22/8/09

Αλλαγή πλεύσης στο Αιγαίο


Τι πρέπει να αλλάξει στην εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την Τουρκία

Του Αλέξη Ηρακλείδη*
Στον απόηχο του πρόσφατου κακού κλίματος στα ελληνοτουρκικά (τουρκικές υπερπτήσεις, ματαίωση επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία), επιδόθηκε προ μηνός αμερικανικό non paper στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστηρίζει την επανεξέταση του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ένταση στην περιοχή αυτή.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Αιγαίο δεν είναι κάτι το καινούργιο, ειδικά επί προεδρίας Κλίντον (μεσολάβηση επί κρίσης Ιμίων, μεσολάβηση για το Κείμενο της Μαδρίτης, σκέψεις για την επίλυση των διαφορών του Αιγαίου με την επίδοση διάφορων σημειωμάτων επί Σημίτη). Πάντως αυτό το non paper και πολλές άλλες κινήσεις του προέδρου Ομπάμα έχουν μουδιάσει την Αθήνα, όπως η πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει στον τουρκικό παράγοντα.

Αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική Ομπάμα απαραίτητο είναι (1ον) να αντιληφθεί την όλη φιλοσοφία Ομπάμα που διαφέρει ριζικά από αυτήν του Μπους και (2ον) να επανατοποθετηθεί με μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και αυτοπεποίθηση στα θέματα που την ταλανίζουν: Αιγαίο, Κυπριακό, Μακεδονικό.

Σε ό,τι αφορά τη νέα φιλοσοφία του προέδρου Ομπάμα είναι σαφές ότι κινείται στον χώρο αυτού που στη διεθνή πολιτική λέγεται φιλελευθερισμός (ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ρεαλιστή φιλελεύθερο). Η καρδιά αυτής της τοποθέτησης είναι ο διάλογος και όχι η πολιτική της ισχύος και του πειθαναγκασμού της παραδοσιακής σχολής του ρεαλισμού (Κίσινγκερ, Μπρεζίνσκι), η οποία οδηγεί σε όξυνση της αντιπαράθεσης και αδιέξοδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ομπάμα ακολουθεί τις επιταγές της «επίλυσης συγκρούσεων» (conflict resolution), που πρεσβεύουν ότι η λύση σε μία παρατεταμένη σύγκρουση (π.χ. Παλαιστινιακό, Κουρδικό, Κυπριακό, Αιγαίο ή Μακεδονικό) επέρχεται με ουσιαστικό διάλογο και διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε λύσεις κοινά αποδεκτές, χωρίς νικητές/κερδισμένους και ηττημένους/χαμένους, λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες και τα νομιμοποιημένα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Τι σημαίνει αυτό σε σχέση με το Αιγαίο; Η κυβέρνηση Ομπάμα και το State Department μάλλον έχουν πλήρη επίγνωση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η Ελλάδα, δηλαδή άσπρα- μαύρα, με την Ελλάδα παντού εν δικαίω και την Τουρκία εν αδίκω. Ως εκ τούτου θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουμε και πάλι στον ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με στόχο την επίλυση της διένεξης του Αιγαίου, δηλαδή στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1978-81) και του Κώστα Σημίτη (2002-03) σε σχέση με το Αιγαίο και να αφήσουμε κατά μέρος την αρνητική πολιτική του Α. Παπανδρέου (1981-87) και πιο πρόσφατα του Π. Μολυβιάτη (που στην ουσία ακολουθούσε τη γραμμή του Α. Παπανδρέου αντί του μέντορά του). Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις εξής αστήρικτες θέσεις σε σχέση με το Αιγαίο που μας εκθέτουν:

1. Ότι οι διαφορές στο Αιγαίο είναι μόνο μία, η υφαλοκρηπίδα, κάτι που εμφανίζει την Αθήνα αδιάλλακτη και εκτός πραγματικότητας.

2. Ότι η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι μόνο μεταξύ ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των τουρκικών παραλίων. Η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα αφορά, τυπικά (σε ένα διεθνές δικαστήριο), όλο το Αιγαίο Πέλαγος (εκτός εννοείται των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων), 3. Ότι η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να επεκταθεί στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Όταν υπάρχουν αντικρυστές χώρες και πολύ περισσότερο όταν ισχύουν «ειδικές περιστάσεις», δηλαδή νησιά, περίπλοκη ακτογραμμή, κ.λπ., όπως κατεξοχήν συμβαίνει στο Αιγαίου, τότε δεν συνιστάται μονομερής οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια από τη μία χώρα, αλλά συμφωνία μεταξύ των δύο παράκτιων χωρών ή προσφυγή σε διεθνές δικαστικό όργανο.

4. Ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος μπορεί να παραμείνει εσαεί ως έχει, στα 10 μίλια αντί 6 μίλια που θα έπρεπε να είναι (ότι δήθεν ισχύει τοπικό διεθνές έθιμο). Η αναντιστοιχία αυτή είναι μοναδική στον κόσμο και αντιβαίνει προς το διεθνές δίκαιο (εξού και οι τουρκικές υπερπτήσεις). Θα πρέπει, το συντομότερο, να υπάρξει εναρμονισμός με τα χωρικά ύδατα και όχι το αντίστροφο.

