19/8/09

Στρατηγική έναντι της Ρωσίας

Στην πραγματική ζωή, αντίθετα απ’ τον κόσμο των ιδεών μας, δεν υπάρχει το απόλυτο μαύρο ούτε το απόλυτο άσπρο. Υπάρχουν οι άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου. Εδώ στην Ελλάδα αυτό δεν εννοούμε να κατανοήσουμε.
Υπήρξε μια στρατηγική συμφωνία με την Ρωσία για ένα αγωγό φυσικού αερίου. Σχεδόν κανείς όμως δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί από πού θα περνάει αυτός ο αγωγός και τώρα ελεεινολογούμε τον εαυτό μας για το ότι χρειάζεται η σύμπραξη της Τουρκίας για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε πραγματικά απίθανοι.
Αν υπάρχει ένας κίνδυνος στρατηγικής απομόνωσης της Ελλάδας, δεν θα οφείλεται σε κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο στην αδυναμία προσήλωσης σε στρατηγικούς στόχους. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με πολιτικούς, κόμματα ή στρατηγικούς εταίρους, αλλά με την ίδια την νοοτροπία του έλληνα. Που ξεχειλίζει από αυτό το δημοσίευμα. Τα πράγματα είναι απλούστατα. Εμείς θέλουμε να τα θολώνουμε.
Στρατηγική «ευρασιαστική» δεν μπορεί να υπάρξει. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις η Ρωσία. Eίτε να κλειστεί στον εαυτό της θεωρώντας όλους τους άλλους αντιπάλους, είτε να ανοιχτεί στον κόσμο. Ο κύριος χώρος της Ρωσίας είναι η Ευρώπη. Αλλά θα πρέπει να ανοιχτεί μέσα από το εμπόριο και την συνεργασία. Οι αμερικανοί και διάφορα αυτονομημένα λόμπι της Αμερικής, για δικούς τους λόγους, δεν θέλουν ένα τέτοιο άνοιγμα της Ρωσίας λόγω του ότι θα αποκτηθεί μεγάλη δύναμη τόσο από αυτούς που θα δεχτούν την συνεργασία της Ρωσίας όσο και στην ίδια την Ρωσία. Χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να την αποκλείσουν. Αυτές οι μέθοδοι είναι από πολύ κτηνώδεις, όπως τα περιστατικά στην Γεωργία, μέχρι πολύ εξευγενισμένες, όπως το «ευρασιατικό» ιδεολόγημα.
Δεν υπάρχει μέλλον σε καμιά στρατηγική σχέση αν δεν στηρίζεται σε κάποιο κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο. Αν θέλει κάποιος ας ανατρέξει στα ρωσικά στρατιωτικά εμβατήρια που ανοίγουν τις εορταστικές παρελάσεις του τέλους του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» για να καταλάβει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο κινούνται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις. Μην τσιμπάμε το δόλωμα. Άλλο Ελλάδα, άλλο Τουρκία στο ρωσικό συλλογικό υποσυνείδητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι ρώσοι να έχουν αιώνιους εχθρούς τους τούρκους. Εδώ οι ίδιοι έλληνες προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή την εχθρότητα. Αλλά ας μην πάμε και στο άλλο άκρο και βλέπουμε πίσω από κάθε προσπάθεια την «ευρασιατική» στρατηγική συνεργασία.
Οι αγωγοί είναι καλοί για τους ρώσους όταν τους δίνουν διαφοροποίηση διελεύσεων. Εμείς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτό το επίπεδο παίζουμε. Δηλαδή στην διαφοροποίηση των διελεύσεων των φυσικών πόρων που ελέγχει η Ρωσία. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Τώρα αν θεωρούμε ότι τα ρωσικά όπλα είναι καλά, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία σ’ αυτό τον τομέα. Όχι μόνο στρατιωτική αλλά και τεχνολογική. Εμπειρία υπάρχει και άνθρωποι υπάρχουν. Αλλά πρέπει επιτέλους να αποβάλλουμε φοβίες και να αποδεχτούμε ότι δικός μας στρατηγικός ρόλος δεν είναι να φέρουμε σε αντιπαράθεση την Ρωσία με την Τουρκία, αλλά να ανοίξουμε τις πόρτες τις Ευρώπης στην Ρωσία και εμείς μαζί με άλλους ευρωπαίους. Και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί τέτοιοι.-

Ελευθέριος Β.

