31/8/09

Μας καίνε


Του Απόστολου Αποστολόπουλου
Μας καίνε για να μας γονατίσουν. Να κατεβάσουμε τα χέρια, να γίνουμε μοιρολάτρες. Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι τόσο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές (αφού εκδηλωθούν) όσο ότι πέντε χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος. Το κακό άρχισε στην Ηλεία και ολοκληρώνεται τώρα στην Αττική. Συμπτωματικά (;) και οι δυο καταστροφές έγιναν σε προεκλογική περίοδο. Πέρυσι ίδιος ήταν ο άνεμος τον Αύγουστο αλλά οι πυρκαγιές ήταν στο «μηδέν». Ωστόσο μόνο όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες θα αποδώσουν τις φετινές πυρκαγιές απλώς στην πρόθεση κάποιων αδίστακτων να ρίξουν την κυβέρνηση. Διότι ο όποιος διάδοχος θα παραλάβει κυριολεκτικά «καμένη γη». Και θα κληθεί να πληρώσει την οργή από τις καταστροφές. Όσες πολιτικάντικες υποσχέσεις και αν δοθούν η «νεκρή φύση» χρειάζεται είκοσι χρόνια για να αναστηθεί-αν αναστηθεί. Τα αυθαίρετα δεν βάζουν τις φωτιές, καίγονται από αυτές. Ούτε όμως «απλοί οικοπεδοφάγοι» τις βάζουν. Για καταστροφές όπως στην Ηλεία ή στην Αττική χρειάζεται επιτελικό σχέδιο και συντονισμός. Χρειάζεται γνώση «λεπτό προς λεπτό» των μετεωρολογικών συνθηκών. Και τέτοιες πληροφορίες μόνο μέσω δορυφόρου μπορεί να τις έχει κανείς. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουν οι εμπρηστές όχι μόνο τις αδυναμίες και τις ελλείψεις (γνωστές άλλωστε) του κρατικού μηχανισμού αλλά ιδίως το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Για να «αξιοποιήσουν» τις αδυναμίες του. Μετά ο στρατηγός άνεμος αναλαμβάνει να τελειώσει τη δουλειά. Πικρή δικαίωση για τον κ. Πολύδωρα.
Όποιος θέλει να καταλάβει τους στόχους των πυρκαγιών πρέπει να τους αναζητήσει στις επιπτώσεις. Οι εμπρηστές γνωρίζουν ( και πάντως ελπίζουν) ότι άμεσα το τίμημα θα το πληρώσει η κυβέρνηση, μετά ο διάδοχός της αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος. Οι συνήθεις (και αναμενόμενες) αλληλοκατηγορίες θα ολοκληρώσουν την απαξίωσή του, θα τον καταστήσουν πλήρως υποχείριο. Αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό επειδή, παρά τις απογοητεύσεις, ο κόσμος εξακολουθεί να ελπίζει, να απαιτεί, να το παλεύει. Ζορίζεται αλλά αντέχει, ξοδεύει λιγότερο, βλέπει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Εξακολουθεί να απαιτεί στοιχειωδώς έντιμη λύση στο Σκοπιανό, κάνει υπομονή με την Τουρκία αλλά δεν εννοεί να δεχθεί εθνικές απώλειες. Οι σπασμένες βιτρίνες και οι φωτιές στο κέντρο της Αθήνας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η οργή στράφηκε κυρίως κατά των εμπρηστών, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, η ζωή συνεχίστηκε. Χρειαζόταν κάτι μεγαλύτερο και μονιμότερο. Με στόχο να επικρατήσει η θλίψη, η απογοήτευση, η παραίτηση. Όποια πολιτική ηγεσία καταλάβει και εμπνεύσει κουράγιο και ελπίδα θα είναι άξια να κυβερνήσει.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 28-08-09

