3/8/09

Ο Β΄ Αττίλας και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΠΟΛΛΑκαι διάφορα τα τεχνάσματα, των φιλευομένων την Τουρκία, και τούτο, για να λυγίσουμε και αποδεχθούμε λύση, εξυπηρετούσα, τα δικά συμφέροντα τους και εκείνα της Τουρκίας. Μια και ο λόγος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χάριν της ιστορίας, θα αναφέρω μια, ως επί το πλείστον, άγνωστη λεπτομέρεια, της εις βάρος μας δράσης της, κατά την Β΄ τουρκική εισβολή.

ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ Σ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Το τάγμα 223,στο οποίο αξιωματικός υπηρετούσε και ο μεγάλος μου γιος, μετά την τουρκική εισβολή στα παράλια της Κερύνειας,ανασυνταχθέν, υπερήσπιζε τα εδάφη, ανατολικάτης,κρατώντας τα οχυρά μεταξύ Κλεπίνηςκαι Παχύαμμου. Κατόπιν πολυημέρων μαχών, για ξεκούραση το 223 αντικατεστάθη με το τάγμα 224, μετακινηθέν στην αντιπέρα του βουνού πλαγιά, στα υψώματα της Κυθρέας.
Είχα πληροφορηθεί για τη μετακίνηση, και στις 13Αυγούστου του ’74, παραμονή της Β΄ τουρκικής εισβολής, πηγαίνοντας στο Βαρώσι, στο γραφείο μας, λοξοδρόμησα προς τα υψώματα. Συνάντησα το γιο μου, μιλήσαμε και μου παρήγγειλε, επιστρέφοντας, να φέρω ένα κοτόπουλο και ένα ψωμί, να το μοιρασθούν με την κομπανία του. Το γεγονός ότι εκείνη τη μέρα συνέπεσε να βομβαρδισθεί το λιμάνι Αμμοχώστου και το Βαρώσι να εκκενωθεί, συνέτεινε να δυσκολευθώ να εξασφαλίσω τα τρόφιμα. Η ώρα 5μ.μ.
ξεκίνησα για επιστροφή και καθόλη τη διαδρομήδεν συνάντησα ψυχή Θεού.Αλλά και κατά τηδιαδρομή από το Νέο Χωριό προς τα υψώματα,ούτε ένα φυλάκιο, ούτε ένας φρουρός στρατιώτης. Το γεγονός με είχε πολύ εκπλήξει. Παρέδωσατα τρόφιμα, και εξέφρασατη μεγάλη μου έκπληξη για την ασύγγνωστη αυτή παράλειψη, λέγοντας στο γιο μου: Βλέπεις τις Χαμίτ Μάντρες απέναντι, εάν ξεκινήσουν οι Τούρκοι από εκεί, θα σας πιάσουν σαν ποντικούς στη φάκα. Μην ανησυχείς παπά μου απαντά, είναι όλα ναρκοθετημένα, μόνο οι Οηέδες γνωρίζουν τη δίοδο. Αφού το γνωρίζουνοι Οηέδες του λέω, το γνωρίζουν και οι Τούρκοι.
Την επομένην 14 Αυγούστου ’74, τα τουρκικά στίφη, επιχειρούν ακάθεκτα την Β’ εισβολή. Τα τανκς και τα στρατεύματα, παραμερίζουν τα ναρκοθετημένα εδάφη, και διά μέσου των προδομένων διόδων, προχωρούν και κυκλώνουν τα υψώματα. Υπέρτερες οι δυνάμεις και με αεροπορικές ενισχύσεις, αποδεκατίζουν τα προς ανάπαυση μεταφερθέντα παιδιά του τάγματος 223. Ως εκ θαύματος, μερικοί διεσώθησαν και μεταξύ αυτών και ο γιος μου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία γιά την υποστήριξη πολλών αξιωματικών του ΟΗΕ προς τα Τουρκικά Στρατεύματα Εισβολής. Το γνωρίζουμε από τις μάχες του Αεροδρομίου της Λευκωσίας όταν αποκάλυπταν τους χώρους παραλλαγής της Α'ΜΚ που το υπεράσπιζε, το ξέρουμε από την παράκαμψη του ναρκοπεδίου από τα Τουρκικά άρματα μπροστά στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, από την ακρίβεια των βολών των Τούρκων κατά των Ελλήνων ευθύς μόλις το ελικόπτερο του ΟΗΕ περνούσε πάνω από τις Ελληνικές θέσεις... Ολα αυτά είναι γνωστά! Περιμέναμε από Φιλανδούς και Καναδούς υποστήριξη ή τουλάχιστον ουδετερότητα, παρόλο που η Τουρκία έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις του οργανισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.