11/8/09

Μεθοδευμένες πιέσεις για άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή το μόνο προσφερόμενο μέσο άσκησης πιέσεων προς την κατεύθυνση της Τουρκίας είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου ζητείται η συνεργασία της Άγκυρας και το άνοιγμα των αρχείων του στρατού. Θέση της Λευκωσίας είναι πως η άσκηση πιέσεων μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προτάσσει η κυβέρνηση
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Οι φρικαλεότητες του τουρκικού στρατού στη διάρκεια της εισβολής το 1974 εις βάρος αιχμαλώτων αλλά και άμαχου πληθυσμού, όπως αυτές αποκαλύπτονται σήμερα προκαλούν από τη μια αίσθημα οργής αλλά από την άλλη δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα γίνει η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος που άπτεται της πλήρους διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων. Θέση της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία τονίζει με σαφήνεια και δημοσίως, είναι πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις οποίες καλείται να επιτρέψει τη διερεύνηση των αρχείων του στρατού της.
Για τη Λευκωσία η διαχείριση αυτού του πολύ λεπτού ζητήματος είναι από μόνη της ευαίσθητη και δεν μπορούν να γίνουν κινήσεις οι οποίες θα έχουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα που είναι η πλήρης διαλεύκανση της τύχης όσων αγνοούνται από γεγονότα του 1974. Η διερεύνηση δεν σταματά μόνο γι’ αυτούς των οποίων η τύχη ακόμα αγνοείται αλλά αφορά και όλους εκείνους των οποίων τα οστά έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί.
Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή το μόνο προσφερόμενο μέσο άσκησης πιέσεων προς την κατεύθυνση της Τουρκίας είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου ζητείται η συνεργασία της Άγκυρας και το άνοιγμα των αρχείων του στρατού. Θέση της Λευκωσίας είναι πως η άσκηση πιέσεων μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Εκτιμάται επίσης πως κινήσεις που στόχο έχουν να τιμωρήσουν την Τουρκία μπορεί να δημιουργήσουν αντίθετα αποτελέσματα, όπως είναι ο τερματισμός των εκταφών στα κατεχόμενα. Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως μετά από πολλές προσπάθειες έγινε κατορθωτό να αρχίσουν οι έρευνες στα κατεχόμενα και οι εκταφές λειψάνων και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί προκειμένου η προσπάθεια να έχει συνέχεια. Σ’ ό,τι αφορά το ενδεχόμενο καταγγελίας της Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αυτό φαίνεται δύσκολο να γίνει από πλευράς κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας για να γίνει τέτοια προσφυγή θα πρέπει και η Τουρκία να έχει υπογράψει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς στην ουσία προσφυγή δεν θα μπορεί να γίνει. Στην αντίπερα όχθη, αυτοί που υποστηρίζουν προσφυγή στη Χάγη σημειώνουν πως η κίνηση μπορεί να γίνει από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι θέμα του δικαστηρίου να πει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκη. Θεωρούν ότι τέτοια ενέργεια θα καταδεικνύει την πρόθεση της Κύπρου να καταγγείλει και σ’ αυτό το διεθνές σώμα την Τουρκία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Αυτοί που υποστηρίζουν προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης υπογραμμίζουν πως τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και τα οποία είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένα καταδεικνύουν γενοκτονία από πλευράς Τουρκίας εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.
Μια άλλη πτυχή που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο ανάλογων κινήσεων από πλευράς Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου για τις περιπτώσεις εκείνες Τουρκοκυπρίων που είχαν δολοφονηθεί στη διάρκεια των ταραχών του 1964 και της εισβολής το 1974. Η τουρκική πλευρά έχει ήδη καταδείξει την πρόθεσή της να απαντά με το ίδιο νόμισμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των γεγονότων του 1974 αλλά και όσων είχαν προηγηθεί.

Στεφάνου: Στόχος μας η διερεύνηση

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣεκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις σημείωσε πως αυτές αποδεικνύουν ότι έγιναν δολοφονίες αμάχων αλλά και συλληφθέντων στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Θέση της κυβέρνησης παραμένει πως και οι νέες αποκαλύψεις καταδεικνύουν την ανάγκη η Τουρκία να προχωρή σει στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία για πλήρη διαλεύκανση όλων όσων είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό στρατό στη διάρκεια της εισβολής το 1974. Απ’ εκεί και πέρα για την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, αυτό που επιμετρά είναι οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από την όποια ενέργεια γίνει προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης της Τουρκίας για να συνεργαστεί. Ζητούμενο, είπε, είναι να φτάσουμε στην πλήρη διερεύνηση για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και όχι να προβούμε σε κινήσεις που θα προκαλέσει ζημιά.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Και πιστεύει κανείς ότι ακόμα κι εάν η τουρκία συμφωνήσει για τα μάτια του κόσμου, θα δώσει τα πραγματικά στοιχεία (τα οποία μάλλον θα έχει αρχίσει να τα καταστρέφει, εάν δεν το έχει κάνει ήδη)?

    Τώρα πρέπει να ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου.

    Οι Τούρκικες εφημερίδες τι λένε για το θέμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μεθοδευμένες πιέσεις για άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού."

    Να γελάσω ή να κλάψω γι αυτή την κωμικοτραγική ανακοίνωση ;

    Ξεφτέρια πολιτικοί, σας έπιασε σφίξιμο και τρέχετε να προλάβετε...

    Τόσα χρόνια και δεν ανοίγετε τον Φάκελλο της Κύπρου, γιατί δεν τολμάτε, και λεονταρίζετε τώρα ζητώντας απο την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της.

    Τώρα μάθατε τα νέα ; Σας τα είπε ξεκάθαρα ο Ντεκτάς πριν χρόνια ότι δεν υπάρχουν ζώντες αγνοούμενοι. Θέλατε να πεί και το αυτονόητο ότι τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ ;
    Φαίνεται ότι ισχύει: "ο κερατάς"
    τελευταίος μαθαίνει ότι είναι "κερατωμένος".
    Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα 35 χρόνια που αφήσατε να περάσουν και τώρα διαρηγνύετε τα ιμάτιά σας.
    Σας μάθαμε. Κόφτε και την ετεροχρονισμένη οργή σας, γιατί ακόμη και το γελοίο έχει όρια!!!

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>Μια άλλη πτυχή που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο ανάλογων κινήσεων από πλευράς Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου για τις περιπτώσεις εκείνες Τουρκοκυπρίων που είχαν δολοφονηθεί στη διάρκεια των ταραχών του 1964 και της εισβολής το 1974.<<

    δηλαδη η επισημη Κυπριακη κυβερνηση με το στρατο και τα σωματα ασφαλειας ειχε εκτλεσει τουρκοκυπριους στρατιωτες ?

    εχει και αλλα να μας πει ο κυβερνητικος εκπροσωπος για να μαθουμε ?

    λιγο θελουμε ακομα να αλλαξοπιστησουμε,
    δωστε μας μια αφορμη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτάνει πια αυτή η υποκρισία να ζητούμε απο τους τούρκους, λες και είναι συντεταγμένο κράτος δικαίου, να ανοίξει τα αρχεία του για το ΄74, εως πότε άρχοντες της Ελλάδος και της Κύπρου θα μας δουλεύετε χονδρά. ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΡΩΤΑ τον φάκελο εδω στήν Ελλάδα να δούμε εμείς, και μετά ας τα ανοίξουν και οι μογγόλοι τούρκοι. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.