10/8/09

Δεν βλέπει ένταση στο Αιγαίο, προειδοποιεί όμως την Ελλάδα


Την εκτίμηση ότι δεν θα δημιουργηθεί ένταση στο Αιγαίο εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, απευθύνοντας συγχρόνως προειδοποίηση ότι η χώρα του θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου έγιναν το Σάββατο με αφορμή ερώτηση σχετικά με το αν η «προσπάθεια της Ελλάδας να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο και σε περιοχές εκτός των 6 ν.μ., θα οδηγήσει σε ένταση στο Αιγαίο».

Ο κ. Νταβούτογλου, αν και μίλησε για υποθετικές ερωτήσεις, απάντησε ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν αναμένει ένταση», επισημαίνοντας ότι το «καθεστώς στο Αιγαίο (σ.σ.: σχετικά με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων) είναι καθορισμένο και τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό το καθεστώς».

Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι η «Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της και υπό αυτή την έννοια δεν περιμένουμε ένταση...».

Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τα περιστατικά στη Ρω, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ουζουγκερκίν είχε επαναφέρει όλη την τουρκική ατζέντα και είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνονται «μονομερείς ενέργειες» στο Αιγαίο, (στις οποίες αυθαίρετα η Τουρκία περιλαμβάνει και βασικές πτυχές άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Ριζά Τουρμέν, που είχε διατελέσει δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στη «Μιλιέτ») σχετικά με τη Ρω. Ο κ. Τουρμέν εκθέτει το ιστορικό και το νομικό πλαίσιο της παραχώρησης των νησιών του Αν. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και παραδέχεται ότι συνιστά λάθος η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο νησί, αλλά προτείνει να προβληθεί η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής του.

Το άρθρο του Τούρκου νομικού επισημαίνει ότι όσο δεν λύνονται τα «προβλήματα» του Αιγαίου, που αφορούν στα συμφέροντα των δύο χωρών, θα είναι «δύσκολο να βρεθεί ισχυρή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων» και καταλήγει στη γνωστή πρόταση για αναζήτηση λύσης των προβλημάτων αυτών υπό μορφή πακέτου το συντομότερο δυνατόν.
ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. μα και βεβαια δεν περιμενει ενταση ...

    για να το πεις αυτο δεν χρειαζεται να εισαι διπλωματης ή αστρολογος ...

    συμορφωση περιμενει ,

    το δυσκολο να απαντησει καποιος δεν ειναι αυτα , σε αυτα ξερουμε τις απαντησεις ,

    αμα ρωτησω εγω

    "εμεις τι περιμενουμε ?"

    θα δωσει κανενας σοφος απαντηση ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε τον μπαγάσα τον νταβουτογλού !!! ίδιος ο Νίκος Δήμου !!Και περίπου τα ίδια λαλάνε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σας στο Αιγαίο Νταβούτ. Τα δικά σας δικά σας και τα δικά μας δικά σας. Απλά δεν θέλουμε να το λέμε για λόγους...αισθητικής, αλλά το κάνουμε. Κάποιος "μεγάλος"(;) (Η Κύπρος είναι μακρυά) έλεγε ότι στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και πράγματα που δεν λέγονται. Αυτό γίνεται από την πλευρά μας βρε Νταβούτ. Μας έχετε σε πλήρες κεφαλοκλείδωμα, από όπου δεν υπάρχει διαφυγή και έχουμε την πολιτική "ελιτ" εκείνη ακριβώς που χρειάζεται για να σας περνάνε τα πάντα και να παρουσιάζει και τις ντροπές ως επιτυχίες, να μας κρατάει ναρκωμένους. Ομάδα και σύστημα που σκοράρει (συνέχεια γκολάρες μας χώνετε) δεν αλλάζει. Αξίωμα! Υπό αυτήν την άποψη δεν κάνω καν τον κόπο να σας ζητήσω να πάψετε να μας (παρα)βιάζετε. Διότι δεν είστε χαζοί να αλλάξετε τροπάρι. Τι, τσάμπα θα πάνε τα: "Ο Σαρκοζί θα μας βρει μπροστά του αν τολμήσει να βάλει εμπόδια στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας"; (Παυλόπουλος) Η υποτέλεια στην κορύφωσή της. Δεν γίνεται να πάει χαμένη τόση δουλειά. Μην φοβάσαι Νταβούτ. Δεν ξέρω τι θα κάνεις στην άλλες γωνιές του κόσμου όπου δραστηριοποιείσαι αλλά όλα όσα οραματίζεσαι για την περιοχή μας θα σου βγουν πολύ καλά και με το παραπάνω. Πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας βρέθηκαν σε έναν τόπο τόσα πολλά γιουσουφάκια μαζί σε κυβέρνηση-αντιπολίτευση, μείζονα-ελάσσονα, στράτευμα, και πάνε σύμφωνα με τις επιταγές του επιβήτορα, και πιο πρόθυμα ακόμα κι απ' αυτόν... Γιασασίν Νταβούτ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Νταβούτογλου έχει σχέση με τον Αρναούτογλου, αν ναι να τον καθαιρέσουμε απο την ΕΤ3 και το MEGA, (αϊ στο καλο μυρμιγκακι να αλλαξουν τα ονόματα, αμα είναι τουρκικα όλοι μας)
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μας πει την Ιστορία των επωνύμων μας --πως προέκυψαν;

