24/8/09

Περί πευκοδάσους....

Σχόλιο του φίλου του ιστλογίου μας, Ελευθερίου Β. στην ανάρτηση: 1993: ΟΜΟΦΩΝΟ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ Ενα πόρισμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ελευθέριος Β.
Όποτε διαβάζω τέτοιες αναλύσεις αναρωτιέμαι… Καλά αυτοί που κάνουν τους εμπρησμούς έχουν στόχο με αυτούς να παρέμβουν στην πολιτική ζωή για δικούς του λόγους και να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα. Εμείς οι πολίτες έχουμε τόσο λίγο μυαλό ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε σε μια εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα με δήθεν σκοτεινά μικροσυμφέροντα που καίνε τα δάση και πρέπει το παντοδύναμο κράτος να τα αποτρέπει πάντα αναπτύσσοντας ένα τεράστιο μηχανισμό για δύο ή τρεις μήνες το χρόνο; Με ποια οικονομικά κριτήρια θα έστεκε ένα τέτοιο εγχείρημα;
Η αλήθεια είναι αλλού. Η αλήθεια είναι εκεί έξω και δεν διαμορφώνεται από σκοτεινούς κύκλους που φυσικά προωθούν την ιδέα των μικροσυμφερόντων για να αποπροσανατολίσουν τον δημόσιο διάλογο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ποια είναι η αλήθεια. Μεγάλες εκτάσεις από τα «δάση» που βλέπουμε να καίγονται αυτές τις μέρες είναι θαμνότοποι σκληρόφυλλων ειδών ή πευκοδάση που προέρχονται ακριβώς από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από τους αιώνες κατοίκησης και βόσκησης σε εκείνες τις περιοχές. Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε οικολογική συνείδηση ούτε επιστημονικά οργανωμένη διαχείριση του δάσους. Αλλά και στον 20ο αιώνα στις απαρχές της επιστημονικής διαχείρισης των δασών τα πευκοδάση προωθούνταν στις αναδασώσεις λόγω της αντοχής τους στην ξηρασία και λόγω του ρετσινιού που έδιναν και της ανάπτυξης της μελισσοκομίας που έφερναν.
Αλλά τα πευκοδάση έχουν ενσωματωμένη στην οικολογία τους την φωτιά. Φυσικά μεγάλο μέρος των δασών πεύκου είναι από αναδασώσεις. Ειδικά στην Αττική. Ουσιαστικά με ανθρώπινη παρέμβαση τεράστιες εκτάσεις βελανιδιάς αντικαταστάθηκαν από μονοκαλλιέργειες πεύκου που καταχρηστικά το ορίζουμε «δάσος». Η ίδια η αντοχή του πεύκου στην ξηρασία του δίνει την ανεπιθύμητη ιδιότητα να είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Αλλά εφ όσον μιλάμε συνεχώς για οικολογική καταστροφή αυτό κάπου θα πρέπει να το στηρίξουμε. Ας πούμε το άρθρο αναφέρει τον στόχο της αύξησης των δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός που και εγώ δεν το ήξερα όσο είχα τις παρωπίδες του «ευαίσθητου» είναι ότι πράγματι τα δάση στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και μάλιστα από τον ποιο κατάλληλο φορέα για να κάνει αυτή την αύξηση. Δηλαδή από την ίδια την φύση. Και ο λόγος είναι απλούστατος και τον γνωρίζουμε όλοι. Η αστυφιλία που έσπρωξε από το τέλος του εμφυλίου την μισή Ελλάδα να κατοικεί στον νομό Αττικής απελευθέρωσε τεράστιες εκτάσεις πραγματικά παραγωγικού δάσους στην ορεινή Ελλάδα. Αν έχει κανείς πραγματική ιδέα για το τι είναι δάσος μόνο γέλια του προκαλούν οι αντιδράσεις «ευαίσθητων» κατοίκων όταν πάνε να κόψουν κάποια δένδρα στην Αθήνα για να κάνουν δημόσια έργα ή όταν κάποιοι μέσα στο ενθουσιασμό τους προσπαθούν να «δημιουργήσουν» δάσος με άστοχες αναδασώσεις που δημιουργούς μονοκαλλιέργειες ξηρόφιλων ειδών που ουσιαστικά είναι σαν να σπέρνεις σπίρτα στα βουνά.
Ας ξυπνήσουμε και ας βγούμε παραέξω από τον καθημερινό μικρόκοσμό μας ας δούμε τι πραγματικά είναι δάσος. Αναδάσωση με κυπαρίσσι Αριζόνας δεν είναι δάσος όσο και αν φαίνεται πράσινο. Ποια βιοποικιλότητα της χλωρίδας μπορεί να δικαιολογήσει τον όρο «δάσος» και τι πραγματικά μπορεί να γίνει σ’ αυτό τον τομέα. Χωρίς τους γραφικούς ενθουσιασμούς που μόνο μεγάλες απογοητεύσεις μπορούν να φέρουν. Απλούστατα ας αφήσουμε την φύση να λειτουργήσει. Αλλά πρώτα απ’ όλα ας δεχτούν οι πολιτικοί μας ότι είναι καιρός να απεμπλακούν από την πολυπραγμοσύνη τους σε τεχνικά θέματα για κομματικά οφέλη και ας αφήσουν τους επαγγελματίες να δουλέψουν με τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια και όλα θα βρουν τον δρόμο τους.

