27/8/09

Μωραίνει Κύριος όν βούλεται ....

Σκοπιανά πολιτικά παιχνίδια στον αγώνα με την Ελλάδα στο ευρωμπάσκετ;
Η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας της ΠΓΔΜ να διοργανώσει μεταφορά οπαδών, με κρατικούς πόρους, προκειμένου να στηρίξουν την ομάδα της χώρας μόνον στον αγώνα με την εθνική Ελλάδος, στην πόλη Πόζναν της Πολωνίας, στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, απασχολεί μεγάλη μερίδα του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.
Τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν τους εξής τίτλους:
* Σπιτς: «Κρατικά χρήματα για πολιτική στήριξη / Η Κυβέρνηση θα στείλει 500 οπαδούς στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, κάτι που για την αντιπολίτευση αποτελεί πολιτική αυτοκτονία, τη στιγμή που αναμένεται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα με την Ελλάδα να εισέλθουν σε τελική φάση».
* Ντνέβνικ: «Καραβάνι για στήριξη ή για σκάνδαλα».
* Βρέμε: «Ο αγώνας της εθνικής ομάδας στην Πολωνία έλαβε πολιτική χροιά / Κρατικά χρήματα για στήριξη κατά της Ελλάδας».
* Βεστ: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κυβέρνηση ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ στην Πολωνία / Νικήστε την Ελλάδα, τίποτε άλλο δεν είναι σημαντικό».
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι με έξοδα του κράτους και «με τις ευλογίες» της κυβέρνησης της χώρας, θα μεταφερθούν 500 περίπου οπαδοί, προκειμένου να στηρίξουν την ομάδα μπάσκετ της ΠΓΔΜ στον αγώνα με την Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Πολωνία.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Νεολαίας της χώρας επιβεβαίωσαν πως η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 55.000 ευρώ αυτή την αποστολή οπαδών, με την αιτιολογία ότι είναι απαραίτητο «να στηριχθεί η εθνική ομάδα της χώρας».
«Η στήριξη της κυβέρνησης για τους οπαδούς θα ισχύει μόνον για τον αγώνα με την Ελλάδα»,τονίζεται με επικριτική διάθεση στα δημοσιεύματα και συμπληρώνεται ότι η μεταφορά οπαδών θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Νεολαίας καταφέρει να εξασφαλίσει εισητήρια για τον αγώνα με την Ελλάδα.
Η εφημερίδα «Σπιτς» συμπληρώνει πως το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έχει ήδη ενημερώσει γραπτώς την πρεσβεία της Πολωνίας στα Σκόπια ότι μεγάλη ομάδα φιλάθλων θα μεταβεί στην Πολωνία, προκειμένου να παρακολουθήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ.
Από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν ότι η Γραμματεία Αθλητισμού και Νεολαίας της χώρας απηύθυνε έκκληση για παρέμβαση, καθώς και ότι από την πλευρά τους έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες.
«Από το Γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ - προστίθεται στο δημοσίευμα- δήλωσαν ότι έχουν πλήρη άγνοια όσον αφορά τη σχετική πρόθεση της Γραμματείας Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, να στηρίξει οικονομικά το ταξίδι των οπαδών. Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, χθες, τήρησε πλήρη σιγή σε ό,τι αφορά το θέμα, ενώ το αλβανικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, DUI, του Αλί Αχμέτι, αντέδρασε έντονα».
«Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, όταν μετράμε το κάθε δηνάριο, εάν πράγματι κάποιος από το κράτος συμφώνησε να παραχωρηθούν χιλιάδες ευρώ για τη διοργάνωση μεταφοράς ομάδας οπαδών, και ιδιαίτερα για τον αγώνα με την Ελλάδα, είναι όντως μια μη σοβαρή κίνηση», δήλωσε ο βουλευτής του DUI, Τζέβαντ Αντέμι.
Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία», συμπληρώνει το δημοσίευμα, καθώς και το κόμμα της αξιωματικής ανιπολίτευσης -«Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM)- αντέδρασαν επίσης έντονα, εκφράζοντας την ανησυχία τους και εκτιμώντας ότι αυτή η ιδέα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αλλά και η οικονομική κρίση είναι αισθητή στη χώρα, μπορεί να αποτελέσει «πολιτική αυτοκτονία» και μεγάλο κίνδυνο για εκείνους που θα ταξιδεύσουν στην Πολωνία. Αυτό που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, είναι ένα ενδεχόμενο επεισόδιο με τους Έλληνες, το οποίο θα κοστίσει ακριβά στην χώρα, υποστήριξαν τα ανωτέρω κόμματα.
Η ΠΓΔΜ θα είναι η πρώτη αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στο Πόζναν, στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ ανδρών 2009, το οποίο φιλοξενεί η Πολωνία το διάστημα 7-20 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Ναυτεμπορική

14 σχόλια:

  1. Έμ τα θέλει ο κώλος τους...Να δώ πότε θα τους ξηγηθούμε αναλόγως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετοιμαστείτε για παρατράγουδα!!!! Σημαίες, πανό, συνθήματα, γιουχαρίσματα στον εθνικό μας ύμνο, κτλ.