Υ.Γ. Στρατηγικές επιλογές δεν στήνονται με προσωπικές χημείες αλλά με σύγκλιση συμφερόντων και αυτή η προϋπόθεση υπάρχει στις Ελληνορωσικές σχέσεις και πάει πολύ πέρα από τον Καραμανλή και τον Πούτιν.

20 σχόλια:

  1. ..Άλλο Ελλάδα, άλλο Τουρκία στο ρωσικό συλλογικό υποσυνείδητο...

    Ελευθέριε με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που σου τρέφω μέρες που είναι ("παραμονές της Ανοιξης της Πράγας" Αττίλας 1 και 2, Σκοπιανό,Ελληνικός Εμφύλιος), η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα πρόσωπο φιλικό προς την Ελλαδα προσωπικά την κατάτασσω μαζί με τους σφαγείς του Ελληνισμού της Δύσης.Οπου κιαν ιδεολογικά η χώρα μας κινηθεί, σε όποιον συνασπισμό κιαν ενταχθεί, μετρά εναν πράγμα, πιστός και εμπιστος συμμαχος αλλά όχι πειθήνιο εκτελεστικό όργανο στην υπηρεσία τους.
    Δεν με νοιάζουν το τι κάνει η Ρωσία με την Τουρκία πιότερο απο το τί κάνει η Ελλάδα.Δεν θα δαπανήσει κανείς περισσότερο κεφάλαιο προς το εθνικό μας συμφέρον απο όσο δαπανούμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ερώτημα είναι πόσο την συμφέρει μία χώρα να συνεργαστεί με κάποια άλλη, ιδίως όταν η άλλη ήταν εχθρική.
    Οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης αλληλοσφάζονταν για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τώρα συνεργάζονται και είναι σύμμαχες. Αυτό έγινε γιατί υπήρχε κοινό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατί μπερδεύεται τον ελληνικό εμφύλιο(δυστυχώς νίκησαν η γερμανοτσολιάδες) με τη σημερινή Ρωσία..

    μια χαρά επέβαλε ο Στάλιν να πάρουμε τα Δωδεκάνησα από τους Ιταλούς...

    ξεχνάς την ιστορία των ρωσοτουρκικων πολέμων.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Meligalas is the site of a battle and massacre during the Greek Civil War (1944-1949) on September 2-16, 1944, during and after fighting between EAM-ELAS commanded by Aris Velouchiotis and the fascist Security Battalions stationed in the town. After a 14 day siege, the Security Battalion commanders negotiated a cease-fire and surrender. What resulted instead was the forced march and summary execution of the Battalionists. They were buried in a mass grave--a well shaft--known as "pigada". The Greek Government, from 1949 to 1974 participated in the memorial services at the site of the mass graves. After 1974, government representation at the memorial services was banned.

    Υ.Γ.
    The Security Battalions (Greek: Τάγματα Ασφαλείας, Tágmata Asfalías) were Greek collaborationist military groups, formed during the Axis occupation of Greece during World War II in order to support the German occupation troops.

    The Battalions were founded in 1943 by the puppet government of Ioannis Rallis. They were supported by the extreme right and pro-Nazis, but also by some centrist politicians who were concerned about the dominance of ELAS (the military arm of the communist-dominated National Liberation Front EAM) as the main body of the Greek resistance. Among the members of the Security Battalions one could find ex-army officers, violently conscripted soldiers, ultra-right fanatics and social outcasts, as well as common opportunists who believed the Axis would win the war.

