13/8/09

«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί»

Δηλώσεις του Τουρκοκύπριου εκπροσώπου - Το BBC για τις εκτελέσεις των Ελληνοκυπρίων
«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί»

Η συγκλονιστική ιστορία των πέντε Ελληνοκύπριων εθνοφρουρών που ενώ ήταν στα χέρια των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ και τα πτώματα τους ρίχθηκαν σε λάκκο στην περιοχή του Τζιάος, δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και στην ιστοσελίδα του BBC με τη συμπληρωματική πληροφορία ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κάλεσαν την Τουρκία να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία και να δώσει λεπτομέρειες για την τύχη των αγνοουμένων.

«Τα οστά πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου έχουν ταυτοποιηθεί 35 χρόνια από τότε που σκοτώθηκαν και ρίχθηκαν σε λάκκο» αναφέρει η είδηση του BBC σε ανταπόκριση από την Αθήνα του Μάλκομ Μπράμπαντ, με τη λεπτομέρεια ότι τα οστά ανευρέθησαν μαζί με τα οστά άλλων 14 ανδρών το 2006. Η είδηση αναφέρεται στη φωτογραφία όπου οι εθνοφρουροί φαίνονται γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, σημειώνοντας ότι αυτοί παραδόθηκαν όταν έμειναν από πυρομαχικά και ότι ένας από τους εθνοφρουρούς, ο Γιάννης Παπαγιάννης, φαίνεται να δέχεται τσιγάρο από ένα Τούρκο στρατιώτη .

Η είδηση αναφέρεται, επίσης, στην ανεύρεση των οστών δυο αναπήρων παιδιών. (Πηγή: ΚΥΠΕ)

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο φως έρχονται και νέες λεπτομέρειες για τη σύλληψη των πέντε δολοφονηθέντων εθνοφρουρών στο χωριό Τζιάος το 1974.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος φωτογράφος, ο οποίος τράβηξε τη γνωστή φωτογραφία, ισχυρίζεται πως όταν συνελήφθη από τους Ελληνοκύπριους είχε στην κατοχή του έντεκα φιλμ από σκηνές του πολέμου. Ισχυρίζεται ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν στα χέρια τους και φωτογραφίες των πέντε στρατιωτών την ώρα που τους έθαβαν.

Ο Τούρκος φωτογράφος αναφέρει επίσης ότι τον ίδιο τον τραυμάτισαν Ελληνοκύπριοι, χτυπώντας τον στον ώμο, ενώ σκότωσαν τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.

Όπως είπε ο Τούρκος φωτογράφος, πριν από πέντε χρόνια κλήθηκε από το Ραούφ Ντενκτάς και έδωσε κατάθεση για τα γεγονότα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Τη μαρτυρία του Τούρκου φωτογράφου διέψευσε ο Ελληνοκύπριος τότε εθνοφρουρός Παύλος Βωνιάτης, ο οποίος τον είχε συλλάβει.

Ο κ. Βωνιάτης είπε ότι μπροστά από το φυλάκιο που υπηρετούσε εθεάθη αυτοκίνητο με τουρκική σημαία και στην προσπάθεια να το σταματήσουν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Το αυτοκίνητο, συμπλήρωσε, σταμάτησε μπροστά από το φυλάκιο και ο ίδιος συνέλαβε το φωτογράφο τραυματισμένο. Από το αυτοκίνητο βγήκαν δύο Τουρκάλες με ένα παιδάκι, ενώ σε αυτό ήταν ακόμη ένα άτομο νεκρό. Όλοι, μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στο νοσοκομείο.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, η φωτογραφική μηχανή και τα φιλμ που είχε στην κατοχή του ο Τούρκος φωτογράφος, εστάλησαν στο ΓΕΕΦ και μερικές από αυτές δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στην εφημερίδα Μάχη.

Στο μεταξύ, ο φωτογράφος Χρίστος Γιάγκου, ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη φωτογραφία με τους αιχμαλώτους (που τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος) δήλωσε πως εμφάνισε συνολικά εκατό φωτογραφίες με στρατιώτες που συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό. Όλες οι φωτογραφίες, είπε, αφορούσαν συλλήψεις και δεν υπήρχαν εκτελέσεις ή ταφές.

