7/8/09

Τους πρόσφεραν τσιγάρο και μετά τους εκτέλεσαν

Το τραγικό τέλος του αγνοούμενου Κορέλλη και άλλων τριών
Οι τέσσερις φαντάροι της φωτογραφίας -σύμβολο του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων- εκτελέστηκαν από τους Τούρκους λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή τους. Τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.


Τους πρόσφεραν τσιγάρο και μετά τους εκτέλεσαν
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ Σημερινη

Το τραγικό τέλος του αγνοούμενου Κορέλλη και άλλων τριών
Οι τέσσερις φαντάροι της φωτογραφίας -σύμβολο του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων- εκτελέστηκαν από τους Τούρκους λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή τους. Τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Διεπράχθη μεταξύ Κυθρέας και Τζιάους
Αυτή είναι η φωτογραφία που προβλήθηκε κατά κόρον τα τελευταία 35 χρόνια, για να καταδείξει ότι αιχμάλωτοι ήταν ζωντανοί και μετά τη σύλληψή τους. Ο Αντώνης Κορέλλης είναι ο πρώτος από αριστερά.

Tαυτοποιήθηκαν τα λείψανα του αγνοουμένου Αντώνη Κορέλλη, από την Κυθρέα. Είναι το άτομο που αναγνωρίστηκε σε μια φωτογραφία - σύμβολο του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων. Παρουσιάζεται, μαζί με άλλους τρεις φαντάρους, γονατιστός και με υψωμένα τα χέρια, έχοντας δίπλα τούς ένοπλους Τούρκους στρατιώτες.
Οι τέσσερις εκτελέστηκαν και τάφηκαν λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο της σύλληψής τους. Τα οστά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο μεταξύ Τζιάους και Κυθρέας. Εκτελέστηκαν λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή τους, από το στρατό του Αττίλα. Πράξη βάρβαρη, που από μόνη της μπορεί να καταδικάσει την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο. Το δίκαιο του πολέμου παραβιάστηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο και αυτήν τη φορά τεκμηριωμένα.
Σύμφωνα με υπάρχουσα μαρτυρία, οι τέσσερις εκτελέστηκαν δέκα λεπτά μετά τη σύλληψή τους από τον προελαύνοντα προς την Αμμόχωστο τουρκικό στρατό κατοχής. Αρχικά, οι εισβολείς αφού διέταξαν τους αιχμαλώτους να περάσουν τα χέρια πίσω από το κεφάλι, τους έδωσαν τσιγάρο και στη συνέχεια τους υποχρέωσαν να προβούν σε δηλώσεις στον παράνομο τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, ότι δήθεν τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Ακολούθως, ο τουρκικός στρατός φρόντισε να απαλλαγεί από τους τέσσερις αιχμαλώτους, προτού συνεχίσει την προέλασή του προς την Αμμόχωστο. Σύμφωνα δε με μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου, ο τουρκικός στρατός παρέδωσε τον Κορέλλη και τους άλλους τρεις αιχμαλώτους σε ομάδα Τουρκοκύπριων ενόπλων, οι οποίοι, πιθανότατα, τους εκτέλεσαν επί τόπου.
Οι λεπτομέρειες δεν τεκμηριώνονται γιατί οι τουρκικός στρατός κρατά ερμητικά κλειστά τα αρχεία του και δεν συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή Διερεύνησης. Θέλει να αποδίδει τα εγκλήματα σε ατάκτους και ψυχοπαθείς στρατιώτες του που, ωστόσο, δεν παραγράφουν την ευθύνη της Τουρκίας. Οι όποιες λεπτομέρειες της εκτέλεσης ίσως δεν γίνουν γνωστές ποτέ, γιατί ποιος θα παραδεχτεί το μακάβριο έγκλημά του 35 χρόνια μετά. Κανείς Ελληνοκύπριος δεν ήταν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, για να μαρτυρήσει ποιον ακριβώς χειρισμό είχαν οι Ελληνοκύπριοι πατριώτες που έμειναν στο χαράκωμα υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη. Τους πάτησαν τα άρματα του Αττίλα και αναγκάστηκαν να παραδοθούν προδομένοι.

