14/8/09

Θαύματα στη Λεσβιακή γή


Της Ελίνας Γαληνού
Δυτικά της Λέσβου, ανάμεσα στη σκάλα Ερεσσού και το Σίγρι, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του κόσμου, το Απολιθωμένο Δάσος. Τριαντατρείς θερμές πηγές, διάσπαρτες σε όλο το νησί, αναβλύζουν ιαματικό νερό με σπάνιες ιδιότητες. Στο μοναστήρι του Μανταμάδου μας ατενίζει η επιβλητική εικόνα του Ταξιάρχη και η θαυματουργή Παναγία η Αγιασώτισα, συγκεντρώνει τον Δεκαπενταύγουστο, πιστούς απ΄όλη την Ελλάδα για προσκύνημα. Πολλά τα θαύματα της λεσβιακής γής, αλλά ας επικεντρωθούμε κυρίως στα θρησκευτικά λόγω των ημερών... Περί τον 10 αιώνα μ.Χ, όταν οι Σαρακηνοί πειρατές κούρσευαν τη νησιώτικη Ελλάδα, ένας αρχιπειρατής τους στοιχημάτισε να κάψει το απόρθητο μοναστήρι του Μανταμάδου για να πάρει λάφυρο το Αγιο Δισκοπότηρο. Ο ζήλος του να το πετύχει ήταν τόσος που απειλούσε να κρεμάσει ανάποδα τους πειρατές του αν αποτύγχανε η επιδρομή..Με την βίαιη εισβολή τους στο Μοναστήρι μια νύχτα, οι καλόγεροι πέρασαν από τον ύπνο στον θάνατο. Γλίτωσε μόνο ένα καλογεροπαίδι που ξέμεινε να προσεύχεται για την σωτηρία του. Τότε εμφανίστηκε ανάμεσα στο κύμα ένας πελώριος στρατιώτης που χτυπούσε με το σπαθί του αλύπητα τους πειρατές...Στους ώμους είχε φτερά και από τα μάτια του ξεπηδούσαν σπίθες. Το καλογεροπαίδι γνώρισε τη μορφή του Αρχάγγελου Γαβριήλ... Και αφού οι Σαρακηνοί σκόρπισαν τρομαγμένοι, το παιδί θέλοντας ν΄αποθανατίσει την άγια μορφή, έπλασε με ασπρόχωμα και αίμα σκοτωμένων καλογέρων, τη θαυμάσια εικόνα του Ταξιάρχη που είναι γνωστή ως ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ. Θεωρείται ότι όποιος την αγγίξει, παίρνει μεγάλη δύναμη... Η ιστορία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ, ξεκινά από την εποχή της Εικονομαχίας που ο ιερέας Αγάθων δραπέτευσε από την αυλή του Λέοντος Ισαύρου και αναζήτησε καταφύγιο στη Λέσβο, όπου βρισκόταν εξόριστη η Ειρήνη η Αθηναία. Μαζί του έφερε και μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, με την επιγραφή "Μήτηρ του Θεού, Αγία Σιών" Η εικόνα αυτή φυλάχτηκε σε μυστική κρύπτη. Εκεί κοντά χτίστηκε ένα μοναστήρι και η περιοχή άρχισε να θεωρείται από τους πιστούς, τόπος θαυματουργός. Το ονόμασαν Αγία Σιών το οποίο με τον καιρό κατέληξε ΑΓΙΑΣΟΣ. Η εικόνα έμεινε στη μυστική κρύπτη ως το 1938 ώσπου αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιακώβου Δυρραχίου. Από τότε, η Παναγιά της Αγιάσου σκορπίζει την αγιότητά της και υποδέχεται κάθε Δεκαπενταύγουστο τους χιλιάδες προσκυνητές της. Παρ΄όλο όμως που κάθε τόπος έχει τους Αγίους του και την Παναγιά του, ας μην ξεχνάμε ότι η Παναγία είναι πανταχού παρούσα για όλους τους πιστούς....

6 σχόλια:

  1. Και ενα μεγαλο θαυμα και στολιδι της Λεσβου ειναι οι Αγιοι Μαρτυρες Ραφαηλ,Νικολαος,Ειρηνη και οι συν αυτοις μαρτυρες οπως και η Αγια Ολυμπια η μαρτυρας που ειχε μαρτυρησει απο τους Σαρακηνους το 13ο αιωνα στο ιδιο σημειο, στη Θερμη.Ειναι τοσο συγκλονιστικη η ιστορια των Αγιων.Χαρη σε αυτους η Λεσβος εγινε γνωστη σε ολη τη γη.Ειναι χιλιαδες οι ξενοι προσκυνητες ,ακομη και αλλων χριστιανικων δογματων, που επισκεπτονται τη Μονη του Αγιου Ραφαηλ.Ευλογημενη γη η Λεσβος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Ανώνυμο.
    Σας ευχαριστώ που τιμήσατε με τα λόγια σας την γεννέτειρα του πατέρα μου.
    Χρόνια πολλά, Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια διευκρινηση μονο ο Ταξιάρχης που είδε το δοκιμο καλογεροπαιδι ειναι ο ΜΙΧΑΗΛ (ξιφιφόρος) και όχι ο Γαρβριηλ-μικρη σημασια εχει αφου και οι 2 τους εχουν απιστευτα και πολλα θαυματα στο ενεργητικο τους υπερ των απανταχου Ελλήνων (το βιβλιο με αναφορες για τα θαυματα του Ταξιαρχη Μανταμαδου ειναι ανατριχιαστικο-απο διασωση αεροπλανου στο εξωτερικό με μαρτυρια του Έλληνα πιλοτου μεχρι διάσωση μαχητη που βρεθηκε εκτεθιμενος στα εχθρικα πυρα στην Κυπρο και βγηκε αλοβητος με μια ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ του Αρχαγγελου να "εξαφανιζεται" μυστηριωδως εκεινες τις μερες απο το μοναστηρι σκεποντας το μαχητη κατα δηλωση του οταν αργοτερα εφερε το κριαρι-ταμα στο μοναστηρι). Οι "πουλάδες" τα φτερα και τα ξιφη σαν αφιερωματα ειναι εκατονταδες, ξεχωρίζει όμως από όλα ολοκληρη η αντι-G και η κάσκα κάποιου μάγκα απο τα παιδια που μας προστετευουν εκει πανω καθημερινα.

    Των ουρανίων στρατειών αρχιστράτηγοι , δυσωπούμεν υμάς, ημείς οι ανάξιοι....

    Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!! ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ(ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ..) ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ!
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!!

    ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κι η Παναγία του Παγγαίου ,ιστορικό μοναστήρι και λαβωμένο από τους Βουλγάρους έως σήμερα(για να το συνδέσω με τα πολιτικά).

    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς IASPIS. Πράγματι ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι Μιχαήλ, απλώς εγώ το μετέφερα κατά λάθος από το πρόχειρο κείμενό μου στο ιστολόγιο. Μιχαήλ ο ξιφοφόρος που αποκαλείται και "Αράπης" λόγω του σκούρου χρώματος που εμφανίζεται στην ανάγλυφη εικόνα της Μονής Μανταμάδου. Θαύματά του έχουν αναφερθεί πολλά και στην σύγχρονη εποχή. Χρόνια σας πολλά, Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.