27/8/09

Παρέμβαση Ρασμούσεν για Αιγαίο


Τονίζει ότι θα ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά, αλλά χαρακτηρίζει «διμερές» θέμα τις παραβιάσεις.

Συνέντευξη στον Κωνσταντινο Kαλλεργη
Την πρώτη του, εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ», τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που χαρακτηρίζει ζήτημα διμερές μεν, που θα αποτελέσει όμως ένα από τα κεντρικά θέματα της θητείας του καθώς, όπως δηλώνει, έχει αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ στη μεγαλύτερη αποστολή του, στο Αφγανιστάν.
Διμερές χαρακτηρίζει και το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων των ελληνικών συνόρων από τουρκικά αεροσκάφη και ζητεί «αυτοσυγκράτηση» αμφοτέρων των πλευρών και «ρεαλισμό» για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης, ενώ δεν αποκλείει να ζητηθεί από την Ελλάδα πρόσθετη συνεισφορά στο Αφγανιστάν.

Το Κυπριακό, η καρδιά του προβλήματος
Η συνέντευξη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:

– Επισκέπτεσθε την Ελλάδα και στη συνέχεια την Τουρκία. Πώς βλέπετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα;
– Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της θητείας μου ως γενικού γραμματέα, γιατί είναι υψίστης σημασίας να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε. Ολοι ξέρουμε ότι οι ανεπίλυτες διμερείς διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις και τη συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Λόγω των ανεπίλυτων διαφορών το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το Αφγανιστάν. Η Ε.Ε. έχει αστυνομική αποστολή στο Αφγανιστάν, η ISAF βρίσκεται ως στρατιωτική αποστολή εκεί και θα ήταν φυσικό να υπάρξει μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της ISAF και της Ε.Ε. Αυτό όμως έχει σταθεί αδύνατον λόγω των προβλημάτων αυτών που δεν έχουν βρει λύση. Θα είναι πολύ πολύπλοκο, ξέρω ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις.

– Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς θα βρεθεί η λύση;
– Είναι πρωτίστως διμερές ζήτημα Ελλάδας και Τουρκίας, που όμως έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη μεταξύ τους συνεργασία, γι’ αυτό και ζητάω από τις δύο καλές συμμάχους, την Ελλάδα και Τουρκία, να πράξουν το παν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ολοι γνωρίζουμε ότι εν μέρει το πρόβλημα πηγάζει από τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ομως θα ήθελα να ενθαρρύνω τις πολιτικές ηγεσίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, να εξετάσουν προσεκτικότερα μια ρεαλιστική προσέγγιση και να βρουν λύσεις που θα επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να συνάπτει συμφωνίες ασφαλείας με την Ε.Ε. όπου χρειάζεται.

– Μπορεί να υπάρξει μια «ρεαλιστική λύση» ύστερα από τόσες δεκαετίες;
Γνωρίζω τους δύο πρωθυπουργούς, τον κ. Καραμανλή και τον κ. Ερντογάν και οι δύο είναι ρεαλιστές και λογικοί άνθρωποι. Αν ο κόσμος ήξερε ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες, τότε θα πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειές τους να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση. Θα είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεών μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα.

– Θα μπορούσε να υπάρξει ένας μηχανισμός μέσα στο ίδιο το ΝΑΤΟ για την επίλυση ενδοσυμμαχικών διαφορών;
– Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι οι διμερείς διαφωνίες πρέπει να επιλύονται σε διμερή βάση. Φυσικά το ΝΑΤΟ ως οργάνωση, οι συμμαχικές χώρες, μπορούν να προσπαθήσουν να διευκολύνουν διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι τα διμερή προβλήματα πρέπει να επιλύονται διμερώς. Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ειδικό μηχανισμό επίλυσης διμερών διαφορών μέσα στο ΝΑΤΟ.