    προδοτες γιορταστε τη νικη σας....
    κείμενα copy paste απο την ιστορια της Αγγλίας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον φίλο που γράφει για γερμανοτσολιάδες...αν δεν ήταν αυτοί και κέρδιζαν οι συνεργάτες του Στάλιν και του Τίτο,αυτοί που μπαινόβγαιναν στην ελληνοαλβανική μεθόριο και στα σύνορα με τα σκόπια για να χτυπούν τον Ελληνικό στρατό,αυτοί ιδεολογικά αδέλφια τους δημιούργησαν το μακεδονικό πρόβλημα ,αλήθεια δεν μας λέει που θα βρισκόμασταν...Κια κάτι τελευταίο.Τον ελληνικό συμμοριτοπόλεμο τον κέρδισε ελληνικός στρατός και όχι οι κομμουνιστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να αφήσουμε κατά μέρος τις διχαστικές τάσεις και να προσπεράσουμε τη δεκαετία του 1940. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η θύμιση τέτοιων εποχών.

    Αναφορικά με το άρθρο, θα ήθελα να αναφέρω ότι, κατά την άποψή μου, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα αδυνατούσε να πράξει το αυτονόητο, τα προβάλει και να προασπίσει τα συμφέροντά της Ελλάδας, όπως αυτά διαμορφώνονταν κατά καιρούς. Σήμερα βλέπουμε την Έλλάδα να μην έχει στην ουσία άλλη χώρα ως στήριγμα ή φίλο. Η αρχική στροφή του Κωστάκη προς τη Μόσχα έγινε στην πορεία κωλότουμπα και το south stream θα μείνει south dream. Συνεχίζουν οι πολιτικοί μας ηγέτες να παραμένουν ανιστόριτοι και παίγνια/«υποχοίρια» των ξένων κυβερνήσεων και συμφερόντων.

    Ενδεχομένως, μετά από τον Ε. Βενιζέλο (παρόλα τα δικά του λάθη) δεν μας έχει προκύψει κάποιος ο οποίος να προσπαθήσει να λειτουργήσει μεθοδικά και σε βάθος χρόνου με αντικειμενικό σκοπό το ευρύτερο εθνικό όφελος, χρησιμοποιώντας τους εκάστοτε πιο συμφέροντες συμμάχους. Δεν φαίνεται να μπορεί να υποδείξει και να επιβάλει ο έλληνας πολιτικός «ανήρ» του σήμερα στις ξένες «συμμαχικές χώρες» ότι τα δικά τους συμφέροντα είναι όμορα με τα ελληνικά πολιτικά/οικονομικά/στρατηγικά συμφέροντα.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α) στόν φίλο Ελευθέριο νά πώ πώς ό,τι καί άν λένε οι άνθρωποι τά πάντα στήν Φύσιν ισχύουν υπό καθεστώς κβαντώσεως καί δυαδικής λογικής.άρα,γιά τήν Φύσιν,γιά τό Αρχέτυπον,υπάρχει μόνον Άσπρο καί Μαύρο.τό γκρίζο είναι ανθρώπινη εφεύρεσις καί γιά τό λόγον αυτόν ΠΑΝΤΑ εύθραστος καί σύν τώ χρόνω αποβλητέα από τήν Φυσικήν τάξιν. άν θέλουμε αρμονία καί τάξιν στήν καθημερινότητά μας οφείλουμε νά αντιγράφουμε τήν Φύσιν καί μόνον αυτήν.ο νοών νοείτω.
    β)ουδείς 'εμφύλιος' υπήρξε στήν Ελλάδα.υπήρξε δόλιος καί ξενοκίνητος συμμοριτοπόλεμος.εκτός άν οι 'σύντροφοι' αγνοούν πώς ειδικώς στήν Β.Ελλάδα μαζί μέ τούς εθνοπροδότες,αφελείς καί εκβιασθέντες υπό τών όπλων-δυστυχώς υπήρξαν πολλοί αυτοί-(δέν γίνεται νά είναι κάτι άλλο)πολεμούσαν οπλαρχηγοί βούλγαροι,σλάβοι,αλβανοί,ώς καί τούρκοι.γιά νά μήν πούμε γιά τά σύμφωνα μέ τούς κατακτητές,γιά νά μήν πούμε πώς ώς τήν εισβολή τών ναζί στήν ΕΣΣΔ δέν έκανε καμμιά αντίστασι τό εβραιοκίνητο κομμουνισταριό.καί ώς τήν αποχώρησιν τών ναζί δείτε τίς επίσημες αναφορές νεκρών τών ναζί καί δείτε πόσοι φόνοι αποδίδονται εν τώ συνόλω στούς αντάρτες.οι θάνατοι τών Ελλήνων από τούς αντάρτες-ειδικώς τού μιζέρια,σουλτάνας,δηλωσία,κτλ-είναι συντριπτικώς περισσότεροι. μιλώ σκληρά διότι είναι αδιανότητο νά υπάρχουν άνθρωποι τόσο πορωμένοι έπειτα από τόσα χρόνια πού νά ισχυρίζονται πώς είναι κρίμα πού η Ελλάς δέν είναι μικρότερη,εξαθλιωμένη καί τά παιδιά της πόρνες καί εγκληματίες,ώς κατέληξαν όλοι οι λαοί τού παραπετάσματος.ντροπή σας.η Πραγματικότης είναι πώς οι εβραίοι προεκάλεσαν τόν λεγόμενο εμφύλιο μέ πιόνια των καί στίς δύο πλευρές,εκμεταλλευόμενοι τήν αιώνια αρρώστια τής φυλής:τή διχόνοια.όποιος αμφιβάλλει μέ χαρά νά τού δώσω παραπομπές.
    γ)γνώσεσθε τήν αλήθεια καί η αλήθεια ελευθερώση υμάς.Μήν τσιμπάτε στήν προπαγάνδα τών σιωνιστών.ειρήνη ημίν αδέλφια.έχουμε Ελπίδα μόνον άν ΟΛΟΙ δεχτούμε τήν Πραγματικότητα κι όχι τά διάφορα παραμυθοσενάρια,πού σήμερα μπορούμε νά τή δούμε.οι άνθρωποι πού βίωσαν τά γεγονότα είναι δύσκολο νά δούν καθαρώς.εμείς οι νεότεροι όμως είναι ΝΤΡΟΠΗ νά γινόμαστε έρμαια τών παθών τών προηγουμένων καί τής εβραιοκινούμενης προπαγάνδας.
    Π.
    Υ.Γ.Λευτεριά στήν Ελληνική Λογική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κοινό συμφέρον, είναι βεβαίως κλειδί για την συνεργασία κρατών. Αρκεί οι όροι συνεργασίας που θεσπίζονται μεταξύ τους να είναι πραγματικά ισομερείς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς 2:42 (περι 'γερμανοτσολιαδων' και 'σταλινοτσολιαδων' )

