την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Haberturk, το επαρχιακό συμβούλιο του Ντιγιάρμπακιρ, αποφάσισε να αποκαταστήσει το παλιό κουρδικό τοπωνύμιο της κωμόπολης Τσελκανίγια, σε αντικατάσταση του τουρκικού Κιρκπινάρ.

    Στην απόφαση αυτή του συμβουλίου, στο οποίο πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), δεν αντιτάχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο οποίος διορίζεται από το κράτος, όπως είχε πράξει σε αντίστοιχες προτάσεις στο παρελθόν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προβεί υπέρ των Κούρδων, ούτε και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

    Επιδιώκει όμως την εξασφάλιση λαϊκής, στρατιωτικής και κοινοβουλευτικής υποστήριξης για τη λεγόμενη «κουρδική πρωτοβουλία», η οποία φιλοδοξεί να πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να καταθέσει τα όπλα ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 25 χρόνια και υπολογίζεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων.
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα,το πόσο έχει υποφέρει ο λαός του Κουρδιστάν από την τουρκική επιθετικότητα και αν θα πιστέψουν σε "ειρηνικές" χειρονομίες...Μάλλον θέλουν να δημιουργήσουν αντίστοιχο καθεστώς με αυτό της Δυτικής Θράκης...Δεν ξέρω πώς, αλλά το να εκτουρκίσουν, ενδεχομένως στηριζόμενοι στον ισλαμισμό και στην οικονομία, τους Κούρδους είναι μια καλή λύση μακροπρόθεσμα. Μια Τουρκία σύγχρονη,με βιομηχανίες στον Κουρδικό τομέα, γρήγορα θα σβήσει τις μνήμες θανάτου που έχουν οι Κούρδοι, της καταπίεσης και της ταπείνωσης. Ένα "δημοκρατικό" σχέδιο των Τούρκων για τους Κούρδους δεν θα χρηματοδοτηθεί από την "ανθρωπιστική" ευρωπαϊκή ένωση; Μια Αμερική που φεύγει από το Ιράκ δεν θέλει να εξασφαλίσει την μη εισβολή της Τουρκίας και παράλληλα 2 συμμάχους στο Ιράκ, Τούρκους και Κούρδους; Θα κρατούσαμε την συνείδηση των μουσουλμάνων Θρακών μας ευνοϊκή προς την Ελλάδα και τις πράξεις τους ειρηνικές εάν δεν είμασταν πιο αναπτυγμένοι από την Τουρκία; Άλλωστε το σενάριο έχει παιχτεί παντού με επιτυχία...Τα λεφτά σβήνουν τις μνήμες. Η συμπεριφορά της Τουρκίας πάντως μού θυμίζει Οθωμανική (και Βυζαντινή) διπλωματία...Με τον Ερντογάν και το νέο team της εξωτερικής πολιτικής με επικεφαλής τον Νταβούτογλου, η Τουρκία αλλάζει πρόσωπο και σιγά σιγά βγαζει το "εθνικό" από την πολιτική της και παίζει ως πολυεθνική αυτοκρατορία κλείνοντας τα μέτωπα ένα-ένα, αλλά αφήνοντας ένα μέτωπο ανοιχτό: Το Αιγαίο (όπου Αιγαίο βλέπε πετρέλαια).Έτσι, η Τουρκία κλείνοντας το μέτωπο με τους Κούρδους θα μπορεί να πορευτεί είτε ευρωπαϊκά είτε ως υπερδύναμη της περιοχής με την Ελλάδα μας να παίρνει το ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα, από τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι μόνο καρπαζοεισπράκτορας από γίγαντες με πήλινα πόδια αλλά και από νάνους με χωρίς καθόλου πόδια. Η χανούμ ΚΑΙ αυτό το κατάφερε...άξιος ο μισθός της...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εμενα μου αρεσε η τοποθετηση του Πέτρος Ν.

    ΙοΠ,

    και βεβαια αξιος ο μισθος της ,
    τελικα ποιον εχει προθυπουργο η Ελλαδα ?

    λιγο πηγε να παρει πρωτοβουλιες με τον πουτιν και τονεβαλε στη θεση του
    αμα πατησει η γυναικα ποδι ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχει και το χαρέμι τους τρόπους του...
    Από αμερικανοτσολιάς νεογενίτσαρος είναι μια πορεία ατομικής επιτυχίας στη σύγχρονη ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.