22/8/09

Η ταυτότητα των μεταναστών

Των Θανάση Παναγόπουλου - Νίκου Μορφονιού
Οι 7 στους 10 μετανάστες (70%) σχεδιάζουν να παραμείνουν πάνω από πέντε χρόνια στην Ελλάδα ενώ σχεδόν οι μισοί (46,6%) προτίθενται να μείνουν για πάντα στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως στην πλειονότητά τους θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους και ουσιαστικά μόνο “ξένοι” δεν αισθάνονται, παρά τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές που φροντίζουν παντοιοτρόπως να τους αποξενώνουν.
Αυτό προκύπτει από ειδική δειγματοληπτική έρευνα για τη “Θέση στην Αγορά Εργασίας των Μεταναστών και των Άμεσων Απογόνων τους” που διεξήγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και η οποία διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου με αριθμό 102/2007, στον οποίο ορίζονται ο πληθυσμός που θα ερευνηθεί και τα χαρακτηριστικά για τα οποία θα συλλεχθούν πληροφορίες.
Η έρευνα διεξήχθη με βάση τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν σε άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά και με δείγμα 55.733 ατόμων που διέμεναν σε 26.628 διαφορετικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα άτομα, κατ' αρχην, με ξένη ιθαγένεια εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό ανεργίας (6.3%) και μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης (68%). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αναλογικά συμμετέχουν περισσότερο στις εργατικές εισφορές σε σχέση με τους Έλληνες οι οποίοι απολαμβάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την ανταποδοτικότητα του κράτους σε σχέση με το τι προσφέρουν ως εργασία.
Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ήρθε στην Ελλάδα για να βρει εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 12 νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (60,4%), καθώς και στους άντρες ανεξαρτήτως χώρας γέννησης (67,3%). Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 15 παλαιές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν κατά πλειοψηφία (59,8%) ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους (γάμος με Έλληνα / Ελληνίδα ή άλλος λόγος).
Τα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας εκτιμώνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε 540.345 (6,5%), ποσοστό που αφορά τους νόμιμα διαμένοντες. Αν στους αριθμούς αυτούς συνυπολογιστούν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα τα οποία οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ανέρχονται περίπου στις 200.000, καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος πως οι ξένοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε υπερμεγέθη ποσοστά (πως φτάνουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο....) και κυρίως αποδομούνται οι υστερικές, φοβικές κορώνες πως στη χώρα μας "δεν χωράνε άλλοι μεταναστες", κ.λπ.
Ο επιδιωκόμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα διαφοροποιείται ανάλογα με την ιθαγένεια των ερευνηθέντων. Τα άτομα με ιθαγένεια μιας από τις «παλαιές χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν, κατά πλειονότητα, να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα (64,2%). Το μικρότερο ποσοστό ατόμων που σχεδιάζουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (34%) εμφανίζεται μεταξύ των ατόμων που έχουν ιθαγένεια μιας από τις «νέες χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποσοστό μικρότερο από το 47,9% των υπολοίπων χωρών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα προς τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αν τους προσφέρθηκε κατά τα πρώτα δύο χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα κάποια βοήθεια για την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας (αν τους προσφέρθηκε η δυνατότητα να παρακολούθησαν κάποια μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.). Συνολικά, μόνο το 9,9% χρησιμοποίησε κάποια βοηθητική υπηρεσία. Το ποσοστό είναι σχετικά υψηλότερο μεταξύ των ανέργων (12,1%) και των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,1%)
Να σημειώσουμε, τέλος, πως με βάση τα ευρήματα της ΕΣΥΕ, τα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο σε σχέση με τα άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ανεξαρτήτως αν τα τελευταία έχουν έναν τουλάχιστον γονέα γεννημένο στην Ελλάδα, είτε και οι δυο γονείς τους έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Πηγή: Αυγή

8 σχόλια:

  1. >>Τα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας εκτιμώνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε 540.345 (6,5%), ποσοστό που αφορά τους νόμιμα διαμένοντες. Αν στους αριθμούς αυτούς συνυπολογιστούν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα τα οποία οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ανέρχονται περίπου στις 200.000, καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος πως οι ξένοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε υπερμεγέθη ποσοστά (πως φτάνουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο....) και κυρίως αποδομούνται οι υστερικές, φοβικές κορώνες πως στη χώρα μας "δεν χωράνε άλλοι μεταναστες", κ.λπ.<<

    τωρα μας καθησυχασαν,

    ιδιωτικες στατιστικες υπηρεσιες δεν μπορουν να βγαλουν σωστο εκλογικο αποτελεσμα με εκλογικους καταλογους και θα βγαλουν συμπερασμα δημοσιοι υπαλληλοι με προισταμενο τον παυλοπουλο και την μεταναστευτικη πολιτικη της νδ και του πασοκ?

