17/8/09

Η Τουρκία μπλοκάρει την αγορά ακινήτων από "Έλληνες" στην Πόλη

Τα δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Εμπόδιο του Γενικού Επιτελείου στο Ελληνικό κεφάλαιο». Κατά το ιστορικό της υπόθεσης, ο Τούρκος επιχειρηματίας Οσμάν Ορ απευθύνθηκε στη Finans Leasing ζητώντας της να χρηματοδοτήσει δια της μεθόδου της χρηματοδοτικής πίστωσης (leasing) την αγορά παράλιας έπαυλης στην περιοχή Μπέμπεκ του Βοσπόρου. Σύμφωνα με αυτή, η κυριότητα του ακινήτου περιέρχεται στο δανειοδότη μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, οπότε και επανακάμπτει στο δανειολήπτη..

Η Finans Leasing, που ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα, προσέφερε το ευνοϊκότερο επιτόκιο και όρους χρηματοδότησης στον Ορ, αλλά ο επιχειρηματίας έμεινε άναυδος όταν μετέβη στο υποθηκοφυλακείο. Εκεί βρήκε καταχώρηση στον τίτλο του ακινήτου «Δεν πωλείται σε ξένους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Τουρκικός τύπος, πίσω από την καταχώρηση βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο, που παρενέβη μέσω των περίπλοκων διαδικασιών της σχετικής νομοθεσίας. Τελικά ο Ορ αναγκάσθηκε να πάρει το δάνειο, για το ποσόν των 17.5 εκατομμυρίων δολλαρίων της αγοράς, από τη Ziraat Bank, που ανήκει στο Τουρκικό δημόσιο.


Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την εξαγορά ακινήτων από αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που τροποποιήθηκε το 2008, απαιτείται άδεια της νομαρχίας για την απόκτηση ακινήτου. Προκειμένου να εκδοθεί αυτή, η αιτούσα εταιρεία πρέπει να συμπληρώσει αίτηση με 14 σημεία. Η νομαρχία, βάσει του νόμου, συμβουλεύεται το Γενικό Επιτελείο, την Ασφάλεια και το εμπορικό επιμελητήριο. Πηγή κοντά στο Γενικό Επιτελείο δήλωσε στο newstime ότι το τελευταίο θα «εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου να εμποδίζει την κτήση ακινήτων, έστω και προσωρινά, ειδικά από Έλληνες στην περιοχή της νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως.» Κανείς από τους ερωτηθέντες στη Finansbank και τη Finans Leasing δεν ήταν αρμόδιος να παράσχει πληροφόρηση για το περιστατικό.


Όταν εκδόθηκε η νομοθεσία για το leasing στην Τουρκία, ο εθνικιστικός και ο Κεμαλικός τύπος ισχυριζόταν ότι Ελληνικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία για να επαναποκτήσουν ακίνητα στην Πόλη. Μιλούσαν για κίνδυνο επανελληνοποίησης της αγοράς ακινήτων στην Πόλη μέσω της δραστηριότητας ελληνικών εταιρειών. «Το Ελληνικό κεφάλαιο δεν μπορεί να αγοράσει την έπαυλη στο Βόσπορο» έγραψε η Ακσάμ. Σημειωτέον ότι ο Βόσπορος και γενικότερα η Κωνσταντινούπολη θεωρείται περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Τουρκία.


Η διαδικασία των αλλεπάλληλων εγκρίσεων είναι τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα, ώστε πολλές φορές να οδηγεί σε αδυναμία εκ μέρους των εταιρειών να παράσχουν πιστωτικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ορ απηύδησε από την καθυστέρηση και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και προτίμησε να συμφωνήσει εκ νέου την παροχή χρηματοδόσης με τη Ziraat Bank. Ακριβώς ενόψει των εμποδίων που η νομοθεσία θέτει για την απόκτηση ακινήτων σε όλους τους ξένους, πολλές ξένες που εταιρείες στην Πόλη δεν προσφέρουν πίστωση σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Διπλωματικές πηγές Ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία δηλώνουν εκνευρισμό με τους περιορισμούς στην κτήση ακινήτων. «Ενδεχομένως αντίστοιχοι περιορισμοί στην κτήση ακινήτων από Τούρκους πολίτες στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα και τη Ρώμη να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα του ανοίγματος της αγοράς ακινήτων στην Πόλη» ισχυρίσθηκε διπλωματικός παράγων, μιλώντας για «παράνοια και φοβικά σύνδρομα στην Τουρκία» και αποτυχία εν προκειμένω των αρχών της ελεύθερης αγοράς.


