30/8/09

Ε.Δ. Τουρκίας και Ελλάδος – Κύπρου: ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς



Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, αποτελούνται από 4 Στρατιές με 10 συνολικώς Σώματα Στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουν 3 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένης και 2 μηχανοκίνητου πεζικού), καθώς επίσης και 1 μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων και 2 Μ/Κ ΠΖ.

Η ουσιαστική τους δομή, είναι: 15 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 18 ταξιαρχίες μηχανοκινήτου πεζικού 4 ταξιαρχίες καταδρομών, 1 αλεξιπτωτιστών και 9 ταξιαρχίες απλού πεζικού.

Οι ημέτερες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην μητροπολιτική Ελλάδα, αποτελούνται από 1Στρατιά με 3 Σώματα Στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουμε 5 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένης, 3 μηχανοκινήτου πεζικού και 1 Ειδικών Δυνάμεων), καθώς επίσης και 1 μεραρχία πεζικού και 2 ΑΔΤΕ (Εθνοφυλακής). Η Κύπρος ΜΑΣ, διαθέτει 1 Σώμα Στρατού με 2 μεραρχίες πεζικού, έχοντας αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής ενός Σώματος Στρατού (εκ των 10 που προαναφέραμε), με επίσης 2 μεραρχίες πεζικού.

Με την εξής διαφορά όμως: Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη νήσο, αποτελούνται από 47.500 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων 5.000 Τουρκοκυπρίων), ενώ το προσωπικό τής Εθνικής Φρουράς αποτελείται από 11.000 (συμπεριλαμβανομένων 350 της Διοικήσεως Ναυτικού και 300 της Διοικήσεως Αεροπορίας). Όπως αντιλαμβανόμεθα, η Ε.Φ. βασίζεται -κυρίως - στις Εφεδρείες της και στην πατριωτική Εθνοφυλακή της!

Αλλά μήπως κι εδώ, το ίδιο δεν συμβαίνει με εμάς; Η εννεάμηνη στρατιωτική θητεία που θέσπισαν οι άφρονες πολιτικοί, με πρώτον - πρώτον τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχει αφήσει την Πατρίδα με ελάχιστο προσωπικό στον Στρατό Ξηράς. Πολύ λιγότερα στελέχη και κληρωτούς από τους 81.500 που προεβλέποντο. Έναντι μάλιστα, 450.000 Τούρκων!
Έχουμε ξαναπεί δε, ότι από κάποιο κρίσιμο σημείο και μετά, η ζωώδης ισχύς της ποσότητος, ίσως υπερισχύσει - αναγκαστικώς - της όποιας αντιπάλου ποιότητος. Λέμε «ίσως», διότι για τους Έλληνες ισχύει ανέκαθεν το «και ούτος ο αριθμός, ικανός». Μην το παρακάνουμε όμως, έτσι δεν είναι;

Πολλά τεθωρακισμένα, πυροβολικό και ελικόπτερα οι Τούρκοι...
Οι αντίπαλοί μας, διαθέτουν 3.306 άρματα μάχης, εκ των οποίων, 396 είναι υπερσύγχρονα (με πυροβόλα των 120 χιλ.) και βρίσκονται ΟΛΑ στο μέτωπο του Έβρου! Στο Πυροβολικό, διαθέτουν 3.523 στοιχεία κάθε είδους (βαλλιστικά βλήματα βραχέος βεληνεκούς, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μακρού, μέσου και βραχέος βεληνεκούς, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα). Η Αεροπορία Στρατού τους, διαθέτει 31 επιθετικά ελικόπτερα (εκ των οποίων 16 νυκτερινής δράσεως), 136 σύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσεως και 194 (!) επιπλέον, παλαιότερα.

Εμείς από την άλλη, διαθέτουμε 1.735 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 275 είναι αρίστης ποιότητος, με πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένα πληρώματα (ίσως τα καλύτερα στον κόσμο, όπως μας λένε Γάλλοι και Γερμανοί), αλλά ο γ.γ. της ΓΔΑΕΕ, ο υπεύθυνος επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βασιλάκος και ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γράψας (ο οποίος ήταν Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων) άφησαν τις επιλαρχίες μας δίχως πυρομαχικά των 120 χιλ.! Έτσι, τα άρματα αυτά, είναι - εδώ και χρόνια - ΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ!!!

