29/8/09

Καταγγέλθηκε η Τουρκία στην Ε.Ε. για τα εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Ελένη Θεοχάρους κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός το 1974 στην Κύπρο.


Με αφορμή την υπόθεση των πέντε Ελληνοκύπριων Εθνοφρουρών στο Τζιάος, οι οποίοι ήταν για 35 χρόνια αγνοούμενοι και τελικώς αποδείχθηκε ότι είχαν εκτελεσθεί εν ψυχρώ με μία σφαίρα στο κεφάλι, η κ. Θεοχάρους ενημέρωσε, με επιστολή και ειδικό σημείωμα για την εκτέλεση των «πέντε», τους αξιωματούχους της EE. Η επιστολή και όλα τα συναφή στοιχεία με φωτογραφικό υλικό εστάλησαν, μεταξύ άλλων, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ. Επίσης, το υλικό εστάλη προς τον Αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν και προς άλλους Επιτρόπους, καθώς και σε Προέδρους Επιτροπών και υποεπιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είναι αυτές των Εξωτερικών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι η υπόθεση των «πέντε» ξετυλίγει το κουβάρι της κυπριακής τραγωδίας από ανθρωπιστικής πλευράς και ζητά όπως εξακριβωθούν όλες οι υποθέσεις αγνοουμένων στην Κύπρο. Επισημαίνει ότι η ταυτοποίηση των λειψάνων δεν κλείνει το θέμα των αγνοουμένων, διότι οι συγγενείς τους δικαιούνται να γνωρίζουν πώς, γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες δολοφονήθηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γι΄ αυτό, η κ. Θεοχάρους υποστηρίζει ότι, εάν η Τουρκία επιθυμεί όντως να λάμψει η αλήθεια, τότε τόσο η παρούσα Κυβέρνηση όσο και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να ανοίξουν τα αρχεία τους. Ταυτοχρόνως καλεί την ΕΕ να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα εγκλήματα, τονίζει, διεπράχθησαν από τον τουρκικό τακτικό στρατό και η Τουρκία είναι νομικά, πολιτικά και πολιτισμικά υπόλογη στην ΕΕ, στην πολιτισμένη διεθνή Κοινότητα καθώς και στη διεθνή δικαιοσύνη. Υπενθυμίζει δε ότι, για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου, η Κροατία είχε τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αναστολή ενταξιακών διαδικασιών.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

 1. Σωστή ενέργεια. Την είδηση πρέπει να προβάλουν ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη και το θέμα να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις (για μεγαλύτερες δεν ευελπιστώ).

  Να δούμε τώρα ποια θα είναι η αντίδραση των αποδεκτών, αν υπάρξει καθόλου τέτοια.

  Το τελικό κτύπημα στην Τουρκία πρέπει να δοθεί τον Δεκέμβριο με βέτο στην συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα δοθεί, όμως; Πολύ αμφιβάλλω. Άρα, αφού Ελλάδα και Κύπρος δεν βάζουν βέτο, γιατί να ασχοληθεί η ΕΕ και τα όργανά της με τα τουρκικά εγκλήματα;

  Η απάντηση είναι ότι, αν τα ευρωπαϊκά όργανα λειτουργούσαν σοβαρά και αμερόληπτα, έπρεπε να το κάνουν από μόνα τους, αυτεπαγγέλτως. Επειδή, όμως, ούτε αμερόληπτα είναι ούτε σοβαρά, δεν θα το κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ.... από όλες και με όλες τις μπαντες...Αν δεν στηρίξουν οι τούρκικες κρυπτονομαρχίες και οι κρυπτονέες οθωμανικές χώρες ποιοι θα υποστηρίξουν; Ε ΑσχετοΓιάννη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να το αναδημοσιεύσουμε εμείς σε όλους τους φίλους μας μέσω του ιστολογίου μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πόσο τραγικο μπορει να είναι …από ολους τους ευρωβουλευτές Ελλάδας και Κύπρου βρεθηκε μονο μια πολιτικός να τους καταγειλει !!!

  Φτου σας ξεφτιλες παλιο ραγιάδες!!!!!!!!!

  Zed

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.