5 σχόλια:

  1. .. Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε οικολογική συνείδηση ούτε επιστημονικά οργανωμένη διαχείριση του δάσους.

    Αγαπητέ Ελευθέριε δεν γνωρίζω για την συνείδηση πολλών κατοίκων πόλεων αλλά σε ότι αφορά πληθυσμούς που ζούν σε αγροτικές περιοχές σε πληροφορώ όχι απλά ότι υπάρχει αλλά και το ότι αυτή σαν αξία μεταδίδεται απο γενιά σε γενιά.

    ..Επιστημονική οργανωμένη διαχείριση δάσους.

    Δεν έχω σε καμιά εκτίμηση τεχνοκράτες, ανθρώπους που έχουν απλά θεωρητική γνωση του αντικειμενου. Πισετυα και πιστευω στην τοπική πρωτοβουλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα είδα ότι αναρτήσατε και εδώ την απάντηση του φίλου Ελευθερίου Β. Συγνώμη που αναρτώ 2 φορές το ίδιο σχόλιο, αλλά εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος.

    Έχεις απόλυτο δίκιο Ελευθέριε Β.
    Στο δάσος γίνεται φυσική αναδάσωση. Μόνο αν το νέο δάσος (μικρά νέα δε ντρίλια) καεί εν νέου, τότε δεν μπορεί να ξαναγίνει φυσική αναδάσωση διότι δεν υπάρχει σπόρος.
    Μέχρι και 5 χρόνια αρκούν για να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση και δεν πρέπει η βοσκή των ζώων να διακόψει αυτήν την λειτουργία.
    Όπως και να έχει το πράγμα, ακόμα κι αν αναδασώσουμε πρέπει να το κάνουμε με επιστημονικό τρόπο και όχι κατά το δοκούν.

    Όσο αφορά το πόρισμα συμφωνώ απόλυτα με τους 5 στόχους του πορίσματος. Αναιρείτε αμέσως η πηγή του κακού. Η ερήμωση της υπαίθρου και ο έλεγχος της βιομάζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Σωστά είναι όσα λέει ο Ελευθεριος Β για τα πεύκα και την αναδάσωση. Ωστόσο μόλις έμαθα από αυτόν ότι οι βελανιδιές δεν καίγονται! Τα πεύκα είναι ίσως πιο εύφλεκτα αλλά και οι βελανιδιές... άμα προσπαθήσεις λίγο. Σίγουρα δεν είναι (μόνο)οικοποδεφάγοι οι εμπρηστές. Και αυτο πρέπει να τονίζεται χωρίς συνομωσιολογίες. Αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθούν πρόπερσι 100 και περισσότερες πυρκαγιές ταυτοχρόνως και φέτος (ταυτοχρόνως) πάνω από 60. Ούτε εξηγείται ότι πρόπερσι και φέτος είναι προεκλογικές χρονιές ενώ περύσι δεν είχαμε τέτοιο κακό. Αν κάνω λάθος πάσα άλλη ερμηνεία δεκτή. Με τη σημείωση (προς Ελευθέριο)ότι ίσως η έννοια δάσος να αρμόζει καλύτερα στις δασικές εκτάσεις της επαρχίας. Αλλά τι σημαίνει η παρατήρησή του ότι η λέξη δάσος δεν ταιριάζει με ότι υπάρχει στην Αττική; Η Αττική να χάσει το "δάσος" που έχει (είχε) επειδή δεν είναι δάσος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά κρασά

    ναι για να καίγονται μια φόρα κάθε 30 με 50χρονια όχι καθε 2 με 5 χρόνια

    ο άνθρωπος έχει στη φύση του την καταστροφή και τη φωτιά και όχι τα πευκοδάση,,,

    Άντε
    και με την υποστήριξη της κυβέρνησης κάλο γκαζόν.... (στις αυθαίρετες βιλιτσες)
    το γκαζόν δεν καίγεται
    εε και αν αρπάξει με το αυτόματο ποτιστικό σύστημα σβήνεται κατευθείαν...

