22/8/09

Νέα διάσταση στον ανατρεπτικό λόγο του Αριστοφάνη

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές ή όπως τουλάχιστον γνώριζαν παλαιότερα, δημιούργησαν τη δημοκρατία, την κωμωδία, την τραγωδία και την φιλοσοφία. Και πολλές από τις σύγχρονες λέξεις που σηματοδοτούν τον πολιτισμό έχουν τη ρίζα τους στην αττική διάλεκτο της αρχαίας Αθήνας.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι δημιούργησαν μια μορφή τέχνης που σήμερα αποκαλούμε άσεμνη, βρώμικη ή ελαφριά πορνογραφία, αναφέρει σε άρθρο γνώμης ο δημοσιογράφος Λιουκ Σλάτερι της έγκυρης αυστραλιανής εφημερίδας ‘Δι Οστράλιαν’ (The Australian).

Αφορμή για το άρθρο του κ. Luke Slattery, με τίτλο "The Greeks had a blue word for it", στάθηκε η νέα σειρά μεταφράσεων του έργου του Αριστοφάνη από την ‘Κλασική Βιβλιοθήκη Λομπ’ (Loeb Classical Library) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το άρθρο επικεντρώνεται στον καυστικό και συχνά βωμολόχο λόγο του Αριστοφάνη και επισημαίνεται ότι οι νέες μεταφράσεις του έργου του φωτίζουν αυτή την πλευρά του, σε αντίθεση με παλαιότερες που την απέκρυπταν.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές ή όπως τουλάχιστον γνώριζαν παλαιότερα, δημιούργησαν τη δημοκρατία, την κωμωδία, την τραγωδία και την φιλοσοφία. Και πολλές από τις σύγχρονες λέξεις που σηματοδοτούν τον πολιτισμό έχουν τη ρίζα τους στην αττική διάλεκτο της αρχαίας Αθήνας.

Αλλά "δεν είναι όλα τα δώρα που αποκτήσαμε από τους σεβαστούς προγόνους μας χρυσά, καθώς οι Αθηναίοι δημιούργησαν επίσης μια μορφή τέχνης που σήμερα αποκαλούμε άσεμνη, βρώμικη ή ελαφριά πορνογραφία". Συγκεκριμένα, "η γλώσσα του θεάτρου, αυτής της μοναδικής αθηναϊκής συμβολής στο δυτικό πολιτισμό, ήταν εντελώς άσεμνη". Δίνονται χαρακτηριστικά παραδείγματα από έργα του Αριστοφάνη και επισημαίνεται ότι για έναν τουλάχιστον αιώνα οι εκδότες της κλασικής σειράς Λομπ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέκρυπταν την καυστική διονυσιακή πλευρά του έργου του Αριστοφάνη. Ωστόσο οι πρόσφατες μεταφράσεις του Αριστοφάνη στη σειρά Λομπ είναι πιο πιστές στο αρχικό κείμενο, στο πλαίσιο της προόδου της επιστημονικής κοινότητας και μιας πιο φιλελεύθερης αντίληψης απέναντι στους αστεϊσμούς με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Όπως επισημαίνει μια Γερμανίδα καθηγήτρια των κλασικών σπουδών, οι μεταφράσεις των εκδόσεων Loeb δείχνουν τελικά επίσης τις πολιτιστικές τάσεις των εποχών κατά τις οποίες συγγράφονται. Παλαιότερα η κλασική εκπαίδευση θεωρούνταν τμήμα της καλλιέργειας και της διαμόρφωσης μιας ελίτ. Στις μέρες μας η αναβίωση των κλασικών σπουδών διευρύνει το ενδιαφέρον μας για το παρελθόν και συμπεριλαμβάνει στον όρο "κλασικός" και θέματα που παλαιότερα φαίνονταν βάρβαρα. Το έργο του Αριστοφάνη εμπεριέχει άσεμνα αστεία, αλλά ο θεατρικός λόγος του συνδυάζει την υψηλής αξίας γλώσσα με το χυδαίο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο ανατρεπτικός λόγος του Αριστοφάνη είχε ένα λογικό στόχο, την κοινωνική κριτική, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία της Δημοκρατίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

9 σχόλια:

  1. ότι ήταν μισάνθρωπος,μισογύνης,μισόξενος,μεσοαστός βολεμένος και βαθειά κοινωνικά ρατσιστής κανένας δεν το λέει;μην πω ότι ευθύνεται για την δολοφονία του Σωκράτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >μεσοαστός βολεμένος και βαθειά κοινωνικά ρατσιστής<

    Όροι άνευ νοήματος για την εποχή του Αριστοφάνους. Για τα τρία πρώτα δεν ξέρω.