– Παραμένει βέβαια και το πρόβλημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και το μόνιμο ζήτημα των νατοϊκών ασκήσεων…
– Είναι κυρίως διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα. Εγώ θεωρώ και τις δύο χώρες καλές συμμάχους και τις παροτρύνω να επιδείξουν προσοχή και αυτοσυγκράτηση και να κάνουν το παν για να βρουν ειρηνικές λύσεις για τις διαφορές. Μόνο αυτό μπορώ να πω…

– Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν προσπαθεί αρκετά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Δεν πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει ένα ρόλο;
– Οπως είπα, είναι πρωτίστως διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Αν μπορούμε να διευκολύνουμε την εξεύρεση λύσεων θα ήταν φυσικά θετικό, αλλά νομίζω ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να λυθεί διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

– Μιλώντας για την Τουρκία, όταν αποφασίσθηκε να αναλάβετε τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, υπήρξε έντονη φημολογία ότι η Τουρκία, που αρχικά αντιδρούσε, έλαβε ως αντάλλαγμα μια θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα.
– Δεν θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης εκείνης, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε μια συνολική αμοιβαία κατανόηση που διευκόλυνε τη διαδικασία και φθάσαμε στην απόφαση για τον διορισμό μου ως γενικού γραμματέα. Μπορώ να προσθέσω επίσης ότι, όπως άλλες σύμμαχοι χώρες, η Τουρκία έθεσε ένα εύλογο θέμα ισότιμης εκπροσώπησης μεταξύ συμμάχων στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και στη διεθνή γραμματεία της συμμαχίας. Αυτές οι εύλογες ανησυχίες περί εκπροσώπησης στις δομές του ΝΑΤΟ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε βέβαια ότι στο ΝΑΤΟ λαμβάνουμε τις αποφάσεις με ομοφωνία άρα δεν είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, χρειάζομαι τη στήριξη και των 28 συμμάχων.

Αύξηση δύναμης στο Αφγανιστάν
– Πιο μακριά, στο Αφγανιστάν, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, μετά και τις εκλογές; Τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά.
– Δεν είναι μαύρο-άσπρο αν και προφανώς η πρόκληση είναι τεράστια. Μόλις επισκέφθηκα το Αφγανιστάν και την επαρχία Χελμάντ που είχα επισκεφθεί και πέρυσι και διαπίστωσα πρόοδο και λόγω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας. Γίνεται λοιπόν να υπάρξει πρόοδος, όμως νομίζω επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη προσπάθεια τόσο στο στρατιωτικό επίπεδο, όσο και για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, του στρατού και της αστυνομίας και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρξει ειδική αποστολή του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στρατού και αστυνομίας με ξεκάθαρο στόχο να αναλάβουν οι ίδιοι οι Αφγανοί την ευθύνη για την ασφάλειά τους, σταδιακά, επαρχία με επαρχία.

Ζητώ πόρους
Για τον λόγο αυτό ζητώ από τους συμμάχους πόρους για την αποστολή, ανθρώπινους και οικονομικούς γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα μας για τα επόμενα χρόνια.
Θα μείνουμε στο Αφγανιστάν για όσο χρόνο και αν απαιτηθεί για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Θα βοηθήσουμε τη χώρα και την ανάπτυξή της ό,τι κι αν απαιτηθεί για όσο χρειασθεί. Τώρα αναλύουμε την όλη κατάσταση, σε δύο εβδομάδες θα την έχουμε και εν συνεχεία δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κατατεθούν κάποια αιτήματα για το πώς μπορούμε να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για την εκπαιδευτική αποστολή, ίσως και μονάδες μάχης. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάλυση.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν;
– Εκτιμούμε πολύ την ελληνική συνεισφορά στην αποστολή μας στο Αφγανιστάν, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να εξετάσουν πώς θα ενισχύσουν τη συνεισφορά τους και θα προσέθετα ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά πώς θα επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία εντός του ΝΑΤΟ, τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής συνεισφοράς. Είναι θέμα ενδοσυμμαχικής αλληλεγγύης, αλλά πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκάθαρο συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η αποστολή αυτή δεν είναι αποκλειστικά αμερικανική, ότι συμμετέχουμε και εμείς. Είναι έτσι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης να εξετάσει πώς θα μπορούσε να αυξήσει τη συνεισφορά της.

Απαιτείται λύση στο ζήτημα της ονομασίας
– Και η ΠΓΔΜ; Ποια είναι η προοπτική της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ;
– Kατ’ αρχήν να σημειώσω ότι όραμά μου είναι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές δομές στα χρόνια που έρχονται. Αυτό είναι το όραμα, η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση από κάθε χώρα των απαραίτητων κριτηρίων, για την EE. ή το ΝΑΤΟ, αλλά είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ξεκάθαρη ευρωατλαντική προοπτική για όλα τα Βαλκάνια, είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα, διευκολύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές. Φυσικά όλα αυτά αφορούν και τα Σκόπια.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφωνία για το επίσημο όνομα και το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι οι διμερείς συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν σε μια τέτοια λύση. Ξέρουμε ότι και τα Ηνωμένα Εθνη συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή και ελπίζω ότι θα καταστεί δυνατόν να βρεθεί η πρέπουσα λύση στο ζήτημα του ονόματος για να συνεχίσουμε τη διαδικασία.

