31/8/09

Ειρήσθω:Αρχηγός Τουρκικού Ναυτικού


Ο στόλος των νοτίων ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, με έδρα τη Μερσίνα και την ονομασία «Ασπίδα Μεσογείου», πολλαπλασίασε εσχάτως την ισχύ του με την πρόσκτηση άλλων δύο φρεγατών και δύο επιπλέον κανονιοφόρων.Οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ύψιστο βαθμό, καταγγέλλοντας τις τουρκικές απειλές. Οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να αναστήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ειρήσθω:Αρχηγός Τουρκικού Ναυτικού
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Υ Ψ Ι Σ Τ Η ΚΡΑΤΙΚΗ σπουδαιότητα σηματοδοτούσε η παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή «παράδοσης - παραλαβής» της αρχηγίας του Πολεμικού Ναυτικού στην Άγκυρα. Και, συνεπώς, ύψιστη κρατική επισημότητα έχουν τα όσα διακήρυξε, κατά την ομιλία του στην τελετή, ο παραλαβών τα καθήκοντα νέος αρχηγός, ναύαρχος Χασάν Ακσάι. Κι οι απειλές χρήσης πολεμικής βίας, που διατύπωσε ξεκάθαρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις έρευνες υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. «Οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας, δεν θα επιτρέψουν στην Κύπρο να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο», είπε ο ναύαρχος Ακσάι. Και διαβεβαίωσε ότι το ναυτικό «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και τις οικονομικές ζώνες της χώρας», μέσα στις οποίες η Τουρκία συμπεριλαμβάνει ως δική της ΚΑΙ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και στις νότιες θάλασσες. Όπου μοίρα του τουρκικού στόλου κατ’ επανάληψη προέβη σε παρενοχλήσεις πλοίων, που για λογαριασμό της Κύπρου αναζητούσαν κοιτάσματα. Ο στόλος των νοτίων ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, με έδρα τη Μερσίνα και την ονομασία «Ασπίδα Μεσογείου», πολλαπλασίασε εσχάτως την ισχύ του με την πρόσκτηση άλλων δύο φρεγατών και δύο επιπλέον κανονιοφόρων.
Δ Ε Δ Η Λ Ω Μ Ε Ν Η με σαφήνεια η απειλή χρήσης πολεμικής βίας και ξεκάθαρος ο τουρκικός επεκτατισμός που επιχειρεί να καταβροχθίσει την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και την ΑΟΖ της Ελλάδος από την περιοχή Καστελορίζου. Όλα τα σενάρια των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν στόχο την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ στην Αν. Μεσόγειο. Την ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΗ Ελλάδας και Κύπρου, με τις απειλές πολεμικής βίας. Ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Τουρκίας, υποναύαρχος Γκιούρντενιζ, στην άσκηση «Θαλασσόλυκος 08» είχε δηλώσει με περισσή έπαρση: «Τα πολεμικά μας πλοία έχουν τη δυνατότητα να εκδιώξουν οποιοδήποτε πλοίο που ενεργεί για λογαριασμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης και δεν μας ενδιαφέρει αν τους Eλληνοκυπρίους υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α των νέων απειλών του ναυάρχου Ακσάι έκαμε, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους σοσιαλιστές βουλευτές της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Δεν αρκεί όμως. Οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ύψιστο βαθμό, καταγγέλλοντας τις τουρκικές απειλές. Ιδίως τώρα που κρίνεται στην ΕΕ η «πρόοδος» της Τουρκίας. Και οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να αναστήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

6 σχόλια:

  1. Τι λέτε ρε παιδιά. Εδώ κινδυνεύει η Σομαλία... με τη Μεσόγειο και την Ελλάδα και την Κύπρο θα ασχολούμαστε τώρα;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά ΕΕ; Ποιός ΟΗΕ; Ποιό ΝΑΤΟ;
    Νύχια έχεις να ξυστείς μόνος σου;

    ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

    Η άσκηση διεθνούς πολιτικής, υπακούει σε ορισμένους άτεγκτους κανόνες, των οποίων η μη εφαρμογή οδηγεί πάντα χωρίς εξαίρεση σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Διεθνής πολιτική, σημαίνει διαπραγμάτευση και μόνον. Βάσει κανόνων. Ποτέ βάσει επίκλησης πολιτιστικών, ιστορικών ριζών και λοιπών μπουρδολογιών.
    Προφανώς δεν είμαι διπλωμάτης. Ωστόσο, έχοντας διαβάσει και μελετήσει κείμενα και βιβλία σημαντικών ανθρώπων και συγγραφέων, επιχειρώ εδώ, να συνοψίσω τις πιο σημαντικές από τις αρχές βάσει των οποίων ασκείται η αποτελεσματική διπλωματία. Και βέβαια, επιδίωξη είναι να συγκριθούν όλα αυτά, με τον τρόπο που πολιτεύονται διπλωματικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικώς.

