19/8/09

"Οι Ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι σήμερα" λέει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

"Δεν νομίζω ότι θα χάσουμε αυτή τη μάχη με τους αντάρτες. Πιστεύω ότι θα νικήσουμε", δήλωσε ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ, αλλά παραδέχτηκε ότι "αυτοί (οι αντάρτες) έχουν την κεκτημένη ταχύτητα και την πρωτοβουλία".

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην ισχυρότερη θέση αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, καθώς το Αφγανιστάν προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

"Η δράση των ανταρτών έχει αυξηθεί. Γεωγραφικά, αλλά και σε επίπεδο βίας", δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, σε συνέντευξη σε γερμανούς δημοσιογράφους, στην έδρα του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ.

"Βρισκόμαστε απέναντι σε μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για την εδαφική ακεραιότητα και το λαό του Αφγανιστάν", δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Αφγανιστάν, τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πάντως ότι οι δυνατότητες που έχει η αφγανική κυβέρνηση έχουν επίσης αυξηθεί μετά το 2001 και οι δυνάμεις που διαθέτουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξηθεί ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια.

"Δεν νομίζω ότι θα χάσουμε αυτή τη μάχη με τους αντάρτες. Πιστεύω ότι θα νικήσουμε", δήλωσε ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ, αλλά παραδέχτηκε ότι "αυτοί (οι αντάρτες) έχουν την κεκτημένη ταχύτητα και την πρωτοβουλία".

Ο στρατηγός, που υπηρέτησε ως επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού και ηγήθηκε ενός επιτυχημένου προγράμματος εξουδετέρωσης των ανταρτικών ομάδων στο Ιράκ, πριν μετατεθεί στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι παρόλο που "υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά" στην Καμπούλ, η πρωτεύουσα είναι "αξιοσημείωτα πιο ασφαλής, σε σχέση με την κατάσταση πριν από ένα ή δύο χρόνια".
NOOZ.GR

6 σχόλια:

  1. KUNAR και NURISTAN:AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-LESSONS LEARNED(LL)

    Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

    Τα πιο σημαντικά LL αναφορικά με την κατάσταση στις άνωτέρω δυό περιοχές του Άφγανιστάν είναι:

    *Αν και το FM 3-24/COIN δόγμα έχει συντελέσει στην έπίτευξη όρισμένων άρκετά θετικών αποτελεσμάτων στις άστικές περιοχές του Ίράκ, εν τούτοις η έφαρμογή του στις όρεινές και άγροτικές περιοχές των άνωτέρω δύο έπαρχιών απεδείχθει πιο δύσκολη.

    *ΟιΑμερικανικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί σε αυτές τις 2 περιοχές, ήσαν δυσανάλογα μικρές για να καλύψουν τέτοιες άπόμακρες περιοχές.

    *Οι Άμερικανικές αποστολές στο Άνατ.Άφγανιστάν και είδικά στις περιοχές της κοιλάδας του ποταμού PECH και στην KORENGAL θα πρέπει να άξιολογηθούν εκ νέου,ενώ οι δυνάμες που διατέθηκαν θα πρέπει να διαταχθούν κατά τέτοιο τρόπο για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

    *Η κοιλάδα KORENGAL στη KUNAR είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες άπώλειες,, ένώ ίστορικά ο τοπικός πληθυσμός είναι έχθρικός άπέναντι σε όποιαδήποτε ξένη έπιρροή, συμπεριλαμβανομένων και Άφγανών που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.Οι κάτοικοι της KORENGAL πολέμησαν έπιτυχώς τους Σοβιετικούς στη δεκαετία του 80, τους Ταλιμπάνστη δεκαετία του 90, και επί του παρόντος πολεμούν(άγνωστο μέχρι τέλος) τον Άμερικανικό στρατό.

    *Η Άμερικανική άνάπτυξη στην ΚORENGAL,έξαρτάται έντονα από την παρουσία

    Είδικών Δυνάμεων σε απομονωμένες περιοχές, ένώ πολλές φορές είναι ίδιαίτερα καθοριστική η έμπλοκή του πυροβολικού και της Άεροπορίας.για παροχή κάλυψης και προστασίας.Πολλές φορές οι δυνάμεις των ΗΠΑ, άδυνατούν να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό, ο όποίος τρομοκρατείται από τους Ταλιμπάν.Όρισμένες φορές και η χρήση πυροβολικού προκαλεί θύματα, γι αυτόκαι δεν θεωρείται άπαραίτητη.Η άντίσταση είναι έπικεντρωμένη μέσα στην κοιλάδα, όπότε αν σταλούν έπιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις δεν άναμένεται να άλλάξουν πολύ τα δεδομένα.

    *Η COIN στο Άφγανιστάν άπαιτεί περισότερο άνάσχεση των διεισδύσεων των τρομοκρατών/άνταρτών στη γραμμή DURAND, και ένισχυμένη παροχή άσφάλειας στα πληθυσμιακά κέντρα.Διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να ύπάρχουνέκεί που η COIN έφαρμόζεται άποτελεσματικά.