Στο Όπλο του Πυροβολικού, παρουσιάζονται ελλείψεις, αν και «με τα χίλια ζόρια», ίσως «κάτι» πάει να γίνει τώρα, επιτέλους... Αν και πάλι, δεν το πολυ-βλέπουμε, με τον Βασιλάκο «καρφωμένον» - εξοργιστικώς - στη θέση του εδώ και 3,5 χρόνια! Διαθέτουμε πάντως 1.920 στοιχεία κάθε κατηγορίας.
Η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει 19 επιθετικά ελικόπτερα νυχτερινής δράσεως, ενώ άλλα 12 - ολοκαίνουργια - «σκουριάζουν», διότι ο Βασιλάκος ΑΡΝΕΙΤΑΙ να τα παραλάβει εδώ και 2 χρόνια! Σαν να θέλει - οπωσδήποτε - να μας καταστρέψει συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπος... Επίσης, διαθέτει 15 ελικόπτερα βαρέων μεταφορών και 88 παλιά ελικόπτερα γενικής χρήσεως, που χρήζουν πάντως αντικαταστάσεως το συντομότερο δυνατόν. Εδώ και χρόνια...

Προβλήματα έχει το Πολεμικό Ναυτικό μας, ενώ - αντιθέτως - παρουσιάζεται μια «κοσμογονία» στο τουρκικό...
Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε 7 υποβρύχια τύπου «209», τη στιγμή που οι Τούρκοι αντιπαρατάσσουν 14! Ο συσχετισμός, είναι ο δυσμενέστερος των τριών τελευταίων δεκαετιών για το ΠΝ... Το πρόγραμμα δε, της ναυπηγήσεως 4 νέων υποβρυχίων τύπου «214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» - με σύστημα προώσεως ανεξαρτήτου του αέρος (ΑΙΡ) - παρουσιάζει φρικτές καθυστερήσεις! Ελέω Βασιλάκου, κι εδώ, ασφαλώς...
Στα κύρια πλοία μάχης, διαθέτουμε 14 φρεγάτες, εκ των οποίων 2 (!) βρίσκονται στη Σομαλία, αντί να περιφρουρούν το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, τη στιγμή μάλιστα που αυτές τις ημέρες η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στα νότιά τους, μαζί με μονάδες των ναυτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πρόκειται περί μίας ασκήσεως «Ερεύνης και Διασώσεως», για την οποία η Τουρκία ΑΡΝΕΙΤΑΙ να καταθέσει σχέδια στην Ελλάδα! Αφήστε πια το περιστατικό με την κορβέτα τους που «βρήκε» σε ύφαλο της Ρω προ ημερών... Οι Τούρκοι, πάντως, διαθέτουν 19 φρεγάτες (εκ των οποίων οι 8 χαρακτηρίζονται κατευθυνομένων βλημάτων - αναβαθμισμένες) και 6 κορβέτες. Ναυπηγούν μάλιστα και δικές τους κορβέτες...

Μόνον στην Πολεμική Αεροπορία ΜΑΣ, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα...
Ο αριθμός των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών στις δύο χώρες, έχει ως εξής: 113 προηγμένα F-16 Block 52+ (και Mirage 2000-5 Mk2) για την Ελλάδα, με 30 (από τον πρώτο τύπο) υπό παραγγελίαν από τους Τούρκους. 91 άλλα F-16 και Mirage 2000 για την Ελλάδα και 209 F-16 οι άλλοι. 35 F-4E PI2000 ελληνικά, 51 F-4E/2020 εκείνοι. 62 Α-7Ε / ΤΑ-7C και RF-4E εμείς, 77 F-4E και RF-4E αυτοί.
Βεβαίως, οι αεροπόροι ΜΑΣ, είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΣ καλύτεροι των Τούρκων (υπάρχουν πάμπολλα «δείγματα γραφής» τους σε διεθνείς ασκήσεις) και «βαστάνε» γερά την Πατρίδα (οι μόνοι που ασκούν εθνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια)! Αλλά θα συνεχίσουμε και την επομένη εβδομάδα...
Elkosmos.gr

