13/8/09

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα


Είναι ηλίου φαεινότερον ότι συνέχιση από την πλευρά Κύπρου και Ελλάδας μιας πολιτικής μονομερούς μείωσης των αμυντικών δαπανών, ακύρωσης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, υποβάθμισης της ενεργού αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και γενικότερης υποχώρησης της αμυντικής επαγρύπνησης, θα υπονομεύσει ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού.

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα
ΣΗΜΕΡΙΝΗ Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*
Τους τελευταίους μήνες εντείνεται η τακτική των απειλών της Τουρκίας εναντίον Κύπρου και Ελλάδας. Με αφορμή την υπόθεση ερευνών για την ύπαρξη τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η Τουρκία δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα του κράτους διάταγμα για διενέργεια γεωφυσικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα και την Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου.
Το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας στο νησί της Ρω κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την επιδρομική και αρπακτική συμπεριφορά του αδηφάγου τουρκικού κράτους.
Αυταπάτες δεν πρέπει να υπάρχουν. Η αποτροπή των ορατών κινδύνων από την επιδρομικότητα και την αρπακτικότητα της Τουρκίας, αλλά και η διαφύλαξη του ρόλου Ελλάδας και Κύπρου ως πόλων σταθερότητας σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένο εθνικό σχεδιασμό και πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τη συνεχιζόμενη τουρκική απειλή.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι συνέχιση από την πλευρά Κύπρου και Ελλάδας μιας πολιτικής μονομερούς μείωσης των αμυντικών δαπανών, ακύρωσης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, υποβάθμισης της ενεργού αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και γενικότερης υποχώρησης της αμυντικής επαγρύπνησης, θα υπονομεύσει ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού.
Μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνει η δόλια τουρκική συμπεριφορά, η πολιτική της αποτροπής και της αναγκαίας αμυντικής επαγρύπνησης, επιβάλλεται να επανέλθουν ως κορυφαία παράμετρος της εθνικής στρατηγικής του Ελληνισμού.
Άλλωστε ενώ η Τουρκία ευρίσκεται σε τροχιά ενταξιακού διαλόγου με την Ε.Ε., όχι μόνο δεν μείωσε τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο αλλά τις αύξησε εντυπωσιακά.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας μια όξυνση της επιθετικής-επιδρομικής δραστηριότητας της Τουρκίας, ενώ υποτίθεται βρίσκεται σε ανάπτυξη διάλογος για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ έχει μονομερώς καταργηθεί από την Τουρκία αφού μόνο τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2009 έχουν σημειωθεί 263 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου της Ελλάδας από Τουρκικά μαχητικά.
Πέραν τούτου η Τουρκία αρνείται κυνικά, προκλητικά και θρασύτατα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου του 2005. Δηλαδή να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των θεμελιωδών αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε και λειτουργεί η Ε.Ε.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ανοχή της Ε.Ε., θα επιδιώξει με τη γνωστή στρεψόδικο στάση της να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους γι’ αυτήν, τόσο στο Κυπριακό όσο και στις λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές.
Μέχρι την ώρα της διασφάλισης όρων σταθερής και μόνιμης ειρήνης σε Ελλάδα και Κύπρο, με κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς και η στρατηγική της αποτροπής συνιστούν επιτακτικές αναγκαιότητες.
Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική θα ισοδυναμεί με εθνική απερισκεψία. Και δεν θα ωφελεί η εκ των υστέρων επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».
* Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ


11 σχόλια:

  1. οπως σωστα επισημαινει το αρθρο η επιλογη μας για στηριξη της ενταξης της τουρκιας ηταν αποτυχημενη γιατι δεν μειωνει την ενταση,

    θα πει καποιος εχουμε ενταση και οχι πολεμο ,

    σωστο αυτο,

    ομως ,

    με ενα πολεμο τι θα επεδιωκε η τουρκια ?

    να καταλαβει και να εποικισει νησια του αιγαιου την ανατ μακεδονια και θρακη οπως εκανε στην Κυπρο,

    αν μπει στην ΕΕ αυτο δεν θα καταφερει με αλλα μεσα ?

