21/8/09

Τηλεφώνημα-μυστήριο: Τουρκοκύπριος επιβεβαιώνει το εν ψυχρώ έγκλημα

Ο επικεφαλής στρατηγός Μπορατάς φέρεται να θύμωσε με την εκτέλεση και να υπέδειξε στους Τουρκοκύπριους «μαχητές» ότι δεν έπρεπε να δολοφονήσουν τους αιχμαλώτους. Η εκδοχή για την αντίδραση του Τούρκου στρατηγού έχει κάποια λογική, αφού η δολοφονία χάλασε την επιχείρηση προβολής των φωτογραφιών στις οποίες Τούρκος στρατιώτης εμφανίζεται να κερνά τσιγάρο σε αιχμαλώτους, κάτι το οποίο θα έστελνε το μήνυμα ότι η εισβολή ήταν ειρηνευτική επιχείρηση.

Στο Τζιάος η εκτέλεση των πέντε
Τηλεφώνημα-μυστήριο: Τουρκοκύπριος επιβεβαιώνει το εν ψυχρώ έγκλημα
ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ερωτηματικά προκαλεί τηλεφώνημα αγνώστου σε κρατικό λειτουργό σχετικά με την υπόθεση των πέντε αγνοουμένων που παρουσιάζονται στη γνωστή φωτογραφία (που τράβηξε ο Τούρκος Φωτογράφος Ερκίν Κονούκσεβερ) και η οποίοι δολοφονήθηκαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση.
Ο άγνωστος, ο οποίος είχε τουρκική προφορά, χρησιμοποίησε μερικές λέξεις στην τουρκική και μερικές στην ελληνική για να μεταδώσει ένα μήνυμα. Συγκεκριμένα, ο άγνωστος ο οποίος κάλεσε τον κρατικό λειτουργό στο κινητό του τηλέφωνο, ανέφερε: «Εσύ αγνοούμενο, εγώ Σερταλί. Πέντε οϊ σκότωσαν. Ήταν χωρκό».
Το Σερταλί είναι το Τζιάος και είναι φανερό ότι ο άγνωστος αναφερόταν στους πέντε της φωτογραφίας. Το μήνυμα που προφανώς ήθελε να μεταφέρει είναι ότι οι πέντε αγνοούμενοι της φωτογραφίας δεν εκτελέστηκαν επί τόπου όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος φωτογράφος Ερκίν Κονούκσεβερ που τράβηξε τη φωτογραφία για σκοπούς προπαγάνδας. Με βάση την αναφορά του αγνώστου, οι πέντε οδηγήθηκαν προηγουμένως στο Τζιάος και εκτελέστηκαν αργότερα.
Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι κατά πόσον το τηλεφώνημα είναι αυθεντικό και χωρίς σκοπιμότητες ή αν έγινε για να στρέψει αλλού την προσοχή.
Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος φωτογράφος ισχυρίστηκε ότι οι αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν από Τουρκοκύπριους «μαχητές» λίγο μετά την αποχώρηση του ιδίου και της μονάδας του τουρκικού στρατού που τους συνέλαβε και όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς επέστρεψαν αμέσως πίσω. Ο επικεφαλής στρατηγός Μπορατάς φέρεται να θύμωσε με την εκτέλεση και να υπέδειξε στους Τουρκοκύπριους «μαχητές» ότι δεν έπρεπε να δολοφονήσουν τους αιχμαλώτους. Η εκδοχή για την αντίδραση του Τούρκου στρατηγού έχει κάποια λογική, αφού η δολοφονία χάλασε την επιχείρηση προβολής των φωτογραφιών στις οποίες Τούρκος στρατιώτης εμφανίζεται να κερνά τσιγάρο σε αιχμαλώτους, κάτι το οποίο θα έστελνε το μήνυμα ότι η εισβολή ήταν ειρηνευτική επιχείρηση. Μετά τη δολοφονία, πρακτικά οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πλέον, αφού ήταν λογικό να ρωτήσει κάποιος τι έγιναν οι στρατιώτες στους οποίους οι Τούρκοι κέρασαν τσιγάρο.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Η πρόσκληση στον Κονούκσεβερ και η άφιξή του στην Κύπρο προ περίπου δεκαπέντε ετών με σκοπό να καταθέσει στοιχεία για τους πέντε, αξιοποιήθηκε, όπως μας ελέχθη, για να πετύχει η Τουρκία τον στόχο να θεωρηθούν οι αγνοούμενοι ως υποθετικά νεκροί. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιος θα κατέθετε ότι κάποιοι συνέλαβαν κάποιους, τους παρέδωσαν σε κάποιους άλλους, οι οποίοι τους οδήγησαν κάπου που ο μάρτυρας δεν είχε οπτική επαφή και ακολούθως ακούστηκαν πυροβολισμοί. Το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι συλληφθέντες δολοφονήθηκαν από αγνώστους, οπόταν, υποθετικά είναι νεκροί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την υιοθέτηση της προσέγγισης «υποθετικά νεκροί».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. Το μυστήριο τηλεφώνημα δεν είναι καθόλου μυστήριο.
    Απλά βολεύει τους Τούρκους το έγκλημα να το έχουν κάνει οι άτακτοι και όχι ο τακτικός στρατός.
    Διότι τους ατάκτους δεν μπορείς να τους δικάσεις, τρέχα γύρευε δηλαδή, ενώ ο τουρκικός στρατός είχε ηγεσία και αποτελεί όργανο της συντεταγμένης τουρκικής πολιτείας.
    Άλλη μια ανατολίτικη κουτοπονηριά είναι το "αυθόρμητο" τηλεφώνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσικές μέθοδοι αποπροσανατολισμού και θαψίματος δηλαδή.