    και όσοι μιλάνε για αναδάσωση

    για χτυπήστε το κεφάλι στον τοίχο
    ποσα στρεμματα εχουν αναδασωθει 150000 η μερικες 100αδες(και πολλα βαζω) στρεμματα;;;;;,,,
    η πρωτοβουλεια της αναδασωσεις φταιει.....
    ο στρατηγος άνεμος
    ο δεκανέας βροχή
    ο πράκτορας πεύκο
    η θολοκουλτουριαριδες αναδασωτες καμιά άλλη μαλ#@$%^&* θα διαβάσω.........


    Μονο αυτή η κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα.........
    άντε παρετηθητε.....
    γιατί από το 98 μέχρι 2004 δεν ειχαμαι φωτιές.......

    μήπως τότε το κράτος στα θέματα της πυροσβεστικής λειτουργούσε....

    μήπως λόγω του μεγάλου πολιτικού κόστους, κάποιοι είχαν βάλει νερό στο κρασί τους και είχαν φτιάξει έναν μηχανισμός που λειτουργούσε....

    και κάποιοι άλλοι με την επανιδρισει τα γαμ@#$%^ν ολα
    για τα βύσματα και τις μιζενς

    γιατί νοικιαζουμε τα πυροσβεστικα ελικόπτερα σε 2,5φορες παραπάνω τιμή από τα άλλα κράτη στην ευρωπη

    μιζενς και στη πυρόσβεση.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον απλούστατο λόγο Ανώνυμε 25/8 2:28 που κάποιοι το 93 πουλήσαν το στρατόπεδο στον Διόνυσο για να γίνει πάρκο και έγινε πάρκο από βίλλες , κάποιοι άλλοι εν έτη 2009 λένε ότι δεν θα κάνουμε πόλεμο για μερικά στρέμματα βραχονησάκια ή κάπως έτσι τέλος πάντων, κάποιοι άλλοι πουλάνε αντί πινακίου φακής στρέμματα στην Β. Ελλάδα και κάποιοι άλλοι χτίζουν μέσα στα δάση έχοντας μαζί τους όλο το κράτος.Η δε τελευταίοι δεν έχουν χρώμα , θρησκεία συνείδηση όυτε κόμα..Θα ήθελα επίσης να σε ενημέρωσω ότι τα δασάκια που λες ότι δεν καιγόντουσαν από το 1998 και εντεύθεν σωστά το λες είναι για την Αττική αλλά ας μη ξεχνάμε ότι την περίοδο εκείνη ήταν που χτιστήκαν τα περισσότερα ''παλιόσπιτα'' των 250 και άνω τετραγωνίκών μέσα στα πεύκαι και στα Δάση μέσα στην ΕΚάλη στον ΔΙόνυσο και στα συναφή βουνά που ξυρίστηκαν ή απλά τοποθετήθηκαν μέσα στα δέντρα για να μη φαίνονται....Τι μας λες ανώνυμε στην Ελλάδα δεν υπήρξε χρονική περίοδος που να μην έχουμε φωτιές και δεν θα υπάρξει ποτέ.Βλέπεις η βίλλα με την πισίνα και θέα το πράσινο δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα...Επίσης το οικοπεδάκι που θα μοσχοπουληθεί δεν έχει αρχικά τύπου ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή ΞΥΡΙΖΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις....Ολοι στην καλοπέραση την ξάπλα και την άπλα είναι ίδιοι...
    Τέλος ΄μιλάμε για την δασοπυρόσβεση μα το θέμα δεν είναι να θεραπεύσης αλλά να προλάβεις και από πρόληψη είμαστε για πέταμα...Δεν χρειαζετε να έχεις 300 αερπλάνα για να σβήσεις μια φωτιά ...Χρειάζεσαι κόσμο για να την προλάβεις εν τη γενέσι της.Αλλά κόσμο που νοιάζεται και δεν είναι στο κόσμο του γκούφη...
    Αρα καλύτερα θα ήταν να μη χρωματοκομματικοποιούμε την λέξη συνείδηση ...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.