9/8/09

Πώς εκλαμβάνουν οι Τούρκοι την ελληνική πολιτική για Κύπρο-Αιγαίο


Επειδή ο κρίσιμος Δεκέμβρης είναι προ των πυλών και επειδή συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, παραθέτουμε σήμερα μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο τουρκικό ινστιτούο διεθνών σχέσεων INAF, στις 13 Αυγούστου του έτους 2000. Κατά την άποψή μας, το κείμενο έχει τη σημασία του, αφού εμπεριέχει τον πυρήνα της τουρκικής γεωπολιτικής άποψης για την Κύπρο και το Αιγαίο.
Και να μην ξεχνάμε, για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τον αντίπαλο, πρέπει να ξέρεις τί σχεδιάζει και πώς σκέπτεται!

Ακολουθεί η μετάφραση από το τουκρικό κείμενο.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με τη συμφωνία του Ελσίνκι, που υπογράφηκε το Δεκέμβρη του 1999, ζητήθηκε από την Τουρκία η επίλυση των προβλημάτων της με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισδοχής της στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισδοχής της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν μια στάση παρόμοια με αυτή των Ελλήνων στο θέμα αυτό.
Τι είναι όμως αυτό που επιζητούν από την Τουρκία;

- Να μην αντιδράσει στην επεκτατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην πρόθεσή της να επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 12 ν. μ.
- Να αποχωρήσει από την Κύπρο στην οποία εξασφάλισε την ειρήνη το 1974 και να την εγκαταλείψει στην ελληνική κυριαρχία.


Με αυτό το σχέδιό της η Ελλάδα, εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αποσκοπεί στα εξής:

- Στην περικύκλωση της Τουρκίας από Δυσμάς και από Νότο.
- Στον έλεγχο των θαλάσσιων αξόνων διασύνδεσης της Τουρκίας με τον κόσμο.
- Στην απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τον κόσμο.
- Στη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα τυπικό μεσανατολικό κράτος.


Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν την ελληνική πολιτική επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα ενισχυθούν οι αγώνες που κάνουν για να απομακρύνουν τους Τούρκους από την Ανατολία, η οποία είναι πατρίδα τους από το 900 μ.Χ., και να τους ξαναπετάξουν στις στέπες της Κ. Ασίας, εκεί από όπου ήρθαν.
Για την ενοποίηση της Τουρκίας με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σημαντικό ρόλο παίζει το θαλάσσιο εμπόριο, αφού η Τουρκία είναι χώρα που βρέχεται από θάλασσα από τρεις πλευρές. Τα τρία σημαντικά λιμάνια από τα οποία διεξάγεται το θαλάσσιο εμπόριο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Τουρκίας, είναι η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Μερσίνα.
Ο πολιτικός στόχος της Ε.Ε. και της Ελλάδας είναι ο έλεγχος των βασικών λιμανιών της Τουρκίας αλλά και των ναυτικών οδών που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, και η μετατροπή της Τουρκίας σε κράτος ξηράς, πράγμα που προσπάθησαν άλλωστε να κάνουν και με τη Συνθήκη των Σεβρών.
Η δύση προσπάθησε να πετύχει αυτό το στρατηγικό στόχο με τη συνθήκη των Σεβρών, ενώ τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Μερσίνας καταλήφθηκαν αμέσως μετά την υπογραφή της συνθήκης κατάπαυσης του πυρός του Μούδρου και πριν την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τις μέρες αυτές, που αποτελούν την απαρχή του 21ου αιώνα, παρατηρούμε ότι βήμα-βήμα επανέρχονται τα θέματα που απασχόλησαν την Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ παρατηρούμε επίσης ότι συνεχίζεται αγώνας που δίνεται για 12 ολόκληρους αιώνες.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (INAF)
13 Αυγούστου 2000


8 σχόλια:

  1. η τουρκια ειναι 70εκατομμυρια
    οποτε τον μπουλο....

    η Ελλαδα 10εκατ Ελληνες.. + 3 εκατ λαθρομεταναστες

    σχεδον 1-1 εργατικο δυναμικο, στις ηλικες 20 με 40 με τους μεταναστες...

    σε βαθος χρονου τον μπουλο.

    Η Ελλαδα θα γινει δορυφορος της Τουρκιας- κρατος μαριονετα

    γιουσουφακι της Τουρκιας.....

    Το χρημα δεν εχει χωρα ΚΑΙ εθνος οποτε, σιγα μη σκασει η Ελιτ που μας κυβερναει.

