27/8/09

ΝΑΤΟ: Βρείτε τα με την Τουρκία

«Πακέτο ιδεών» για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για «στρατιωτικά - τεχνικά» κατ΄ αρχήν θέματα που άπτονται του Αιγαίου, κομίζει αυτήν την εβδομάδα σε Αθήνα και Άγκυρα ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Σε πρώτη φάση, η περιοδεία του κ. Ράσμουσεν θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο αλλά και στο Κυπριακό- κάτι άλλωστε που είχε επισημάνει και δημοσίως στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου όταν ανέλαβε καθήκοντα, προ 20ημέρου.

Η πρωτοβουλία Ράσμουσεν, παρ΄ όλο που δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί σε επίπεδο ατζέντας, εκτιμάται από στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ότι αποτελεί οργανικό μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προωθούν πιεστικά το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ για ελληνοτουρκικό διάλογο εφ΄ όλης της ύλης προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Απόρρητο non paper
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το άκρως απόρρητο δισέλιδο non paper των ΗΠΑ προς την Αθήνα (και την Άγκυρα;) και του οποίου τα βασικά σημεία αποκάλυψε «Το Βήμα» στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα μ΄ αυτό, ως ένα από τα μέσα για την εξομάλυνση των διαφορών οι Αμερικανοί βλέπουν ως αναγκαία ακόμα και την επανεξέταση των διεθνών κειμένων που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου. Το αμερικανικό σχέδιο για «άμεσο διάλογο» δεν προκύπτει μόνο από το non paper - φωτιά. Αμερικανοί αξιωματούχοι με σειρά δηλώσεων το τελευταίο διάστημα κινούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι αυτό καθώς βλέπουν, με αφορμή και την τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με υπερπτήσεις νησιών και έγερση νέων θεμάτων, να δημιουργούνται συνθήκες για ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση αλλά και «διαρροή» δυναμικότητας των δύο εταίρων τους σε δραστηριότητες που δεν τους ενδιαφέρουν... Εδώ φαίνεται ότι έρχεται να προστεθεί η παρέμβαση του ΝΑΤΟ η οποία, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, έχει ωριμάσει σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Παρέμβαση που έχει ως αφετηρία τα προβλήματα λειτουργικότητας που δημιουργούνται στο ΝΑΤΟ αφενός σε ένα κρίσιμο τμήμα του όπως είναι η ΝΑ πτέρυγά του και αφετέρου στην ευρωατλαντική αμυντική δραστηριότητα καθώς η Άγκυρα, επικαλούμενη τη μη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα.

Πρόσχημα η τεχνολογία
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που έχουν γνώση των μέχρι τώρα άτυπων και βολιδοσκοπικού χαρακτήρα συζητήσεων, η αναμενόμενη πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να φέρει αρχικά στο τραπέζι θέματα που θα εμφανιστούν από τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ ως «στρατιωτικού- τεχνικού» χαρακτήρα. Κι αυτό με το πρόσχημα της υλοποίησης της νέας δομής της συμμαχίας και των νέων τεχνολογιών που στήνονται όσον αφορά τον τομέα έγκαιρης ειδοποίησης και αεράμυνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ έχει επιχειρήσει να θεσπίσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνηςη τελευταία προσπάθεια ήταν το 1997-98 με πρωτοβουλία του κ. Σολάνα. Τότε είχε απλώς επιβεβαιωθεί, λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της Άγκυρας, το μνημόνιο ΠαπούλιαΓιλμάζ του 1988.


Μηνύματα προς Τουρκία- Σκόπια

ΑΙΧΜΗΡΑ μηνύματα προς Τουρκία και Σκόπια έστειλε χτες η Αθήνα διά της υπουργού Εξωτερικών, η οποία δήλωσε ότι το επόμενο εξάμηνο όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής θα περάσουν από σημαντική καμπή.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνέδεσε το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

με την πορεία του Κυπριακού, λέγοντας πως «Ευρώπη α λα καρτ δεν υπάρχει για κανέναν» και «δεν υπάρχουν λευκές επιταγές».

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, προειδοποίησε πως «η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την Ιστορία». Και επανέλαβε πως η ελληνική «κόκκινη γραμμή» για το θέμα του ονόματος παραμένει μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Έλληνες πολιτικοί σταματήστε να στρουθοκαμηλίζετε και βάλτε ένα τέλος στο βρώμικο ρόλο του Τουρκικού προξενείου, εκμεταλλευόμενοι τη «Σύμβαση της Βιέννης επί των προξενικών σχέσεων».



