27/8/09

Τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και τους έθαψαν στην αυλή τους

Ενα ακόμα δράμα της τουρκικής εισβολής έφτασε χθες στο τέλος του. Τριανταπέντε χρόνια μετά φίλοι και συγγενείς κήδεψαν την οικογένεια Μέτσιου που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες. Το έγκλημα διαπράχθηκε ενώ ο Μελής, η Μαρία και τα ανήλικα παιδιά τους Κύπρος και Παναγιώτα βρίσκονταν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα οστά των μελών της οικογένειας ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DΝΑ.


Τότε, μετά την εισβολή και την είσοδο των Τούρκων στη Λάπηθο επικρατούσε ένα χάος. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να γλυτώσουν και να απομακρυνθούν. Λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν τα δύο ανήλικα παιδιά της οικογένειας ήταν καθηλωμένοι στο σπίτι. Έτσι στάθηκε αδύνατο να απομακρυνθούν από το χωριό και αποφάσισαν να μείνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της οικογένειας Μελή και Μαρίας Μέτσιου δεν βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Όπως ανέφερε παλαιότερα η αδελφότεχνη του Μελή Αντρούλα Πετρίδου, το σπίτι της οικογένειας ήταν πιο μακριά από τους υπόλοιπους και δεν μπόρεσε κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους. Τότε όλοι πίστευαν ότι έφευγαν από τα σπίτια τους και ότι όταν τελείωναν οι φασαρίες θα επέστρεφαν. Όταν έφυγε ο κόσμος από το χωριό και βρήκαν ασφαλή καταφύγιο μερικοί Λαπηθιώτες υποστήριξαν ότι φεύγοντας άκουσαν πυροβολισμούς από το σπίτι της οικογένειας Μέτσιου. Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες ότι χωριανοί μετέβησαν στο σπίτι όπου και είδαν θαμμένα στην αυλή τα τέσσερα μέλη της οικογένειας. Τα πτώματα των μελών της οικογένειας Μέτσιου θάφτηκαν πρόχειρα στην αυλή της οικίας τους και αργότερα έσκαψαν λάκκο και τα έριξαν μέσα. Οι συγγενείς της οικογένειας επισκέφθηκαν το σπίτι, μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Στο σπίτι σήμερα διαμένουν έποικοι οι οποίοι ενημέρωσαν τους συγγενείς ότι στην αυλή βρήκαν ανθρώπινα οστά. Η διαπίστωση έγινε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο σπίτι, και ακολούθως ενημερώθηκε η λεγόμενη «Αστυνομία» όπου παρέλαβαν τα οστά. Αργότερα έγινε η ταυτόποιηση και ήρθε η λύτρωση για τους συγγενείς έστω και 35 χρόνια μετά.
ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΤΙΖΕ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 90 είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Λαπήθου Άθω Ελευθερίου, οι Λαπηθιώτες φονευθέντες και αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής. Εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία της οικογένειας Μέτσιου ο κ. Ελευθερίου είπε πως οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι που δολοφονήθηκαν αναίτια τις μέρες που εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Λάπηθο σε περίοδο εκεχειρίας. «Το χώμα που ο ίδιος ο Μελής καλλιεργούσε και πότιζε, έμελλε να σκεπάσει τα άψυχα σώματα του ιδίου, της συζύγου και των δυο τους παιδιών. Η λεμονιά που ο ίδιος φύτεψε και ανέστησε, έμελλε να τους χαρίζει τον ίσκιο και την ευωδιά των λεμονανθών της, αφού κανένας από τους οικείους του δεν μπορούσε να πλησιάσει για να εναποθέσει έστω και ένα λουλούδι στον τάφο τους», ανέφερε. Ο κ. Ελευθερίου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει και να πληρώσει γι’ αυτές τις βαρβαρότητες και πρέπει επιτέλους να δώσει όλες τις πληροφορίες που έχει στα αρχεία της για τους αγνοούμενους και φονευθέντες.

10 σχόλια:

  1. Δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οτι τους δίνεται η τελευταία ευκαιρία να παραδεχτούν τα εγκλήματα τους και να αποχωρήσουν με τη θέληση τους πριν πέσει φωτιά και σίδερο απο τα ρωσικά καναντέρ.