    Θα πρέπει να φάνε μία 100άρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....αγώνα μπάσκετ μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας...

    Παρακαλώ διορθώστε το, αν και πρόκειται για πρωτότυπη δήλωση. Είναι ανεπίτρεπτο οι (γυφτο)σκοπιανοί να μην λεγοντaί vardarska.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της λεκτικής ή σωματικής βίας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας λαός με χιλιάδες χρόνια ιστορία (ανεξάρτητα το τι πιστεύουν οι αρχαιολόγοι μας) και έχουμε ανοδική εξελικτική ψυχική πορεία. Μπορούμε να ετοιμάσουμε πανό με τα επιχειρήματά μας, όπως: τι επιρροές δεχτήκατε από τους Μακεδόνες; Αφού είστε Μακενόνες γιατί δεν μιλάτε την γλώσσα τους; και να τους εξευτελίσουμε σε όλους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει εμείς οι Έλληνες να σεβαστούμε την διοργάνωση και την χώρα που την φιλοξενεί. ΠΡΟΣΕΞΤΕ όμως! Μην τους δώσουμε το παραμικρό δικαίωμα να σκεφτούν (Πολωνούς, Σκοπιανούς και άλλους) ότι είναι ένα θέμα που δεν μας νοιάζει.Θα είναι καταστροφικό για εμάς. Η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι πολιτισμένη όπως αρμόζει σ' έναν λαό με το δικό μας ιστορικό βάθος. Η διπλωματία μας έχει αρκετά όπλα, άλλο αν δεν τα χρησιμοποιεί.Δυστυχώς φίλτατοι είμαστε μόνοι μας. Δεν έχουμε ηγέτες. Για όποιον επιμένει και θέλει να ζωοποιηθεί, μπορεί να το κάνει σε περίοδο στρατιωτικών επιχειρήσεων και όχι τώρα.Θα πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι γεννηθήκαμε για να νικάμε, κι ότι η δυσκολότερη μάχη του ανθρώπου είναι η μάχη με τον εαυτό του. Σ' αυτήν θα πρέπει να κερδίσουμε οποσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την αποφυγή της σωματικής βίας συμφωνώ, λεκτικά όμως δεν τα θέλουν τα μπινελίκια τους οι σκοπιανοί αρχαιοκάπηλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα τα θέλουν φίλε
    "28 Αυγουστου 2009 8:51 πμ"
    Καλή η ιστορία αιώνων και ο πολιτισμός αλλά οι πολιτισμένοι πρόγονοί μας όταν κάποιος καπηλευόταν το όνομά τους ή απειλούσε την ακεραιότητά τους, δεν τον τάιζαν πολιτισμό και φιλοσοφία με ακράδαντα επιχειρήματα, σίδερο και χαλκό τον τάιζαν..!!!!Ναί, έχουν αλάξει οι εποχές αλλά, σίγουρα χρειάζονται ηχηρές απαντήσεις έστω σε διπλωματικό επίπεδο, και όχι μισόλογα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστηχως στους βαρβαρους που δεν περνουν απο λογια χρειαζεται να μιλησεις στην μονη γλωσσα που καταλαβαινουν...

    Οταν ενας σκυλος ερχετε να δαγκωσει μονο με βια μπορεις να τον απομακρυνεις..
    Αν καποιος προσπαθησει με σφυριγματακια και χαδακια να τον σταματησει, απλα ο σκυλος θα τον φαει.

    Καλη η φιλοσοφια αλλα γι' αυτους που μπορουν να την καταλαβουν.. Οι Ελληνες δεν πρεπει να ξεχασουμε βασικες αρχες της φυσης..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 1:59 πμ

    >και έχουμε ανοδική εξελικτική ψυχική πορεία<

    Τι εννοείς; Πού βλέπεις εσύ την ανοδική ...κ.λπ.; Αυτές οι ανοησίες λέγονται για να δικαιολογήσουν τον ενδοτισμό και την δειλία μας, που εκτρέφουν το θράσος των γειτόνων. Ακόμη και των Σκοπιανών!! Και να πού καταντήσαμε.