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι τα σλαϊτς του τα έδωσε Ελληνοκύπριος έφεδρος αξιωματικός, τον οποίο γνωρίζει, στο τέλος Αυγούστου του 1974. Οπως είπε, ο ίδιος δεν κράτησε καμιά φωτογραφία ούτε και έχει δώσει μέχρι σήμερα κατάθεση για το θέμα.

Σε δηλώσεις του στη Χουριέτ, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτσά επανέλαβε ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι Ελληνοκύπριοι θα βγουν χρεωμένοι, κατά την έκφρασή του, εάν οι Τουρκοκύπριοι αρχίσουν να ζητούν λογαριασμό για το ποιος σκότωσε ποιον.

Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος», Ναυτεμπορική

10 σχόλια:

  1. Ο Τούρκος δημοσιογράφος μας "έπεισε" ότι τον κτύπησαν και σκότωσαν τον συνάδελφό του. Απλά γιατί δεν σκότωσαν και τον ίδιο? Του έκαναν την χάρη γιατί τους έδωσε τις φωτογραφίες και πληροφορίες? ή η Ελληνική ψυχή σεβάστηκε την ανθρώπινη αξία?
    αα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..επανέλαβε ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.
    ΣΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.
    ΤΟΡΑ ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.
    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΛΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΑΝΕ.
    ΕΜΕΙΣ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ - ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα είναι εκ των πραγμάτων πολιτικοποιημένο το θέμα. Η αιτία, οι αφορμές, οι άνθρωποι που οδήγησαν στη δολοφονία των άοπλων αιχμαλώτων και των αμάχων ήταν πρωτίστως πολιτικής φύσεως. Τι υποννοεί, ότι όλα αυτά ήταν ένα ατύχημα, το οποίο «ενωμένοι Ελλάς, Τουρκία και η υφήλιος πρέπει να αντιμετωπίσουν»; Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα βγούμε χρεωμένοι, τότε δεν έχει τότε τίποτα να χάσει, αντιθέτως πολλά για να κερδίσει, και δεν τον εμποδίζει «τίποτα» να αναζητήσει τα αρχείου του στρατού (του). Άντε, σύντροφε Ταλάτ, ιδού η Κύπρος ιδού και το πήδημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα είναι εκ των πραγμάτων πολιτικοποιημένο το θέμα.

    Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα βγούμε χρεωμένοι, τότε δεν έχει τίποτα να χάσει, αντιθέτως πολλά για να κερδίσει, και δεν τον εμποδίζει «τίποτα» να αναζητήσει τα αρχείου του στρατού (του).

    dermitage,
    έτσι ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η φωτογραφία της SUN είναι παλιά ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ηθικός αυτουργός των δολοφονιών είναι ο εγκληματίας Κίσιγκερ.
    Να παραπεμφθεί μαζί με τον Κάραζιτς ο δολοφόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε φιλαράκο πυροβόλησαν οι ε/κ το όχημα και σκότωθηκε ο οδηγός....
    Αυτό είναι το θέμα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ηθικός αυτουργός των δολοφονιών είναι ο εγκληματίας Κίσιγκερ.
    Να παραπεμφθεί μαζί με τον Κάραζιτς ο δολοφόνος.


    Κύριε Σάββα, είναι πιο πιθανόν ο κ. Γκρουεφσκι να πει δημοσίως, ότι λέει ανιστόρητα πράγματα για την Μακεδονία, παρα να παραπεμφθεί ο κ. Κίσινγκερ.

    tzikisXL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρόκειται βέβαια για ένα τρομερό έγκλημα, αλλά θα πρέπει να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας να μην επαναληφθή !

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ !

    Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στην εκπαίδευσή τους και στην πειθαρχία τους ! Κυρίως στην πολή καλή εκπαίδευσή τους !

    Από αυτήν θα κριθούν όλα !

    ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΕΣ, θα έχουμε πάλι να κλαίμε για βιασμούς και δολοφονίες !

    Να διδαχθούμε από τα σφάλματά μας !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.