– Θα συζητήσετε το θέμα αυτό στην Αθήνα;
– Οπωσδήποτε.

Τα ελληνικά ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Ρασμούσεν
Η επίσκεψη του κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας στις συμμαχικές πρωτεύουσες.
«Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι τα στοιχεία που είναι αρκετά προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα με την νέα του ιδιότητα.
Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο Οργανισμών και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του, αργότερα σήμερα, στην Τουρκία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Ρασμούσεν (σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε το Γενικό Γραμματέα στο υπουργείο και Αμύνης Ευ. Μεϊμαράκης) εκτός από το ζήτημα των προβλημάτων στην συνεργασία των δύο Οργανισμών, περιλαμβάνονταν ακόμη η εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι αποστολές της Συμμαχίας, η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης και η προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μέσω της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις προϋποθέσεις για την άρση των προβλημάτων που εμποδίζουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαίες και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από εθνικές ανάγκες».
Τόνισε δε ότι «συμφωνούμε με τη σημασία που δίνει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμμένες και από την αστάθεια που προκαλεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων».
Σχετικώς ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «για την αποτελεσματικότερη συνεργασία χρειάζεται πρώτα από όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ. Πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει από το 2003, με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής, είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται, αλλά και στο πεδίο. Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι Διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας. Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Βεβαίως αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση».
Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα, ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι γνωρίζει τις πολιτικές παραμέτρους και τις δυσκολίες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Και συνέχισε:
«Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους πολιτικούς και των δύο Οργανισμών. Η έλλειψη αυτής της συμφωνίας μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις αποστολές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων ώστε οι απαραίτητες συμφωνίες να επιτευχθούν. Θα ήθελα πολύ να δω μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πάντως συγκεντρωμένος στην βελτίωση της συνολικής ασφάλειας των δυνάμεών μας στο πεδίο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε έλλειψη ασφάλειας εξαιτίας αυτών των πολιτικών διαμαχών, αλλά πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά θα τεθούν και στην τουρκική ηγεσία κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και στο Αφγανιστάν και σε άλλες αποστολές, που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος» και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις αποστολές η συμμετοχή της Ελλάδας είναι και στον στρατιωτικό τομέα, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών δομών και της εκπαίδευσης και άσκησης των γηγενών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όσο το δυνατόν οι ίδιοι».
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι «εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς την Συμμαχία και προς την διεθνή κοινότητα εν γένει» και χαρακτήρισε το Αφγανιστάν «μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία"».
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στα Βαλκάνια, αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ και αφορά τους Αφγανούς στρατιώτες.
«Ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προσφέρουν τα μέσα για αυτή την αποστολή, καθώς είναι υψίστης σημασίας οι ίδιοι οι Αφγανοί να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας, έκανε λόγο για μια περιοχή, η οποία δεν είναι ακόμη απολύτως σταθεροποιημένη και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής των Βαλκανίων».
«Αυτή είναι και μία από τις αποστολές μου. Να δούμε όλες τις χώρες των Βαλκανίων πλήρως ενταγμένες στις ευρωατλαντικές δομές τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Στη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας, οι προτεραιότητές της σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με την ανάδειξη του θέματος σε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας και αναφέρθηκε στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Κέρκυρα.
Δήλωσε δε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των μηχανισμών της σχέσης αυτής, μέσα από μια διαδικασία εποικοδομητικής συνεργασίας διαλόγου».

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη Ρασμουσεν στην Ελλάδα
«Η απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και η πλήρης αποχώρηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός για να κατακτήσει τα δικαιώματά του, για να υπερασπίσει την ειρήνη και την εθνική κυριαρχία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν στην Αθήνα.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία των πολέμων και των επεμβάσεων, ο ελληνικός λαός πρέπει να θεωρήσει ανεπιθύμητη την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ και να απορρίψει ως επικίνδυνες τόσο τις θέσεις και τις προτάσεις που αυτός κομίζει όσο και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού».