Τούρκοι οικονομικοί παράγοντες δήλωσαν στο newstime δυσαρέσκεια με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μιλώντας επίσης για φοβική νοοτροπία και ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να αντισταθεί στις πιέσεις των εθνικιστών. «Είναι τουλάχιστον παράλογο να προσπαθούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές και εταιρείες στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, και παράλληλα να εγείρουμε τέτοια προσχήματα» είπε σύμβουλος επενδύσεων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια με το γεγονός της ουσιαστικής αδυναμίας απόκτησης ακινήτων από Έλληνες στην Πόλη, σημειώνοντας ότι Τούρκοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν στην Αθήνα δίχως περιορισμό.


Σημειωτέον ότι παλαιότερα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου είχαν εξοργίσει τους εθνικιστές και την Κεμαλική αντιπολίτευση, εμφανίζοντας Έλληνες να έρχονται στις πρώτες σειρές μεταξύ των ξένων ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα. Τα εν λόγω δημοσιεύματα παρέλειπαν να σημειώσουν πως οι εν λόγω Έλληνες πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνοι της Θράκης. Οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές γενικά, θεωρώντας τους ομογενείς, δεν εγείρουν προσχήματα στην αγορά ακινήτων στην περίπτωσή τους.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας Κωνσταντινούπολη -
newstime.gr

11 σχόλια:

  1. Τι είπαμε; Βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η «ελευθερία διακίνησης προσώπων και κεφαλαίων»; Και ακόμα υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να μιλούν για «Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας»; Αφού όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα δουλειές εκεί γιατί αυτό να απαγορεύεται στους έλληνες; Και αν συμβαίνει αυτό τώρα με τους έλληνες γιατί οι τούρκοι που έχουν τόσες «ευαισθησίες» αύριο να μην συμβεί με κάποια άλλη χώρα; Π.χ. Δανία… Αν οι ευρωπαίοι είναι σοβαροί τότε θα πρέπει να τελειώσουν το ανέκδοτο που λέει ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη. Δεν ανήκει ούτε πολιτιστικά ούτε κοινωνικά αλλά ούτε και οικονομικά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια με το γεγονός της ουσιαστικής αδυναμίας απόκτησης ακινήτων από Έλληνες στην Πόλη, σημειώνοντας ότι Τούρκοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν στην Αθήνα δίχως περιορισμό."

    Τι νομίζατε είσα και όμοια είμαστε? Οι μογγόλοι είναι οργανωμένοι!! Όχι όπως εμείς που με τον κατάλληλο άνθρωπο στη Πολεοδομιας Νομαρχίας αγοράζουμε και τον Όλυμπο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι να λεμε ?

    οτι δεν εχουν στρατηγικο σχεδιασμο ?