    Συμφωνώ με τα σχόλια του sailor και του 11:25 πμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά θέλουν μια γερή ΗΤΤΑ σε όλα τα επίπεδα.

    1. Το σκορ να φτάσει πάνω απο 100!
    2. Πανώ με έξυπνα Ιστορικά επιχειρήματα/συνθήματα για να κομπλάρουν τα σκοπιανόανθρωπάκια.
    3. Να μην ακουστούν ούτε δευτερόπλεπτο μέσα στο γήπεδο.
    4. Εαν αγριέψουν απο έξω και το παρατραβήξουν ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ κλωτσοπατινάδες. 'Ομως θέλει και προσοχή να μην εμπλακούμε σε κάτι που θα είναι ενάντια στην ομάδα και στην συμμετοχή της στο τουρνουά.

    Πρέπει να φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν ανεχόμαστε να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας.

    Είναι αλήθεια λυπηρό και αυτά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν....
    ΑΥΤΑ είναι δουλειά των ΥΠΕΞ, διπλωματών και των κυβερνήσεων (απο ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΙΑ άλλο τίποτα)... αλλά είπαμε γνωρίζουμε πόσο τους ενδιαφέρει.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εξελικτική πορεία είναι ανοδική γιατί αντιδρούμε, όποτε το κάνουμε, με τον λόγο κι όχι με την βία. Η βία χρησιμοποιείτε όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, δολοφονίες μαθητών, εκμετάλλευση κοινωνικών τάξεων κ.τ.λ. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους λαούς (Τούρκοι, Σκοπιανοί κ.α.) και οφείλουμε να αντιδρούμε διαφορετικά! Μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος είναι μαζί μας λόγω Αλβανικής κοινότητας, Βουλγάρικης αντίδρασης, εσωτερικών διαφορών (αντιπολίτευση)αλλά και της αντικειμενικής άποψης διάφορων επιστημόνων (τελευταίας επιστολής ακαδημαϊκών προς Ομπάμα)που δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε όπως θα έπρεπε. Όσο για τον ενδοτισμό και την δειλία μας δεν το δέχομαι. Αυτά είναι για τους ηγέτες μας κι όχι για τον λαό μας. Οι ανοησίες πηγάζουν από χείλη ανόητων, ανθρώπων δηλαδή που δεν γίνονται κατανοητοί είτε επειδή δεν έχουν σχέδιο δράσης είτε επειδή δεν ελέγχουν τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως ο λαός έχει τους άρχοντες που του πρέπουν. Θα πρέπει ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας πρώτα αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε στην συνέχεια τον περίγυρό μας. Αλλαγή τρόπου σκέψης! Τόσο απλό. Όταν δεν μπορείς με μια μέθοδο, να φτάσεις στον στόχο σου, τότε αλλάζεις μέθοδο. Η βία και ο τσαμπουκάς όταν κι εφόσον χρειαστεί. Εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομαδική εργασία προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα γι’ αυτό άκουσε με πρώτα και μετά χτύπησέ με. Χρειαζόμαστε ιδέες πρώτον, δεύτερον αξιολόγηση των ιδεών και τρίτον αξιοποίησή τους. Όσες περισσότερες ιδέες τόσο καλύτερα. Ίσως αυτά που συμβαίνουν μας βγουν σε καλό. Σ’ ευχαριστώ που μου έδειξες τις αδυναμίες μου φίλτατε. Η λέξη αυτοβελτίωση θα πρέπει να είναι συνεχώς μέσα στο μυαλό μας.
    Υ.Σ. Σε αθλητικό επίπεδο για ψυχολογικούς λόγους θα πρέπει να τους κερδίσουμε οπωσδήποτε κι αν είναι δυνατό με μεγάλη διαφορά.
    ΚΟΣΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελεγε η σοφή πλην όμως αγράμματη γιαγιά μ πως
    Πολλά που νουνίζει, πολλά παθάνει΄και εμείς ως λαός λέμε αλλά δεν κάνουμε .Ελεγε επίσης
    Ψέματα 'κι λέει, 'ς σην αλήθειαν 'κ' ευρίεται, ότι και αν κάνουμε αν δεν βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και όχι στην πέτσα πάλι τίποτα δεν θα κάνουμε
    Τι περιμένετε να γίνει με αυτούς ένας αγώνας δεν θα δείξει τίποτα απολύτως όταν η προδοσία ξεκινάει από την ίδια την πολιτεία.
    Καλησπέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ψηφιακή αθλιότητα από τα Σκόπια