    το γεγονος οτι δεν συγκρατωνται να βαλουν σε ενα ρεπορταζ τις δικες τους υπεραισθησιες (μιλωντας για κορωνες και υστεριες κτλ) μας δειχνει οτι εδω δεν μιλανε τα νουμερα των αναλυσεων αλλα τα νουμερα της δημοσιογραφιας

    τα χρηματα οπως βλεπουμε πιανουν τοπο οχι μονο σε διαφημισεις

    τα συμπερασματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ (ευτυχως ακομα)

    * Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αναλογικά συμμετέχουν περισσότερο στις εργατικές εισφορές σε σχέση με τους Έλληνες οι οποίοι απολαμβάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την ανταποδοτικότητα του κράτους σε σχέση με το τι προσφέρουν ως εργασία.

    να διωξουμε τους συνταξιουχους να ισοφαρισουμε τοτε

    τι συμπερασματα βγαζουν τα ΝΟΥΜΕΡΑ ...???


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο μορφονιος δεν επαιζε στον καραγκιοζη ?
    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την Αυγή δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από μία τέτοια προπαγάνδα. Αν είναι δυνατό, οι παράνομοι μετανάστες να είναι μόνον 200.000!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΥΠ, οι αλλοδαποί που ζουν νόμιμα και παράνομα στην Ελλάδα τον παρόντα χρόνο ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια"

    (Ελευθεροτυπία 21/10/2007)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφανώς το τελικό συμπέρασμα των προοδευτικών συντηρητικών οπισθοδρομικών αριστερόστροφων αυθεντιών είναι ότι, "κατ' αρχήν" "πρακτικά" δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.... Αφού είναι τόσοι λίγοι οι μετανάστες, σύμφωνα με την προοδευτική συναισθητική αντίληψη, τότε πως συνεισφέρουν και συμμετέχουν περισσότερο, "κατ' αρχήν", "πρακτικά" και "αναλογικά" στις εργατικές εισφορές σε σχέση με τους Έλληνες, που διακατέχονται από ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές αντιλήψεις, οι οποίοι απολαμβάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την ανταποδοτικότητα του κράτους σε σχέση με το τι προσφέρουν ως εργασία;
    Το μοναδικό που δεν έχουμε δει ακόμα από την Ελεεινική Αριστερά, η οποία είναι το απόβλητο της Δεξιάς, είναι να υιοθετήσει το Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξι μύθοι αυτού του κειμένου που πρέπει να απαντηθούν:

    Α) Αν θεωρούν οι μετανάστες την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους τότε ας σεβαστούν πρώτα απ’ όλα τα σύνορά της και τους νόμους της. Αυτό σημαίνει πως λαθρομετανάστης ο οποίος δεν σέβεται τα σύνορα αυτής εδώ της χώρας και κατά συνέπεια δεν σέβεται τους νόμους εφ’ όσον καταπατά τα σύνορά της δεν είναι άνθρωπος που αγαπά την Ελλάδα αλλά που απλά θέλει να αποκομίσει προσωπικά οφέλη από παράνομες ενέργειες (και τέτοια είναι και η αγνόηση των συνόρων της πατρίδας μας και των νόμων που διέπουν την μετανάστευση) εναντίον της χώρας και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται.

