18/8/09

Εξι «κλειδιά» στο σχέδιο Οτσαλάν για το Κουρδικό

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, προϋπόθεση για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Οτσαλάν, «η αναγνώριση του τουρκικού κράτους από τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία, με την παράλληλη αποδοχή από το κράτος του δικαιώματος των Κούρδων να αποτελούν ένα δημοκρατικό έθνος».

Εν αναμονή του πολυσυ-ζητημένου σχεδίου Οτσαλάν, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοι-μάζει τις δικές της κινήσεις στο μέτωπο του Κουρδικού
Εξι βασικά αιτήματα συνθέτουν τον καμβά του «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Κουρδικού, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως την Τετάρτη.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση να γίνει το Σάββατο 15 Αυγούστου, στην 35η επέτειο της ένοπλης εξέγερσης των Κούρδων της Τουρκίας. Όμως, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και υπήρξε μια ολιγοήμερη αναβολή έτσι ώστε, όπως δηλώνουν πηγές που πρόσκεινται στον Οτσαλάν, να μην υπάρξει ένταση και να μην συνδεθεί το σχέδιο με το αίτημα της ανεξαρτησίας - το οποίο, όπως φαίνεται, έχει πλέον εγκαταλειφθεί πλήρως.

Δημοσιεύματα
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από τις τάξεις του φιλοκουρδικού κόμματος DTP (εκπροσωπείται και στη Βουλή), τα έξι αιτήματα είναι τα εξής: Υιοθέτηση ενός νέου δημοκρατικού Συντάγματος, αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων, κατάργηση του απεχθούς συστήματος της πολιτοφυλακής στα κουρδικά χωριά της Ανατολίας, γενική αμνηστία, απευθείας διάλογος με το ΡΚΚ και, τέλος, βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ίδιου του «Άπο».

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, προϋπόθεση για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Οτσαλάν, «η αναγνώριση του τουρκικού κράτους από τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία, με την παράλληλη αποδοχή από το κράτος του δικαιώματος των Κούρδων να αποτελούν ένα δημοκρατικό έθνος».

Είναι προφανές, βεβαίως, ότι κάποια από τα παραπάνω αιτήματα δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν επισήμως αποδεκτά από την Άγκυρα, τους στρατηγούς, αλλά και από την πλειοψηφία των Τούρκων. Ενα από αυτά αφορά στον απευθείας διάλογο με το ΡΚΚ, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από ΗΠΑ - Ευρωπαϊκή Ενωση. Εν αναμονή, πάντως, του πολυσυζητημένου σχεδίου Οτσαλάν, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις στο μέτωπο του Κουρδικού.

Παρά το γεγονός ότι έχει συναντήσει την άρνηση συνεργασίας από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ρεπουμπλικανικό CHP και το ακροδεξιό - εθνικιστικό MHP, οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Προκειμένου δε να καταστεί περισσότερο «εύπεπτο», οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο πλέον για «πακέτο εκδημοκρατισμού» και όχι «πρωτοβουλία για το Κουρδικό».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Έπιασαν τον ΑΠΟ με τον τρόπο που τον έπιασαν ,πέτυχαν να πιάσουν τον πιο επικίνδυνο,να εξευτυλίσουν την Ελλάδα,να ρίξουν το ηθικό των Κούρδων ,έστω και προσωρινά.
    Γιατί άφησαν τον ΑΠΟ ζωντανό;
    Πώς και έχει την άνεση να γράφει,να στέλνει σχέδια και πιθανώς να έρχεται σε συμφωνία σημείων με τους βασανιστές του Κουρδικού λαού;
    Διερωτώμαι αλλά ακόμη είναι νωρίς να βγάλω συμπέρασμα.
    Κρατάμε όμως σημειώσεις.Το τεφτέρι δεν βλάπτει διότι μας θυμίζει ξεχασμένα και εμείς είναι γεγονός πως ξεχνάμε εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.