    Αγαπητε η εισαι βλαξ (το πιθανοτερο) η τον παριστανεις για να εκτρεψεις μια συζητηση.. σε οποιαδηποτε περιπτωση καλα θα κανουμε ολοι μας να σε αφησουμε μονο σου να παραληρεις, ειμαστε στον αιωνα της πληροφορικης και του διαστηματος, βλακωδεις και αποτυχημενες ιδεολογιες (μαρξισμος - ναζισμος) που γραφτηκαν πριν ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ δεν εχουν θεση σε εχεφρονες πολιτες...

    Προς Κυριον Ελευθεριο
    ----------------------
    Αγαπητε μου θα συμφωνησω σχεδον σε ολα με την αναρτηση σου αλλα θα πρεπει να σου υπενθυμισω οτι δυστυχως η πατριδα μας (οτι και να λενε οι πολιτικαντηδες) ακομη ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ... και δυστυχως απο'οτι βλεπω ολες οι αλλες γυρω μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...

    Δεν θα ηθελα να επεκταθω αλλα νομιζω οτι πρεπει να εχεις ολα εκεινα τα στοιχια να καταλαβεις τι εννοω..

    Αν δεν ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ πραγματικα και αν δεν ΕΞΑΣΚΗΣΟΥΜΕ (οχι τυποις) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ολα αυτα που λεμε ειναι λογια χαμενα.. αρα εκει που θα πρεπει ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ (και ειμαστε οι περισσοτεροι) ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ γιατι ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ...

    Ιδεες υπαρχουν , η χωρα μας εχει ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ να παιξει ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ.

    ΕΚΤΩΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για άρθρο Ελευθέριου Β): Μένω άναυδος πως από το τι πρέπει να κάνουμε τώρα με την Ρωσία και τους αγωγούς περνάμε (με τόση ευκολία και επιπολαιότητα)στον...εμφύλιο ή όπως αλλιώς θέλει να τον πει κανείς γνώστης ή όχι της Ιστορίας. Κρίμα. Ο Ελ.Β διατυπώνει κάποιες σκέψεις. Μπορούμε να μιλήσουμε γι΄αυτές, για το τί πρέπει να γίνει, όσο μπορεί ο καθένας, για το περιεχόμενο, ώστε κανείς από τους ιθύνοντες να μας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλλες; Με το να αποκαλούμε Κωστάκη τον πρωθυπυργό ή Γιωργάκη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απαντούμε σε κανένα πρόβλημα. Απλώς βγάζουμε προσωπικά απωθημένα που δεν ενδιαφέρουν κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για άρθρο Ελευθέριου Β): Μένω άναυδος πως από το τι πρέπει να κάνουμε τώρα με την Ρωσία και τους αγωγούς περνάμε (με τόση ευκολία και επιπολαιότητα)στον...εμφύλιο ή όπως αλλιώς θέλει να τον πει κανείς γνώστης ή όχι της Ιστορίας. Κρίμα. Ο Ελ.Β διατυπώνει κάποιες σκέψεις. Μπορούμε να μιλήσουμε γι΄αυτές, για το τί πρέπει να γίνει, όσο μπορεί ο καθένας, για το περιεχόμενο, ώστε κανείς από τους ιθύνοντες να μας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλλες; Με το να αποκαλούμε Κωστάκη τον πρωθυπυργό ή Γιωργάκη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απαντούμε σε κανένα πρόβλημα. Απλώς βγάζουμε προσωπικά απωθημένα που δεν ενδιαφέρουν κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειρήνη υμίν.
    Δύο σκέψεις. Ο αγωγός Southsteam σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παρακάμπτει την Τουρκία. Αναγκαστικά όμως πρέπει να περάσει από την τουρκική ΑΟΖ. Επιπλέον θα υπάρχει και αγωγός που θα συνδέεται με την Σαμσούντα προκειμένου να βγει στη Μεσόγειο. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να πέρναγε τμήμα του κεντρικού αγωγού από τη Τουρκία, αφού την ροή του αερίου προς τα εμάς δεν θα μπορούν να την διακόψουν κατα βούληση. Έτσι δεν είναι;
    Και κάτι ακόμα. Εφόσον ο αγωγός θα περάσει από την ΑΟΖ της Τουρκίας (που ακόμα δεν έχει καθοριστεί), σε σημεία που υπερβαίνουν τα χωρικά τους ύδατα (όπου έχουν εκδοθεί άδειες για ερευνά πετρελαίου), μήπως είναι η μεγάλη ευκαιρία να καθορίσουμε και εμείς ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσες μας, πλην του Αιγαίου που η Τουρκία ακόμα δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια τέτοια κίνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό είναι αυτό το περι Γερμανοτσολιάδων να μην το ξαναδούμε.Αυτοί που τα γράφουν τουλάχιστον ας σκεφτούν το βιοτικό τους επίπεδο πρώτα αλλά και ας διαβάσουν λίγο ιστορία περί των ιδεολογικών καταβολών των αντικομμουνιστών.Δεν αναφέρθηκα καθόλου κατά καιρούς στα διάφορα προδοτικά που ακούγονται για την δράση του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο και καλό είναι να μην ακούγονται ούτε αυτά εως επιστημονικής αποδείξεως του ότι ισχύουν.Καλό είναι οι συγχρονοι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι παρά τις διαφωνίες μας ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και προπάντων σταθεροί στις θέσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λεβεντόπαιδα
    ο εμφύλιος τελείωσε.
    Μην αρχίζετε νέο.
    1 5 0 . 0 0 0 χιλιάδες νεκροί Έλληνες.
    Αντί να θρηνούμε για όλους που έφυγαν απο αδελφό χέρι, ποτίζουμε ακόμη την γλάστρα της