    τιποτα δεν αφηνουν στην τυχη ,
    προσεχουν και την λεπτομερεια,

    εμεις τι κανουμε με νησια και αν μακεδονια και θρακη ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αράπογλου, τα λεφτά μας πίσω... Μαζέψατε τα λεφτά αμς με 18,5% επιτόκια στις πιστωτικές για να τα χώσετε στην Τουρκία... Ειδικό δικαστήριο για τραπεζίτες υπάρχει;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμηθείτε το προ καιρού επεισόδιο στην Κομοτηνή (νομίζω) όπου για τα εγκαίνιά της μία Τουρκική Τράπεζα μοίρασε προσκλήσεις στα τουρκικά και στα αγγλικά, αλλά όχι στα ελληνικά!
    Άρα, ενώ στην Κων/πολη (και φαντάζομαι σε Ιμβρο, Τένεδο, Αν. Θράκη) ισχύει αυτή η απαγόρευση, στην Δυτ. Θράκη δεν ισχύει αυτό. Οπότε όταν ένας Έλληνας πολίτης - μουσουλμάνος ή μη - δεν μπορέσει να αποπλήρωσει το δάνειό του για κατοικία/επαγγελματικό χώρο τότε το ακίνητο θα περιέλθει σε τουρκικό έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά μην άφηνε το τουρκικό κράτος τέτοια ελευθερία!Πάντως ειδικά για τους Έλληνες ,νομίζω πως αν κάποιοι σήμερα αγόραζαν ,οι Τούρκοι θα τους έκλεβαν τελικά, τις ιδιοκτησίες τους, ανά πάσα στιγμή με το "έτσι θέλω"!Το έργο το έχουμε ξαναδεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς από κάτι τέτοια θα αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος από τους κεμαληστές.
    Όχι όμως επειδή είναι καταφερτζήδες οι δικοί μας επιχειρηματίες αλλά επειδή τέτοιοι περιορισμοί αποτελούν εμπόδιο,πλέον,για το Τουρκικό κεφάλαιο.
    Σίγουρα στο σημείο αυτό,σιμά-κοντά θα αλλάξουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θυμάστε κύριε Σάββα που σε κάποια άλλη ανάρτηση σας είχα πει για την περιουσία που είχαμε στην Πόλη ;
    Δεν επιτρέπετε όχι μόνο να διεκδικήσεις τα ακίνιτα αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε επισκεπτόμενος να πεις ότι ήταν δικά σου...Σαν Ελληνίδα , σαν Καραμαλού όπως με λένε οι Τούρκοι ποτέδεν θα γίνουν φίλοι και αυτό που λένε ότι οι λαοί δεν φταίνε αλλά φταίνε οι κυβερνήσεις με βρίσκει όχι μόνο σε αντίθεση αλλάσε κόντρα....Ο κάθε άνθρωπος έχει μυαλό νασκεφτεί και η σκέψη δεν είναι απόρια της γνώσης. Η γνώση σου δίνει μόρφωση αλλά όχι την δυνατότητα να ξεχωρίζεις τοσωστό από το λάθος το δίκαιο από το άδικο...Για μένα ένας Τούρκος είναι ΤΟύρκος και θα είναι εχθρός και αν χρειαστεί και χωρίς όπλά τον πολεμαω στα ίσα και ας πέσω πρώτη....Η οικογένεια μου η μισή από τότε δεν φτάσανε στην Ελλάδα χάθηκε το μισό και πα΄ραπάνω σόι...Οχι απλά λοιπόν κατ εμέ δεν πρέπει να μπουν στην ΕΟΚ όχι απλά πρέπει να μπλοκάρουμε την είσοδο αλλά να θεωρηθούν και όσοι προκαλούν προβλήματα ως μη ευπρόσδεκτη όπως θεωρήθηκα και γω το 1986 όταν από την Λευκωσία ήθελα να περάσω δίπλα στην Αμμόχωστο και επειδή το διαβατήριο μου είχε σφραγίδα της Ελληνικής πλευράς της Κύπρου δεν μου το επιτρέψανε...Οπως χαστουκίσανε την θεία μου όταν πήγε στην Πόλη και έδειξε το σιδηρουρργείο του παππου μου και τόλμισε να απαντήσει στα ίσα στον ΤΟύρκο που την προσέβαλε και πολλά άλλα...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστίνα μια από τα ίδια κι εγώ, από πιο κάτω είμαι από την Μαγνησία, αλλά έχουμε να "πολεμήσουμε" και κάτι Αιτωλοακαρνάνες τύπου Καρκαγιάννη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που λέει στις διθυραμβικές Κεμαλειάδες του όταν του διαμαρτύρονται Μικρασιάτες, ότι "εγώ είμαι Ακαρνάνας, δεν έχω τις δικές σας ευαισθησίες"...
    Όπερ Έδει Δείξαι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "και επειδή το διαβατήριο μου είχε σφραγίδα της Ελληνικής πλευράς της Κύπρου δεν μου το επιτρέψανε..."

    Χριστίνα,
    μια μικρή διόρθωση στην διατύπωση μόνο: "σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας" ή "σφραγίδα της ελεύθερης Κύπρου" :)



    Πάντως,δε σημαίνει ότι όλοι οι
    Ακαρνάνες είναι σαν τον Καρκαγιάννη.Μην γενικεύουμε και μη διχαζόμαστε άνευ λόγου(δεν λέω ότι αυτό έκανες ΙοΠ, απλώς εφιστώ την προσοχή όλων μας).Άσε,που σήμερα υπάρχουν απόγονοι προσφύγων που δε νοιάζονται καθόλου για τους τόπους των παπούδων τους και την ιστορία.Θέλω να πω,είναι στον άνθρωπο, ασχέτως καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάτι σχετικό κι από μένα: Ο θείος ενός φίλου μου είχε κατάστημα στην Κων/πολη, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Και του είπαν στα ίσια να μην ελπίζει ότι θα αποζημιωθεί από την ασφαλιστική, γιατί είναι Έλληνας.
    Φυσικά μετά από μερικούς μήνες μετακόμισαν οικογενειακώς στην Ελλάδα και άνοιξαν κατάστημα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.