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμα ηταν ελληνας που σκοτωνε τουρκους τοτε θα τον λεγατε ηρωα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΑΓΙΑΔΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    Δεν είμαστε έντιμοι με την συνείδησή μας αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η αγανάκτηση που νιώσαμε όταν ακούσαμε έναν Τούρκο να ομολογεί ότι εκτέλεσε Έλληνες και Κύπριους το 1974 ως στρατιώτης μετά από διαταγή του διοικητή του. Θέλουμε να τον κρεμάσουμε, θέλουμε να τον βασανίσουμε χωρίς πρώτα να ζητήσουμε τον λόγο από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους Πρωθυπουργούς της χώρας μας και γενικώς όλων των πολιτικών. Όλων αυτών που έκαναν την θητεία τους από το 1974 μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά άδικο τώρα που ο «εχθρός» ομολογεί εμείς να θέλουμε την δική του καταδίκη ως εγκληματία πολέμου και δεν θέλουμε πρώτα να περάσουν από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια όλοι οι πολιτικοί που τολμούσαν να αμφισβητούν, για λόγους διπλωματικούς, την εκτέλεση Ελλήνων πολιτών αλλά και Κυπρίων.
    Αυτή η ανατριχίλα της υπουργού Εξωτερικών που με το δάκρυ στο μάτι αναφέρεται στο γεγονός και υπογραμμίζει ότι αν αληθεύουν οι δηλώσεις του Αττίλα Ολγκάτς, τότε η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι εφικτό για να τιμωρηθεί, θυμίζει ρόλο σε παιδικό θεατρικό. Ποιος να τιμωρηθεί κυρία Μπακογιάννη; Ο στρατιώτης που έλαβε εντολές και τις εκτέλεσε γιατί αυτό έπρεπε δυστυχώς να κάνει ή όλοι οι Έλληνες πολιτικοί που όταν ακούτε ή ακούγατε Βόρεια Κύπρο αλλάζατε κουβέντα γιατί αυτό σας έκαιγε;
    Πόσα χρόνια πριν έπρεπε η Ελλάδα να φθάσει το θέμα ως εκεί που έπρεπε να το φθάσει; Τουλάχιστον 30. Κι όμως ούτε ένας Έλληνας πολιτικός δεν είχε τα κότσια να πει αυτό που είπε ένας Τούρκος πρώην στρατιώτης. Αυτός τους σκότωσε και εσείς τους «θάψατε». Αδέλφια και μανάδες να ψάχνουν στα αρχεία της ΕΡΤ για σκηνές από τα τουρκικά στρατόπεδα αιχμαλώτων μη και δουν τον γιο, τον αδελφό. Ακόμα ψάχνουν και εσείς το βουλώνατε ενώ γνωρίζατε. Και τώρα σας χάλασε την σούπα ένας Τούρκος. Αυτό δεν το περιμένατε γιατί πολύ απλά νομίζατε ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα σας: Ραγιάδες. Ο Αττίλα Ολγκάτς έκανε το καθήκον του: Σκότωσε ένα κομμάτι από όλους εμάς. Πήρε με το χέρι του ανάσες από όλους εμάς. Είχε όμως την ειλικρίνεια να πει ότι το έκανε. Δεν είναι ήρωας, είναι φονιάς. Κάποια αδέλφια αυτές τις ημέρες πήραν το μήνυμα ότι το αίμα τους εν τέλει δεν ζει. Τα 35 χρόνια ελπίδας που είχαν κάποια αδέλφια ότι ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο τραγικά, ποιος θα τους τα γυρίσει πίσω; Ποιος Έλληνας πολιτικός θα χτυπήσει την πόρτα ενός αδελφού αγνοούμενου για να πει: Συγνώμη σας λέγαμε ψέματα για διπλωματικούς λόγους; Συγνώμη το πολιτικό κόστος ήταν μεγαλύτερο από τα κόκαλα του αδελφού σας; Συγνώμη αλλά χεζόμαστε στην ιδέα ότι μπορεί να έχουμε Ελληνοτουρκικό επεισόδιο; Συγνώμη αλλά για να γίνουμε πολιτικοί έπρεπε να είμαστε πρώτα Ραγιάδες; Ποιος;
    Πηγή: simple Man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυπριοι και Παλαιστινιοι αδελφικοι Μαρτυρικοι Λαοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπάει το φράγμα των 61 εκ. κατοίκων για πρώτη φορά!


    Η Βρετανία είναι μια από τις χώρες που η έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος εντάσσεται με την παράλληλη αύξηση γεννήσεων από οικονομικούς μετανάστες της ανατολικής Ευρώπης. Μόνο πέρυσι...


    στην Βρετανία είχαν 791.000 γεννήσεις. Παραπάνω από τις μισές ήταν από οικονομικούς μετανάστες. Το γεγονός είναι ανησυχητικό, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γονιμότητας. δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων βίας και ξενοφοβίας.


    http://troktiko.blogspot.com/2009/08/to-56.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπητέ 2.48

    αμα ηταν η μανα σου ή ο αδερφος σου και εσυ φονια θα τον ελεγες!!! εξω απο τον χορό ολοι τραγουδάμε ωραία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 2:48 μμ

    Τι ακριβώς θέλεις να πεις; Αν ήταν Έλληνες εισβολείς και είχαν κάνει τα ίδια, πάλι φονιάδες θα τους λέγαμε.
    Το σχόλιό σου και άτοπο και υποβολιμαίο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2:48,
    εσύ συμφωνείς με την τουρκική εισβολή του 74 ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2:48 δεν θα τον λέγαμε ήρωα. ΘΑ ΗΤΑΝ ΗΡΩΑΣ. Εσύ βεβαίως δεν είσαι ήρωας. Μάλλον φονιάς είσαι.
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.