    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.


    Τώρα όσο για τον Νταβούτ:
    Υποστηρίζει την χώρα του (ακόμα και με γελοιότητες)...εδώ τι κάνουν ...ΑΠΛΑ υποστηρίζουν την χώρα του!

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η πατρίς τών ντονμέ δέν είναι φυσικά η τουρκία.άρα μήν παραμυθιάζεστε μέ τήν τάχα τουρκική ηγεσία.όλοι τους προσπαθούν νά εξυπηρετήσουν τό Μεγάλο Ισραήλ στό οποίον πιστεύουν. όποιος διαφωνεί άς τό ψάξει καλλίτερα.η παραδοχή τού παράγοντος 'σιωνισμός'-καί αι επιδιώξεις αυτού-στήν Ιστορία θά εξηγήσει τά όποια κενά ή φαινομενικώς παράλογα βρίσκετε σέ αυτήν,καθώς καί στήν σύγχρονον γεωπολιτική.όσο γιά τά επώνυμα τών νεοελλήνων,εξαρτάται από τίς περιοχές πού ζούσαν κάποιοι πρόγονοι,από τό επάγγελμα πού έκανε κάποιος πρόγονος,κτλ,κατά τήν διάρκεια τής τουρκοκρατίας.υπάρχουν καί-λιγότερα στόν αριθμόν-μέ καταγωγή βυζαντινή,καί ελαχιστότατα μέ αρχαία.ξέρω πού τό πάς φίλε κι έχεις δίκαιον.ένας φυλολογικός έλεγχος,ένας έλεγχος DNA,ένας ληξιαρχικός 4-5 γενεές πρωτύτερα βρέ αδερφέ,θά τά έδειχνε όλα ευκόλως.ποιοι μωρέ είναι Έλληνες πού κυβέρνησαν μετά τόν Καποδίστρια;ή,έστω,πόσοι δέν ανήκαν σέ 'εταιρείες' καί συμφέροντα 'περιούσιων';περαστικά μας αδέλφια.τό ξερό μας τό κεφάλι τά φταίει όλα.καλά ξυπνητούρια νά έχουμ,άν καί αρχίζω νά τό βλέπω κομματάκι χλωμό πια...
    Π.
    Υ.Γ.εμείς φίλε h περιμένουμε τούς 'βαρβάρους'...οι άνθρωποι αυτοί είναι μιά κάποια λύσις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Αλήθεια μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μας πει την Ιστορία των επωνύμων μας --πως προέκυψαν;"

    Το πώς προέκυψαν δύσκολο να το ξέρουμε.Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταφράσουμε τη λέξη, αν προέρχεται από άλλη γλώσσα, ή να βρούμε την ετυμολόγία κάποιου ονόματος-λέξης είτε ελληνικού είτε ξένου.Άλλο η έννοια του ονόματος, άλλο το πώς σου βγήκε το όνομα.Δηλαδή μπορεί να σε λένε Πεταλωτή ή Κρητικό επειδή είχες κάποιον παππού πεταλωτή ή κπ παππού Κρητικό,αλλά καμιά φορά μπορεί το Πεταλωτής ή το Κρητικός να το βγάλαν στον παππού σου κι από άλλον άσχετο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο κάνεις πολιτική με τους ξεφωνημένους τους πολιτικάντηδες τους δικούς μας θα το έχεις το χαμογελάκι μογγολάκι...
    Κάποια στιγμή όμως θα πέσουν τα δοντάκια σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε ΙοΠ,λες να εχουνε δοκιμασει το οθωμανικο γιαυτο κανουν σαν τρελλοι να τα δωσουν ολα στους τουρκατς ?.Προχτες ελεγε ενας ,οτι για να πας ψηλα στα ΜΜΕ πρεπει να εισαι ...,λες γιαυτο να προοδευουν ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, καλά δεν το συζητάω 10:04, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν το ανέφερα για να μην παραβιάσω θύρες ανοιχτές. χεχεχε
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.