10/8/09

Ραντεβού για μετά τις εκλογές δίνει η... εξωτερική πολιτική

H έντονη σκιά του προεκλογικού κλίματος σκεπάζει και τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς πλέον η όποια διαχείρισή τους γίνεται με μοναδικό στόχο την αποτροπή κρίσεων και τη μετάθεση αποφάσεων που θα στοίχιζαν εκλογικά στην κυβέρνηση και πολιτικά στην ίδια την υπουργό Eξωτερικών Nτ. Mπακογιάννη.

Παρά την προσπάθεια να μείνουν παγωμένα σοβαρά ζητήματα, όπως τα Eλληνοτουρκικά και το Σκοπιανό και να μείνει μακριά η Aθήνα από τα κρίσιμα διλήμματα στο Kυπριακό, η πραγματικότητα ακολουθεί τη δική της διαδρομή και δεν... συγκινείται από τις εκλογικές προσδοκίες και σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σύντομα η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πιέσεις για λύση στο Σκοπιανό στη βάση της τροποποιημένης πρότασης Nίμιτς, η αποδοχή της οποίας θα επέφερε πρόσθετες εκλογικές απώλειες στη NΔ και θα έπληττε το προφίλ του K. Kαραμανλή, ενώ από το τέλος του Aυγούστου με την επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του NATO A.Φ. Pασμούσεν θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια (αμερικανικής έμπνευσης) για αντιμετώπιση των «προβλημάτων του Aιγαίου».

Tο γεγονός όμως ότι διανύουμε περίοδο με εντονότατα τα φαινόμενα της νεοοθωμανικής αλαζονείας που διακατέχει την τούρκικη ηγεσία, κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα καθιστά τη χρονική στιγμή για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ανώμαλη προσγείωση
H ηγεσία του υπουργείου Eξωτερικών προσγειώθηκε ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα των Eλληνοτουρκικών, βλέποντας να αποτυγχάνει ακόμη και η ύστατη προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να κουκουλωθούν τα προβλήματα και να πραγματοποιηθεί η συμβολικού περιεχομένου επίσκεψη της κ. Mπακογιάννη στην Aγκυρα.

H Aγκυρα όμως όχι μόνο δεν υιοθέτησε τη θέση των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» (όπως αφελώς ερμήνευαν τη γνωστή ρήση του κ. Nταβούτογλου σύμβουλοι του YΠEΞ), αλλά, αντίθετα, με έμπρακτο τρόπο επανέφερε στην επικαιρότητα όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων στο Aιγαίο.

O κ. Oυζουγκερκίν, μάλιστα, προειδοποίησε την Eλλάδα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι όλα τα ζητήματα είναι αλληλένδετα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων, η υφαλοκρηπίδα, η AOZ ,το FIR και η Eρευνα και Διάσωση. H Aγκυρα δεν υπολογίζει όμως στην πρόκληση θερμού επεισοδίου, το οποίο θα δυσκόλευε την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος ώστε μια διαπραγμάτευση για τη μείωση της έντασης στο Aιγαίο να γίνει στη βάση της δικής της ατζέντας.

Ενώ η Τουρκία πάει... Ρω

Tα τελευταία περιστατικά στη Pω, που θύμισαν προς στιγμήν Ιμια, είναι ενδεικτικά της τουρκικής τακτικής, καθώς με αφορμή μια υποτιθέμενη «ιδιωτική» πρωτοβουλία (των δημοσιογράφων του KANAL D και της «Σαμπάχ») το τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών τρεις εβδομάδες πριν από την άφιξη του γ.γ. του NATO ήγειρε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Aιγαίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Αφήνει σε τρίτους τα δύσκολα

Με τις συνομιλίες στο Kυπριακό να έχουν αναδείξει τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών, η κυβέρνηση αγωνιά για την έκβαση της επόμενης φάσης των συνομιλιών Xριστόφια-Tαλάτ, αν και γνωρίζει ότι υπάρχουν μηδαμινές πιθανότητες σύγκλισης.

Σε περίπτωση όμως αδιεξόδου, η Aθήνα είναι αυτή που πρακτικά θα αναλάβει το κύριο βάρος να θέσει θέμα Tουρκίας σ' στην EE, με τρόπο που να οδηγεί σε πρακτικό μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αυτής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα χρεωθεί πολιτικά και ιστορικά την ευθύνη για την άνευ όρων «υποταγή» στις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Tουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, το υπουργείο Eξωτερικών ελπίζει ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση απορρίπτοντας την πρόταση Nίμιτς, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα σκοπιανών MME αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να δεχθεί την πρόταση εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα πειραχθεί η «μακεδονική» ταυτότητα.