    Β) Τα άτομα με ξένη ιθαγένεια εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό ανεργίας αλλά το ερώτημα που διατυπώνεται αβίαστα είναι ποιος είναι ο ορισμός της «ανεργίας» και της «εργασίας». Ας πούμε η απασχόληση με ανασφάλιστη εργασία και ημερομίσθιο κάτω του βασικού θεωρείτε «ανεργία» ή «εργασία»; Η απασχόληση πόσων ημερών τον χρόνο θεωρείται «εργασία»;

    Γ) Εξαγόμενο συμπέρασμα της έρευνας ή του συγγραφέα του άρθρου (δεν υπάρχει διευκρίνιση) είναι ότι εφ’ όσον η ανεργία στους αλλοδαπούς είναι μικρότερη άρα και η κοινωνική τους συμμετοχή στην ασφάλιση και τα κοινωνικά βάρη γενικότερα είναι μεγαλύτερη. Αλλά αυτό που φυσικά δεν αναφέρεται είναι: 1) ποιο είναι το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους αλλοδαπούς. 2) Ποια είναι η εργασιακή κουλτούρα που διαμορφώθηκε σε εργοδότες ολόκληρων παραγωγικών κλάδων απασχόλησης με την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και την επακόλουθη ανεξέλεγκτη «μαύρη» εργασία.

    Δ) Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται μετανάστες και άρα δεν πρέπει να συνυπολογίζονται σε αυτές τις μελέτες.

    Ε) Αν θεωρήσουμε ότι αυτή την στιγμή σύμφωνα με την μελέτη και τους υπολογισμούς του συγγραφέα του άρθρου υπάρχουν στην χώρα μας 1,5 εκατομμύριο αλλοδαποί τότε πανηγυρικά επιβεβαιώνονται αυτοί που θεωρούν ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε περισσότερους αλλοδαπούς χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας. Το ποσοστό σύμφωνα με αυτά τα νούμερα είναι περίπου 14% επί του πληθυσμού. Άρα για να το πω λαϊκά «το μαγαζί έκλεισε»…

    ΣΤ) Δεν μπορούσε να τους προσφερθεί τίποτε παραπάνω από αυτό που προσφέρθηκε στους Έλληνες. Εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες αυτοί που ήρθαν στην Ελλάδα ήρθαν εν γνώσει τους ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε καμιά βοήθεια από το κράτος αυτό άρα πολύ περισσότερο δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις από το κράτος αυτό. Όταν θα χρειαστούμε για κάποιους συγκεκριμένους οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν εγγύς χώρες, συγγενείς πολιτισμικά στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε για να πάρουμε το πλεονάζον εργατικό δυναμικό τους και μάλιστα με τους δικούς μας όρους. Πάντως αφού έχουμε αυτή την στιγμή 1,5 εκατομμύριο ξένους κατά τους συγγραφείς αυτού του άρθρου και με την παρούσα οικονομική συγκυρία δεν χρειαζόμαστε περισσότερους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πρέπει νά μάς καεί τό σπίτι,νά μάς πηδήξουν τή μάνα τή γυναίκα καί τήν κόρη,νά μάς καταλάβουν κάποιο/α νησί/ά ,νά μάς στερήσουν κάθε ελπίδα ανθρωπιάς,παραγωγής,αναπαραγωγής,μέλλοντος,ώστε νά ξυπνήσουμε καί νά τελειώνουμε μέ τούς εντολοδόχους αλλοφύλους ψευτοέλληνες πού μάς έχουν φορτώσει στό κεφάλι;καλά νά πάθουμε,τέτοια ζώα πού έχουμε γίνει.ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ,ΠΕΘΑΙΝΩ...
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι περισσότεροι φίλοι με κάλυψαν εδώ μέσα από τις απαντήσεις τους.
    Τα νούμερα που αναφέρουν αυτοί οι κύριοι....."ας τα βάλουν εκεί που ξέρουν". Είπαμε άνθρωποι όπως ο Πάκης και διάφοροι άλλοι κυβερνώντες, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι-λιβελογράφοι (σχεδόν στο σύνολο) είτε δεν αγγίζουν είτε αγαπούν τους λαθραίους, είτε είναι βλάκες, είτε είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
    ΚΚΕ και ΞΥΡΙΖΑ έχουν σίγουρα το σκοπό τους που το κάνουν αυτό. ΑΓΡΑ ΨΗΦΩΝ. Και μπροστά σ΄αυτό δεν βάζουν τίποτα. Δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν διστάζουν να καταστρέψουν/διαλύσουν την Ελλάδα αρκεί.....να κυβερνήσουν.
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ (1) ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ/ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.
    ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΚΑΤΩ ΚΚΕ ΚΑΙ ΞΥΡΙΖΑ
    ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ
    ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.