    Όντως, πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για την καταδίκη του Σωκράτους. Είναι, όμως, αμφίβολο αν την επεδίωξε, ή αν την προκάλεσε τελικά με την αχαλίνωτη σάτιρά του. Προσωπικά, πιστεύω το δεύτερο. Πολλοί ήθελαν να βγάλουν τον Σωκράτη από την μέση και βρήκαν πάτημα στον Αριστοφάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν διαβάσεις τα έργα του από το πρωτότυπο θα καταλάβεις.Φυσικά και το νόημά τους είναι μοναδικό και παραμένει κορυφαίο,αυτή όμως είναι η μία πλευρά,ο Αριστοφάνης είχε και τη μαύρη του πλευρά που σήμερα δεν θα μας άρεσε καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηταν και αντισημιτης επισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομίζω,δεν αναφέρει τίποτα για Εβραίους,αλλά όλα τα άλλα που αναφέρω ήταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν αναφερθηκα στον αντισημιτισμο του Αριστοφανη για τους Εβραιους.
    Αναφερθηκα στον αντισημιτισμο του για τους Παλαιστινιους.
    Αλλα για ψαξε καλυτερα στα κιταπια σου, κατι θα βρεις και για τους Εβραιους.
    Μη ξεχνας οτι ο Αριστοφανης ηταν εγκαρδιος φιλος και προσκεκλημενος συχνα στα ανακτορα του Ξερξη.
    Οποτε μη ψαχνεσαι, αυταποδεικτος ο αντισημιτισμος του.
    Χειροτερος απ τον Ναζι Αχμαντινεζαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν τον γνωρίζω αυτό που λες,εγώ έχω διαβάσει τα έργα του (τα οποία ως γενικό νόημα,ή ως "διαλεγμένο" νόημα είναι εξαιρετικά),αν θες πες μας τα στοιχεία σου.
    Γενικά τον όρο "αντισημιτισμό" τον θεωρώ λανθασμένο,Σημίτες δεν ήταν ούτε είναι μόνο οι Εβραίοι,απλά οι Γερμανοί βρήκαν τον όρο αυτό και σήμερα κάποιοι Εβραίοι το εκμεταλλεύονται προβάλλοντας το γένος τους ως τους μοναδικούς αληθινούς Σημίτες...ενώ οι άλλοι είναι μαϊμού.
    Επίσης πράγματι έχει γίνει τεράστια κατάχρηση και εκμετάλλευση του όρου αυτού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο Ξέρξης δεν γούσταρε τους Σημίτες;πρώτη φορά το ακούω,συνήθως οι λάτρεις τις εναλακτικής "ιστορίας" λένε το αντίθετο και ότι φυσικά όλα ήταν μια εβραϊκή συνομωσία του καιρού εκείνου.επίσης πρώτη φορά ακούω ότι ο Αριστοφάνης είχε τόσο στενές επαφές μαζί του,για γράψε περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητε/η Sapphire,
    Περυσι ταξιδεψα σε μια μακρυνη χωρα της πρωην Σοβιετικης Ενωσης για δουλειες, που λεγεται Μπιρομπιτζαν. (Birobidzhan)
    Απεναντι απ' το ξενοδοχειο που εμενα υπαρχει ενα μικρο εστιατοριο που πηγαινα και ετρωγα τακτικα.
    Ο ιδιοκτητης Ελληνας γεννημενος και μεγαλωμενος στη Θεσσαλονικη! Γιναμε φιλοι λοιπον και καθε φορα που ετρωγα με την παρεα μου, ερχοτανε στο τραπεζι μας και μιλουσαμε.
    Οταν ηρθε η ωρα να τον αποχαιρετησω με κατευοδωσε με την εξης συμβουλη:

    "Φοβου τους ηλιθιους!" μου ειπε.
    Με απορια γυρισα και τον ρωτησα:
    "Τι εχω να φοβηθω απο δαυτους αφου ειναι ηλιθιοι".
    "Ναι, μου αποκριθηκε, "αλλα οι ηλιθιοι ειναι η πλειοψηφια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.