30/8/09

Η Ινδία έχασε επαφή με διαστημόπλοιό της στο φεγγάρι

Η Ινδία έχασε κάθε επαφή με ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή στο φεγγάρι.


Η επικοινωνία με το σκάφος Chandrayaan-1 διακόπηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν δεν αποκαταστήσουμε επικοινωνία, θα χάσουμε το διαστημόπλοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινδικού Οργανισμού για την Εξερεύνηση του Διαστήματος (ISRO).

Η αποστολή, που κόστισε 79 εκατομμύρια δολάρια, ξεκίνησε εν μέσω εθνικής ευφορίας τον περασμένο Οκτώβριο, βάζοντας την Ινδία στον ασιατικό διαγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος δίπλα στην ανταγωνίστριά της Κίνα και ενισχύοντας τον ισχυρισμό της ότι αποτελεί παγκόσμια δύναμη.

Ένα μήνα αργότερα, ένα εξερευνητικό όχημα έφθασε στο φεγγάρι και έστειλε εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας.

Ωστόσο, ένα κρίσιμο αισθητήριο όργανο στο κυρίως σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, παρουσίασε τον Ιούλιο προβλήματα λειτουργίας, προκαλώντας φόβους ότι η διετής αποστολή μπορεί να χρειαζόταν να περικοπεί.

Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής ήταν να βρει Ήλιο 3, ένα ισότοπο που είναι πολύ σπάνιο στη Γη, αλλά μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας στο μέλλον στην πυρηνική σύντηξη.

Ο ISRO έχει σχέδια για την αποστολή σε τέσσερα χρόνια μίας επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα και στη συνέχεια στον Άρη.
NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.