27/8/09

Πίσω από το χάος της Βαγδάτης


Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post
Την ώρα που η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας επιδεινώνεται συνεχώς στη Βαγδάτη, μία νέα εξέλιξη επιτείνει την ανησυχία της Ουάσιγκτον: ο επικεφαλής της Ιρακινής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΙΕΥΠ) παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της μακράς αντιπαράθεσης που είχε με τον πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλικί, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχασε ένα ικανότατο στέλεχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για τον στρατηγό Μοχάμεντ Σαχγουάνι, ο οποίος ηγείτο της ΙΕΥΠ από το 2004. Ο Σαχγουάνι παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπηρεσία του και ιδιαίτερα την απαίτηση του Μαλικί να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα Ιρανοί πράκτορες. Η CIA αιφνιδιάστηκε από την αποχώρησή του. Μία σειρά από πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύει τις χαοτικές συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε ο Σαχγουάνι, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται η ευάλωτη ιρακινή κυβέρνηση από το γειτονικό Ιράν.

Η πρώτη προειδοποίηση ήταν η ληστεία στην κρατική τράπεζα Ραφιντέν, στις 28 Ιουλίου, από άνδρες των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας. Οι ένοπλοι εισέβαλαν στην τράπεζα και αφού άρπαξαν 5 εκατομμύρια δολάρια και σκότωσαν 8 ανθρώπους, βρήκαν καταφύγιο στην εφημερίδα του Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ενός από τους αντιπροέδρους του Ιράκ. Ενας δεύτερος λόγος ανησυχίας για τον Σαχγουάνι ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους 6.000 άνδρες της υπηρεσίας του. Ο Μαλικί έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 180 εξ αυτών, με τον Σαχγουάνι να υποστηρίζει ότι πρόκειται στην ουσία για πολιτικές διώξεις. Από την ίδρυση της ΙΕΥΠ το 2004 και μέχρι σήμερα, 290 στελέχη της έχουν δολοφονηθεί, τα περισσότερα από Ιρανούς πράκτορες.

Μετά την αποχώρηση Σαχγουάνι, τα ηνία της ΙΕΥΠ ανέλαβε ο στρατηγός Ζουχέιρ Φαντέλ, πρώην πιλότος στην πολεμική αεροπορία του Σαντάμ Χουσεΐν. Ωστόσο, πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας την εγκατέλειψαν και διέφυγαν στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Συρία, φοβούμενοι ότι θα γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων.

Η αποσταθεροποίηση έγινε ακόμη πιο ορατή στα δραματικά γεγονότα της 19ης Αυγούστου, όταν συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες άφησαν πίσω τους 100 νεκρούς και 500 τραυματίες. Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν στοιχεία για συνεργασία των βομβιστών με στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. «Δεν αποκλείω τη συνέργεια ανδρών από τις δυνάμεις ασφαλείας», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, για να συμπληρώσει: «Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί».

Ποιος κρύβεται πίσω από το χάος; Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Συρία και πρώην μέλη του κόμματος του Σαντάμ. Εν τούτοις, πηγές κοντά στον Σαχγουάνι, επικαλούμενες στοιχεία από τους βομβιστικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν, πιστεύουν ότι υπάρχει ιρανικός δάχτυλος. Πρέπει μήπως να επέμβουν οι ΗΠΑ; Ανώτατο στέλεχος της ιρακινής αντικατασκοπείας πιστεύει ότι δεν είναι πλέον ασφαλές. Οταν τον ρώτησα πώς βλέπει το μέλλον της χώρας του σε πέντε χρόνια, χωρίς την αμερικανική παρουσία, μου απάντησε με λύπη: «Μια αποικία του Ιράν».

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.