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ,

    Αυτοί που καίνε τον τόπο μας είναι αυτοί οι ίδιοι που πετάνε αποτσίγαρα και σκουπίδια από το αυτοκίνητό τους, είναι αυτοί που εκμεταλεύονται την διαφθορά να αποκτήσουνε βίλα αυθαίρετη στο δάσος ή στην παραλία, είναι οι ξεμεσμένοι Νεοέλληνες, δεν είναι ούτε Τούρκοι, ούτε ξένοι πράκτορες και άλλα τέτοια κοθραφέξαλα που μας βολεύονε να λέμε....Αφήστε τις μπούρδες και κοιτάξτε την πραγματικότητα κατάμουτρα, μόνο έτσι υπάρχει κα΄ποια αμυδρή ελπίδα για τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι μόνο οι φωτιές. Υπάρχουν πολλά θέματα που επιτείνουν την ελλαδική ομφαλοσκόπιση. Αν ανατρέξει κανείς στην διαμορφούμενη κατάσταση μετά την «έκρηξη» της πληροφόρησης. Είτε με την «παλιά» μέθοδο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης είτε μέσα από τις «νέες» μεθόδους του Internet θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύς «θόρυβος» που μοιάζει να είναι τυχαίος με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις αλλά που αυτός ο «θόρυβος» πληροφόρησης πάντα κατατείνει στην ελλαδική αυτοελεεινολογία και την ομφαλοσκόπιση από εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί στο πλαίσιο αυτού του «θορύβου» να βρεις τα ποιο «αντίθετα» και ακραία ιδεολογικά ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας να κατατείνουν πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Αλλά αυτό που είναι σαφέστατο είναι ότι από κάπου είναι εκπεμπόμενος και καθοδηγούμενος αυτός ο «θόρυβος» κάπου στοχεύει και έχει κάποιες πραγματικές αφορμές (όπως π.χ. και οι αναπότρεπτες καλοκαιρινές δασικές πυρκαγιές) που είτε υπάρχουν αυθύπαρκτες είτε τις δημιουργούν με τεχνητούς τρόπους και τις οποίες εκμεταλλεύονται και μεγεθύνουν ώστε να κάνουν τον έλληνα πειθήνιο όργανο είτε του πάθους του είτε παραιτημένο και αδιάφορο αφού «όλα είναι προδομένα». Βέβαια τέτοιου είδους προπαγάνδα δεν θα είχε γόνιμο έδαφος αν η εθνική ιδεολογία δεν είχε ριχτεί στο πυρ το εξώτερο πρώτα απ’ όλα από την διανόηση αυτής της χώρας. Τώρα η συλλογική έννοια «έθνος» έχει πάρει σε ορισμένων το αξιακό σύστημα την έννοια της «χολέρας» και το υπέρτατο αγαθό είναι η αύξηση των προσωπικών υλικών αγαθών με κάθε μέσο. Ακόμα και προδίδοντας – καταστρέφοντας την πατρίδα σου αφού κατά πολλούς η έννοια «πατρίδα» είναι επίπλαστη και φαντασιακή. Αλλά εδώ να θυμίσω ότι αν και για πολλούς ισχύουν αυτά που προαναφέρω για την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δεν είναι έτσι. Ο όποιος «θόρυβος» προσπαθεί να τους κοιμίσει όλους αυτούς θα εξουδετερωθεί από την πραγματική είδηση που αφορά τον πραγματικό κόσμο αρκεί να φτάσει σε όλους τους καλοπροαίρετους. Είναι πολλοί οι καλοπροαίρετοι και αυτό το ιστολόγιο σε αυτή την ορθή κατεύθυνση στοχεύει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @31 Αύγουστος 2009 11:41 πμ

