27/8/09

ΗΠΑ: Κατηγορίες για «φακέλωμα» δημοσιογράφων από το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανέθεσε να ερευνά και να αξιολογεί την δουλειά των δημοσιογράφων που ζητούν να "ενσωματωθούν" στις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό της κάλυψής τους, αποκαλύπτει το περιοδικό Stars and Stripes.
Το περιοδικό -που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Πεντάγωνο, αλλά παραμένει ανεξάρτητο- ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας ανέθεσε με σύμβαση την αξιολόγηση των δημοσιογράφων στο Rendon Group.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η εταιρεία αρχειοθετεί την προηγούμενη δουλειά των δημοσιογράφων, τη χαρακτηρίζει "θετική", "αρνητική" ή "ουδέτερη" και προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό τους.
Ενδεικτικά ένας φάκελος δημοσιογράφου που είδε συντάκτης του Stars and Stripes, αξιολογεί την κάλυψη ως "ουδέτερη προς θετική", ενώ εισηγείται πως τα άρθρα του που είναι "αρνητικά" για το στράτευμα "μπορούν να εξισορροπηθούν" με δηλώσεις από στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Σε έναν άλλο φάκελο τηλεοπτικός ρεπόρτερ χαρακτηρίζεται ως κάποιος που διατηρεί "ουδέτερη οπτική", και προτείνεται να καθοδηγείται ώστε να βλέπει τα "θετικά αποτελέσματα επιτυχημένων επιχειρήσεων" και να υπάρχει έτσι "ευνοϊκή κάλυψη".
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν υποστήριξε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν "προτιμά" δημοσιογράφους που τοποθετούνται πιο ευνοϊκά απέναντί του. "Δεν κάνουμε τίποτα τέτοιο εδώ", ξεκαθάρισε.
Την Δευτέρα, όταν είχε δημοσιευτεί ένα πρώτο, λιγότερο λεπτομερειακό κείμενο στην έκδοση του περιοδικού στο διαδίκτυο, ο Γουίτμαν δήλωσε πως "ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Άμυνας αξιολογεί οποιοδήποτε άρθρο είναι η ακρίβειά του. [Λέμε πως] είναι καλό άρθρο αν είναι ακριβές. Είναι κακό άρθρο αν είναι ανακριβές. Αυτό είναι το μόνο μέτρο που έχουμε", σημείωσε.
Η αποκάλυψη σημειώνεται καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί διότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ποσοστό 51% των Αμερικανών πολιτών κρίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο η συνέχισή του.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καταδίκασε την πρακτική του στρατού των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους έλεγχοι "καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα περί του ότι ο στρατός θέλει να βοηθά τους δημοσιογράφους να δουλεύουν με ελευθερία".
"Αυτό το φακέλωμα των δημοσιογράφων περιορίζει περαιτέρω την ανεξαρτησία των ΜΜΕ", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Έινταν Γουάιτ.
Η πρακτική της "ενσωμάτωσης" δημοσιογράφων γενικεύτηκε στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι υποστηρικτές της λένε ότι παρέχει αμεσότητα στην μετάδοση των ειδήσεων κι επιτρέπει στους δημοσιογράφους να βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών. Οι επικριτές της λένε ότι οι "ενσωματωμένοι" δημοσιογράφοι ταυτίζονται με τους στρατιώτες, δεν έχουν καμιά ανεξαρτησία κίνησης, απεμπολούν την ελευθερία της γνώμης τους και της μετάδοσης δυσμενών για το στρατό πληροφοριών -αφού υποχρεώνονται να υπογράφουν συμφωνητικά για το τι μπορούν να μεταδώσουν και τι όχι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.