13 σχόλια:

  1. Ὁ Βασικάκος εἶναι, στὴν καλύτερη περίπωση ,τὸ ἄκρον ἄωτον τοῦ δημοσίου ὑπαλλήλου καὶ αὐτὸ τὸν κάνει ἐθνικὸ προδότη, διότι καταστρέφει τὸν στρατό. Οἱ προϊστάμενοί του ἔχουν εὐθύνη σὲ αὐτὴν τὴν ἐθνικὴ προδοσία, διότι τὸν ἔχουν 3,5 ἔτη στὴν ἴδια θέση.
    Τί ἄλλο νὰ πῶ, ὁ ἄνθρωπος νομίζει, ὅτι τώρα πόλεμοι δὲν γίνονται μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ Τουρκίας, εἶναι βαθιὰ νυχτωμένος.
    Καληνύχτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει 19 επιθετικά ελικόπτερα νυχτερινής δράσεως, ενώ άλλα 12 - ολοκαίνουργια - «σκουριάζουν», διότι ο Βασιλάκος ΑΡΝΕΙΤΑΙ να τα παραλάβει εδώ και 2 χρόνια!"

    - Έχει αρχίσει η παραλαβή τους. Τα ελληνικά Apache είναι πολύ πιο ικανότερα από τα τούρκικα Cobra. Ιδίως τα AH-64D με το ραντάρ Longbow είναι 28 φορές καλύτερα σε σχέση με τα AH-64A+ πόσο μάλλον με τα Cobra.
    Σημείωση η Ελλάδα μπορεί να έχει έως 48 επιθετικά ελικόπτερα βάσει της συνθήκης περί συμβατικών όπλων.

    Πρόβλημα αριθμητικό και ποιοτικό υπάρχει με τα υπόλοιπα ελικόπτερα γενικής χρήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. " με πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένα πληρώματα (ίσως τα καλύτερα στον κόσμο, όπως μας λένε Γάλλοι και Γερμανοί)"

    - Μάλλον θα εννοείς τα καλύτερα μεταξύ των πληρωμάτων που μόνο εκπαιδεύονται και δεν συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, μάχες και συγκρούσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Στα κύρια πλοία μάχης, διαθέτουμε 14 φρεγάτες, εκ των οποίων 2 (!) βρίσκονται στη Σομαλία, αντί να περιφρουρούν το Καστελλόριζο"

    - εδώ ξέχασες να αναφέρεις ότι και τουρκικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στη Σομαλία.


    Γιατί δεν λες λοιπόν και το ίδιο για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται σε Βοσνία, Αφγανιστάν, Κόσοβο...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο με τα αρματα χωρις βληματα δεν εχει γινει ανεκδοτο στο εξωτερικο ?

    τι ειναι ο βασιλακος αλλα και ποιος να τον ελεγξει?

    με G3 και πατριωτισμο μονο δεν σταματανε οι τουρκοι,

    παντως εγω αμα ημουν τουρκος δεν θα εκανα καμια επιθετικη κινηση οσο εξυπηρετουνται τα συμφεροντα μου με την 'αδιαφορια' και την 'ανευθυνοτητα' καποιων

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "διαθέτουμε 7 υποβρύχια τύπου «209», τη στιγμή που οι Τούρκοι αντιπαρατάσσουν 14" κτλ κτλ κτλ

    - Γενικά το άρθρο μας δείχνει ότι όλος ο τουρκικός στρατός βρίσκονται κοντά στο Αιγαίο.
    Δηλαδή ότι ναυτικές τους μονάδες δεν υπάρχουν στον Εύξεινο πόντο, ότι ισχυρές στρατιωτικές μονάδες δεν υπάρχουν στην νοτιοανατολική Τουρκία και στα σύνορα με τη Γεωργία και την Αρμενία.