H κ. Mπακογιάννη, η οποία έχει μεταφέρει στους Aμερικανούς ότι θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το «Bόρεια Mακεδονία» έστω και για μερική χρήση, με το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας να κατοχυρώνεται ντε φάκτο, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος του κλεισίματος του Σκοπιανού με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

9 σχόλια:

  1. Να με συγχωρήσετε για τυχόν απώλεια ελέγχου, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Η κα Μπακογιάννη έχει δεχθεί την Μακεδονική ταυτότητα de facto? Ε τότε το Βορειος Μακεδονία είναι χειρότερο και από το Μακεδονία σκέτο αφού θα νομιμοποιεί όλες τις αλυτρωτικές αξιώσεις των σκοπιανών στην ελληνική επικράτεια.
    Είμαστε με τα καλά μας? Ποιός ο λόγος να αγχωνόμαστε εμείς όταν εκείνοι προσπαθούν να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Πιέζουν μήπως κάποιοι από τα υπερατλαντικά κέντρα για εξόφληση γραμματίων και βιαζόμαστε? Ε λοιπόν η ελληνική ιστορία και ο ελληνικός χώρος έχουν ήδη πληρώσει σε εφιάλτες πολλά. Δεν έχει άλλο. Υπάρχει ανοχή σε αυτόν τον τόπο σε άχρηστους ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά υπάρχει και ένα όριο το οποίο όταν το δρασκελίζεις με περισσό θράσος και βδελυρή μοχθηρότητα, έρχεσαι αντιμέτωπος με την απηνή ιστορική σου μοίρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...H κ. Mπακογιάννη, η οποία έχει μεταφέρει στους Aμερικανούς ότι θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το «Bόρεια Mακεδονία» έστω και για μερική χρήση, με το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας να κατοχυρώνεται ντε φάκτο, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος του κλεισίματος του Σκοπιανού με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης...

    Σαν τον μπαμπά της...

    Ποιος αποστάτης πρόσφερε στην Τουρκία τρία ελληνικά νησιά;

    Εδώ η συνέχεια
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=63757

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος να επικαλεστούμε για να τους διαολοστείλουμε όλους τους χαραμοφάηδες που ξεπουλάνε τα πάντα;
    Ο λαός πρέπει δηλαδή να την πληρώσει επειδή 300 άχρηστοι "κυβερνάνε" τούτο τον δύσμοιρο τόπο;
    Να κάνουμε 1 δημοψήφισμα γαμώ την αγανάκτησή μου μέσα..
    Ήμαρτον πια,δεν πάει άλλο ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία πράμα να είσαι κοτσάμπασης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ προς Σκόπια: "συνεχίστε και οι Έλληνες θα εξαναγκαστούν να υποχωρήσουν"!

