31/8/09

Απομακρύνουν πιέσεις από Τουρκία

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το 2009 δεν είναι προθεσμία εφαρμογής του Πρωτοκόλλου


Απομακρύνουν πιέσεις από Τουρκία

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το 2009 δεν είναι προθεσμία εφαρμογής του Πρωτοκόλλου
Του Κώστα Βενιζέλου costas.venizelos@phileleftheros.com


ΗΕρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι ο Δεκέμβριος είναι το τέλος της διαδρομής για την Τουρκία σε σχέση με την εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αξιωματούχοι της Κομισιόν στις επαφές που έχουν, αλλά και στις συζητήσεις στα όργανα του Οργανισμού, τονίζουν ότι το 2009 δεν συνιστά προθεσμία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, «όπως επιμένουν κάποια κράτη-μέλη», εννοώντας κυρίως την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η άποψη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, είναι πως η στάση της Τουρκίας «θα αξιολογηθεί τώρα αλλά και στη συνέχεια…», δίνοντας ουσιαστικά ανάσες αλλά και χρόνο στην Άγκυρα για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., πρωτίστως τις κυπρογενείς. Αυτή η προσέγγιση, που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006, απομακρύνει πιέσεις από την Τουρκία. Ουσιαστικά εξουδετερώνει την απόφαση του Συμβουλίου και διευκολύνει την Άγκυρα ώστε να μην εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

Παράλληλα ακυρώνει και την τακτική Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες επένδυαν στο Δεκέμβριο, ώστε η Άγκυρα είτε να συμμορφωθεί είτε να έχει κόστος. Αυτή η λογική απομακρύνει και το ενδεχόμενο, η Τουρκία κάτω από πιέσεις να συνεργασθεί στο Κυπριακό στα πλαίσια της διαδικασίας. Είναι δε προφανές πως το σκηνικό που διαμορφώνεται κατευθύνει τις πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Διεύθυνση Διεύρυνσης υποστηρίζει, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ότι η Τουρκία θα αξιολογείται για την πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχώς και οι Βρυξέλλες «θα υποδεικνύουν στην Άγκυρα πως πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολ λο καθώς αυτό θα επηρεάζει την ενταξιακή της πορεία και τη διαδικασία στο Κυπριακό». Την ίδια ώρα θα ενημερώνουν την Άγκυρα για τους κινδύνους που υπάρχουν από τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα αρχίσει βαθμηδόν να αυξάνει την εμπλοκή της στις προσπάθειες λύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Θα παρέχει βοήθεια σε όλα τα επίπεδα μέσω της Ομάδας Δράσης για τους Τ/κ και θα ενημερώνει τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την πολιτική εμπλοκή, πληροφορίες αναφέρουν πως θα στείλει έναν ειδικό στην Κύπρο, «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες στις διαπραγματεύσεις», χωρίς αυτό να προσδιορίζεται χρονικά.

Σε ό,τι αφορά «τα κρίσιμα ζητήματα», τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά, για αλλαγή του Πρωτοκόλλου 10 για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και της υιοθέτησης της συμφωνίας ως πρωτογενές Δίκαιο, η Κομισιόν αποφεύγει απαντήσεις επί της ουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο 10, η Κομισιόν περιορίζεται να παραθέτει τις εκατέρωθεν απόψεις. Για υιοθέτηση της συμφωνίας ως πρωτογενές δίκαιο οι τοποθετήσεις είναι αρκούντως διπλωματικές: Δεν αποδέχεται η Ε.Ε. μόνιμες παρεκκλίσεις, είναι όμως έτοιμη να δεχθεί όσα θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο, φτάνει να εδράζονται στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία, οι Σουηδοί τονίζουν σε συνομιλητές τους ότι «προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι η λύση του Κυπριακού». Υποδεικνύουν ότι η λύση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ε.Ε. και πως θα επιδράσει θετικά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν έχουν, ωστόσο, αποφασίσει πότε θα παρέμβουν στο Κυπριακό, είναι όμως προφανές ότι αυτό θα γίνει πριν την αξιολόγηση της Τουρκίας. Άλλωστε, οι σχεδιασμοί για διευκόλυνση της Άγκυρας προϋποθέτουν και κινητικότητα στο Κυπριακό.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. Αναμενόμενο απολύτως. Πίστευε κανείς ότι θα υπήρχε περίπτωση να πιέσουν την Τουρκία, ειδικά οι Δυτικοευρωπαίοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν μιλά ο Μαυρούκος στέκονται οι
    Ευρω-πέοι προσοχοί.Τους χρειάζονται ακόμα τους μογγόλους.
    Για την ώρα τα τουρκαλάκια είναι άρχοντες.Κανείς δεν τους πιέζει τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλληνες κάκκαλα έχουμε;Θα μας χρειαστούνε λίαν συντόμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΌΛι Ρέν-ογλου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει καά βούλησιν σχετικά με το αν είναι ή δεν είναι καταληκτική η ημερομηνία για την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέτε να άναψε κανένα πράσινο φως...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας λέει ότι θέλει ο Ρεν!βέτο στα χέρια μας έχουμε,δεν είμαστε οι μοναδικοί που δεν τους θέλουμε,ας συννενοηθούμε να το εξασκήσουμε όλοι μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ....................
    ....................
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
    .....................
    .....................
    1 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 3 ΒΕΤΟ
    ......................
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ
    ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ!!!!!!!!!!!
    .....................

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι 'γλυκαίνουν' την Τουρκία μπορεί να είναι 'πικρό' για εμάς τους 'Ελληνες και δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το κάνουν.
    Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες με την Τουρκία να έχει υπογράψει γιγαντιαίες συνεργασίες με τη Ρωσία, και τους Τουρκοκύπριους να παίρνουν πίσω έστω και τις ελάχιστες εδαφικές παραχωρήσεις που ήταν έτοιμοι να κάνουν, πιστεύω ότι η κίνηση αυτή της Κομισιόν είναι βοηθητική για τα πράγματα στην Κυπριακή διαπραγμάτευση γιατί
    1. θα αποφορτίσει την Τουρκία, η οποία θα πάψει να πιέζει ασφυκτικά τον Χριστόφια για εξεφτελιστικές παραχωρήσεις και για επαναφορά του σχεδίου Ανάν.
    2. η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για να υπογραφεί μία τελική ή έστω και ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό (τώρα που οι Κύπριοι δεν έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας στον ΟΗΕ).
    3. Όταν αργότερα θα πιέσουν οι Ευρωπαίοι τους Τούρκους για μεγαλύτερη πρόοδο, ίσως οι συνθήκες να μην είναι τόσο εις βάρος μας, ίσως να μην έχουν τη στήριξη της Ρωσίας για το σχέδιο Ανάν και έτσι ίσως η ελληνική πλευρά πετύχει καλύτερη συμφωνία.
    Τώρα όπως έχουν τα πράγματα απειλούνται άμεσα οι διαπραγματεύσεις με διακοπή (ή απειλούνται οι Κύπριοι με την επαναφορά του σχ.Ανάν).

    Πού ξέρετε? Ένα χρόνο μετά μπορεί ο στρατός να κάνει πραξικόπημα ή να κάνουν οι Τουρκαλάδες καμιά στραβή και να κλείσει για πάντα η πόρτα της Ε.Ε.
    Ε, και μην ξεχνάτε και τις εκλογές που θα αναδείξουν αν ο Ερντογάν θα συνεχίσει ή όχι. Με τη δήλωση αυτή της Κομισιόν αποφορτίζεται άμεσα κι αυτός.
    Τους βοηθάνε πάντως όλοι οι π....στηδες. (πτου κακά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.