    Του Λουκά
    Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σαν ανεξάρτητο κράτος αποτελεί ένα γεγονός που αργά ή γρήγορα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και θα περιπλέξει περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στα Βαλκάνια.
    Την ίδια ώρα η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα με απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά τη σταθερότητα στη περιοχή. Για να αποφύγεις σαν κράτος τέτοιου είδους προκλήσεις, θα έπρεπε εγκαίρως να είχαν παρθεί μέτρα που θα «έκοβαν» μία και καλή τη διάθεση αυτών που τα προκαλούν. Μέτρα δραστικά, μέτρα με νόημα, που θα αποσαφήνιζαν τις θέσεις, προθέσεις αλλά και διαθέσεις μας.
    Ωστόσο στην Ελλάδα οι έννοιες πρόληψη και ο σχεδιασμός, κυρίως στα εθνικά θέματα, είναι άγνωστες όπως επίσης έννοια άγνωστη είναι και ο σεβασμός στους 5.000.000 «ένοχους» Έλληνες που τόλμησαν να μην κατοικούν στην Αθήνα. Μέσα σε αυτούς τους «ένοχους» Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι πιο…«ένοχοι» που κατοικούν στη Θράκη και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου αριθμούν περί τους 350.000 κατοίκους. Το 70% είναι χριστιανοί ενώ το υπόλοιπο 30% μουσουλμάνοι. Η συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 αναφέρει κάποια άρθρα περί προστασίας των μειονοτήτων, και θρησκευτικών ελευθεριών, τα οποία έγιναν σεβαστά και τηρήθηκαν από την Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν έκανε το ίδιο στη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και τη Τένεδο. Το ότι η Ελλάδα αδιαφόρησε και δεν στήριξε όσους διώχτηκαν στις τρεις προαναφερθέντες περιοχές, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το ίδιο αδιαμφισβήτητο είναι πως συνεχίζει να αδιαφορεί και για όλους όσους κατοικούν στη Θράκη μας. Τα γεωγραφικά όρια της Τουρκίας ναι μεν βρίσκονται στα σύνορα του Έβρου, ωστόσο όμως η ταχτική και η πολιτική που ασκεί ουσιαστικά το γειτονικό κράτος, παραπέμπει στη προσπάθεια μιας συγκυριαρχίας στη Θράκης μας.
    Η ύπαρξη ενός μορφώματος στη Θράκη μας, με το όνομα Τούρκικο προξενείο
    έχει ρόλο υπονομευτικό και δεν σέβεται την «Σύμβαση της Βιέννης επί των προξενικών σχέσεων» που συντάθηκε στις 24 Απριλίου το 1963, υπογράφηκε από την Ελλάδα το Φεβρουάριο του 1975, και από τη Τουρκία το Φεβρουάριο του 1976. Στο άρθρο 55 αυτής ορίζεται «Υπό την επιφύλαξιν των προνομίων των και των ασυλιών πάντα τα πρόσωπα άτινα απολαύουν των προνομίων τούτων και ασυλιών, έχουσι υποχρέωσιν όπως σέβωνται τους νόμους και κανονισμούς του κράτους διαμονής. Έχουσιν ωσαύτως υποχρέωσιν όπως μη αναμειγνύωνται εις τας εσωτερικάς υποθέσεις του κράτους τούτου».
    Και συνεχίζει στη δεύτερη παράγραφο…«Οι προξενικοί χώροι δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπον μη συμβιβαζόμενον προς την άσκησιν των προξενικών καθηκόντων»!
    Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, το Τούρκικο προξενείο χρηματοδοτεί οτιδήποτε το ανθελληνικό, «φακελώνει» όσους αντιτίθεται στα σατανικά σχέδια του, επιβουλεύεται την εθνική μας συνοχή και κυριαρχία, όπως επίσης προσπαθεί να υφαρπάξει Ελληνικές περιουσίες. Η αντίδραση των Ελληνικών κομμάτων χρόνια τώρα ενάντια σε αυτή τη στάση ήταν και είναι άξια απορίας.
    Αδιαφορούν για όλους και για όλα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ψήφους των κατοίκων της Θράκης με διάφορα τεχνάσματα, και συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στις προκλήσεις.

    http://nationalpride.wordpress.com/2009/08/27/%CE%B7-%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9-sos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά δεν είναι πρόταση μέτρων αλλά στην κυριολεξία μας "παίρνουν τα μέτρα".Στείλτε το Ράσμουσεν σπίτι του και το Σεπτέμβριο να επιστρέψει με τους κηδεμόνες του.
    Κοίτα να δείς που ήρθαν όλοι μέσα στην καλή χαρά να μοιράσουν τα χωράφια μας.Ρε άντε σπίτια σας.
    Αλλά τί να πείς που οι δικοί μας οι πολιτικάντηδες ασχολούνται με τα περιουσιακά τους και τις καρέκλες τους.Χειρότερα λαμόγια απο τα εγχώρια δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεββάτι.
    Αυτό κάνουμε όλα τα χρόνια μετά το Β΄ΠΠ. Τόσα χρόνια να μην έχει εμφανιστεί ένας άξιος Έλληνας πολιτικός να τους βάλει στη θέση τους.
    Και έχεις και τους κουράδες τους Αμερικανοάγγλους να προτρέπουν να τα βρούμε, να στέλνουν non paper και τρίχες κατσαρές.
    ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΥΠΟΣΩΡΗΣΕΙΣ, ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ, ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥΣ, ΣΦΑΓΕΣ-ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ, ΚΟΡΟΙΔΙΕΣ, ΖΕΜΠΕΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ.
    Γιατί δεν ορθώνουν ΜΙΑ ΦΟΡΑ το ανάστημα τους στις ΗΠΑ και να πουν : Τέρμα ως εδώ και μη παρέκει.Τόσα χρόνια όλο υποχωρήσεις εμείς.Από εδώ και στο εξής υποχωρήσεις για 60 χρόνια ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.
    ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΦΩΝΗ ΒΟΟΝΤΩΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.
    Ας προσέξουν καλά όμως και οι αμερικανόδουλοι, γλύφτες, σφωγγοκωλάριοι, ελεεινοί προδότες κλπ, πολιτικοί μας : ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ.ΕΧΟΥΣΙΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ
    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
    ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ,ΤΟ 1821 ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
    ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΜΑΤΩΣΕΙΣ" ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ "ΜΑΤΩΝΕΙΣ" ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.