    ΜΕΡΙΚΟΙ λοιπον επειδη βλεπουν σαν σοβαρο ενδεχομενο ευρωπαικα κρατη να μην επιτρεψουν την εισοδο της τουρκιας στην εε ,
    κανουν οτι ειναι δυνατο ,
    οτι περναει απο το χερι τους ,

    η τουρκια να μην χασει αυτα που επιθυμει

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ, ρε σύ Sub 92, τι καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος από αυτά τα μακρυνάρια που μας αναρτάς!... Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι. Μας μπερδεύεις ακόμη περισσότερο και μας κάνεις να ξεχνάμε κι αυτά που ξέρουμε. Η δουλειά σου είναι να βγάζεις την ουσία από κάθε κείμενο και να μάς την δίνεις στο πιάτο έτοιμη για φάγωμα. Αν δεν μπορείς, άσε τον Καλεντερίδη να αναρτά αυτά που νομίζει κι εσύ περιορίσου στις 2-3 αναρτήσεις την ημέρα. Κακό κάνεις με τόση δραστηριότητα,δεν το καταλαβαίνεις ρε φίλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3:44 Δεν διαβάζεις πολύ μου φαίνεται ....Είσαι τεμπελάκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aνώνυμε 3:44 μμ

    ο ρυθμός των αναρτήσεων δεν εξαρτάται από κάποιο συμφωνημένο πρόγραμμα και ρυθμό.
    Υπάρχοηυν και οι εξελίξεις που μας εφελκύουν και πρέπει να τις ακολουθούμε και να τις παρακολουθούμε.
    Μερικές φορές ίσως γίνεται πιεστική η ίδια η πραγματικότητα και στη συνέχεια γινόμαστε και μεις πιεστικοί στους αναγνώστες μας.
    Ο Sub 92 είναι πολύτιμος συνεργάτης του ιστολογίου και δεν πρέπει να τον αποθαρρύνουμε από το εθνικό έργο που προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως και εμείς που διαβάζουμε δεν προσφέρουμε εθνικό έργο, από το να βλέπουμε "έγκυρα" και "έγκαιρα" δελτίων ειδήσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίζω ο Sub 92 να μην γεννήθηκε το '92

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι δεν γεννήθηκα το 1992 είαμι γεννηθείς του 1965.Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μαζί σας, δεν το βλέπω σαν δουλειά όπως δεν το βλέπει και κανείς μας, δεν υπάρχει καμιά μωροφιλοδοξία στην προσωπική μου στάση,χαίρομαι την κριτική όταν είναι επικοδομοιτική, παρακαλώ να ληφθεί υπόψην ότι πολλές φορές λειτουργούμε κάτω απο την πίεση της καθημερινότητας και του χρόνου.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 13 Αύγουστος 2009 3:44 μμ
    ΜΟΥΦΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ "ΦΙΛΕ".
    ΚΑΚΩΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ!!!!.....
    ΑΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ!!!!
    ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές οι αναρτήσεις απλά είναι το ότι όλες είναι πολύ δυσάρεστες για μας.Πολλή σφαλιάρα ρε παιδί μου.
    Καλά κάνετε και τις βάζετε,όποιος δεν θέλει άς μην τις διαβάζει.
    Ο διαμαρτυρόμενος ανώνυμος του Υπ.εξ είναι και θίχτηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι ο φίλος h σφάλλει!

    Η Τουρκία δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή να κάνει πόλεμο!

    Γιατί να κάνει πόλεμο, όταν συνεχώς κερδίζει ότι θέλει ... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ..... ;

    Θα αναμένει την κατάλληλη γι' αυτήν ευκαιρία, όπως π.χ. τον Ιούλιο του 1974, και τότε θα δράσει!

    Η σοβαρή ερώτηση είναι μία!

    ΔΙΑΘΈΤΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ "ΣΟΒΑΡΕΣ" ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ή θα έχουμε μία επανάληψη των γεγονότων του 1897 και του 1974 ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένα κράτος για να θεωρείται σοβαρό και κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να διαθέτει σοβαρές και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και δυνατή και σταθερή οικονομία. Κοιτάξετε τι πραγματικά συμβαίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και τα συμπεράσματα δικά σας!!!
    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.