    Κλείστε τα αυτιά σας στους Τουρκαλάδες.
    Μην ψαρώνετε.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Skal, το Άρθρο 12 της Συνθήκης της Γενέυης για τους Αιχμαλώτους Πολέμου, αναφέρει τα εξής:

    "Art 12.

    Prisoners of war are in the hands of the enemy Power, but not of the individuals or military units who have captured them. Irrespective of the individual responsibilities that may exist, the Detaining Power is responsible for the treatment given them.

    Prisoners of war may only be transferred by the Detaining Power to a Power which is a party to the Convention and after the Detaining Power has satisfied itself of the willingness and ability of such transferee Power to apply the Convention"


    Οι άτακτοι της ΤΜΤ δεν είναι "transferee Power" συνεπώς η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη γι αυτούς. Το πρόβλημα είναι η απροθυμία μας να κινηθούμε νομικά εναντίον της Τουρκίας και όχι τα διάφορα τεχνάσματα προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης γιά το Δίκαιο του Πολέμου, ο Τουρκικός Στρατός από την στιγμή που αιχμαλώτισε Ελληνοκύπριους στρατιώτες είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ είτε την κράτηση τους την διαχειρίστηκε ο ίδιος είτε τους παρέδωσε σε οποιονδήποτε τρίτο - πλην του Ερυθρού Σταυρού.
    Οπότε ακόμα και αν αποδειχθεί ότι Τουρκοκύπριοι "μαχητές (σημείωσή μου: "μαχητές του κώλου" - με την αβάντα του τουρκικού στρατού) σκότωσαν τους αιχμαλώτους, η ευθύνη συνεχίζει να βαραίνει τον επίσημο Τουρκικό Στρατό.
    Ετσι μεταφράζω και αντιλαμβάνομαι εγώ την σχετική παράγραφο της Συνθήκης.
    Τώρα αν η Τούρκοι με "ανατολίτικα τερτίπια" προσπαθούν να απεμπλακούν από αυτήν την καταφανή ευθύνη τους, αυτό είναι άλλο θέμα που όμως ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ούτε Νομικά ούτε ΛΟΓΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιθριδάτη
    άλλο πράγμα να πιάνεις στα πράσσα τον στρατηγό και το ίδιο το τουρκικό κράτος και άλλο πράγμα τους ατάκτους της ΤΜΤ.
    Και σε κάθε περίπτωση, το "αυθόρμητο" τηλεφώνημα του τουρκοκυπρίου θεωρώ ότι έγινε για το λόγο που περιγράφω στο προηγούμενο σχολιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.