Και προσθέτει:
«Ο λαός δεν πρέπει να υποτιμήσει τους κινδύνους που απορρέουν από τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ότι «αποτελεί πρόκληση για όλους ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και πρέπει να στεφθεί με επιτυχία. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό αναπτύσσοντας την αντιιμπεριαλιστική του δράση να δώσει τη δική του απάντηση στους επιθετικούς σχεδιασμούς και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Να αντιπαλέψει πιο αποφασιστικά την εμπλοκή - ενεργητική συμμετοχή της χώρας που από κοινού προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο δεν πρέπει να ενισχυθούν οι στρατιωτικές αποστολές στους νατοϊκούς στρατούς αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από το Κόσσοβο, τη Σομαλία και αλλού. Καμιά νατοϊκή διαμεσολάβηση για το Αιγαίο. Όχι στα νατοϊκά στρατηγεία. Η νατοϊκή συμμαχία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και στην ενθάρρυνση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Καμιά ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Κύπρου. Είναι υποκρισία οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το ΝΑΤΟ στήριξε την εισβολή και κατοχή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθώς και τα σχέδια διχοτόμησης, όπως το σχέδιο Ανάν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Λόγια, λόγια, λόγια. 35 χρόνια τις ίδιες στερεότυπες αηδίες ακούμε.

    Βρε για να γίνεις ΓΓ του ΝΑΤΟ, πρέπει να είσαι .... αμερικανικότερος του Ομπάμα... Περιμένετε να λάβει θέση το ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά, ή το Κυπριακό; Το ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) κάνει μια χαρά την δουλειά του και οι Τούρκοι την δική τους, αφού τηρήθηκαν οι όροι που έθεσαν (ναι, οι Τούρκοι θέτουν όρους, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα) κι έβαλαν και Τούρκο πτέραρχο στην Λάρισσα. Άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θέτει όρους και γι αυτό κατάντησε έτσι που κατάντησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να κάνουμε, δυστυχώς η χώρα μας είναι σε πιο ασθεσή θέση συγκριτικά με την Τουρκία που όλοι πάντα την είχαν ανάγκη. Ήλπιζα ότι μετά από την κρίση και την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή , η θέση της Τουρκίας θα αποδυναμωνόταν, αλλά τίποτε δε γίνεται.
    Δεν πιστεύω ότι οι διπλωμάτες μας κοιμούνται, κάνουν αυτό που μπορούν που δυστυχώς δεν είναι αρκετό για να υπερβούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Ευρωπαίων και Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Όχι μέσα στην Ευρώπη»
    «Ανοιχτή κρίση» εάν δεν επανεξεταστεί η τουρκική ένταξη, προειδοποιεί η Γαλλία

    Associated Press
    Ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο το «όχι» της Γαλλίας στη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
    Παρίσι
    Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
    «Θέλουμε να υπάρχει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στην Ευρώπη» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς, ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί μια «ανοιχτή κρίση».

    Ο Γάλλος υπουργός δηλώνει παράλληλα ότι πολλοί εταίροι -στους οποίους δεν αναφέρεται ονομοαστικά- στηρίζουν απόλυτα τη γαλλική θέση, αλλά προς το παρόν παραμένουν σιωπηλοί. Σαφής και ισχυρή είναι η εναντίωση της Γερμανίας, η οποία στο θέμα της Τουρκίας μιλά με μία φωνή με τη Γαλλία προκρίνοντας προνομιακή σχέση έναντι ένταξης.

    «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής για το ζήτημα αυτό, όπως θα είμαι και όταν επισκεφθώ την Αγκυρα. Είμαστε απολύτως υπέρ της ακόμα πιο ισχυρής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης, αλλά αντιτιθέμεθα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πιερ Λελούς σε σεμινάριο που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι με 180 γάλλους πρεσβευτές απ' όλο τον κόσμο.

    Σημειώνεται ότι πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο, ο Πιερ Λελούς τάσσονταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά με του που ανέλαβε τα καθήκοντά του αποδέχτηκε ότι «υπάρχει μια μόνο πολιτική» αυτή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Μιλώντας στους πρεσβευτές ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι επιθυμούμε «να υπάρχει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στην Ευρώπη» και προσέθεσε: «Πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου έχουν πει ότι συμμερίζονται απολύτως τη γαλλική θέση, αλλά προτιμούν προς το παρόν να μην εκφραστούν».

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτον τον Γαλλο υπουργο που μιλαει εναντιον της τουρκιας,το Ελληνικο υπεξ πρεπει να τον μαλλωσει.Αλλοιμονο ο καθε τυχαρπαστος υπουργακος να μας χαλαει το οραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.