    δ ι χ ό ν ο ι α ς.
    Και τρίβουν τα χέρια τους οι ψευτομεγάλοι Αγγλοαμερικανορωσοτουρκοβαλκάνιοι.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Τουρκία εχει κάνει το λάθος και έχει συμφωνήσει για τις ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Στην Μεσόγειο (μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου) δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμφωνία ΑΟΖ με την Συρία μόνο μπορεί να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τόσο ωραία ανάρτηση και δυναμιτίζεται από-άκουσον άκουσον-εμφυλιακά, διχαστικά σχόλια. Ας ρωτήσουμε ποιος ήταν παρόν στον εμφύλιο ως μάχιμος ή ως θύμα από αυτούς που γράφουν...
    Επί της ουσίας, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τι είναι πολιτική και μάλιστα διεθνές πολιτικό πεδίο. Δυστυχώς, όσοι πιστεύουν σε παραμύθια της χαλιμάς για ρωσική βοήθεια με το αζημίωτο, ξυπνούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως άλλωστε έχουν ξυπνήσει εδώ και χρόνια και οι αμερικανόφιλοι που εκπροσωπούνται κυρίως από την Δεξιά (από τον Καραμανλή ώς τον Σημίτη). Το γεγονός είναι ότι ΘΕΛΟΥΜΕ να είμαστε φίλοι με τους Ρώσους και ΘΕΛΟΥΜΕ να μας προτιμούν από την Τουρκία, αλλά τω όντι το δεύτερο απλά δεν γίνεται. Το συνοθύλευμα που λέγεται Τουρκία, έχει απίστευτα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Δεν μπορείς να κάνεις παιχνίδι πχ στο Ιράν, ως Ισραήλ, χωρίς να ρωτήσεις την Τουρκία, στο Κουρδιστάν, ως ΗΠΑ, χωρίς να ρωτήσεις την Τουρκία...Σκεφτείται ότι η Ρωσία πλέον περιτριγυρίζεται από ένα αντιρωσικό τοίχος, μέχρι και αντιπυραυλική ασπίδα σχεδιάζεται εναντίον της στα σύνορά της. Όλο μέτωπα θα είναι η Ρωσία; Άλλωστε, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι ένα συνοθύλευμα σε πολλά επίπεδα, πχ εθνικό, και παρά το γεγονός ότι είναι κράτος τρισχειρότερο από το δικό μας που όλοι ξέρουμε τι είναι σε διαφάνεια και ποιότητα, δεν παύει να είναι η "μητέρα τουρκία" για πολλά τουρκικά φύλα (μέχρι και στην Κίνα πληθυσμοί μιλάνε τουρκικά ώς γνωστόν με αποσχιστικές τάσεις) και η προστάτιδα αρκετών μουσουλμανικών πληθυσμών σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Εδώ να πούμε ότι αποτελεί ειρωνία το γεγονός το πώς η Τουρκία, με τον μισητό από τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο κεμαλισμό, έφτασε να γίνει ελέω Ερντογάν των όντι προστάτιδα των μουσουλμάνων. Ένα όνειρο του Οζάλ χάρη στο νεό υπουργείο εξωτερικών γίνεται πραγματικότητα...
    Επομένως, περίμενε κανείς ότι ο Πούτιν και οι συν αυτώ δεν θα προσέγγιζαν την Τουρκία; Και επίσης πιστεύετε ότι είναι θέμα Χριστόφια ή κυπριακής κυβέρνησης το τι συμβαίνει; Εδώ η κυβέρνηση του Καραμανλή που διαφημίζει χρόνια έναν ελληνορωσικό άξονα έχει χάσει το παιχνίδι "φίλοι της Ρωσίας"...Μέχρι και πυρηνική τεχνολογία δώσαν οι "φίλοι μας", και εσείς καθίστε να διαβάζετε βιβλία περί "Ξανθού γένους"...Δεν λέει κανείς να στηριχθούμε στις ΗΠΑ. Απλά ευέλικτη εξωτερική πολιτική.