27/8/09

Κυπριακό - Θρησκευτικά τάγματα - Τζαμιά

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι» αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα ομάδα δημοσιογράφων από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και τις εντυπώσεις των μελών της κατά την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μέρχαμπα Μουσταφά Ασλάν γράφει ότι όλο και περισσότερο διευρύνεται η απόσταση Τουρκίας και Κύπρου και αυτό γιατί στην Κυπριακή Δημοκρατία βλέπουν τον τουρκικό στρατό ως στρατό κατοχής ενώ από την πλευρά της η Τουρκία βλέπει την Κύπρο ως καμπούρα στην πλάτη της.

Πρόσθεσε ότι τα διάφορα θρησκευτικά τάγματα δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν παρά μόνο στα λεγόμενα πανεπιστήμια και ότι μετά τη «στρατιωτική άλωση της Κύπρου το 1974», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, «τώρα θα πρέπει να γίνει και μια πνευματική άλωση», κατά την έκφρασή του.

Ο επίσης δημοσιογράφος της «Κίπρισλι» Τσετίν Ορανλί γράφει ότι η Κύπρος είναι ένας μικρός νομός της Τουρκίας όπου τα καύσιμα είναι πολύ φθηνά, όπου υπάρχουν έξι λεγόμενα πανεπιστήμια και όπου όμως, τα πολλά καζίνο καταστρέφουν την τ/κ κοινότητα.

Τέλος, ο επίσης δημοσιογράφος της ''Κίπρισλι'', Μεμλεκέτ Αλί Κιοσέογλου, γράφει ότι στην Κύπρο ομιλείται μια διαφορετική τουρκική γλώσσα, υπάρχει μια διαφορετική πολιτιστική δομή και ότι οι Τ/κ δεν είναι αρκετά θρησκόληπτοι.

Αναφέρει, ακόμη, ότι οι Τ/κ δεν συνεννοούνται με τους έποικους, ότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν 125 τζαμιά και στα κατεχόμενα μόνο 182 ενώ δεν επιτρέπεται η διδασκαλία του κορανίου στο ψευδοκράτος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

  1. Ε καλά θα αναλάβει το Dora και θα διορθώσει όλες αυτές τις ανωμαλίες...και τζαμιά θα φτιάξουμε και απ' όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απόσταση απόψεων και τρόπου ζωής των ΤΚ από την Τουρκία και τους έποικους είναι δεδομένη αλλά νομίζω ότι αυτό συνέβη τώρα στην συγκεκριμένη στιγμή και τόπο προκειμένου να πείσει τους έξω από την Τουρκία ότι μια ένωση με τις ελεύθερες περιοχές είναι εφικτή αφού η Τκ βάση του πληθυσμού είναι ώριμη για κάτι τέτοιο (και καλά)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλαβα το παρακάτω e-mail, που μου εστάλη από τον Ιερομόναχο Συμεών της Μονής Αγ. Διονυσίου του Εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο:


    Θέμα: Άρθρο του Engin Ardiç (Τουρκική Εφημερίδα SABAH ) ...
    Ημερομηνία: Παρασκευή, 3 Ιούλιος 2009, 14:44

    Με ένα εντυπωσιακά ειλικρινές άρθρο, που δημοσιεύεται στην έγκυρη εφημερίδα SABAH , από τον Engin Ardiç, γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο στην Τουρκία στηλιτεύεται ο Τουρκικός τρόπος εορτασμού της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαϊου…

    Στο εν λόγω άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζει μία σειρά από αλήθειες για τις οποίες το Κεμαλικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταπνίξει. Αξίζει να παρατεθεί μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο, από την συγκεκριμένη διεύθυνση της Τουρκικής εφημερίδας Sabah το οποίο έχει ως εξής:

    " Τούρκοι συμπατριώτες, σταματήστε πιά τίς φανφάρες καί τίς γιορτές γιά τήν Άλωση, αρκετή βία έχουμε δώσει στήν Ανατολή με τίς πράξεις μας..."