Αν η Ελλάδα εμμένει σ΄ αυτές τις θέσεις (έστω και για λόγους διαπραγματευτικούς και εσωτερικούς) δεν θα πείθει όχι μόνο τον Ομπάμα, αλλά και την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινωνία (ΟΗΕ) και θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

*Ο Αλέξης Ηρακλείδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Επίλυση Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΘΕΙ
Αν η Ελλάδα εμμένει στις σημερινές της θέσεις (έστω και για λόγους διαπραγματευτικούς και εσωτερικούς) δεν θα πείθει όχι μόνο τον Ομπάμα, αλλά και την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινωνία (ΟΗΕ)

TA NEA

58 σχόλια:

  1. Εμείς γνωρίζουμε ότι, οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, ιστορικά, έχουν βλάψει με δομικό τρόπο τα Ελληνικά συμφέροντα, πολύ περισσότερο από τους Ρεπουμπλικάνους.
    Γιά τον κο Ηρακλείδη, δεν υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις (Λωζάνη, Μοντρέ), ούτε διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, ούτε το αίμα της Χίου των Ψαρρών και πρόσφατα της Ιωνίας, ούτε τίποτα.
    Όλα, μπαίνουν στο τραπέζι, υπό την λογική της διαπραγμάτευσης μεταξύ ενός δυνατού και ενός αδυνάτου (στο μυαλό του κου Ηρακλείδη βέβαια).
    Τελικώς, ένα ερώτημα μόνο θα μπορούσε κανείς να απευθύνει στον κύρο Ηρακλείδη, μετά απο αυτό το κατάπτυστο κείμενο : Πόσα στοίχισε το άρθρο μεγάλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος στην Ελλάδα είναι με τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα και όχι με τους Ρεπουμπλικάνους του Μπούς τότε θα έπρεπε η θέση του την περίοδο Μπούς να ήταν διαφορετική ως προς την Αμερική απ’ ότι είναι σήμερα που την διακυβέρνηση έχουν οι «διαλλακτικοί» Δημοκρατικοί του Ομπάμα. Άρα ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να δούμε πως ένας καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου διατυπώνει τις θέσεις του τώρα και ποιες ήταν αυτές οι ίδιες θέσεις προηγουμένως επί του «αδιάλλακτου» Μπούς.
    Και ναι κυρίες και κύριοι αν ψάξετε τις θέσεις του εν λόγω «καθηγητή» δεν θα δείτε καμία διαφορά… Είναι οι ίδιες θέσεις τότε και τώρα και είναι οι θέσεις που προβάλει η Άγκυρα σε όλα τα διεθνή φόρα. Άρα συνειδητά ο εν λόγω «καθηγητής» και επί «αδιάλλακτου» Μπούς υπηρετούσε τις ίδιες θέσεις εν γνώση του ότι αυτό βλάπτει την πατρίδα μου (όχι του).

    Κύριε «καθηγητά» δεν πάτε να κονομήσετε κάνα ψηλό από τα αφεντικά σας; Σταματήστε να παίζεται τον καθηγητή… Έχετε καεί για τα αφεντικά σας οι απόψεις σας είναι γελοίες. Δεν τηρείται ούτε τα προσχήματα για «ξεκάρφωμα». Το μόνο ξεκάρφωμά σας είναι το όνομά σας και ο πατέρας σας αλλά δεν είναι πλέον αρκετό.-


    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορώ να πω ότι το επιχείρημα, ότι θα πρέπει να συμβαδίζουν χωρικά ύδατα με εναέριο χώρο με βρίσκει θετικό.

    Όμως το βρίσκω αφύσικο το συγκεκριμένο άρθρο να μην κάνει καθόλου αναφορά στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

    Αφού ο κύριος Ηρακλείδης δεν τοποθετήθηκε για την ΑΟΖ, είναι σαν να αερολόγησε.

    Προσωπικά, πιστεύω ότι αν ορίσουμε την ΑΟΖ, όπως πρέπει, δηλαδή ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ μέχρι 3νμ από τις ακτές της τουρκίας, τότε προσωπικά δεν θα με πείραζε να μείνουμε στα 6νμ χωρικών υδάτων.

    Γιατί τότε θα σταματήσει να έρχεται ο τούρκος ψαράς έξω από την Θάσο και να μου πουλάει μετά τα ψάρια ως τουρκικά (ένα φτηνό επιχείρημα). Αυτό ισχύει για κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με την θάλασσα και αποφέρει κέρδη, δηλαδή την εκμετάλλευση του Αιγαίου και όχι μόνο των πετρελαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε ο Ομπαμα πείθει

    Η δημοτικότητα Ομπαμα είναι στο –45% από της εποικημένες εκλογές σχέδιο υγείας?

    1,000,000+ είναι Ίδη άστεγο το σύστημα υγείας (ασφαλίστηκες καταρρέουν) εις ΗΠΑν κάποιοι ειδήμονες… προβλέπεται κραχ της βιομηχανίας 2015 δεν το συμμεριζόμαστε απόλυτα αλλά όπως φέρονται να φαίνονται τα πράγματα είναι ενδεχόμενο πλέων σοβαρό και όχι κασανδρολόγια …

    ο Ομπαμα (ανεπιβεβαίωτο μεν διαδομένο δε φέρεται να είναι συγγενείς με τον πατέρα και προφήτη Μπους - μπους-μπους…)

    κατά τα αλλά απόστρατοίκοποιούμε την Κύπρο ενώ γυρνάμε σε εγγυήσεις του 60 και ο πατέρας Κίσινγκερ καλά κρατά …(divide and congress)

    Ερωτήσει κρίσεως αν δεν δίστασαν να ρίξουν οι ίδιοι οι ειδήμονες τους πύργους τους (το 3 χτίριο που κατέρρευσε δεν φέρετε να χτυπήθηκε από κάτι οι εκρήξεις φέρεται να έγιναν μέσα από τα κτήρια) θα διστάσουν να τριχοτομήσουν η να διαλύσουν στο βωμό του κέρδους ότι ηδύποτε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και το τελευταίο υπάρχει ακήρυχτος πόλεμος εδώ και λίγα χρόνια ο 3 παγκόσμιος είδη είναι στα σπάργανα του όσο για τα άλλα θα τα γράφουμε σαν ιστορία

    Ας δούμε τα πράγματα ανοιχτά κάλυψαν άρον άρον τας οικονομίας τους οι ευρωπαίοι … όλο αυτό που ζήσαμε το 2008-2009 οικονομια κτλ… είναι μια πρόβα τζενεραλε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο άρρωστος αυτός τύπος.
    Το πρόβλημα είναι ότι ΔΙΔΑΣΚΕΙ.
    Ναι φίλοι, αυτός ο τύπος διδάσκει "επίλυση συγκρούσεων".
    Ο εφιάλτης συνίσταται στο ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε πολιτικούς και διπλωμάτες που όντας "καλοί μαθητές" θα εφαρμόζουν τις ιδέες του.
    Μήπως πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές διαδικασίες;
    Δεν πρέπει κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να οδηγήσει σε λογοδοσία έναν άνθρωπο που υποσκάπτει την ύπαρξη της χώρας;
    Μετά μένει η αυτοδικία...

    ΓΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι αυτός που είχε πει ότι ντρέπεται ότι είναι Έλληνας;

    Δεν είναι να απορεί κανείς με αυτά που προτείνει, πάλι καλά που δεν μας συνιστά και το λιπαντικό που θα χρησιμοποιήσουν οι "γείτονες" κατά την διακόρευση μας....
    ...πάντως το δίκαιο της θάλασσας το πάει μαμιώντας, ειδική έκδοση θα βγάλει σε λίγο!

    Λάμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρέπει νά μάς καεί τό σπίτι,νά μάς πηδήξουν τή μάνα τή γυναίκα καί τήν κόρη,νά μάς καταλάβουν κάποιο/α νησί/ά ,νά μάς στερήσουν κάθε ελπίδα ανθρωπιάς,παραγωγής,αναπαραγωγής,μέλλοντος,ώστε νά ξυπνήσουμε καί νά τελειώνουμε μέ τούς εντολοδόχους αλλοφύλους ψευτοέλληνες πού μάς έχουν φορτώσει στό κεφάλι;καλά νά πάθουμε,τέτοια ζώα πού έχουμε γίνει.ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ,ΠΕΘΑΙΝΩ...
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην σας εκπλήτουν οι απόψεις του κ. "καθηγητή". Το παρηκμασμένο και διεφθαρμένο ελληνικό πανεπιστήμιο τέτοιου επιπέδου πανεπιστημιακούς μπορεί να βγάλει. Ειναι κοινό μυστικό ότι "δεν γίνεσαι πανεπιστημιακός αλλά σε κάνουν", με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχεις γλύψει, προσκυνήσει, υπηρετήσει το κρατούν καθηγητικό κατεστημένο. Αρα μην ψάχνετε να βρείτε αγωνιστικό φρόνημα, υπερηφάνεια, παληκαριά (έννοια παρεξηγημένη και αυτή) στην συντριπτική πλειονότητα του βολεμένου ακαδημαϊκού μας κατεστημένου. Ετσι για εκτόνωση, κανετε μια σύγκριση με ακαδημαϊκούς τύπου Νταβούτογλου στην άλλη όχθη το Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να μην τρελαθούμε:


    1. Οι διαφορές στο Αιγαίο προκαλούνται απο τις νομικίστικές επικλήσεις της Τουρκίας.

    2. Το θέμα της Υφαλοκριπίδας έχει ξεπεραστεί απο την εκμετάλευση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης 200νμ.

    3. Εξειγήστε τι εννοείται "ειδικές περιστάσεις". Αναφέρει το δίκαιο της θάλασσάς ότο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Αιγαίο? Γιατί άλλες χώρες με ακόμη πιο στενά θαλάσσια σύνορα όπως μεταξύ Ινδονησίας και Μαλαισίας δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα

    4. Επεκτείνουμε τα θάλλάσια στα σύνορα στα 12 νμ με αντίστοιχη επέκταση του εναέριου χώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. DEN THA EPREPE AFTO TO YPOKIMENO NA EINAI SPITI TOU KI OXI MISYHODOTOUMENOS APO TO ELLHNIKO KRATOS .DEN THA EPREPE NA EREVNITHOUN OI EPAFES TOU KI OI OIKONOMIKES PTGES TOU.AFTOS SYKONI VALITSA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τυπικός Γραικύλος από αυτούς που μας έχει συνηθίσει η Πάντειος, μακάρι να ήταν ο μοναδικός!
    Πάντως ομολογώ ότι αναγνωρίζω τη σοφία του κ.καθηγητή για την επίλυση των συγκρούσεων (είναι βλέπεις το γνωστικό του αντικείμενο) κάνεις ότι σου ζητούν & ξεμπερδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την δόξαν πολλοί εμίσησαν...τις τούρκικες λίρες ουδείς...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. to kremas apo ta arx.... i oxi to palio pou... e ? apantiste mou me tous tourkolagnous tis panteiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν πρέπει κανείς να ασχολείται με το καθηγητικό αυτό σούργελο.
    Σωστά είναι πλέον καμμένος από αυτούς που έχουν πάψει να τον πληρώνουν και τώρα ψάχνει pay-role
    στους γείτονες.
    Ai sihtir re (στα τούρκικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάλι αυτός ο γελωτοποιός μας διασκεδάζει με τις σαχλαμάρες του;

    Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι είναι σεβαστοί είναι διότι είναι αδιάλλακτοι.

    Αντιθέτος εμείς είμαιστε οι γελοίοι των Βαλκανίων και της Ευρώπης διότι μας διοικούν άτομα σαν τον Ηρακλείδη.

    Αν επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, κλείνει την πρόσβαση προς την Μαύρη Θάλασσα. Μιά αποκλειστικότητα που θέλουν να διατηρούν μόνοι τους οι Τούρκοι.

    Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

    http://ellinopsychos.blogspot.com/2009/08/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω μια απορια.
    Γιατι ο συγκεκριμμενος ανθρωπος
    εχει παρει το συγκεκριμμενο
    επιθετο του ΗΡΑΚΛΗ.
    Τι σχεση μπορει να εχεις αυτος
    ο γεφυραιος με τους ελληνες.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καιρος να παψουμε να
    τρεφουμε τα φιδια στον κορφο μας
    και να εξετασουμε τοσο την καταγωγη τους οσο και ποιοι τους κανανε
    καθηγητες και να τους πληρωνουμε
    απο πανω?
    Ο εν λογω εχει τελειως
    αποθρασυνθει...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και αυτός ο μαλάκας πληρώνεται από εμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλοι εμείς, που επιθυμούμε την ΕΙΡΗΝΙΚΗ επίλυση των 'συγκρούσεων' ευχαριστούμε τον κ. Ηρακλείδη για την ενημέρωση για το ότι τελικά δεν είναι η χώρα μας που έχει πάντα το δίκαιο. Το υποψιαζόμασταν κάπως....
    Γιατί όμως να φτάνουμε σε αυτή την ενημέρωση τυχαία στο ιντερνετ και αυτές οι απόψεις να μην είναι μέσα στα ΜΜΕ και στην καθημερινή συζήτηση και τον προβληματισμό μας;
    Είναι θλιβερό να αναρτώνται μόνο εδώ και να γίνονται βορά στα στα σχόλια των εθνικιστικών φωνών με συνοδεία αναίσχυντων σχολίων για τον γράφοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. PROS TON KYRION (DIOTI PERI KYRIOU PROKITE) IRAKLIDI.ESI LIPON POU GNORIZIS POLI KALA KE EPIKROTIS OTI INE ENANTION TIS PATRIDOS POU SOU EHI DOSI TAFTOTITA KE ONTOTITA SAN ANTHROPOS, NA MAS PIS SE TI EXIPERETISE TA ETHNI I KYNONIA TON ETHNON KE I METALAXI AFTIS META TON 2on PANGKOSMION POLEMO SE O.H.E.; MPORIS NA MAS PIS PIOUS KE SE TI EXIPERETISE I E.E, KE PIOS O DIMIOURGOSTIS; GIA TIN ISTORIA THA SOU THIMISO POS I KYNONIA TON ETHNON DIMIOURGITHIKE KAT ENTOLI TOU OUILSON TO 1909 PROEDROU TIS AMERIKIS. OTAN LIPON SYNKROTITHIKE TO 90% TA MONIMA MELI TIS DIIKISIS ITAN EVREOI, KE GIA NA SOU FRESKARO TIN MNIMI STIN PROTI SYNEDRIASITIS O LOUKIANOS VOLF PAROTRINE TOUS EVREOUS NA STIRIXOUN TON ORGANISMO AFTON ME OLES TOUS TIS DINAMIS DIOTI SIMPOREVETE ME TA IERA TIS FILISTOUS.KE EDO THA SE ROTISO SAN PANTOGNOSTI (KATHIGITI) POS INE DINATON O OPIOS DIPOTE ORGANISMOS DIMIOURGITE NA INE IPER TON ANTHROPON POU ANTIPROSOPEVOUN, TIN STIGMI POU TO KATASTATIKO TOU INE KRIFO APO AFTOUS POU INE IPOHREOMENI NA TO VIOSOUN. POS MPORI NA INE GIA TO KALO TOUS TIN STIGMI POU IPOGRAFONTE SYNFONIES EN AGNIA TOU. KE POS MPORI NA INE KALO, POU OPIOS APOFASISI NA ZISI ELEFTHEROS TON APOKALITE RASTISTI KE FASISTA. KE OPIOS EPIVALI NOMOUS GIA ANIPARKTA OLOKAFTOMATA ME FILAKISIS HORIS ANASTOLI TON EPEFTHIMITE SAN DIMOKRATI; IPARHI (KYRIE) KATHIGITA MEGALITEROS FASISMOS KE RASTISMOS APO AFTON POU PROSPATHOUN NA EPIVALOU TA AFENTIKASOU STIN ANTROPOTITA; DILADI EMIS THA APOFASIZOUME GIA ESAS HORIS ESAS KE ESIS THA EKTELITE ADIAMARTIRITA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άρχισαν τα όργανα, την συνολική διαπραγμάτευση θα την ονομάσουμε ρεαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτο το μνημείο ενδοτισμού, τί το δημοσιοποιήσατε, για ποιό λόγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά εισαστε σοβαροί;Γιατί βγάλατε στην φόρα τις απόψεις αυτού του κοπρόσκυλου;Για να μας ανεβάσετε την πίεση βραδιάτικα;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγω θα τον εδερνα αυτονανε μονο απ' την φατσα που 'χει στη φωτογραφια.
    Το καθηκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ...για γερο φτυσιμο ο κυριος Καθηγητης που αναφερεται σε Βρουτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενδιαφέρουσες απόψεις μεν, γιά κλωτσιές δε !!!
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πως είναι δυνατόν να απομονωθούν τα νησιά πίσω από τουρκικά χωρικά ύδατα;;; Δηλαδή θα θέλουμε την άδεια της Τουρκίας για να πάμε στα νησιά;; Είναι με τα καλά του;; Καλά τι επιχείρημα είναι ότι θα εκτεθούμε; Κάθε φορά που θέλουν να αδικήσουν την Ελλάδα, ανασκαλεύουν πολλά θέματα μαζί (Κύπρος, Αιγαίο, Σκοπιανό) και απαιτούν να υποχωρήσουμε σε κάποιο. Το κείμενο βρίσκετε εκτός πάσης πραγματικότητας. Η αλλαγή πλεύσης που πρέπει να γίνει είναι να μείνουμε ακάθεκτοι σε αυτό που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ΑΟΖ και χωρικά ύδατα στα 12νμ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καθορίζεται σαφέστατα. Και εμείς θα θέλαμε την Κωνσταντινούπολη αλλά έχουμε αποδεχτεί τη συνθήκη της Λοζάννης. Αν είναι να αναιρέσουμε την Συνθήκη της Λοζάννης, τότε θα πρέπει να ρωτήσουμε τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους αν θέλουν τα Στενά διεθνή ζώνη και τις Α. επαρχίες της Τουρκίας, Κουρδιστάν. Ας αφήσουν οι τούρκοι τα περι αδικίας της Τουρκίας γιατί όλα τα εδάφη που κατέχουν είναι δικά μας και ας αφήσουν τα περί ζωτικού χώρου (γιατί τότε και εμείς θα θεωρούμε όλη την Μικρά Ασία ζωτικό χώρο μας, όπως και τα περί γεωλογικών συνεχειών της χερσονήσου της Ανατολίας γιατί τότε κατέχουν την Α.Θράκη και την Πόλη. Αυτά τα επιχειρήματα και το δίκαιο του ισχυρού δεν περνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. συγουρα "δεν εχει σε ολα η ελλαδα δικαιο.." αρκει να μην εχει και η τουρκια σε ολα δικαιο ...γιτι κατι τετοιο ξεκηνησες να υπονοεις φωστηρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ANΩΝΥΜΟΣ ΕΙΠΕ...
    "Όλοι εμείς, που επιθυμούμε την ΕΙΡΗΝΙΚΗ επίλυση των 'συγκρούσεων' ευχαριστούμε τον κ. Ηρακλείδη για την ενημέρωση για το ότι τελικά δεν είναι η χώρα μας που έχει πάντα το δίκαιο. Το υποψιαζόμασταν κάπως....
    Γιατί όμως να φτάνουμε σε αυτή την ενημέρωση τυχαία στο ιντερνετ και αυτές οι απόψεις να μην είναι μέσα στα ΜΜΕ και στην καθημερινή συζήτηση και τον προβληματισμό μας;
    Είναι θλιβερό να αναρτώνται μόνο εδώ και να γίνονται βορά στα στα σχόλια των εθνικιστικών φωνών με συνοδεία αναίσχυντων σχολίων για τον γράφοντα."