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Κλαουζεβιτς έγραψε ότι τον πόλεμο κερδίζει όποιος προκαλέσει τη μεγαλύτερη αιματοχυσία στον αντίπαλο. Και έρχομαι τώρα στον σχολιαστή που έγραψε ότι τον εμφύλιο πόλεμο τον κέρδισε ο ελληνικός στρατός και όχι οι κομμουνιστές. Πράγματι τον κέρδισε ο ελληνικός στρατός, πλην όμως αφού άνοιξαν την κάνουλα οι Βρετανοί και έστελναν συνεχώς περισσότερα όπλα, αεροσκάφη κλπ. κλπ.... οπότε προκλήθηκε στον αντίπαλο η αιματοχυσία που έλεγε ο Κλάουζεβιτς. Κοινώς το ό,τι είμαστε τώρα, το οφείλουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους Βρετανούς και όχι μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Από την πρώτη στιγμή της κατοχής (μάχη της Κρήτης κλπ.) μέχρι και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ό,τι πράξη αντίστασης γινόταν στην Ελλάδα, εποπτευόταν (αν όχι καθοδηγούνταν) από τους Βρετανούς. Ακόμη και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, δηλ. σε χώρο της εποπτείας των Βρετανών. Συμπέρασμα: Κάθε μικρή χώρα έχει ανάγκη τη στήριξη μιας μεγάλης για να κάνει βήματα μπροστά. Και μπορεί μόνο να εύχεται να συμπίπτουν τα συμφέροντα της μεγάλης δύναμης με τα δικά της. Και όπως γνωρίζετε, τα συμφέροντα των Βρετανών συνέπιπταν απόλυτα με τα ελληνικά από την ελληνική επανάσταση μέχρι και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που μας ωφέλησε καθοριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ο Κλαουζεβιτς έγραψε ότι τον πόλεμο κερδίζει όποιος προκαλέσει τη μεγαλύτερη αιματοχυσία στον αντίπαλο. Και έρχομαι τώρα στον σχολιαστή που έγραψε ότι τον εμφύλιο πόλεμο τον κέρδισε ο ελληνικός στρατός και όχι οι κομμουνιστές. Πράγματι τον κέρδισε ο ελληνικός στρατός, πλην όμως αφού άνοιξαν την κάνουλα οι Βρετανοί και έστελναν συνεχώς περισσότερα όπλα, αεροσκάφη κλπ. κλπ.... οπότε προκλήθηκε στον αντίπαλο η αιματοχυσία που έλεγε ο Κλάουζεβιτς. Κοινώς το ό,τι είμαστε τώρα, το οφείλουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους Βρετανούς και όχι μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Από την πρώτη στιγμή της κατοχής (μάχη της Κρήτης κλπ.) μέχρι και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ό,τι πράξη αντίστασης γινόταν στην Ελλάδα, εποπτευόταν (αν όχι καθοδηγούνταν) από τους Βρετανούς. Ακόμη και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, δηλ. σε χώρο της εποπτείας των Βρετανών. Συμπέρασμα: Κάθε μικρή χώρα έχει ανάγκη τη στήριξη μιας μεγάλης για να κάνει βήματα μπροστά. Και μπορεί μόνο να εύχεται να συμπίπτουν τα συμφέροντα της μεγάλης δύναμης με τα δικά της. Και όπως γνωρίζετε, τα συμφέροντα των Βρετανών συνέπιπταν απόλυτα με τα ελληνικά από την ελληνική επανάσταση μέχρι και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που μας ωφέλησε καθοριστικά."


    ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ "ΕΛΕΓΕΙΑ", ΕΝΑΝ "ΔΙΘΥΡΑΜΒΟ", ΕΝΑΝ "ΥΜΝΟ" ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΡΑΨΑΝΤΑ!ΕΙΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ" ΚΕΙΜΕΝΑ!

    Μίνως.
    Υ.Γ.Εσύ παλληκαρά μου απο πιο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" ξεπετάχτηκες;Ακόμα ενα τετοιο αν στειλεις, βλεπω να ζωντανεύει ο Κολοκοτρώνης και να σε κυνηγάει με το γιαταγάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 20 Αύγουστος 2009 11:51 πμ
    Αγγλόφιλε, διάβασε τα χαμπέρια των προστατών σου.



    http://infognomonpolitics.
    blogspot.com/2009/08/fr.html


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τσολιαδες,κολλημενοι στο 1949...
    η Ρωσσια σε αντικομμουνιστες και τσιρακια των αμερικανων, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ.-(τελεια και παυλα)
    αλλαξτε μυαλα οσο ειναι καιρος,παλι για καψιμο την πατε την Πατριδα...
    ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.
    ΚΙΜ ΦΙΛΜΠΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.