    Σιγά ρε μεγάλε ντετέκτιβ! Δηλαδή οι καταπατητές-εργολάβοι δεν "χαλιούνται" από τα δεκάδες χιλιάδες απούλητα οικήματα στην Ανατολική Αττική, και είπαν να κάψουν μερικές εκτάσεις για να χτίσουν ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες σπίτια για να τα έχουν και αυτά απούλητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε τί είναι αυτά που λέτε τώρα;
    Η γιαγιά φταίει για όλα και οι κτηνοτρόφοι οι 2.Να τους κρεμάσουμε άμμεσα.
    Τελικά στην Ελλάδα ο καθένας πολιτικάντης ή δημόσιος παπάρας μπορεί να βγάζει ότι πόρισμα θέλει να λέει ότι θέλει και να κατηγορεί όποιον θέλει χωρίς να μπορεί να του κάνει κανείς απολύτως τίποτα.
    Οι μέν για ασυλία οι δε γιατί έτσι τους αρέσει.
    Καλά μας κάνουν αφού δεν αντιδρούμε σε τίποτα.Είμαστε σε κώμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aνώνυμε 1:06 πάντα είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι μόνο οι καταπατητές φταίνε , αλλά αν είχες διαβάσει μια παλαιότερη ανάρτηση για τις φωτιές της Ηλείας , η οποία βασιζόταν σε καταγεγραμμένο γεγονός δεν θα είχες τέτοια έπαρση γνώσης.
    Η ανάρτηση αυτή αφορούσε κάποιον από τους γκρίζους λύκους που πιάσανε και λίγο πριν τον χάσει το φως τη ημέρας φώναξε στα τότε ΜΜΕ ότι καλός ήμουν όταν έβαζα τις φωτιές στην Ηλεία...
    Αν πάλι το αμφισβητείς ψάξε θα την βρείς την ανάρτηση καιτότε έλα να μιλήσουμε..Και κάτι ακόμα , αφού μας λές όσους το πιστεύουμε ηλίθιους γιατί δεν μας λές και πως σε λένε να μην μας φωνάζεις εμάς με το όνομα μας ηλίθιους και εμείς εσένα απλά με την ώρα που μίλησες.
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ηλεία Χριστίνα αυτοί που θέλησαν να "τιμωρήσουν" ή να "παραδειγματίσουν" τη χώρα μας είχαν διαφορετικό προσανατολισμό από αυτό των Γκρίζων λύκων που περιγράφεις-παρόμοιο όμως με τους ηθικούς αυτουργούς και σχεδιαστές/εκτελεστές του Δεκέμρβη του '08-. Η πολιτκή των αγωγών, το ΒΕΤΟ στα Σκοπια για ΝΑΤΟ και μερικες "ατυχεις" συμφωνιες ακομα που ερχονταν τους οδήγησαν σε κινήσεις απροκάλυπτης αποσταθεροποίησης μιας "συμμάχου" κατά τα άλλα κυρίαρχης χώρας. Οι υπόλοιποι (εκτελεστικοί) βραχίονες ήταν διαφόρων χροιών. Όμως να ξέρεις ότι έχουν έρθει εις γνώσιν των αρμοδίων αρκετά πράγματα τα οποία θα βγουν στη δημοσιότητα "όταν πρέπει" και όχι νωρίτερα. Αυτό το ξέρουν αυτοί που ενοχοποιούνται από τα όσα έχουν περιέλθει εις γνωσιν των Ελληνικών αρχών.
    Ο ulku που περιγράφεις έβαζε ως επι το πλείστον φωτιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να ανακοπεί η τουριστική κίνηση κυρίως (δεν εχει σχεση με Ηλεία-συνελήφθη περίπου μια δεκαετία πριν τις εκεί πυρκαγιές)(βλ. σχετικά και http://trelogiannis.blogspot.com/2009/08/blog-post_9958.html).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΝΑ....ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ... ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ....
    ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ.....
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.....