    Φίλε μου ή βλάκας είσαι ή αιθεροβάμων ή αριστερος/ιστής.
    Δεν έχεις αντιληφθεί (αρα βλακας) ότι η Ελλάδα δν βρίσκεται μεταξύ Βελγίου-Ολανδίας-Λουξεμβούργου και ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας δεν έχει καμία σχεση με αυτό της Ελβετίας. Τόσα χρόνια ιστορίας και δεινοπαθημάτων απο την Τουρκία φαίνεται δεν σου δείδιξαν τίποτε (και παλι βλάκας λοιπόν). Φοβάμαι ότι πρέπει να ξαναζήσεις την ιστορία, να σφίξει ο κώ...ς σου και τότε ισως μάθεις και αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Το πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας τύπων σαν και σ'ενα πρέπει να τραβιώμαστε και όλοι οι υπόλοιποι έλληνες-εθνικιστές όπως μας αποκαλείς, επειδή απλά αγαπούμε ατό τον τόπο και τρόπο ζωής (πατρίδα ελληνική το λενε-μην ανατριχιάζιεις), έχουμε δυο δράμια μυαλό να αντιλαμανόμαστε τους φίλους απο τους εχθρούς και τιμούμε τη θυσία και το αίμα που έχυσαν οι πατεράδες μας για να ειναι αυτό ο τόπος ελέυθερος για να μπορούν ανόητοι, χορτάτοι και καλομαθημένοι καραγκιόζηδες σαν και σενα και τον
    'κύριο καθηγητή" να λένε ότι μαλακίες κατεβάζει το κλούβιο τους κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν φταις εσυ κυριε καθηγητα.Φταινε αυτοι οι "εγκυροι" και "δημοκρατες" που σου δινουν βημα για να γραψεις αυτες τις εντελως απαραδεκτες και αθλιες αποψεις, που προσβαλλουν καθε Ελληνα που εχει χασει δικους του ανθρωπους σε εθνικους αγωνες.Προσωπικα,εχω μια σφοδρη επιθυμια να σου παιξω ενα χαστουκι, εκ μερους του πρωτου μου ξαδερφου-21 χρονων παλληκαρι- που σκοτωθηκε στην Κυπρο το 1974 (Μανωλης Ζαχαρατος, λοχιας της ΕΛΔΥΚ).Μονο μια τετοια αντιμετωπιση και συμπεριφορα θα σου επρεπε, γιατι γραφεις εκ του ασφαλους...ακαπνε μπουρδολογε του γλυκου νερου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ως απόφοιτος νομικής ένα έχω να πω: Ο άνθρωπος δεν ξέρει καν τι σημαίνει υφαλοκρηπίδα.
    Αλλά... μάλλον έχει δίκιο ο πρώτος πρώτος σχολιαστής: "Πόσο κόστισε το άθρρο μεγάλε;"
    Α ρε Πάντειος... υβριδικό ψευδοπανεπιστήμιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για όσους αναρωτιούνται γιατί αναρτήσαμε το άρθρο του κ. Ηρακλείδη:
    Το αναρτήσαμε για να ενημερωθούμε για μια διαδικασία που είναι εν εξελίξει.
    Το να εθελοτυφλεί κανείς, δεν είναι ό,τι το καλύτερο σε αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Ηρακλείδης αναφέρεται και σε ένα non paper των Αμερικανών, που κινείται στη λογική του άρθρου του.
    Θα έλεγα λοιπόν ότι ο κ. Ηρακλείδης προσφέρει εθνικό έργο, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε για ό,τι πρόκειται να μας παρουσιαστεί ως "λύση" στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά προβλήματα.
    Σε εκείνους που χρησιμοποιούν ανήκειους χαρακτηρισμούς για τον κ. Ηρακλείδη:
    Αντιλαμβάνομαι την οργή σας, όμως δεν επιτρέπεται να χάνουμε το δίκιο μας με ύβρεις, τη στιγμή που θα πρέπει να κάνουμε σκληρή μεν αλλά εμπεριστατωμένη κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ
    ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ
    Ο ΟΜΠΑΜΑ........

