17/8/09

Την εθνική ενότητα των Αλβανών θέτει ως γνώμονα της πολιτικής στην Αλβανία και το Κόσοβο ο Σαλί Μπερίσα


Τη θέση ότι, η εθνική ενότητα των Αλβανών θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική ιδέα της πολιτικής τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσοβο, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

"Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τελωνεία μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Αλβανία και το Κόσοβο να θεωρούν η μία την άλλη ξένη χώρα κι αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κυριαρχία των δύο χωρών", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ".

"Η ιδέα της εθνικής ενότητας βασίζεται στα ευρωπαϊκά ιδανικά, που απαιτούν πολλή δουλειά (για την υλοποίησή τους). Γι' αυτό και ο Θάτσι (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Κοσόβου) κι εγώ θα εργαστούμε προκειμένου να άρουμε τα εμπόδια που σταματούν τους Αλβανούς από το να αισθάνονται ενωμένοι σ' ολόκληρη την επικράτεια, στην οποία ζουν", πρόσθεσε ο Σαλί Μπερίσα.

Μιλώντας για τις σχέσεις των Τιράνων με τους πολιτικούς στο Κόσοβο, ο κ. Μπερίσα είπε ότι είναι εξαιρετικές, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ή της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας, του οποίου ηγείται, έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Δημοκρατική Συμμαχία στο Κόσοβο, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν επηρεάζει καθόλου τις εξαιρετικές σχέσεις του κόμματός του με άλλα κόμματα, στο Κόσοβο.

"Είμαστε ανοιχτοί κι εγώ προσωπικά σέβομαι το ρόλο κάθε κόμματος. Συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντίσταση στο Κόσοβο και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του και γι' αυτό δεν μπορώ παρά να έχω αυτή τη στάση", τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε, επίσης, όσους έρχονται από το Κόσοβο για διακοπές στην Αλβανία, λέγοντας πως ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το λεκτικό ιδίωμα μου θυμίζει Bush.
    Οι δηλώσεις αυτές ειναι ένα πρώτο στάδιο και μετά θα ακολουθήσουν άλλες για περιορισμένη αυτονομία στα πλαίσια της ΠΓΔΜ και ούτω καθ΄εξής.
    Προοίμιο αποσταθεροποίησης που βέβαια δεν θα περιορισθεί στο κράτος των Σκοπίων.Θα έρθει και κατά δω.
    Τα ξέρουμε Σάλι τα κόλπα,την ταινία την έχουμε ξαναδεί.
    Και ενώ ένα σύστημα μπορεί να είναι ανθεκτικό σε μεμονωμένες διαταραχές,δεν είναι το ίδιο αν όλες οι αμφισβητήσεις συντονιστούν χρονικά.
    Η στιγμή που θα μετρηθούν φίλοι και εχθροί έρχεται κοντύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν στη γειτονια σου μαζευτουν πανω απο 2 μ@λ@κες , κατι πρεπει να κανεις , εκτος αν εισαι και εσυ , οποτε εχουμε μια ωραιωτατη μ@λ@κογειτονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγκαταλείπουν οι μειονότητες το Κοσυφοπέδιο

    Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Αυγούστου 25, 2009

    Kosovo TurkeyΑκόμη και η ολιγάριθμη Τουρκική μειονότητα διαμαρτύρεται για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της στη νέα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κοσυφοπέδιο μετά την αποχώρηση των Σερβικών δυνάμεων και τη μονομερή διακύρηξη Ανεξαρτησίας. Το κύμα φυγής ακόμη και των μη Σέρβικων πληθυσμών συνεχίζεται αμείωτο καθώς Ρομά και Τουρκόφωνοι και άλλοι που αποτελούν το 5% του πληθυσμού υποστηρίζουν ότι τα στοιχειώδη δικαιώματα τους καταπατώνται από τις αρχές ενώ δε νιώθουν καμμία ασφάλεια παρά την παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που είναι ενισχυμένη ιδιαίτερα στους τόπους όπου διαμένουν πολυπληθείς κοινότητες μη Αλβανών.

    Το κύμα φυγής από το Κοσυφοπέδιο σημειώνει και η οργάνωση MRGI που είχε στηρίξει τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Ο πραγματικός ανθρωπισμός μάλλον διαφέρει από τον όψιμο στην αλήθεια των αριθμών. Στην περίπτωση του Κοσυφοπεδίου οι αριθμοί καταμαρτυρούν ποιά πραγματικά ήταν η “Εθνοκάθαρση”.

    http://olympia.gr/2009/08/25/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%85/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.