    Οι Ελληνες πολιτικη αν και πολλοι δεν το καταλαβαινουν πρατουν τα βελτιστα για την Χρηματοικονομικη αναπτηξη της Μεγαλοαστικης ελιτ που μας κυβερναει και οχι για τους ψηφοφορους...

    Χαριζει εγγυησης δημοσιου χρηματος
    Παραγραφη χρεει ομαδων και επειχηρησεων.

    Στηριζει τραπεζες και επειχηρησης με 40% κερδη τοσα χρονια στη πρωτη δυσκολια...
    γιατι να μην πληρωσουν απο τα κερδη τους τα τελευταια 20χρονια η τραπεζες και λοιπες επειχηρησεις μονο να τους ταιζει το ΄΄καπιταλιστικο'' κρατος στη πρωτη δυσκολια

    Εχουμε σοσιαλισμο ή καπιταλισμο;...


    Δημιουργει νομους για την αμεση καταστολη των αντιδρασεων, περιορισμο των ελευθεριων και εξοπλιζεται με αναλογο οπλισμα.

    Δεν ειναι τυχαιο οτι στης Ηνωμενες πολιτειες το 10% του πληθυσμου περναει απο τις φυλακες...

    Δηλαδη τη φυλακοποιηση των πολιτων που γενιουνται σε λαθος κινωνικη ταξη σε ενα κρατος που τους οδηγει στη φυλακη και στη κοινωνικη απομωνοση .....

    Η αυξηση εγγληματικοτητας που βιωνουμαι τα τελευταια χρωνια εχει τη βαση της στη μειωση του βιωτικου επιπεδου.

    Δεν τους ενδιαφερει η εξωτερικη πολιτικη περα απο την αυξηση της οικονομικης ισχης τους(πρωσοπικα και οχι του κρατους) και αν τους συμφερει να μας παραδωσουν στην Τουρκια θα το καμουν.

    Δεν τους ενδιαφερει τιποτα περισσοτερο περα απο τη διατηρηση των καρεκλων τους και τη βελτιωση της χρηματοοικονομικης τους καταστασης

    και οι πολιτες τις Ελλαδας ειναι αρνια για αρμεγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι και πώς σκέφτονται.Πάντως πολύ γελάω όταν ακούω ότι πιστεύουν πως οι Ευρωπαίοι ...μας υποστηρίζουν!Δεν τους κόβει ότι αν κάτι τέτοιο ίσχυε, το 1923 δεν θα είχε δημιουργηθεί η Τουρκία ; (ρητορική ερώτηση,μετά από τόση πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί για όλα τα θέματα,πώς να σκεφτούν το αυτονόητο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα, πολύ καλή η πληροφόριση!
    Κι σ΄ευχαριστούμε θερμά!
    Εγώ να σου πω πως αντιλαμβάνομαι την Τουρκική πολιτική σχετικά με εμάς?
    .-Μας έχουν καταλάβει οι Τούρκοι τι κότες είμαστε και θέλουν να μας πάρουν το κοτέστι...
    Το θές κι αλλιώς...?
    Μας κατάλαβαν τι αδερφές είμαστε και θέλουν να μας "πεταλώσουνε" με Οθωμανικό τρόπο...κατάλαβες...

    Την μάνα τους που τους γέννησε στις στέπες και τον πατέρα τους που τους τάϊζε ψοφίμια,πρωι-πρωι πάλι μου "φτιαξες την μέρα"...
    Το κέρατό τους βρωμότουρκοι...

    Ας έρθουν να δούνε πως "αντιλαμβανόμαστε" εμείς τα Ελληνοτουρκικά και όχι οι αδερφές μας που κακαρίζουν ασταμάτητα...
    Ούστ από κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναλύοντας τελείως ψυχρά την τουρκική αντίληψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το συμπέρασμά μου είναι το εξής:
    1. Οι τούρκοι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι οι παλιές συνθήκες που όριζαν το θαλάσσιο καθεστώς της πατρίδας τους είναι ετεροβαρές προς όφελος της Ελλάδας.
    2. Οι τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει παραχωρώντας η Ελλάδα εθνική κυριαρχία στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.
    3. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν δεν έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο αλλά με το γεωστρατηγικό βάρος της Τουρκίας συγκρινόμενο με εκείνο της Ελλάδας.

