16/8/09

«Χάνουμε τον πόλεμο, πατριώτες»

«Οι Ταλιμπάν κερδίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν». Λιγόλογη, κατηγορηματική και πολιτικά βαρύνουσα η διαπίστωση αυτή, δεν μπορούσε να διατυπωθεί από πιο αρμόδια χείλη.Ηταν ο στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ που εξομολογήθηκε την άποψή του αυτή στην εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία την κάνει τίτλο.

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Για την ακρίβεια, δεν ήταν απλώς άποψη αλλά το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η πολεμική αναφορά που έχει προετοιμάσει ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ, προκειμένου να την υποβάλει στους πολιτικούς του προϊστάμενους, ενημερώνοντάς τους για την πορεία του πολέμου στο αφγανικό μέτωπο. Κακός διπλωμάτης ο αμερικανός στρατηγός, άφησε άκομψα να του ξεφύγουν λόγια, στην πιο ακατάλληλη στιγμή: λίγες μέρες πριν από τις γενικές εκλογές στο Αφγανιστάν, κι ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα δυσκολεύεται να πουλήσει στη δυσφορούσα αμερικανική κοινή γνώμη τη νέα επιθετική πολεμική στρατηγική Af-Pak, για το αφγανο-πακιστανικό μέτωπο.

Κι όμως, μόλις στις αρχές Αυγούστου ο ΜακΚρίσταλ είχε κληθεί στο Βέλγιο, όπου σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Μάικ Μιούλεν του ζητήθηκε να μη δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της αναφοράς του, «τουλάχιστον όχι πριν από τις εκλογές στο Αφγανιστάν».

Το ατόπημα του στρατηγού ΜακΚρίσταλ μπορεί να δυσχεραίνει την προεκλογική ρητορική του σημερινού προέδρου Χαμίντ Καρζάι που -ανάμεσα στα άλλα- υπόσχεται και νίκη κατά των ανταρτών του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά διευκολύνει εμμέσως τον Ομπάμα να δικαιολογήσει την επιμονή του να στείλει κι άλλους πεζοναύτες στο Αφγανιστάν.

Αμήχανη απάντηση

Ομως, επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να παραδέχεται την ήττα του, το γραφείο τύπου του υπουργείου Αμυνας έσπευσε να διορθώσει ως παραφρασμένη τη δήλωση ΜακΚρίσταλ, διευκρινίζοντας ότι «οι στασιαστές τα πάνε καλά σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά σε καμία περίπτωση δεν νικούν». Βέβαια, η επιτυχία των «στασιαστών» μεταφράζεται σε αύξηση-ρεκόρ των αμερικανικών απωλειών (260 νεκροί μέχρι τέλος Ιουλίου, έναντι συνολικά 290 νεκρών του 2008).

Πάντα σύμφωνα με τον φλύαρο στρατηγό ΜακΚρίσταλ, οι Ταλιμπάν στο αφγανικό μέτωπο «δρουν πέραν των συνηθισμένων ορίων τους στο Νότιο Αφγανιστάν, απειλώντας τις μέχρι σήμερα ασφαλείς πυκνοκατοικημένες περιοχές και του Βορρά», ενώ «οι επιθέσεις τους γίνονται πλέον με εξελιγμένα όπλα και με ενέδρες από ομάδες βαριά οπλισμένων μαχητών». Μπροστά στη δύσκολη αυτή πραγματικότητα, αναμένεται ότι μέχρι τέλους του έτους η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα αριθμεί 70.000 πεζοναύτες -και με την υπόδειξη του στρατηγού ΜακΚρίσταλ.

Μια αύξηση που θα συνδυαστεί με αλλαγή της πολεμικής στρατηγικής, που πλέον θα «αντιγράφει» την ιρακινή συνταγή: έμφαση στην ασφάλεια των μεγάλων πόλεων και απόσυρση από τα μέτωπα των επαρχιών. Εκεί, φυσικά, θα αναλάβουν αποστολή οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

2 σχόλια:

  1. Αναμενόμενη η ήττα του ιμπεριαληστρικού συμφύρματος στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως, σπάσαν εκεί τα μούτρα τους Εγγλέζοι και σοβιετικοί. Οποιοι υπερασπίζονται την πατρίδα τους μέχρις εσχάτων πάντα κερδίζουν, αργά ή γρήγορα, τον πόλεμο, το πρώτο δίδαγμα. Το δεύτερο ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία κάτω από ποιά ιδεολογική σημαία μάχονται, αρκεί να έχουν τον κόσμο τους και το δίκιο με το μέρος τους. Καθαρά, ζήτημα εποχικής συγκυρίας και τακτικής το εαν είναι οι παπάδες που ευλογούν τα όπλα του λαού, ή οι πολιτικοί κομμισάριοι κάποιας επανάστασης.
    Το δε Ιράκ που είχε παρουσιαστεί ως πείραμα επιβολής με τα όπλα της δυτικής "δημοκρατίας" βαράει διάλυση μέσα σε νέους ποταμούς αίματος.
    Αυτά τα "ωραία" απ' το μέτωπο της "τρομοκρατίας" που άνοιξε ο Μπους ο Β' ο μικρός πριν 8 χρόνια αφήνοντας επι τούτου να εξελιχθεί η θηριώδης προβοκάτσια της 11ης Σεπτεβρίου...
    ΥΓ. Εν τω μεταξύ, οι αμερικάνοι σκέπτονται μήπως φταίνε διάφορα δευτερεύονται, όπως ότι δεν επέβαλαν απαγόρευση της μπούργκας !Μήπως δηλαδή πετύχαιναν έτσι να τους διχάσουν περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί θεωρείς ότι ο λαός του Αφγανιστάν είναι ενωμένος. Πριν από την συμμαχική εισβολή του 2002 στο Αφγανιστάν επικρατούσε το χάος. Η Βόρεια Συμμαχία (Μουτζαχεντίν) εναντίον των Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν αποτελείται από φυλές και μειονότητες από γειτονικά κράτη. Η λύση στο πρόβλημα του Αφγανιστάν και το τέλος του πολέμου βρίσκονται στις φυλές.
    Δεν πρέπει να αποτύχει η συμμαχική επιχείρηση. Αν φύγουν τότε μεγαλύτερο χάος θα γίνει στη χώρα και θα επηρρρεάσει και τις γειτονικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.