20/8/09

Ιράκ: Φιλόδοξο σχέδιο για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω Συρίας

Στην κατασκευή σειράς αγωγών προτίθεται να προχωρήσει η Βαγδάτη προκειμένου να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς τη Μεσόγειο, μέσω της Συρίας, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου έχει ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο να κατασκευάσει αγωγούς για να μεταφέρει τα ενεργειακά προϊόντα του προς τη Μεσόγειο, μέσω Συρίας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ο Αλι αλ Νταμπάγ από τη Δαμασκό, συνοδεύοντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, τον υπουργό Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι και τον υπουργό Υδάτινων Πόρων Λατίφ Ρασίντ.

Παράλληλα, ο Αλι αλ Νταμπάγ ανακοίνωσε εκ νέου πως «ο πετρελαιαγωγός μεταξύ του Κιρκούκ και της πόλης Μπανιάς στη Συρία θα επισκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει».

Η λειτουργία του εν λόγω αγωγού είχε ανασταλεί το 1982. Ο αγωγός επαναλειτούργησε το 2000, κατά παράβαση των κυρώσεων κατά του Ιράκ και τροφοδοτούσε τη Συρία με 200.000 βαρέλια ιρακινού αργού την ημέρα, την παραμονή της εισβολής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων το 2003. Ο αγωγός, με δυναμικότητα μεταφοράς 700.000 βαρελιών την ημέρα, βομβαρδίστηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Προσφάτως, στελέχη του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ παρείχαν ενδείξεις ότι ξένη εταιρεία ξεκίνησε τον έλεγχο του πετρελαιαγωγού για τον προσδιορισμό της έκτασης των βλαβών και του κόστους των εργασιών.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που η Βαγδάτη υπέγραψε με τη Δαμασκό μετά την εισβολή του 2003, το Ιράκ έχει δεσμευθεί για την παράδοση 1,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το πεδίο Ακάς, στη επαρχία Ανμπαρ, κοντά στα συρο-ιρακινά σύνορα.

Το πεδίο Ακάς συμπεριλήφθηκε στη δημοπράτηση, κατά την υποβολή προσφορών από πολυεθνικές του περασμένου Ιουνίου, αλλά καμία από τις ξένες εταιρείες που υπέβαλαν προσφορά δεν αποδέχθηκε τους όρους της Βαγδάτης.

Στη συνέχεια, το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει το Ακάς χωρίς τη συμμετοχή ξένων εταιρειών και ότι προτίθεται να εξάγει μέρος των παραγόμενων ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ζητήματα που αφορούν την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Ιράκ από τα ύδατα του Ευφράτη τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών. Η Βαγδάτη παραπονείται συχνά ότι η ροή του Ευφράτη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της και τον προηγούμενο μήνα ζήτησε τριμερείς συνομιλίες Ιράκ-Τουρκίας-Συρίας επί του θέματος.

Τέλος, η Βαγδάτη και η Δαμασκός συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για ξένους μαχητές οι οποίοι διέρχονται τα συρο-ιρακινά σύνορα στην έρημο για να ενισχύσουν ένοπλες ομάδες που δρουν στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.