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ 1ο
    http://www.youtube.com/watch?v=P_WUMPAUilI
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ 2ο
    http://www.youtube.com/watch?v=2lPLDsIllt8&feature=related

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΚΑΛΕΣ ΥΠΟΜΟΝΕΣ,ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτο ειναι το e-Mail του: aherac@panteion.gr γραψτε του τη γνωμη σας να το βουλωσει για παντα η να αλλαξει χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!
    ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟΝ....!!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=6h3GKKDlgoc&feature=related

    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ!!!
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ "ΛΑΚΗ" ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝ ΚΑΠΟΤΕ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Προσωπικά, πιστεύω ότι αν ορίσουμε την ΑΟΖ, όπως πρέπει, δηλαδή ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ μέχρι 3νμ από τις ακτές της τουρκίας, τότε προσωπικά δεν θα με πείραζε να μείνουμε στα 6νμ χωρικών υδάτων"
    Αυτό είναι το πρόβλημα τους, ότι αν οριστεί ΑΟΖ ορίζετε ταυτόχρονα και χωρικά ύδατα ως τα 12νμ. Το δίκιο μας το ξέρουμε. Δεν θα υποχωρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η γνωστή χανούμ διαβάζει μετά μανίας Ηρακλείδη και παρακολουθεί ινκόγνιτο τις διαλέξεις του στην Πάντειο...
    Κακίες... δεν τα πιστεύω...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "κυριε" ηρακλειδη,κατανοω την ειρηνιστικη σας διαθεση απεναντι στους γειτονες,καταδικαζω δε την καταντια σας να υπερασπιζεστε των τουρκικων θεσεων προσπαθωντας να βρειτε -ματαια μαλλον-μια λυση που θα αφησει και τις δυο πλευρες ικανοποιημενες.κατα τη γνωμη μου η τουρκικη αδιαλλαξια δεν επιδεχεται διπλωματικων χειρισμων -εξ ου και οι υπερπτησεις,τις οποιες οντας κατοικος μεθοριακου νησιου γνωριζω απο πρωτο χερι,σχεδον καθημερινα.ειμαι υπερ του διαλογου,του ΙΣΟΤΙΜΟΥ διαλογου ομως,οχι της τακτικης του τουρκικου επεκτατισμου με καθε τροπο.κι αν εσεις "κυριε" ηρακλειδη διατυπωνετε τις ιδεες σας με την ανεση της γνωσης των διεθνων σχεσεων και επιλυση συγκρουσεων,ισως επρεπε να συμπεριλαβετε στα υποψιν σας και τα σχολια των αναγνωστων του αρθρου σας,που μαλλον δικαια αγανακτουν-αν και διαφωνω καθετα με τις υβριστικες εκφρασεις. με λιγη,εως καθολου εκτιμηση ενας κατοικος της πατμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεν μπορεί κάποιος να είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και να βάζει στο ίδιο καλάθι τον Κίσσινγκερ με τον Μπρεζίνσκι.
    Σύμφωνα με αυτήν την "αυθεντία" όλα τα προβλήματα θα λυθούν με την υποχωρητικότητα της Ελλάδας. Υποχωρητικότητα που αφορούν στην κυριαρχία σε Ελληνικά νησιά; Η Τουρκία, η οποία απαιτεί συνεχώς, τι θα δώσει; Ή μήπως θέλει να μοιραστεί κάτι δικό της;
    Υπάλληλος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο εν λόγω κύριος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. με τέτοιους καθηγητες-παπαγάλους συμφερόντων σιγά μη βγούν διπλωμάτες από τό Πάντειο Κι όλας!!!!!!!!! Ευτυχώς που όσο περισσεύουν οι βλάκεςπανεπιστημιακοί στην Ελλάδα άλλο τόσο δεν λείπουν και οι νοήμονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Προς Ανωνυμον @ 23 Αύγουστος 2009 12:15 πμ.

    Μαλλον εισαι προβοκατορας, για να μην πω τιποτε αλλο.
    Δεν εχεις θεση δω μεσα.
    Πιθανον αλλα χωραφια, οπως το ιντιμιντια, το τερμιναλ 119, στου Αβραβνελ, το ιστολογιο του Γκαζι η και του Ζαν, πιθανως και του κ. Δημου θα σου ταιριαζαν καλυτερα.
    Μια βολτα και στους ιους της "Ε" δεν θα σουκανε κακο.

    Σου συνιστω αυτες τις εναλλαγες, επειδη αν γινει πολεμος μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας εσυ μαλλον θα μεταμφιεστης σε κοσμοπολιτικον αρουραιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ο κύριος αυτός είναι ένα ενδεικτικό άτομο ενός συστήματος ή μάλλον ενός κυκλώματος με μαφιόζικα χαρακτηριστικά που δρα στο πανεπιστήμιο,αν δεν είσαι των δικών τους απόψεων δεν μπορείς να αναδειχτείς

    ΟΜΩΣ υπάρχει και κάτι πιο επικίνδυνο από τον κ.Ηρακλείδη:είναι το κύκλωμα που δρα στο Παδαγωγικό ΑΠΘ και περιλαμβάνει την Ρεπούση,τον Τσάκαλο και πολλούς άλλους,και βγάζουν δασκάλους (αλλά κυρίως δασκάλες,έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες) με εντελώς αντεθνικές απόψεις.Φτάνουν σε σημείο να λένε ότι κακώς πήραμε την Θεσσαλονίκη!και τα παιδάκια που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο τους πιστεύουν και τους έχουν σαν Θεούς,ιδίως τα κορίτσια την Ρεπούση!Έχουν φτάσει στο σημείο όλες οι ρεπουσιολάγνες να ντύνομαι και να φέρονται με τον ίδιο τρόπο:βαμένο κόκκινο μαλί,γυαλιά αντίστοιχα,κάπως σαν φρικιά,όλες καλής οικονομικής κατάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Skal
    με συγχωρείς αλλά Non paper, σημαίνει αυτό που εννοεί δλδ ΤΙΠΟΤΑ και κακώς δημοσιοποιείτε
    μπουρδολογίες με την επίφαση του non paper . Αν προσέξεις και σε άλλα blogs με περίσσεια
    "ψυχραιμία" και θράσος για δήθεν real politic, έχουν αμολυθεί διάφοροι τύποι που αρθρογραφούν,
    σχολιάζουν και εκτελούν βάση οργανωμένου σχεδίου ένα προϊδεασμό για παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων
    και μέτρηση αντιδράσεων του κόσμου ακριβώς για τα ίδια θέματα .
    ΄Ολοι αυτοί ειναι η ίδια πληρωμένη συμμορία (lobby) που έχει αναλάβει εργολαβικά αυτή την εργασία .
    Για το Αρμενικό οι Τούρκοι πλήρωσαν 4 εκ. δολ. σε Αμερικάνικο lobby εμείς είμαστε αρκετά πιό φθηνοί.
    Απορίας άξιον οι αντιδράσεις των φοιτητών που παρακολουθούν το μάθημά του.
    Αυτά ως προς το non paper και μήν παραμυθιάζεστε.