    *Έκτιμώ ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ άντί να παραμένουν εγκλωβισμένες μέσα στην KORENGAL, και στον ποταμό PECH, θα ήταν προτιμότερο να ένεργούν μέσω περιπολίων στα ήμιαστικά κέντρα της ΚUNAR RIVER VALLEY.Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να προστατέυουν πληθυσμούς, που ύποστηρίζουν την κυβέρνηση της Καμπούλ και άντιτίθενται στον έχθρό, παρά

    να πολεμούν σε βάθος έχθρικούς πληθυσμούς, οι όποίοι ίστορικά διαφωνούν με όλους τους ξένους.Οι Άμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να έπικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις περιοχές SARKANI-KHAS KONAR-MARA WARAH,όπου οι τοπικοί άρχοντες και πληθυσμοί είναι με τους Άμερικανούς, και έπιθυμούν την προστασία τους.

    *Η COIN άπαιτεί βραχυπρόθεσμα άμεση οίκονομοκή ύποστήριξη, καθώς και ευέλικτα κινούμενη στρατιωτική παρουσία.Οι ΗΠΑ καλούνται να ύποστηρίζουν

    την άνάπτυξη μακροπρόθεσμων PROJECTS(πχ δρόμους κα), από κοινού με βραχυπρόθεσμη άνθρωπιστική ύποστήριξη.

    Έπειδή με το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΚΑΣΜΙΡ άσχολούμαι χρόνια και ειδικά με τα θέματα COIN,αναρωτήθηκα πάρα πολλές φορές, τι είδους πραγματικές έμπειρίες και LESSONS LEARNED θα είχαμε, αν οι δικοί μας έκλεκτοί COMMANDOS συμμετείχαν στιςσυμμαχικές έπιχειρήσεις.Γιατί άλλο άσκήσεις και άλλο ζώσα έμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Ανώνυμε, "δεν ήξερες δεν ρώταγες";Τι μας έβγαλες στην φόρα το κείμενο αυτού του αρχιπράκτορα;Για να μας συγχύσεις μεσημεριάτικα;Και καλά εσύ δεν ήξερες, η "διοίκηση" του ιστολογίου όμως δεν γνωρίζει περι τίνος πρόκειται;Γιατί το άφησε να βγει στον αέρα;Και οι δικαιολογίες που σχετίζονται με "δημοκρατίες" και "ελευθερίες της έκφρασης" δεν στέκουν,διότι με την ίδια λογική θα πρέπει να βγαίνουν στον αέρα και οι απόψεις του Βοσκόπουλου και του παπα-Τσαρκνιά.Η ΠΟΛΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ!
    ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΚΥΛΙΑ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσουξε ο κωλαράκος των Αμερικάνων επειδή οι Αφγανοί αντάρτες αντιστέκονται!Τι το πέρασαν το Αφγανιστάν; Ελλάδα; Για να διατάζουν τους ιθαγενείς άρχοντες και να δεχονται απαντήσεις του τύπου yes master;"Όπως έστρωσαν, έτσι θα κοιμηθούν"!Στο κάτω-κάτω ας ακουγαν τους Ρώσους που έφαγαν πρώτοι το "τσιβί".


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδή Μίνωα εσύ υποστηρίζεις αυτά τα καθάρματα,αυτά τα απάνθρωπα τέρατα,τους βασανιστές,τους σκοταδιστές,αυτούς που θα είναι σύμμαχοι των Τούρκων,αυτούς που καταστρέφουν μνημεία τεράστια αξίας,αυτούς που θα μας δολοφονούσαν όλους αγρίως μόνο και μόνο επειδή είμαστε χριστιανοί,αυτούς που ακρωτηριάζουν και εκτελούν γυναίκες για το τίποτα;τί να πω;!απορώ και εξίσταμαι!δεν είναι αντάρτες όπως λες αλλά βρωμερά σκουλήκια!και τους υποστηρίζεις μόνο και μόνο επειδή είναι ενάντια στους Αμερικάνους...τώρα βέβαια...το '90 μια χαρά ήταν υπό και υπέρ των Αμερικάνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω φίλτατε Ζαφείρη αυτο το θέμα το βλέπω καθαρά απο την εθνικοαπελευθερωτική του διάσταση και μόνο.Και οι παραπανίσιες "σάλτσες-μουστάρδες-μαγιονέζες" που γραφεις ειναι σπέκουλα ανευ αξίας.Θελεις να το καταλαβεις;Καλώς!Δεν θέλεις;Παλι καλώς!Δεν θα κατσω τωρα να σου αναλύω τι εστι εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και πώς τα εθνη οφειλουν να αντιστέκονται σε κάθε εισβολέα.Διάβασε την ιστορία του 1821 μήπως και αντιληφθεις κατι τις(που δεν το νομίζω.Με την φόρα που έχεις πάρει θα βγαλεις "τρομοκράτη" και τον Κολοκοτρώνη).


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Αφγανιστάν αποτελείται από φυλές και εθνικές μειονότητες γειτονικών κρατών όπως αυτές που απαρτίζουν το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή κάποιες φυλές είναι υπέρ των συμμάχων και εναντίον των Ταλιμπάν, και κάποιες άλλες υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν. Η κάθε φυλή κοιτάει το συμφέρον της και τα οφέλη που θα έχει από τις συμμαχίες της.

    Οπότε διάβασε και καμιά άλλη ιστορία εκτός από του 1821....

    Άρχισε από εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Afganistan

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.