    Οι σημαντικώτεροι λοιπόν από αυτούς τους κανόνες είναι :
    - Μεγιστοποιείς πάντα αυτό που προσφέρεις κατά τη διαπραγμάτευση
    - Ελαχιστοποιείς την αξία αυτού που σου προσφέρουν
    - Λές πάντοτε «ΟΧΙ»
    - Λές «ΝΑΙ» μόνο όταν είσαι απολύτως βέβαιος ότι η ζημιά είναι μικρότερη από αυτήν που θα υποστείς λέγοντας «ΟΧΙ»
    - Δεν αποδέχεσαι καμμία «προσφορά» αν δεν διαπιστώσεις πρώτα από μόνος σου το όφελος που θα έχει από την ίδια «προσφορά», αυτός που την «προσφέρει».
    - Όταν αποφασίζεις να μπλοφάρεις, έχεις ΗΔΗ προαποφασίσει ότι θα τραβήξεις τη μπλόφα ως το τέλος, αλλοιώς ΔΕΝ μπλοφάρεις.
    - Τηρείς τις συμφωνίες που έχεις κάνει, μέχρι το τελευταίο κόμμα.
    - Δεν μιλάς ποτέ –μα ποτέ- για εθνικά δίκαια. Δείχνεις την αδυναμία σου. Μιλάς μόνο για Εθνικά συμφέροντα. Όποιος μιλάει για εθνικά δίκαια, να ξέρετε ότι είναι γραικύλος και υποτελής.
    - Έχεις πλήρη και βαθειά γνώση της ιστορίας του «αντιπάλου» σου. Χωρίς αυτήν, έχεις ήδη χάσει πρίν ακόμα αρχίσεις.
    - Διατηρείς την αξιοπιστία σου ως κόρην οφθαλμού. Απώλεια της αξιοπιστίας σου, σημαίνει πάντα απώλεια της συνολικής διαπραγμάτευσης και όλων των μελλοντικών.

    Επειδή ενδεχομένως θα υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το τι σημαίνει αξιοπιστία, θα επεκταθώ λίγο περισσότερο. Στη διαπραγμάτευση, αξιοπιστία σημαίνει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Αξιοπιστία σημαίνει να μπορείς να εμπνεύσεις την αποφασιστικότητά σου πώς ό,τι λές το εννοείς. Αν δεν μπορείς να αποδείξεις την αλήθεια των λόγων σου έστω και με παραπλάνηση (μπλόφα), ή να εμποδίσεις απόλυτα την επαλήθευσή τους, τότε δεν μιλάς.
    Αν όμως μπορείς, τότε αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, σε σχέση με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτεις. Σε αυτή την περίπτωση, αξιοπιστία συν ένα Σύνταγμα Πεζικού, δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από πέντε Μεραρχίες που όμως συνοδεύονται από αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων.

    Μόνο έτσι κερδίζεις το σεβασμό και μπορείς να είσαι ομοτράπεζος. Όλα αυτά, υπό μία και μοναδική προϋπόθεση : Δεν υπάρχει, ούτε έχει καλλιεργηθεί σχέση εξάρτησης και υποτέλειας, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη χώρα μας. Δεν άγεσαι και φέρεσαι από λογής πάτρωνες που εκλαμβάνουν ως δικό σου συμφέρον το συμφέρον το δικό τους (Νίτσε).
    Αλλοιώς, όλη η πίεση θα πέσει επάνω σου, είτε έχεις δίκιο είτε όχι, αδιάφορο. Εσύ θα υποχωρήσεις.

    Βέβαια, όποιος διαθέτει Ισχύ, δεν έχει ανάγκη όλα τα ανωτέρω. Ωστόσο, μπορούν να σταματήσουν τα σχέδιά του αποτελεσματικά, αν οι άνθρωποι που ασκούν την εξωτερική πολιτική είναι μη εξαρτημένοι.

    Κάτω από αυτό το πνεύμα, παρατηρώ την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και, επ’ εσχάτων και της Κύπρου. Δεν αισθάνομαι αισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον έχω αντικειμενικούς λόγους γι’ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι τα πλοία μας στην Σομαλία βρίσκονται στα πλαίσια των Νατοϊκών υποχρεώσεων μας ..Αντιλαμβάνεστε η λεφτά θα δώσουμε ή θα στείλουμε καράβια και επειδή δεν μπορείς να λες συνεχεία δεν στέλνω εκεί δεν στέλνω εδώ το βουλώνεις και τα στέλνεις στη ΣΟΜΑΛΙΑ

    Το να ανήκεις στο ΝΑΤΟ έχει υποχρεώσεις τώρα τα περί εκτος ΝΑΤΟ είναι αστεία και κούφια λόγια για το επίπεδο της ΕΛΛΑΔΑΣ με την γεωστρατηγική θέση της και τις παρούσες συνθήκες.

    Ας είμαστε λίγο πιο σοβαροί με τις απόψεις μας και με αυτά που γράφουμε ώστε να υπάρχει και ένα επίπεδο συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου υπό ελληνική ιδιοκτησία και τον 4οπ μεγαλύτερο υπό ελληνική σημαία έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσουμε τουλάχιστον τα δικά μας πλοία.

    Άλλωστε η προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων βραχονησίδων έχει να κάνει με πολιτική απόφαση και υποχρέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλά κάνεμε και πήγαμε στη Σομαλία!αυτός ο αρνητισμός ορισμένων καταντάει αντικείμενο ψυχολογικής έρευνας!Οι λόγοι που έκαναν την αποστολή ελληνικής δύναμης επιτακτική είναι πολλοί:από τον μεγάλο ελληνικό εμπορικόστόλο που χρίζει προστασίας,μέχρι τις νατοϊκές μας υποχρεώσεις και την επίδειξη της ικανότητας του ναυτικού μας,αφού μάλιστα ηγηθήκαμε της αποστολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.