    Για το θέμα του ΑΟΖ δλδ εκμετάλλευση του Αιγαίου, το οποίο εντέχνως ο κύριος αυτός αποφεύγει να αναφέρει,
    δεν επηρεάζεται και ουδεμία σχέση έχει με το casus belli της Tουρκίας το οποίο αναφέρεται για την επέκταση
    των χωρικών υδάτων και μόνο. Και εδώ γεννάται το ερώτημα προς τί η αδράνεια?
    Σύμφωνα με την Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης Part VIII article 121 όλα τα νησιά έχουν ΑΟΖ εκτός
    "Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic
    zone or continental shelf " .
    Ταυτόχρονα το Αιγαίο αποτελεί και Αρχιπελάγος δλδ κλειστή θάλασσα και οχι ημί-κλειστη όπως διατείνονται οι Τούρκοι
    γιατί έτσι τους συμφέρει . ΄Ετσι έχουν κάνει οι Καναδοί με το Arctic Archipelagos οι Φιλιππίνοι και άλλοι.
    Φυσικά εδώ υπάρχει το θέμα διεθνών υδάτων για την διέλευση των πλοίων το οποίο όμως με την χωροθέτηση
    γραμμών πλεύσεως (Lanes) μπορεί να επιλυθεί και αποτελεί όνειδος για το ΥΕΝ που δεν έχει φροντίσει
    ακόμη ασχέτως όλων των άλλων.
    Δεν μπορεί να σουλατσάρει στο Αιγαίο ο κάθε γύφτος και να πετάει τα σκουπίδια του είτε ανεβαίνοντας πρός
    είτε κατεβαίνοντας απο, την Μαύρη θάλασσα που δεν μπορείς ουτε να φτύσεις γιατι σε παρακολουθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Έλληνες αριστεροί και Τούρκοι φασίστες αγκαλιά χέρι χέρι να διαλύσουν την Ελλάδα... όσο για την Ρεπούσ(τ)η, εδώ στη Σαλονίκη, πού συχνάζει ρε παιδιά; Ξέρει κανείς; Ένα γιαουρτάκι ευχαρίστως θα της το πρόσφερα...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμε 23 Αύγουστος 2009 6:20 μμ
    Όσον αφορά το non paper, η επιβεβαίωσ και η επίκλησή του από τον κ. Ηρακλείδη έχει τη σημασία του για την ανάλυσή μας.
    Τώρα για τη διακίνηση τέτοιων πληροφοριών από τα ΜΜΕ και τα ιστολόγια, εμείς τα παρουσιάζουμε και μπορούμε να πούμε ότι προετοιμάζουμε την κοινή γνώμη για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές καταστάσεις που ίσως γίνει προσπάθεια να επιβληθούν στη χώρα μας.
    Άλλωστε, μια ματιά στα σχόλια θα σε πείσει.
    Όσον αφορά την ΑΟΖ, έχεις δίκιο και δεν είναι το μόνο.
    Τό άρθρο του κ. Ηρακλείδη είναι διάτρητο από κάθε άποψη.
    Για παράδειγμα, γιατί η εξίσωση των χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο να μη γίνει προς τα πάνω και επιβάλλεται να γίνει προς τα κάτω;
    Ποιός κανόνας του διεθνούς δικαίου το επιβάλλει και γιατί;
    Και άλλα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Το ανέφερα παραπάνω ΙοΠ,είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ,μέλος κυκλώματος που αν δεν είσαι δικός τους δεν αναδεικνύεσαι,από τα πιο ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Πανεπιστήμιο η κυρία αυτή.Η ζημιά που έχει κάνει είναι τεράστια,μπαίνουν για να γίνουν δάσκαλοι και βγαίνουν γενίτσαροι,μεγαλύτερη ζημιά κάνει στα κορίτσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Λέω...κανα μαγαζί που συχνάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. γιατί διαμαρτύρεστε παιδια;

    πολύ καλά κάνει ο ανθρωπος!

    μπράβο του και συνεχισε φίλε μου.
    ο νεοέλληνας ειναι ηλίθιος.
    εσύ εκεί έχεις τις διασυνδεσούλες σου, τις θεσούλες σου, τα λεφτακια σου και γραφεις μερικά αθρράκια.
    τι κακό κάνεις; δημοκρατία δεν έχουμε; όλοι εδω μεσα ειναι καφροι αγορι μου κι σκεφτονται με παρωχημενες εμμονες ιδεες.