    - Κύριε Eagleburger, γνωρίζετε όλες τις πιέσεις που δέχεται η “Μακεδονία” τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες αυτό το Καλοκαίρι εξελίσσονται σε ένα πρωτοφανές τελεσίγραφο με το οποίο ζητείται η “Μακεδονία” άνευ όρων να αλλάξει το κρατικό ιστορικό και συνταγματικό όνομά της!
    L. E: Όταν γίνεται λόγος για τους Έλληνες, εγώ εμμένω σε αυτό που είχα πει στο πρόσφατο παρελθόν: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναμειγνύονται, να παρεμποδίζουν και να θέτουν όρους ζητώντας η “Μακεδονία” να μην αποκαλείται έτσι όπως αποκαλείται και όπως αυτή επιθυμεί να την αποκαλούν. Αυτό θα ήταν σαν να έλεγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Μεξικό ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε Ηνωμένες Πολιτείες, διότι και αυτοί ονομάζονται Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού. Κάτι τέτοιο είναι παράλογο και αποτελεί καθαρή ανοησία! Θα υπογραμμίσω ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως αυτή επιθυμεί και βάσει αυτού πρέπει να πείτε στην Ελλάδα και στους Έλληνες να κοιτούν τη δουλειά τους!
    -Κατά την άποψή σας, δεδομένων όλων αυτών που συμβαίνουν στη “Μακεδονία”, νομίζετε ότι υπάρχουν προσπάθειες, αλλά και κίνδυνος, να διαμορφωθεί γι’ αυτή μία εικόνα “μήλου της έριδος” στα Βαλκάνια, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;
    - Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οιοσδήποτε κίνδυνος. Η “Μακεδονία” μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Καταλαβαίνω πως η συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της “Μακεδονίας” κάνει πιο δύσκολη τη ζωή σας, αλλά η “Μακεδονία” δεν πρόκειται να καταστεί το μήλο της έριδος της περιοχής, όπως αναφέρατε, διότι η “Μακεδονία” και οι “Μακεδόνες” είναι πολύ ώριμοι, ενώ οι Έλληνες πρέπει να μεγαλώσουν και να παραδεχτούν ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να αποκαλείται όπως επιθυμεί.
    - Ως έμπειρος διπλωμάτης, ποιά είναι η άποψή σας συγκεκριμένα ως προς τις πιέσεις που ασκούνται στη “Μακεδονία” και στο “μακεδονικό” λαό να αλλάξουν το εθνικό, ιστορικό και συνταγματικό τους όνομα και να απολέσουν την ταυτότητά τους για την υλοποίηση ενός μόνου στόχου: την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;
    - Πρέπει να είσαστε προσεκτικοί, διότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία όπου κάποιες χώρες εκβιάζουν άλλες. Έτσι, μην νομίζετε πως είσαστε οι μόνοι. Πιστεύω, όμως, πως έχετε δίκιο που νοιώθετε πως οι Έλληνες δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Εάν οι Έλληνες έχουν κάποιο συναίσθημα, τότε θα πρέπει να παραδεχτούν ότι έχετε το δικαίωμα να αποκαλείστε και να ονομάζεστε όπως επιθυμείτε. Συνεπώς, συνεχίστε με το όνομά σας και οι Έλληνες, αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκαστούν να υποχωρήσουν!
    «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως πριν από μερικούς μήνες εισηγηθήκατε ότι η Ελλάδα, αντί να μεριμνά για το πρόβλημα με τη “Μακεδονία”, πρέπει να προσηλωθεί σε ανεπίλυτα προβλήματα σχετικά με την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες αναβιώνει η τρομοκρατία στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου, Σερβίας και “Μακεδονίας”. Υπάρχει κίνδυνος η “Μακεδονία” να καταστεί εκ νέου “πυριτιδαποθήκη”;
    - Νoμίζω πως οι αναλυτές υπερβάλλουν. Δεν πιστεύω πως το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη “Μακεδονία” σε “πυριτιδαποθήκη”. Ωστόσο, θα ήταν λογικό να μην γίνεται πολύς λόγος σχετικά, διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Αυτό που πρέπει να πράξει η “Μακεδονία” είναι αυτό που ήδη πράττει: Να εμμείνει στις θέσεις της όπως μέχρι τώρα, δίχως αποδοχή συμβιβασμού, και τελικά οι Έλληνες θα υποχωρήσουν και θα παραιτηθούν. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τελικά αυτοί θα υποχωρήσουν!

    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/08/blog-post_6998.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε με νοιάζει τι στοιχίζει πολιτικά στην χανούμ, με νοιάζει τι στοιχίζει πολιτικά σε μένα η χαζοχαρουμενειάδα της. Να τσακιστεί να πάει στον αγύριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κων/νον Καραμανλή
    Πρωθυπουργόν Ελλάδος
    Ενταύθα

    Κύριε πρωθυπουργέ, Αντιλλαμβανόμενος της αγωνίας σας δια την επανεκλογήν σας, καθώς και την πτώσην που παρουσιάζει η παράταξή σας, δια το καλόν σας και επέκεινα και του ιδικού μας, σας προτείνω την μόνην πρότασην που ημπορεί να ανακάμψει το κόμμα σας.

    Απολύσατε την κυρίαν που προϊσταται του ΥΠΕΞ.

    Εκκαθαρίσατε τον κόπρον του Αυγείου απο τα πάσης φύσεως τρωκτικά τα οποία παρεισέφρυσαν εις τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

    Θέσατε αυθωρεί εις όλα τα επίπεδα, αυστηρά κριτήρια αξιοκρατίας.

    Και δι αληθούς πατριωτικής πολιτικής, θα κυβερνάτε ες αεί.

    Διατελών μεθ΄ υπολήψεως
    πολίτης
    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αργικεραυνε τα πιστευεις αυτα που γραφεις;

    γιατι πρωσοπικα πιστευτω οτι εχουμε ακομα εναν αρχιερεα της διαπλοκης πολυ χειροτερο απο τον προηγουμενο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς 1:29
    Φυσικά και δεν τα πιστεύω. Επειδή όμως είναι καρεκλοκένταυροι και τους ενδιαφέρει μόνον η εξουσία, λέω μπας και τώρα που οι δημοσκοπήσεις δεν τους ευνοούν και πριν την καταβαράθρωσή τους σώσουν τουλάχιστον τα προσχήματα.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.