20/8/09

Διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν την πιο καλά φρουρούμενη περιοχή της Βαγδάτης

Μετά την παράδοση του ελέγχου της Βαγδάτης στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στα τέλη Ιουνίου, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στις φτωχές σιιτικές συνοικίες. Και παρόλο που οι επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα παραμένουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η διείσδυση των εξτρεμιστών στην αυστηρότερα φρουρούμενη περιοχή της πρωτεύουσας προκαλεί σοκ.

Τουλάχιστον 95 άτομα σκοτώθηκαν και 563 τραυματίσθηκαν από διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις και εκρήξεις όλμων που έπληξαν την Τετάρτη το κέντρο της Βαγδάτης. Με οργή και θλίψη καταδικάζει η διεθνής κοινότητα τις φονικότερες επιθέσεις εδώ και μήνες στο έδαφος του Ιράκ και οι ΗΠΑ τονίζουν ότι σχέδον απόσυρσης παραμένει αμετάβλητο.

Η ισχυρότερη και πιο φονική έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών, στην περίμετρο της Πράσινης Ζώνης. Εργαζόμενοι στο υπουργείο, δημοσιογράφοι και φρουροί ασφαλείας έπεσαν νεκροί μέσα σε λίμνη αίματος, σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που φθάνουν από τη Βαγδάτη.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που θρυμματίστηκαν τα παράθυρα του ιρακινού Κοινοβουλίου που στεγάζεται εντός της Πράσινης Ζώνης μαζί με κυβερνητικά και διπλωματικά γραφεία.

Η έκρηξη κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους τριών μέτρων, πυκνοί καπνοί υψώθηκαν στον ουρανό και αυτοκίνητα σταθμευμένα έξω από την Πράσινη Ζώνη τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον ένας όλμος βρέθηκε στο συγκρότημα γραφείων των Ηνωμένων Εθνών, επίσης στην Πράσινη Ζώνη, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης κοντά στο υπουργείο Οικονομικών και στο κεντρικό κτίριο διοίκησης.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα και ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 95 νεκρούς και 563 τραυματίες από τις συντονισμένες επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά και όλμους στην καρδιά της Βαγδάτης.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν διακομιστεί οι εκατοντάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, εκτυλίσσονται σκηνές αλλοφροσύνης.

Μετά την παράδοση του ελέγχου της Βαγδάτης στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στα τέλη Ιουνίου, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στις φτωχές σιιτικές συνοικίες. Και παρόλο που οι επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα παραμένουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η διείσδυση των εξτρεμιστών στην αυστηρότερα φρουρούμενη περιοχή της πρωτεύουσας προκαλεί σοκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι κατηγόρησε σουνίτες εξτρεμιστές για το αιματοκύλισμα και δήλωσε ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις πρέπει αναμφίβολα να επανεκτιμηθούν οι σχεδιασμοί και τα μέσα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αυξημένη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους Ιρακινούς.

Διεθνής καταδίκη

Τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, καθώς και άλλες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα σημεία του Ιράκ, καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «κτηνώδεις ενέργειες».

Ο Λευκός Οίκος μίλησε για «παραλογισμό των εξτρεμιστών που είναι αποφασισμένοι να σπείρουν την καταστροφή», ενώ εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως το τέλος του 2011 παραμένει αμετάβλητο παρά τις τραγικές βομβιστικές επιθέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη θλίψη του για το μπαράζ επιθέσεων, στην ομιλία του με την ευκαιρία της πρώτης Ημέρας Ανθρωπιστικής Δράσης του ΟΗΕ.

«Αισθάνομαι θλίψη για το γεγονός ότι η βία συνεχίζεται, κυρίως με την ανησυχητική σειρά των επιθέσεων που έγιναν σήμερα στην Βαγδάτη και προκάλεσαν το θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας στην διάρκεια τελετής στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τις επιθέσεις καταδίκασε εν συνεχεία και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας συμπίπτει με την 6η επέτειο από το μακελειό του 2003 στη Βαγδάτη, όπου 22 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, ανάμεσα τους και ο υπεύθυνος για το Ιρακινό γραφείο του Οργανισμού και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Αικαιώματα, Σέρζιο Βιέιρα Ντε Μέλο, είχαν βρει τραγικό θάνατο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.