17/8/09

Τουρκικό σόναρ στα βράχια της Ρω

Στα βράχια της Ρω «καρφώθηκε» ο ανθυποβρυχιακός θόλος (συσκευή σόναρ) τουρκικής κορβέτας, για να καταδείξει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την παραβίαση όχι μόνο του εναέριου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία.

Την περασμένη Πέμπτη ψαράδες του Καστελόριζου εντόπισαν ένα μεταλλικό αντικείμενο σφηνωμένο σε βράχο της Ρω, το ανέφεραν στο Λιμενικό και την επομένη αυτοδύτες και εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού έφτασαν στην περιοχή, όπου και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για συντρίμμια συσκευής σόναρ που φέρουν τα πολεμικά πλοία στο κάτω μπροστινό μέρος για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Από τη συγκεκριμένη περιοχή τελευταία είχε περάσει μια τουρκική κορβέτα στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας. Παρότι το υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, το συγκεκριμένο περιστατικό κάθε άλλο παρά μπορεί να περάσει απαρατήρητο τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό σόναρ στα βράχια της Ρω
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η νήσος Ρω έχει βρεθεί στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Αγκυρας. Η παρουσία τουρκικών σκαφών στην περιοχή γίνεται όλο και πιο συχνή, ενώ και μαχητικά αεροσκάφη κατά διαστήματα πετούν πάνω από το στρατιωτικό φυλάκιο του ακριτικού νησιού. Μάλιστα, φουσκωτά μέσα και Τούρκοι... «δημοσιογράφοι» έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το νησί στα πρότυπα του 96, που προκλήθηκε η κρίση στα Ιμια.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις είχαν θεωρηθεί άκρως ανησυχητικές από την προηγούμενη ηγεσία γι αυτό και είχε αποφασίσει την εφαρμογή του απόρρητου σχεδίου ενίσχυσης των επισφαλών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου με Ελληνες κομάντος. Ωστόσο, όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο, προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το ΚΥΣΕΑ στις 6 Αυγούστου να αντικαταστήσει αιφνιδίως τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, στρατηγούς Δ. Γράψα και Δ. Βούλγαρη.

Στο μεταξύ η τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως και πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο, «τίναξε» στον αέρα το μνημόνιο Γιλμάζ- Παπούλια, που προβλέπει παύση των αεροπορικών δραστηριοτήτων κατά τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές, καθώς και την περίοδο του θέρους. Παραμονή της Παναγίας ένας τουρκικός σχηματισμός, αποτελούμενος από 7 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα, μπήκαν απροειδοποίητα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν 4 παραβιάσεις. Κατά την αναγνώριση από ελληνικά μαχητικά σημειώθηκε μια σκληρή αερομαχία.

Ανάλογη πρόκληση είχε σημειωθεί και πέρυσι, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όπου 16 τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει πέντε παραβιάσεις και είχαν σημειωθεί τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Ειδικότερα φέτος κρίνεται εντονότερη η αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθ όλο τον Ιούλιο αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, που υποτίθεται ισχύει το μορατόριουμ, μπήκαν απροειδοποίητα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο 14 τουρκικοί σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 103 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 50 ήταν οπλισμένα!

Εκαναν 74 παραβιάσεις και μία υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στις 6 Αυγούστου, σε ύψος μόλις 1.000 ποδών.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά, σημειώθηκαν 14 αερομαχίες.

Από την ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων μηνών που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο προκύπτει το συμπέρασμα ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει «εγκλωβίσει» από αέρος το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους, ενώ από θαλάσσης τη Ρω. Νησιά κατοικημένα και φρουρούμενα.

Ο στόχος της Αγκυρας είναι προφανής. Θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα και νέες γκρίζες ζώνες.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Ηταν αναμενόμενο το συγκεκριμένο συμβάν ...Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας προκαλεί έκλπηξη; Οι ΤΟύρκοι είναι θρασσύτατοι πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι.Το σόναρ είναι το λιγότερο εδώ με το μεταναστευτικό κύμμα που εν γνώσι τους χρόνια τώρα προωθούν έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ...Το θερμό επεισόδιο είναι μέσα στα επόμενα βήματα τους άλλωστε γιατί να μη το κάνουν τα σχέδια τους είναι δεδομένα.Ζητάνε να αλλάξει το statuw quo της υφαλοκρυπίδας μη ξεχνάμε ότι κάνοντας ή δημιουργόντας ή ζητώντας και κερδίζοντας αυτά τα νησιά είτε να θεωρηθούν γκρίζες ζώνες ή ό,τι άλλο ουσιαστικά αλλάζουν τα χωρικά μας ύδατα.Τι νομίζουμε ότι θα αντιδράση η Ντόρα ή κανείς απ' όλους αυτούς ; Γιατί γνωρίζουν νομίζετε ότι οι Νομοί της Ελλάδος ότι είναι 52 γιατί τα νησιά ονομάσθηκαν Κυκλάδες;Δεν ενδιαφέρονται ποτέ και για τίποτα.Ο εχθρός μας δεν είναι μόνο οι Τούρκοι αυτοί είναι που φαίνονται ο εχθρός είναι εντός των πυλών και έχει ξεκινήσει το έργο του από την μεταπολίτευση.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκοιμηθήκαμε, μετρώντας... παραβιάσεις-προβατάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.