21/8/09

Η δημοκρατία στα δύσκολα


Του Nικου Kωνστανταρα
Παρακολουθώντας από μακριά την ατελείωτη βία στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αναρωτιέται κανείς αν η δημοκρατία είναι ο καταλληλότερος τρόπος διακυβέρνησης σε χώρες όπου δεν επιτεύχθηκε πρώτα η ειρηνική συνύπαρξη διαφόρων ομάδων. Ο σπαραγμός μπορεί να οφείλεται είτε στην έλλειψη θεσμών που να επιβάλλουν και να διατηρούν την κοινωνική ειρήνη είτε στην αντίσταση που προκαλεί η στρατιωτική κατοχή είτε στα επακόλουθα της πτώσης ενός αυταρχικού καθεστώτος. Συχνά είναι συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων.
Στην κοσμογονία που συντελείται, όμως, σε πολλά μέρη του μουσουλμανικού κόσμου υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο: η απόρριψη της ίδιας της ιδέας της δημοκρατίας από ακραίους, όπως τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

Πριν από τις χθεσινές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αναρτούσαν φυλλάδια και δήλωναν μέσω ραδιοφώνου, Διαδικτύου και μεγαφώνων ότι δεν επιτρέπεται σε μουσουλμάνους να επιδιώκουν κρατικές θέσεις και ότι απαγορεύεται να ψηφίσει κανείς όποιον ζητάει την εκλογή του. Στο Ιράκ, πριν από τις εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2005, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δήλωσε: «Οποιος πάρει μέρος σε αυτές τις εκλογές θα είναι αποστάτης». Η οργάνωσή του στο Ιράκ, η Ανσάρ αλ Σούνα, προσέθεσε: «Η δημοκρατία είναι ελληνική λέξη που σημαίνει ότι ο λαός κυβερνάει, πως οι άνθρωποι κάνουν ό,τι νομίζουν... Αυτή η αντίληψη συνιστά αποστασία και είναι αντίθετη με την πίστη σε έναν Θεό, με το δόγμα των μουσουλμάνων».

Κι όμως, η ιδέα της δημοκρατίας ριζώνει και εκεί που τη μάχονται. Στο Ιράκ, παρ’ όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν κοστίσει χιλιάδες ζωές, εκατομμύρια ανθρώπων συμμετείχαν στις εκλογές του 2005 – και αναμένεται να ψηφίσουν πάλι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Χθες οι Αφγανοί ψήφισαν για πρόεδρο στις δεύτερες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας. Οι επιθέσεις και οι απειλές των Ταλιμπάν φάνηκαν να ευθύνονται για την αποχή πολλών ψηφοφόρων, αλλά –και πάλι– εκατομμύρια συμμετείχαν.

Το Αφγανιστάν έχει τεράστια προβλήματα, ύστερα από δεκαετίες πολέμου και κατοχής. Απειλείται από τους εξτρεμιστές Ταλιμπάν που θέλουν να επιβάλουν την επιστροφή στη σκοτεινή εποχή της κυριαρχίας τους.

Στις χθεσινές εκλογές, όμως, 40 υποψήφιοι (ανάμεσά τους δύο γυναίκες) αναμετρήθηκαν με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Οι περισσότεροι δεν είχαν καμία ελπίδα να τον «εκθρονίσουν», αλλά θέλουν να κάνουν κάτι για τη χώρα τους επειδή τη θεωρούν τελματωμένη μετά την πεντάχρονη θητεία του Καρζάι. Δεν φοβούνται ούτε τη δυσκολία του εγχειρήματος ούτε τους φεουδάρχες ούτε τις απειλές των εχθρών της δημοκρατίας. Αισθάνονται το δικαίωμα, και την υποχρέωση, να προτάξουν τα στήθη τους. Οπως είπε στους New York Times ο Μοϊνουντίν Ουλφάτι, ένας από τους υποψηφίους,: «Το να αποτύχεις δεν έχει σημασία. Το να είσαι δειλός, έχει».

Πηγή kathimerini.gr


3 σχόλια:

  1. Το μυστικό στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής της συμμαχικής δύναμης στο Αφγανιστάν βρίσκεται στις φυλές. Οι φυλές ίσως να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος από μόνες τους λόγω του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Για αυτό το λόγω η συμμαχική εμπλοκή στο Αφγανιστάν θα είναι μακρυχρόνια.
    Οι Ταλιμπάν δεν πρέπει να επικρατήσουν.

    Στο Ιράκ είναι πιο "εύκολα" τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δημοκρατία" με κατακτητικό πόλεμο και κατοχή δεν νοείται. Γιατί πρέπει με σφαγές και διαφθορά να αλλάξουν μυαλά οι μουσουλμάνοι δεν αντιλαμβάνομαι. Εκτός και αν η διαμάχη είναι για το όπιο και το υπέδαφος, οπότε άξιος ο μισθός σας "δημοκράτες".
    Επίσης "δημοκρατικά", με διαφθορά και πολυπολιτισμικότητα, θα πρέπει και οι έλληνες να ισοπεδωθούν, ή να μετοικήσουν απ' ότι κατάλαβα. Κι ας κάνουν μερικοί πως δε θέλουν, αφού κατά βάθος είναι "δημοκράτες". Δεν "ανήκουμε στη Δύση" ? Τι να λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συμμαχική επέμβαση στο Αφγανιστάν για την Βόρεια Συμμαχία ήταν βοήθεια, για τους Ταλιμπάν που έλεγχαν το 95% της επικράτειας ήταν εισβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.