20/8/09

Διόρθωση αναφοράς για "τουρκική αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης" από το Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε διπλωματικά για τη διόρθωση, η οποία έγινε απαλείφοντας την αναφορά για τουρκική αρμοδιότητα και αναφέροντας μόνο ότι η άσκηση πραγματοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο.
Με διορθωμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ξεκινά η κύρια φάση της στρατιωτικής άσκησης έρευνας και διάσωσης "Έμπιστη Γοργόνα", που πραγματοποιείται από τις 17 μέχρι τις 21 Αυγούστου στην ανατολική Μεσόγειο από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη (19/8) το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μετά από ελληνική παρέμβαση απάλειψε από την ιστοσελίδα του την πληροφορία ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε "τουρκικές περιοχές αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης".

Σημειώνεται ότι η άσκηση περιλαμβάνει και περιοχή του Αιγαίου νοτίως και ανατολικά του Καστελόριζου, δηλαδή σε ελληνικά ύδατα με ελληνική τέτοια αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε διπλωματικά για τη διόρθωση, η οποία έγινε απαλείφοντας την αναφορά για τουρκική αρμοδιότητα και αναφέροντας μόνο ότι η άσκηση πραγματοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην φετινή άσκηση "Έμπιστη Γοργόνα" (Reliant Mermaid) θα συμμετέχουν οκτώ πλοία, τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης από τις τρεις χώρες.

«Μαζεύει» το Ισραήλ τα περί τουρκικού χώρου έρευνας-διάσωσης νότια του Καστελόριζου

Το απόγευμα της Τετάρτης διόρθωσε τελικά το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας την ανακοίνωση που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του για την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ και εμφάνιζε την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και εντός του FIR Αθηνών ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης».

Η άσκηση έρευνας και διάσωσης που φέρει την κωδική ονομασία «Έμπιστη Γοργόνα» έχει αρχίσει από τις 17 Αυγούστου, αλλά η κύρια φάση της ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη. Η άσκηση προβλέπεται να διαρκέσεις έως τις 21 Αυγούστου. Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά ανάλογη άσκηση που πραγματοποιούν οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος συνολικά οκτώ πλοία (1 από τις ΗΠΑ, 2 από το Ισραήλ και 5 από την Τουρκία), τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη από τις τρεις χώρες.

Της αλλαγής στην ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου προηγήθηκε διάβημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα διεξαγωγής και συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών.
ΝΕΑ,Νooz.gr

2 σχόλια:

  1. Η χώρα μας κανονικά θα πρέπει να επιβάλει την αναφορά στην ιστοσελίδα του Ισραηλινού υπουργείου αμύνης, ότι η άσκηση θα γίνει εντός περιοχών στις οποίες αρμοδιότητα για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης έχει η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Ανώνυμο. Σωστά! Αλλο η επικέντρωση της αναφοράς στις "περιοχές αρμοδιότητας της Ελλάδας" και άλλο "στην Ανατολική Μεσόγειο" γενικώς και αορίστως....
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.