    Αν συμπεριλάβουμε στην ανάλυσή μας αυτές τις παραμέτρους εγώ έχω τις εξής λογικές παρατηρήσεις να κάνω.
    Η τουρκική ναυτιλία σε σχέση με την ελληνική ναυτιλία δεν αντέχει σε καμία σύγκριση. Άρα de facto η Ελλάδα είναι ναυτικό κράτος ενώ η Τουρκία όχι. Μήπως να μιλήσουμε για τις υχθυοκαλλιέργειες και ποια είναι η σύγκριση; Να πάμε στην Ιστορία; Τα νησιά του Αιγαίου από αιώνων κατοικούνταν από ελληνόφωνους πληθυσμούς χριστιανούς ορθόδοξους στο θρήσκευμα καθ’ όλη την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι σημερινές τουρκικές παραλίες της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922 είχαν πολύ σοβαρό ποσοστό ελληνικών πληθυσμών. Η ίδια η Σμύρνη σε ποιών τα χέρια ήταν ακόμα και επί οθωμανικής κυριαρχίας; Ο διακανονισμός που έγινε μέσω των συνθηκών μετά την τελική έκβαση της ατυχούς για τα ελληνικά συμφέροντα μικρασιατικής εκστρατείας, ασφαλώς και δεν ήταν δίκαιος αλλά η όποια αδικία ήταν σε βάρος των ελληνισμού που ήταν ο χαμένος εκείνου του πολέμου και που είχε και έχει ακόμα κοιτίδα το Αιγαίο και αναπτύχθηκε οικονομικά και κοινωνικά γύρω απ’ αυτή την θάλασσα.
    Εφ’ όσον η τουρκική επιχειρηματολογία για το δικό τους δίκαιο κινείται γύρω από το γεωστρατηγικό βάρος της Τουρκίας και όχι με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνής συνθήκες τις οποίες η Τουρκία συνυπέγραψε στο παρελθόν ποιος μας βεβαιώνει ότι ο όποιος σημερινός διακανονισμός ο οποίος πετυχαίνει το μέγιστο των τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο δεν θα καταστρατηγηθεί σε μελλοντικό χρόνο όταν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες μεταβληθούν; Σε τελική ανάλυση εφόσον υπάρχουν διεθνολόγοι που αναλύουν τις διεθνής σχέσεις σε αυτές τις βάσεις η καλύτερη απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει βάση συμφωνίας αλλά ούτε και συνδιαλλαγής και απλούστατα αν η Τουρκία επιθυμεί να μας επιβάλει τις απόψεις της η μόνη λύση είναι η προσφυγή στην ένοπλη βία αλλά σε αυτή την περίπτωση οι φίλτατοι τούρκοι αναλυτές να είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις γελοίες χορευτικές φιγούρες ή τα αιώνια χαμόγελα ελλήνων πολιτικών. Αφού ξέρουν ότι μπορεί να βρουν τον διάολό τους γιατί τρίβονται συνεχώς στην γλίτσα του τσομπάνη;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση προς τον "Ανώνυμο" και το σχόλιο που κατέθεσε στις 9 Αυγούστου 2009, και ώρα 10:55 πμ.

    Αγαπητέ συμφωνούμε σε όλα αυτά που αναφέρεις περί άρχουσας τάξης κλπ, ειδικά δε στις 3 τελευταίες προτάσεις.

    Νιώθω όμως την υποχρέωση να σου ασκήσω -φιλικά πάντα- την κόσμια, νηφάλια και δημιουργική κριτική μου, σε δύο τουλάχιστον σημεία:

    1ον) Από πού προκύπτει η τοποθέτησή σου "Δεν ειναι τυχαιο οτι [στις] στης Ηνωμενες πολιτειες το 10% του πληθυσμου περναει απο τις φυλακες...";

    α. Μπορείς να παραθέσεις μιά επίσημη πηγή; Μήπως άκουσες κάπου ότι υπάρχει -όντως- στις ΗΠΑ δυσαναλογία μεταξύ λευκών και μαύρων κρατουμένων, οπότε και τίθεται θέμα επιλεκτικής λειτουργίας του συστήματος; Αν ισχύει, τότε ναι αυτό είναι ένα θέμα που συζητιέται στις ΗΠΑ, δεν έχει όμως καμμιά σχέση με ό,τι αρχικά ανέφερες και σίγουρα είναι άσχετο με το ζήτημα που συζητάμε εδώ (δηλ: Πώς εκλαμβάνουν οι Τούρκοι την ελληνική πολιτική για Κύπρο-Αιγαίο)