    « ΑΝ οργανωνόταν στην Αθήνα συνέδριο με θέμα «Θα πάρουμε πίσω τηνΠόλη»…
    ΑΝ έφτιαχναν μακέτα με τα τείχη της πόλης και τους στρατιώτες με τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη… (όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)
    ΑΝ ένας τύπος ντυμένος όπως ο περίφημος Έλληνας νικηφόρος και σχεδόν μυθικός Διγενής Ακρίτας έπιανε τον δικό μας Ulubatlι Hasan και τον γκρέμιζε κάτω…

    ΑΝ ξαφνικά έμπαινε στην πόλη κάποιος ντυμένος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έμπαιναν ως αντιπρόσωποι της πόλης… ( όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)

    ΑΝ έφτιαχναν μια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε μιναρέδες αλλά Σταυρό…
    ΑΝ έκαιγαν λιβάνι και έλεγαν ύμνους, θα μας άρεσε;
    Δεν θα μας άρεσε, θα ξεσηκώναμε τον κόσμο, μέχρι που θα καλούσαμε πίσω τον πρέσβη μας από την Ελλάδα.
    Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο;
    Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Αλωση) σαν να ήταν χθες;
    Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ( μ΄ αυτές τις γιορτές πού κάνετε ) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσμο ότι:

    «αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά μας, ήρθαμε εκ των υστέρων και τα πήραμε με τη βία».

    Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη μνήμη μια υπόθεση 6 αιώνων;
    Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια μέρα θα δοθεί πίσω;

    Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε μερικοί ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919.

    Μη φοβάστε, τα 9 εκατομμύρια Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατομμυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν να την κατοικήσουν.

    Κι οι δικοί μας που γιορτάζουν την Άλωση είναι μια χούφτα φανατικοί μόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα.
    Ρε σεις, αν μας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις μέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε;

    Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς;

    Αντί να περηφανευόμαστε με τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε με αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.
    Όλη η Ανατολή είναι περιοχή μέ τήν βία κατακτημένη...
    Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=μανα, dolu=γεμάτη) αλλά προέχεται από την ελληνική λέξη η Ανατολή.

    Ακόμα και η ονομασία της Ισταμπούλ δεν είναι όπως μας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάμ» τραβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν».
    Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαμε μόνιμη εγκατάσταση, τέλος η νομαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε - πέντε τα διαμερίσματα. Κανείς δεν μπορεί
    να μας κουνήσει, ηρεμήστε πια…
    Οι χωριάτες μας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 27 Αύγουστος 2009 12:29 μμ

    εχει δημοσιευτει στο παρον ιστολογιο με την φωτο εναν τουρκο εποχης ντυμενο με δυο σπαθια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α ναι..; δεν το 'ξερα. Ευχαριστώ ανώνυμε 2:28 μμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι οι δημοσιογράφοι είναι από το Ικόνιο, νομίζω τα λέει όλα...η εισαγωγή στον σκληρό ισλαμισμό των μετριοπαθών τ/κ, είναι άραγη δυνατή;
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά να διαβάζουν οι λεγόμενοι τουρκογενείς της Θράκης να δουν τι ωραία που περνούν οι λεγόμενοι και πάλι, τουρκοκύπριοι(θέλω να πω ούτε στην Άγκυρα έχει πολλούς τουρκικής καταγωγής, σιγά μην είναι οι δικοί μας).Η Τουρκία, θέλει τους εντός Τουρκίας μουσουλμάνους, Ευρωπαίους και τους εκτός, Σαουδάραβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μη το λες σίγουρα για το εντός τουρκίας ότι τους θέλουν Ευρωπαίους. Πέρυσι ήμουν εκεί και μου έλεγαν ότι εκτός Κωνσταντινούπολης οι Τούρκοι βιώνουν το κράτος του μουλά. Ένα Ιράν!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.