    Συμφωνώ στο λάθος της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και στην πλήρη αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων που έχουμε παραγγείλει με πυρομαχικά, αναλώσιμα, υποστήριξη, κτλ κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο Zulu γιατι οτι ειπες ειναι ολα ευστοχα και λες και καποια που δεν τα ξερει το ευρυ κοινο.Χώρια οτι καποια πραγματα-πληροφοριες που αφορουν οπλα και εμψυχο δυναμικο ειναι διαβαθμισμενα στο "ακρως απορρητο".Αλλιως,θα ειχαν πεσει σε δυσμενια οι υπηρεσιες πληροφοριων... (13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ακρως απορρητο.Αυτο με τον τοτο το ξερεις?.Εδω σε ασκηση υψιστης σημασιας,ειχανε αφησει τα τερματικα ανοικτα και περναγαν σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ολα τα στοιχεια της ασκησης στο στρατηγειο της Σμυρνης δηλ. στην τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eχουν τη ψευδέσθηση ορισμένοι ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ένα νέο ΄΄ΓΟΥΔΙ΄΄;
    ΄΄ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και οι παρατηρήσεις των φίλων του Ιστολογίου.

    Οπωσδήποτε το χρήμα παίζει σπουδαίο ρόλο!

    Σπουδαίο ρόλο όμως παίζει και το Ηθικό και ο παράγων Άνθρωπος !

    Ο Δημοσθένης ρητορεύων έλεγε ... "Δει δη χρημάτων ω Άνδρες Αθηναίοι" !

    Οι Γάλλοι λένε ότι "Το χρήμα κάμνει τον Πόλεμο" !

    Οι Γερμανοί λένε πως "Το χρήμα είναι Δύναμη και πως καθόλου χρήματα είναι αδυναμία (ή λιποθυμία!)" !

    Πολύ σωστά, αν βγεί η MOODY's ή κάποια άλλη ανάλογη εταιρεία και μας βγάλει ... ξωφλημένους, άντε μετά να κάνεις πολιτική. Νομίζω ότι ο κ. Κωνσταντίνος Κόλμερ το έγραψε αυτό!

    Εδώ δεν θέλει νατϊλίκι αλλά σοβαρό συλλογισμό γιά το "τι δέον γενέσθαι"!

    Και ο Κονδύλης στο Επίμετρο της "Θεωρίας του Πολέμου" του, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σχολιάζει συντριπτικά στοιχεία εις βάρος της Πατρίδας μας!

    Ο Καθηγητής κ. Γιανναράς ασχολείται ακόμη με τους "Κοραϊκούς". Δεν τον βρίσκω και τόσο πρακτικό και προσγειωμένο όσο τον μακαρίτη Παναγιώτη Κονδύλη!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Αν κάνω κάποιο λάθος διορθώστε με παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kai na min exoume ta blimata yia ta kainourgia Leopard. Me afta ta armata pou exoume se iperesia me sinergasia me ta Kornet kai ta AH-64
    den 8a boresi na perasi tipota apo ta sinora ebrw.

    To naftiko tous eidame ti borese na kataferi prin diw ebdomades sti
    Pw.

    H aeropori mas eina kalla opllizmeni kai ekpedebmeni. Pou se periptosi polemou sindiazmeni me ta antiaeroporika mesa kai ta kainourgia Eriye 8a fane ta moutra tous.
    Ean se periptosi pollem elehoume to aera. Kai 60,000,00 stratw na exoune ta memetia den metrai yia tipota.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τίποτα δεν θα περάσει από τον Έβρο λόγω μορφολογίας εδάφους και μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο μεριές.

    Kornet-E παράγγειλε πρόσφατα και η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν πρόκειται να χάσουμε κανέναν πόλεμο στην κλασική του μορφή, την θερμή, γιατί δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα εκεί. Έχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο της οικονομίας του πολιτισμού της Παιδείας της τεχνολογίας των εντυπώσεων του σεβασμού έχουμε χάσει τα πάντα, δεν χρειάζεται θερμός πολεμος, αυτές οι παραβιάσεις είναι υπενθύμιση ότι έχουμε χάσει και ότι δεν χρειάζονται να καταλάβουν εδάφη μας διότι ελέγχουν πια όλο το μέγεθός μας όλο το κεφάλαιό μας από πάσης απόψεως...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.