18/8/09

Πρώτο «ναι» του Οτσαλάν στο φιλοκουρδικό άνοιγμα του Ερντογάν συμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

ΑΓΚΥΡΑ Θετικό εμφανίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν απέναντι στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτύχει μια συμφωνία με το ΡΚΚ για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Αντιθέτως έντονα αντιδρούν οι τούρκοι πασάδες. Την αντίδραση αυτή εξέφρασε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».
Ο κ. Οτσαλάν από το νησί Ιμραλί, όπου κρατείται σε απομόνωση, φέρεται να διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του πως η πρωτοβουλία Ερντογάν σημαίνει την έναρξη μιας «νέας ιστορικής περιόδου, το ίδιο σημαντικής με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ»!

Ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας φέρεται να δήλωσε αισιόδοξα: « Θα οικοδομηθεί μια δημοκρατική κοινωνία ». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο κ. Οτσαλάν εμφανίζεται να έχει αλλάξει γνώμη και σε ό,τι αφορά την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, κάνοντας όμως λόγο για «ομοσπονδία» ανάλογη εκείνης των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Ο κ. Οζκιόκ από την πλευρά του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Συμφωνώ με αυτό. Δεν μπορείς να μιλήσεις με ένα άτομο που πήρε ένα όπλο και ανέβηκε στα βουνά» είπε. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως η ανάμειξη του ΡΚΚ σε αυτή την πρωτοβουλία (του πρωθυπουργού Ερντογάν) θα αποτελέσει σοβαρό λάθος και θα μπλοκάρει την πρόοδο της διαδικασίας από την αρχή».

Ηδη ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι συναντήθηκε χθες με συγγενείς στρατιωτών και αστυνομικών που σκοτώθηκαν σε μάχες με κούρδους αντάρτες, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή τους στα σχέδια συμφιλίωσης της κυβέρνησής του με τους Κούρδους.

Εκείνοι όμως ήταν επιφυλακτικοί: «Οι συμβιβασμοί οδηγούν σε περισσότερους συμβιβασμούς» είπε ο Χαμίτ Κοζέ, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης θυμάτων από την Αγκυρα, ζητώντας «σκληρά μέτρα εναντίον των τρομοκρατών».
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. Μία προφανής πρόταση με πάρα πολλά θετικά θα ήταν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
    Το σύνταγμα είναι έτοιμο, άλλωστε, και αποδεκτό από την Τουρκική πλευρά. Αν δυσκολευτούν να βρούν εγγυήτριες δυνάμεις ίσως προσφερθουμε εμείς και η Συρία.

    Επειδή ενδέχεται να μην το θυμούνται, η ΥΠΕΞ μας, με τις τόσο καλές σχέσεις μαζί τους, ίσως πρέπει να τους το θυμίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε έγραψες πρωί-πρωί.
    Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία Τούρκων-Κούρδων.
    Και στην ενδιαάμεση ζώνη Έλληνες και Σύριοι, για να μην σκοτώνονται.
    Αυτό είναι πολιτική.
    Να το προτείνει κάποιος πιο επίσημα, για να αντιληφθούν τί ζητου΄ν στην Κύπρο οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως καλό είναι να κραταμε απόσταση απο τους Κουρδους. Δεν είναι καλύτεροι απο τους Τουρκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί να κρατάμε απόσταση από τους Κούρδους;
    Μήπως αυτό χαλάει τη σούπα κάποιων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το '22 μαζί μας έσφαζαν...έχουν ένα δικαιολογητικό (λένε) οι Κούρδοι ότι τους είχαν υποσχεθεί ελευθερία αν μας έσφαζαν καλά...... τώρα πάλι αγκαλίτσα θα είναι με κοινά συμφέροντα... αυτά που γύρευαν το '22 οι Κούρδοι θα τα πάρουν τώρα, ένα μέρος ίσως, αλλά είναι μια αρχή. Και δεν μπορώ παρά να τους πιστώσω πως όταν λέμε θα τα πάρουν εννοούμε τα παίρνουν μόνοι τους με την συνέπεια και την συνέχεια του αγώνα τους και όχι με την συνεχή παραχώρηση στεμμάτων έναντι ησυχίας για να απολαμβάνεται η κοιλιοδουλεία και το χώνεμα των κλεμμένων, όπως π.χ. εις τα καθ' ημάς!!! Εντάξει, ας πούμε ότι εν ονόματι συμφερόντων πλησιάζουμε τους Κούρδους και βάζουμε το '22 πίσω μας...με τι μούτρα θα πλησιάσουμε τους Κούρδους; Με αυτά του...Pan-Kάlos;;; Που παρέδωσε ο κλανιάρης ικέτη στους διώκτες του αντίθετα σε κάθε Ελληνικό, ανθρώπινο, φυσικό νόμο; Πώς θα πάρει αξίωμα αύριο αυτός ο άνθρωπος και πώς θα κοιτάξει μεθαύριο τον Οτσαλάν στα μάτια; Ο Οτσαλάν επέζησε της φοβερής περιπέτειάς του, έδειξε την αξία του, τα δικά μας παχύδερμα yesmen τι έχουν να δείξουν; Και με την ευκαιρία να μάθουμε πλέον και πώς είναι το "yesman" στα τουρκικά και γιατί όχι και στα Κούρδικα. Θα μας χρειάζεται όλο και περισσότερο από δω και πέρα...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Evet efendim

    به لليَ

    to kak

    Αγαπητέ ΙοΠ στα ΤΟύρκικα στα Αραβικά με την Κουρδική γλώσσα και στα Κουρδικά

    Χριστίνα

    ΥΓ Αν και πιστεύω ότι όσοι νιώσουν ότι πιθανόν να τους χρειαστεί θα αυτοκτονήσουν αν δεν έχουν άλλοι διέξοδο για την Ελευθερία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά μ' αυτό που έγραψε ο ανώνυμος 18 Αύγουστος 2009 8:51 πμ, δέστε και τούτο.

    ΥΓ.: Το άρθρο του Marcus A. Templar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.