    +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γουστάρω μέ τρέλλα!όλοι τά ξέρουμε όλα σέ αυτή τήν χώρα!όχι φίλοι.ούτε οικοπεδοφάγοι ήσαν οι εμπρηστές, ούτε η κυβέρνησις,ούτε η αντιπολίτευσις,ούτε οι εβραίοι-αμερικάνοι-τούρκοι-αλβανοί-σλαβανακατοιπαιονίας,ούτε η γριούλα,ούτε οι κτηνοτρόφοι,ούτε ο μελισσοκόμος(νέο αυτό!σήμερα άρχισαν νά τό προπαγανδίζουν)... οι εξωγήινοι,οι νεφελίμ,ο σατανάς καί ο...Μητσοτάκουλας μέ τήν γκαντεμιά του τίς βάζουν. πόσο γιά τά πανηγύρια είμαστε...
    Π.
    Υ.Γ.πέραν τής πλάκας,όποιος δέν βλέπει τί πραγματικώς παίζεται καί πιστεύει όσα τού σερβίρουν τά κατευθυνόμενα ΜΜΕ έχει πρόβλημα. θέτω πρός έρευνα καί σκέψιν ένα-από τά πολλά- ερώτημα:σέ τί επίπεδον αναπνευσιμότητος είναι,πλέον,ο αέρας τού λεκανοπεδίου;καί κυρίως αυτός τών πυκνώς κατοικημένων πόλεων τής Αττικής;μήπως θά υπάρξουν προβλήματα με τό νευρικό μας σύστημα,μέ τό αναπνευστικό μας, μήπως θά αυξηθούν κατακορύφως οι διάφοροι καρκίνοι στά επόμενα 10-20 έτη;συνωμοσιολογία ε;γιά ψάξτε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν οι νταβάδες, η ΑΛΗΤ της χώρας με τους συμμάχους γιόρταζαν το καλοκαίρι του 2004, ούτε μία φωτιά δεν ξέσπασε. Οπως τα είπε το ΚΚΕ είναι για την Ηλεία και για την Αττική η σκληρή πραγματικότητα, "καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών". Οσο για τους φύλακες που έχουν γνώση και θα αποκαλύψουν τους δράστες στην ώρα τους... ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΤΕ ΤΗ ΜΥΤΗ !!
    Οι "φύλακες" δικοί τους είναι των αγγλοαμερικάνων, δεν υπάρχουν ελληνικά στεγανά στο κράτος δεκαετίες τώρα, αν ποτέ υπήρξαν... Η απίστευτη ξεφτίλα μας φάνηκε πλατιά με τις υποκλοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΙASPIS χαίρομαι για την διόρθωση.
    Αρα αυτό σημαίνει ότι εγώ το διάβασα όπου το διάβασα λάθος :)
    Ανεξάρτητα όμως από αυτό το λάθος η ουσία είναι ότι δεν μπορούμε να μας φτίνουν και να λέμε ότι βρέχει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μας καίνε και μας καίνε επί σκοπού και αυτά που λένε για την γιαγιά που της έπεσε η κατσαρόλα και πήρε φωτιά είναι παραμύθια της Χαλιμάς
    Χριστίνα Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι, κι εγώ θα συμφωνήσω με Χριστίνα και άλλους φίλους που πιστεύουν ότι οι φωτιές δεν μπαίνουν ούτε από εργολάβους-οικοπεδοφάγους-ασυνείδητους οδηγούς κλπ αλλά είναι δάκτυλος είτε Τούρκων είτε Αμερικανών.
    Χωρίς να έχω αποδείξεις, στοιχεία κλπ πιστεύω ότι κάνει ΚΡΑ. Με το φτωχό μου το μυαλό αυτό καταλαβαίνω διότι φίλοι μου και παλιά έμπαιναν φωτιές και κάποιοι τις βάζανε αλλά το οργανωμένο φαίνεται πως να το κάνουμε.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Αυτοί οι αλητήριοι Αμερικάνοι ή Τούρκοι κάνουν αυτές τις δουλειές και έχουν συμφέρον και οι μεν και οι δε. Αλλωστε γιατί μπαίνουν πριν από εκλογές ; Πέρυσι γιατί δεν είχε ; Πως ξεπηδούσαν οι εστίες εδώ κι εκεί. Τυχαία πάλι ;
    Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση πολύ περίεργος ο καπνός.
    Δεν μου αρέσει όμως πολλοί να μιλάνε ανωνύμως, να λένε, να σχολιάζουν όλους τους υπόλοιπους, να εκφράχουν διαφορετικές απόψεις (πολύ σωστά, δικαίωμα του καθενός η διαφωνία) αλλά στο διά ταύτα σου πετάνε "ψάξτε το κι εσείς" ή διάφορα άλλα χωρίς να στηρίζουν κάπου την αποψή τους και να αφήνουν ένα θολό τοπίο που δηλώνει πολλά και τίποτα.
    Είτε εκφράζουμε τις απόψεις μας στηριζόμενοι ΑΠΛΑ σε ότι πιστεύουμε εμείς είτε βάζουμε αποδείξεις για κάτι που πάμε να πείσουμε όλους τους υπόλοιπους.
    ΣΩΣΤΑ Ή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ;

    Ζήτω η Ελλάδα
    Έξω οι λαθραίοι
    Οχι ψήφο σε ΚΚΕ-ΞΥΡΙΖΑ (οχι στου νεκροθάφτες του Ελληνικού έθνους)
    Βέτο στην Τουρκία
    Όχι στο νέο σχέδιο Αυνάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.