    Πάνος Πικραμένος

    Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Hit the bastards» θα μπορούσε να ήταν ένα από τα χιλιάδες shoοt ‘em up games που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάποιες φιγούρες εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη μας σε τυχαία θέση και χρόνο, ο παίκτης στοχεύει και πρέπει να πετύχει τον στόχο, αρκεί να βρίσκει ενδιαφέρον ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

    Όμως, στην περίπτωση του «Hit the bastards», που προσφέρει στους αναγνώστες της η διαδικτυακή εφημερίδα των Σκοπίων www.taratur.com, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

    Το εθνικιστικό μίσος, το χαμηλό πολιτιστικό υπόβαθρο και η πολιτική εμπάθεια των δημιουργών, το μετατρέπουν σε ένα ακόμη χυδαίο προϊόν υποπολιτισμού και τριτοκοσμικής αντίληψης της πολιτικής, που πολλές φορές έχουμε υποστεί από την γειτονική χώρα.

    «Χτυπήστε τους μπάσταρδους»

    Οι φιγούρες-στόχοι στο «Hit the bastards» δεν είναι τυχαία πρόσωπα, αλλά καρικατούρες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη, και του επίτροπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν.

    Τα ονόματα των τριών «στόχων» εμφανίζονται παραφρασμένα με υβριστικό τρόπο: ο κ. Ρεν έχει μετονομαστεί σε Olli Cretin, δηλαδή Όλι Ηλίθιος, ο κ. Καραμανλής σε Κostas KaraNazis δηλαδή Κώστας Καραναζί και η κ. Μπακογιάννη σε StupidYannis, δηλαδή Ντόρα… Χαζογιάννη.


    Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεται και μία καρικατούρα της ελληνικής σημαίας, για μία ακόμη φορά με αγκυλωτό σταυρό…

    Ο παίκτης επιλέγει μία φιγούρα ως στόχο και ένα κομμάτι τούρτα, μία τομάτα ή ένα αβγό και προσπαθεί να χτυπήσει τον στόχο…

    Δείτε το και εσείς…

    Η ιδέα είναι του Kostadin Lavot και ο σχεδιασμός του Filip Peralof, οι οποίοι στη σελίδα Instructions δηλώνουν υπερήφανοι για το… πόνημά τους και προτρέπουν τους αναγνώστες της εφημερίδας να χτυπήσουν τους «Ευρωπαίους κωμικούς», τους οποίους χαρακτηρίζουν «μπάσταρδους»: «Ελάτε στη συντροφιά μας και κάντε τους μπάσταρδους να πληρώσουν!».



    «Με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε τους «The Bastards» – μια ομάδα Ευρωπαίων κωμικών που καθοδηγούνται από τους περίφημους Cretin Clown (Κλόουν Κρετίνο), The Stupid(yanis) (Χαζο-γιάννη) και τον The Nazi Leader (Αρχηγό-Ναζί).

    Στην τελευταία τους παράσταση έλεγαν ανέκδοτα για μια μικρή και ειρηνική χώρα που βρίσκεται στη Βαλκανική χερσόνησο. Την έλεγαν FYROM, άνω Μακεδονία, βόρεια Μακεδονία και πολλά άλλα ονόματα… Το πλήθος κατάλαβε το αστείο τους και αποφάσισε να τους τιμωρήσει με τομάτες, αβγά και κέικ. Κανένας δεν κοροϊδεύει τη νοημοσύνη των ανθρώπων!

    Έχετε στη διάθεσή σας τομάτες, αβγά και κέικ. Τα κέικ προκαλούν μεγαλύτερο χάλι (και πόντους) από τα αβγά και αυτά από τις τομάτες. Τέλος πάντων, χτυπήστε τους για τα καλά – το αξίζουν!», λένε οι δημιουργοί της αθλιότητας.


    Πρέπει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι δεν έχει αναρτηθεί σε κάποια περιθωριακή σελίδα, στις underground γωνιές του διαδικτύου, αλλά στη μεγάλης αναγνωσιμότητας διαδικτυακή εφημερίδα Taratur, στη διεύθυνση http://www.taratur.com/the_bastards/

    http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/08/27/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υποθέτω ότι λαμβάνουν μέρος σαν FYR0M και η απαιτησή μας θα είναι αυτή,δλδ στον πίνακα να γραφει FYR0M. Γιατί όλα τα άλλα είναι φληναφήματα. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.