    β. Αν όμως ισχεύει το αρχικό (περί του 10%) γιατί σώνει και καλά αυτό είναι κακό; Δεν λέω ευχής έργο θα ήταν να ζούσαμε σε μιά (ουτοπική) παραδεισένια κοινωνία, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Η ίδια όμως η κοινωνία σου δίνει το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στην νομιμότητα και την παρανομία. Ειλικρινά περιμένω την ανταπάντησή σου και μάλιστα με επιχειρήμτα και αποδείξεις, αλλά πού βρίσκεις το δύσκολο να δεχτούμε ότι σε μιά κοινωνία όπως αυτή των ΗΠΑ, είναι λογικό ΑΦΟΥ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, ένα ποσοστό, (έστω το 10%, φυσιολογικό μου φαίνεται), να περνάει έστω και μία φορά στην ζωή του από την φυλακή, έστω και για μέρα; Άλλωστε καλό είναι να ξέρουν όλοι ότι στις ΗΠΑ οι αρχές δεν αστειεύονται. Αν δικαστείς και κριθεί ότι πρέπει να κάνεις φυλακή, θα κάνεις φυλακή. Εδώ έχουνε στείλει φυλακή "shop-lifters" επειδή πιάστηκαν κατ' επανάληψη να κλέβουν από μαγαζιά, ακόμη και για ασήμαντα πράγματα. Με άλλο λόγια στις ΗΠΑ λειτουργεί ακόμα ο συμβολισμός μεταξύ καλού και κακού. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δεν επικρατεί -ούτε κατά διάνοια- η θολοκουλτούρα που μαστίζει την Ελλάδα περί νομίμου και ηθικού. Δεν χωράνε ημίμετρα και εξαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία και -κατά την γνώμη μου- καλά κάνουν και γι' αυτό ίσως βρίσκονται σε απείρως καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.

    2ον) Λυπάμαι που θα το θίξω, αλλά διαβάζοντας το μήνυμά σου διαπιστώνει κάποιος σοβαρά ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Ξαναλέω, λυπάμαι που το αναφέρω, δεν έχω σκοπό να σε θίξω, αλλά προσωπική μου γνώμη είναι ότι στην σημερινή εποχή Έλληνας που δηλώνει πατριώτης και είναι έτοιμος να αγωνιστεί για την Πατρίδα του, ΔΕΝ νοείται να μην γνωρίζει έστω και στοιχειωδώς την Ελληνική Γλώσσα. Όπως και να το δεί κανείς, είναι δύσκολο να πάρει ό άλλος στα σοβαρά, τα όποια επιχειρήματά σου, όταν αυτά εκφέρονται μέσα από τόσο δυσεπίληπτα γραπτά.

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Chicago, IL - USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί οι θλιβεροί χορευτές και οι σπαραξικάρδιοι μειδιώντες έχουν αναλάβει να κρατάνε ήσυχους ναρκωμένους αυτούς που θα μπορούσαν να μοιράσουν κόλαση στα τουρκά...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙατί ΙοΠ απλά δεν βρέθηκε ή δεν ξύπνησε ο ''τρελλός'' κατά πολλούς και γνωστικός κατ εμέ να επαναλάβει το απλό ''Μολών Λαβε''
    Να το πει να το εννοεί και να τους σηκωθεί το πετσί ...Καθότι μπορεί η λέξη μπέσα να είναι Τούρκικη αλλά δεν την έχουν οι Τούρκοι και σαν Ελληνίδα αρνούμαι να την απεμπολίσω έτσι να την λέω στην γλώσσα τους την ώρα που θα τους σουβλίζω εγώ ...Για να καταλάβουν και το νόημα :)
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελευθεριε Β. πολυ ρομαντικος εισαι φιλε μου.Μηπως θελουμε να ειναι ετσι ?.Εγω προσωπικα με την αγραμματοσυνη μου θα ελεγα οτι πρεπει να αισθανομαστε υποχρεωση στους τουρκατς που μας πανε λαου-λαου δινοντας μας την ευκαιρια μηπως ξυπνησουμε.Εγω αν ημουν τουρκος με τις θλιβερες μαριονετες που εχουμε,θα ελυνα το προβλημα σε 24 ωρες και μετα ας ετρεχαν οι εναπομειναντες Ελληνες στον ΟΗΕ για ψηφισματα και επικλησεις δικαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.