18/8/09

Εσκασε η «φούσκα» της Βαλτικής


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Απίστευτα είναι τα μεγέθη της πτώσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που ανακοινώνουν οι στατιστικές υπηρεσίες των τριών Βαλτικών Χωρών, αποτυπώνοντας τη δραματική συρρίκνωση των οικονομιών τους

Την ώρα που εμείς στην Ελλάδα κάνουμε τόσο θόρυβο και συζητήσεις σε τραγικούς τόνους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Κομισιόν για συρρίκνωση κατά 0,9% του ΑΕΠ της χώρας μας κατά το 2009, οι αριθμοί στη Βαλτική έχουν απογειωθεί.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η οικονομία της συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό... 22,4%!!! Πτώση του ΑΕΠ της κατά 19,6% ανακοίνωσε και η Λετονία, ενώ ως... «βράχο αντοχής» προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την Εσθονία, η οποία βάσει των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου κινείται με ετήσιο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ της κατά 16,6%!

Τα απίθανα αυτά νούμερα συρρίκνωσης των βαλτικών οικονομιών αποδεικνύουν καταρχάς πόσο τεχνητή ήταν η δήθεν καλπάζουσα ανάπτυξή τους, την οποία η ΕΕ διαφήμιζε τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ. Απλούστατα, εκμεταλλευόμενοι το μικρό μέγεθος των χωρών αυτών (η Λιθουανία έχει μόλις 3,4 εκατομμύρια κατοίκους, η Λετονία 2,3 εκ. και η Εσθονία 1,3 εκατομμύρια), οι Ευρωπαίοι προχώρησαν σε μαζικό δανεισμό των χωρών αυτών για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι είναι οι μόνες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, ώστε να εμφανίσουν ραγδαία ανάπτυξη.

Τις μετέτρεψαν δηλαδή σε... «χώρες-φούσκες» κατά το πρότυπο των τεχνητά διογκωμένων τιμών των μετοχών.

Μόλις όμως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση περιόρισε δραστικά τις δυνατότητες δανεισμού, το οικοδόμημα των Βαλτικών Χωρών στον οικονομικό τομέα κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αφήνοντας μάλιστα σε άθλια κατάσταση τις σουηδικές τράπεζες, που έχουν πρωτοστατήσει στον δανεισμό των κρατών αυτών.

Οι χώρες αυτές χρεοκόπησαν αυτομάτως επί της ουσίας, βυθίζοντας τους λαούς τους στη δυστυχία.

Για να αποφευχθεί και η τυπική χρεοκοπία της, η Λετονία πήρε από τον Δεκέμβριο δύο δάνεια, ένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα από την ΕΕ, συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - δανείστηκε δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ ανά κάτοικο!

Η Λιθουανία προσπαθεί να αποφύγει το ΔΝΤ, αλλά προ δύο εβδομάδων η ίδια η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας ομολόγησε στον απεσταλμένο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι πιθανόν θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο, έτσι όπως καταρρέει η οικονομία της χώρας.

Οι όροι άσκησης της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει το ΔΝΤ για να δώσει το δάνειο είναι φυσικά δρακόντειοι.

Είναι να απορεί κανείς πώς δεν έχουν ήδη εκραγεί κοινωνικές συγκρούσεις στις χώρες αυτές. Στη Λετονία, η κυβέρνηση μείωσε κατά το ένα τρίτο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και περιέκοψε τις συντάξεις.

Στη Λιθουανία, το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 25% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ και οι τιμές των τροφίμων είναι κατά 20% ακριβότερες.

Με την ανεργία στη Λετονία να έχει ήδη εκτοξευθεί στο 11% επισήμως και στο 16% στην πραγματικότητα, ένας πολύ δύσκολος χειμώνας περιμένει τους Λετονούς, αλλά και τους κατοίκους όλων των χωρών της περιοχής.

Το ΔΝΤ απαιτεί πάντως από την κυβέρνηση της Λετονίας να περικόψει άλλο ένα 10% των εξόδων του προϋπολογισμού, φέρνοντας την πολιτική ηγεσία της χώρας σε απόγνωση, καθώς ο προϋπολογισμός περικόπηκε ήδη κατά 25% στον τομέα των προμηθειών τον Ιανουάριο.

«Η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια βαλτική καταιγίδα» προέβλεπε προ ημερών ανάλυση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, εκτιμώντας όλα αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Θηλιά στον λαιμό τώρα το ευρώ


Δραματική επιδείνωση της κατάστασης του πληθυσμού των Βαλτικών Χωρών επιφέρει στην παρούσα φάση οικονομικής κατάρρευσής τους ο μεγαλομανής στόχος των ηγετών τους να εντάξουν τα κράτη τους στην ευρωζώνη. Ο στόχος αυτός απαγορεύει την υποτίμηση των βαλτικών νομισμάτων, μέτρο που θα διευκόλυνε τις εξαγωγές τους και θα μείωνε έτσι τις ανάγκες δανεισμού τους, ενώ τους επιβάλλει και αφύσικα χαμηλά ελλείμματα για τις δυνατότητές τους εν μέσω κρίσης. Αλλωστε, το 85% των ιδιωτικών δανείων είναι σε ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αν γινόταν υποτίμηση θα καταστρέφονταν όσοι έχουν δανειστεί! Ετσι όμως η εξοντωτική μείωση των μισθών και η συνακόλουθη φτώχεια και εξαθλίωση του πληθυσμού καθίστανται μονόδρομος για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος.

Πηγή ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Γιατί να υποτιμηθούν τα νομίσματα τους;
    Η Νέα Τάξη έχει αναθέσει στους πολίτες των χωρών αυτών τον φοβερό σύμπλεγμα ρόλων : πλύσιμο διαμερισμάτων,μπαράκια ,εσκορτ(συνοδοί),επισκέψεις κατ'οίκον (βίζιτες)κλπ
    που είδε τηνκρίση ο Δελαστίκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.