Αναμνήσεις του αδελφού Κορέλλη
Η οικογένεια του Αντώνη Κορέλλη άκουσε τα τραγικά αλλά εν πολλοίς αναμενόμενα νέα, χτες το πρωί, από το στόμα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Ηλία Γεωργιάδη.
Ο Νίνος Κορέλλης, δύο χρόνια μικρότερος αδελφός του ήρωα, ήταν αυτός που άκουσε πρώτος τα νέα της ταυτοποίησης. Τον θυμάται που έφυγε βιαστικά για το μέτωπο και που δεν πρόλαβε καλά καλά να τον αποχαιρετήσει. Παρόλο που όλοι στην οικογένεια δεν είχαν σημαντικές ελπίδες για οτιδήποτε άλλο, η αποκάλυψη τρύπησε τα φυλλοκάρδια του. Έκλαψε για τον αδελφό του ο Νίνος Κορέλλης και για το σκληρό τέλος που του επιφύλαξαν οι εισβολείς. Δήλωσε στη «Σημερινή» ότι η αποκάλυψη της αλήθειας ίσως με το χρόνο καταπραΰνει τον πόνο της οικογένειας και έτσι ίσως είναι καλύτερα. Ίσως το μνημόσυνο που θα γίνει τώρα στα φανερά θα ανακουφίσει την ψυχή του αγαπημένου τους. Ο ήρωας της Κύπρου Αντώνης Κορέλλης και οι συν αυτώ άλλοι τρεις ήρωες θα κηδευτούν με στρατιωτικές τιμές σε λίγες μέρες. Οι οικείοι τους, παρόλο τον πόνο τους, θα αποδώσουν στους δικούς τους όλες τις τιμές που τους αξίζουν, γιατί δεν μπόρεσαν να το κάνουν τότε. Οι δολοφόνοι έκρυψαν τις σορούς των παλληκαριών μας στα σπλάχνα της Μεσαορίας, για να βρεθούν μετά από τόσα χρόνια.
Ο Αντώνης Κορέλλης κατετάγη ως έφεδρος στο 218 τάγμα Πεζικού με τομέα ευθύνης την περιοχή Κυθρέας. Νιόπαντρος, είχε ένα κοριτσάκι ενός χρόνου και η γυναίκα του ήταν έγκυος όταν οι δολοφονικές σφαίρες τού έκοψαν το νήμα της ζωής του. Η σύζυγός του Χρυστάλλα γέννησε στην προσφυγιά, μη γνωρίζοντας ποια ακριβώς αντιμετώπιση είχε ο σύζυγός της από τους εισβολείς. Τα τελευταία χρόνια, μετά από κατά συρροήν πληροφορίες από Τουρκοκυπρίους, είχε πειστεί ότι ο άντρας της δεν βρισκόταν στη ζωή. Του έκανε κρυφά από την πεθερά της κάποιο μνημόσυνο για ν' αναπαυτεί η ψυχή του. Δεν το έκανε φανερά, γιατί δεν ήθελε να πληγώσει τους γονείς του, που τώρα δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Οι δύο κόρες του Αντώνη Κορέλλη είναι τώρα ενήλικες πτυχιούχες και προσφέρουν στην πατρίδα. Θα είναι τιμή τους να πουν στον κόσμο ότι ο πατέρας, που τη μια δεν πρόφτασε καν να τη σφίξει στην αγκαλιά του, έπεσε για το μεγαλύτερο των ιδανικών, την ιδιαιτέρα γλυκιά πατρίδα Κύπρο, που τα περικλείει όλα.
Οι κηδείες και των τεσσάρων θα γίνουν σύντομα. Η μια μετά την άλλη, σύμφωνα με τις διευθετήσεις των οικείων τους και του στρατού. Πολύ πιθανόν κάποιοι συγγενείς να επιλέξουν να γίνουν οι κηδείες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, για να μπορούν όλοι να είναι εκεί.

Το φιλμ με τις φωτογραφίες - ντοκουμέντο
Το μακάβριο της ιστορίας είναι ότι οι εικονιζόμενοι φωτογραφήθηκαν σε πολλές πόζες από τους ίδιους τους εισβολείς. Ένα από τα φιλμ έπεσε στα χέρια της Εθνοφρουράς όταν συνελήφθη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας Τούρκος αξιωματικός και Τούρκος δημοσιογράφος. Η τύχη και των δύο είναι για εμάς άγνωστη, γιατί τα γεγονότα ξετυλίχθηκαν ως κινηματογραφική ταινία τις μέρες της εισβολής. Στην κατοχή του Τούρκου δημοσιογράφου βρέθηκε μαυρόασπρο φιλμ και όταν εμφανίστηκε, οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν σε κυπριακή εφημερίδα. Οι οικείοι των τεσσάρων δεν είχαν τότε άλλες πληροφορίες και ήλπιζαν ότι οι δικοί τους θα ζούσαν ως αιχμάλωτοι του τουρκικού στρατού.
Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Τα πυροβολημένα λείψανα των παλληκαριών μας το καταμαρτυρούν. Στα οστά οι σφαίρες των εκτελεστών έχουν αφήσει τα σημάδια τους.
Ο εκπρόσωπός μας στη Διερευνητική Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης δεν ήθελε να κάνει δήλωση - τον δεσμεύει το υψηλό καθήκον που ανέλαβε γιατί πολλές ακόμη υποθέσεις είναι ανοικτές και χρειάζεται υπεύθυνη και προσεκτική στάση για να μη γίνει ζημιά στην προσπάθεια διερεύνησης. Στην επίμονη προσπάθειά μας να μας πουν από το ανθρωπολογικό εργαστήριο κατά πόσον τα οστά μαρτυρούν το είδος θανάτου, μας απαντήθηκε γενικόλογα ότι στα οστά οι σφαίρες έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Μεγάλο μέρος των ταυτοποιημένων λειψάνων φέρουν χαριστική βολή στο κρανίο. Δείγμα βαρβαρότητας των εισβολέων. Εξουδετέρωσαν το φυλάκιο, είχαν στα χέρια τους στρατιώτες μας και επέλεξαν να τους δολοφονήσουν από του να τους κρατήσουν αιχμαλώτους.