    για μενα, ειλικρινα φίλε ριχτα όλα. έχει πολυ ψάρι.
    εσύ θα ζήσεις.
    μπράβο σου!
    άξιος!
    και κοσμήτορας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αμ καλά το είπε κάποτε ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, τη χάρη του οποίου γιορτάζουμε σήμερα 24Αυγούστου, οτι το κακό θαρθει απο τους διαβασμένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. "είναι το κύκλωμα που δρα στο Παδαγωγικό ΑΠΘ και περιλαμβάνει την Ρεπούση,τον Τσάκαλο και πολλούς άλλους,και βγάζουν δασκάλους (αλλά κυρίως δασκάλες,έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες) με εντελώς αντεθνικές απόψεις.Φτάνουν σε σημείο να λένε ότι κακώς πήραμε την Θεσσαλονίκη!και τα παιδάκια που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο τους πιστεύουν και τους έχουν σαν Θεούς,ιδίως τα κορίτσια την Ρεπούση!"
    Για ρώτα εμένα, που ακούω από την μικρή μου αδερφή ότι οι Έλληνες πέρναγαν καλά στην Τουρκοκρατία και ότι οι Οθωμανοί ήταν καλοί και δίκαιοι, ότι το κρυφό σχολειό δεν υπήρχε και το μόνο πρόβλημα των Ελλήνων δεν ήταν οι διώξεις αλλά η έλλειψη οργάνωσης στην παιδεία που προσέφεραν οι Τούρκοι (!) και άλλα τέτοια τρομερά. Η να ακούς ότι όλοι οι δάσκαλοι κάνουν αριστερή προπαγάνδα σε σημείο που και τα παιδιά να δυσανασχετούν (ανεξάρτητα του τι πιστεύεις όταν είσαι δάσκαλος δεν πρέπει να το περνάς στα παιδιά και ειδικά μικρής ηλικίας). Το πρόβλημα δεν είναι η Ρεπούση και ο Ηρακλείδης αλλά οι χιλιάδες δάσκαλοι που προπαγανδίζουν τα παιδιά στη θολοκουλτούρα, προβάλουν το Δήμου σαν πρότυπο ανθρώπου και τους μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον πατριωτισμό που βάζει στους ανθρώπους παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ενα κειμενο σε μια αλλη παρομοια περιπτωση ειναι η καλυτερη απαντηση στον "προχωρημενο"
    δηθεν καθηγητη....
    "Δημόσια παρέμβαση για το θέμα του Κεμάλ

    Με αφορμή τον θόρυβο σχετικά με την υπόθεση του «Θεσσαλονικέως» Κεμάλ Ατατούρκ, τα αναφερόμενα περί «Εθνολαϊκισμού» στην «Ελευθεροτυπία» της 13.2.2007 από τον Μ.Τρεμόπουλο και την ανακοίνωση των «Οικολόγων Πρασίνων» επί του ζητήματος, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την επιλογή «βολικών» εχθρών από το χώρο του εθνικισμού, για την επιβολή κάποιων (κατά φαντασία διεθνιστικών) απόψεων.

    Θα συμφωνήσουμε με την άποψη ότι η φιλία των λαών δεν προωθείται με την μνησικακία, θα πλειοδοτήσουμε μάλιστα υποστηρίζοντας την ανάγκη «ιστορικής παραγραφής» όσων ζητημάτων έχουν τελεσιδικήσει μέσα από μια μακρόχρονη συναίνεση, και δεν θα εγείρουμε ζητήματα «κόκκινης μηλιάς» ή Σαγγαρίου : Όμως θα υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη σε αντίθεση με την επιλεκτική «μνήμη - αμνησία». Και πολύ περισσότερο από τη μνήμη, θα ανακαλέσουμε το ολοζώντανο παρόν με την κατοχή της Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό, την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, την απειλή εναντίον του Κουρδικού Ιράκ. Ή την προσπάθεια «διείσδυσης» της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς «ενσωμάτωση» στις διακηρυσσόμενες αξίες της δημοκρατίας και πολυ-πολιτισμικότητας.

    Οι «ρεαλιστές» που θέλουν την ελληνοτουρκική ειρήνη επί τη βάσει μέσων όρων μάλλον παρά με την αποδοχή κοινών αξιών συμβίωσης, συνεχίζουν την πρακτική των κατευναστικών φιλοφρονήσεων , που έχει παταγωδώς αποτύχει και έχει στριμώξει τη χώρα μας στη γωνία. Εμείς υποστηρίζουμε ότι μια δύναμη που μέσα στην αταξία της νέας τάξης πραγμάτων επιδιώκει να αναθεωρήσει τη κατάσταση ολόκληρης περιοχής με την προβολή ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων, πρέπει πρωτίστως να είναι αποδέκτης ενός πνεύματος αντίστασης και εμμονής στην διεθνή νομιμότητα.
    Όσον αφορά την υπόθεση των σχολικών βιβλίων ιστορίας που παρεπιπτόντως θίγεται, θα υποστηρίξουμε ότι των κοινών βιβλίων (Γαλλο-γερμανικών , πιθανόν Ελληνο-τουρκικών κλπ.) προηγείται η ανάγνωση και αναγνώριση της ιστορίας - με στόχο την αποτροπή της επανάληψής της....

    Με το σκεπτικό αυτό ας μας επιτραπεί να μην θεωρούμε «πολιτιστικό πλούτο» την «εντοπιότητα» του Κεμάλ Ατατούρκ ή την παλιά Οθωμανική Θεσσαλονίκη, με την υποτιθέμενη ισοτιμία των πολιτιστικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων, σύμφωνα με κάποιες επιφανειακές προσεγγίσεις της ιστορίας . Γιατί ο «πλούτος» προέρχεται από την άντληση υποδειγμάτων συμβίωσης, εκεί όπου υπήρξε πραγματική ειρήνη μεταξύ των λαών.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΙΩΤΗΣ

    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. eph toyrkokratias eixame to foro ths dekaths tora to foro ths dekaths+enaths

    bebaia ta idia plhronoyn kai oi apenanti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Στήν Πάντειο είναι καθηγητής,τι περιμένατε...

    Σίγουρα θα αρθρογραφεί και στην "Ελευθεροτυπία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. οι δάσκαλοι έχουν αυτές τις απόψεις επιεδή όταν ήταν στο πανεπιστήμιο τις διαδάσχτηκαν από άτομα όπως η Ρεπούση και ο Τσάκαλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. αν τα ειχε γραψει αυτα στην τουρκια θα του ειχαν παρει το κεφαλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.