Η Ιστορία Μας Είναι Γραμμένη με το Βαθύ Κόκκινο της Θυσίας και δεν Παραχαράσσεται
ΜΗΝ ΜΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ

7 σχόλια:

  1. υπαρχει φωτογραφικο ντουκουμεντο οτι ηταν ζωντανοι σαν αιχμαλωτοι και μετα τους βρισκουν πυροβολημενους σε ενα λακο ,

    >>Πράξη βάρβαρη, που από μόνη της μπορεί να καταδικάσει την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο. Το δίκαιο του πολέμου παραβιάστηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο και αυτήν τη φορά τεκμηριωμένα.<<

    ΠΟΙΟΣ ?

    ποιος ευθυνεται για τη μη προωθηση αυτου του θεματος στο Διεθνες Δικαστηριο ?

    θα προωθηθει απο δω και περα ή θα το θαψουμε και αυτο ?

    Η Ελληνικη και η Κυπριακη πολιτεια χρωσταει στην μνημη τους να μην αφησει 'ανεκμεταλευτη' αυτη την υποθεση

    τους εγκληματιες ας τους αθωουσουν αλλοι ,
    οχι η αδιαφορια μας

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. h οπου πηγε ο Ολγκατς, όπου πήγε "το έκοψα το κεφάλι του μικρού Ελληνοκυπρίου".Φυσικά δεν θα υπάρξει τίποτα στα Ελλαδιτικα ΜΜΕ και αν δεν υπήρχαν τα Ιστολόγια άγνωστη πτυχή θα παρέμενε και αυτό.

    .. Μεγάλο μέρος των ταυτοποιημένων λειψάνων φέρουν χαριστική βολή στο κρανίο. Δεν χωράνε αλλα λόγια.

    Απλά αυτή η φράση "Μην μου ζητάτε να Ξεχάσω.Η Ιστορία μας είναι γραμμένη με το βαθύ κόκκινο της θυσίας και δεν παραχαράσσεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "κυριε" καραμανλη ??? που φοβαστε τον ισκιο σας θα κανετε κατι για αυτα τα ντοκουμεντα ??
    "κυριε" παπανδρεου ??? θα θαψετε μηπως τα φιλμ στα στρεμματα γης που θα παραχωρησετε οταν γινετε κυβερνηση στους βαρβαρους για να κοιμαστε ησυχος ???

    Να ειναι ελαφρυ το χωμα που σκεπαζει αυτους τους ΗΡΩΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ , που δωσαν το αιμα τους για τα ιδανικα της πατριδας μας.

    Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να περίμένουν τίποτε από το επίσημο κράτος το οποίο έχει πλέον πέσει σε εχθρικά χέρια. Απλά δεν ανακοινώθηκε δημοσίως.
    Υπάρχουν όμως διέξοδοι νομικοί σε ατομικό επίπεδο και σε ευρωπαικούς θεσμούς οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αλλοιωθεί από βορειοατλαντικούς ιούς (οι οποίοι σημειωτέον βρίσκονται σε κατιούσα παρακμής παγκοσμίως - μόνο εδώ αλωνίζουν ακόμη). Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να αποταθούν οι συγγενείς και οι φίλοι των εν λόγω αιχμαλώτων. Πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε. Είναι η πλέον τεκμηριωμένη περίπτωση εκτέλεσης αιχμαλώτων. Δεν πρέπει να αφεθεί. Ο μόνος τρόπος αντίστασης στην αιχμαλωσία των χωρών μας είναι να έρχονται οι κυβερνήσεις - ανδρείκελα σε δύσκολη θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπαρχει παρομοιο σκηνικο απο β ΠΠ,

    που δικασαν για την επονομαζομενη

    'σφαγη στο μαλμεντι'

    βελγιο μετα απο επιθεση αρδεννων χειμωνας 44-45

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέστε εδώ χάλι. Τόσο μίσος πια για ο,τιδήποτε ελληνικό; Δεν σέβονται τίποτα τα ελεεινά φερέφωνα της Άγκυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.