17/8/09

Τουρκικά παζάρια για Θράκη και τζαμί στην Αθήνα

Ο κ. Ερντογάν μίλησε με θερμά λόγια για την ισότητα των πολιτών, αλλά έφυγε με χωρίς καμιά δέσμευση για υλοποίηση των αιτημάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός όταν τέθηκαν από πλευράς Πατριαρχείου διάφορα θέματα παρέπεμψε σε κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την...Ελλάδα στη Θράκη ως αντάλλαγμα προκειμένου να... διευκολυνθεί ο ίδιος έναντι της τουρκικής κοινής γνώμης.

Ως μια ιστορική επίσκεψη με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή κοινή γνώμη, χαρακτηρίζεται η κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί ανήμερα της Παναγίας τη νήσο Πρίγκηπο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπρόσωπους άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε με θερμά λόγια για την ισότητα των πολιτών, αλλά έφυγε με χωρίς καμιά δέσμευση για υλοποίηση των αιτημάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός όταν τέθηκαν από πλευράς Πατριαρχείου διάφορα θέματα παρέπεμψε σε κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την...Ελλάδα στη Θράκη ως αντάλλαγμα προκειμένου να... διευκολυνθεί ο ίδιος έναντι της τουρκικής κοινής γνώμης.

«Πρέπει και ο Κώστας (Καραμανλής) να καταλάβει ότι πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και να γίνει κάτι με το θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη...», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός...

«Μεγάλη ημέρα»
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά της» την επίσκεψη στο νησί του Τ. Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της», ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο επίμαχο ζήτημα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπου υπάρχουν συνεχείς πιέσεις όχι μόνο από ευρωπαϊκής πλευράς αλλά και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το κτήριο του Ορφανοτροφείου, για την υφαρπαγή του οποίου έχει καταδικασθεί η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, άλλα ακόμη δεν έχει επιστραφεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον Τούρκο πρωθυπουργό και στην εκκλησία του Αϊ - Γιώργη Κουδουνά η οποία έχει περάσει παράνομα στην κυριότητα του τουρκικού κράτους όπως χιλιάδες άλλα ακίνητα των ευαγών ιδρυμάτων και εκκλησίες, που θεωρούνται κατειλημμένα από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε εκτός των άλλων ότι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γκιουνάι πρότεινε τη «μετατροπή ορισμένων εγκαταλειμμένων σχολείων των κοινοτήτων σε μουσεία», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα αρπαγής ακινήτων. Την ίδια ώρα, πάντως, Ελληνες και Ρώσοι προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα εμποδίστηκαν από τις αρχές να τελέσουν λειτουργία και, μάλιστα, υπήρξαν μικροεπεισόδια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

5 σχόλια:

  1. "Ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον Τούρκο πρωθυπουργό και στην εκκλησία του Αϊ - Γιώργη Κουδουνά η οποία έχει περάσει παράνομα στην κυριότητα του τουρκικού κράτους όπως χιλιάδες άλλα ακίνητα των ευαγών ιδρυμάτων και εκκλησίες, που θεωρούνται κατειλημμένα από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων."

    ε τότε ποιος ξεναγεί ποιον; Περίεργη η επιλογή αυτού του μοναστηριού , διότι στις 23 Απριλίου, κάθε χρόνο, εκεί πάνε μουσουλμάνοι που πιστεύουν στον Αη-Γιώργη, ενώ τελευταία το πανηγύρι έχει γίνει μόδα και πάνε πολλοί άλλοι Τούρκοι,βλέποντας το μάλλον σαν φολκλόρ.Από φέτος νομίζω,το πανηγύρι "αγκάλιασαν" και οι τοπικές αρχές της Πριγκήπου,δίνοντας κάπως επίσημο τόνο.Δεν ξέρω ίσως,να παίζει κάποιο ρόλο κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "πρέπει να γίνουν από την...Ελλάδα στη Θράκη ως αντάλλαγμα προκειμένου να... διευκολυνθεί ο ίδιος έναντι της τουρκικής κοινής γνώμης."

    Εάν ο εκάστοτε Τούρκος πρωθυπουργός, θέλει η τουρκική κοινή γνώμη να τον στηρίζει στις δημοκρατικές υποχρεώσεις του τουρκικού κράτους έναντι των διαφόρων μειονοτήτων της χώρας, τότε να διδάσκουν στα τουρκικά σχολεία, στο μάθημα της ιστορίας, πώς έχει φερθεί ως τώρα η Τουρκία σ'αυτές τις μειονότητες και πώς κανονικά θα έπρεπε, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει ...ο ίδιος ο θεός τους ο Μουσταφά Κεμάλ ! Το ίδιο να κάνουν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Έτσι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα έχει πρόβλημα με την κοινή γνώμη της Τουρκίας!



    "Πρέπει και ο Κώστας (Καραμανλής) να καταλάβει ότι πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα"

    Να υποθέσουμε ότι ο Ταγίπ ως Σουλτάνος-τοποτηρητής του Χαλιφάτου, είναι προστάτης όλων των μουσουλμάνων άρα και των μεταναστών της Αθήνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι τον έχουμε εκεί τον Βαρθολομαίο; Κράχτη της Τουρκιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει τα θέματα της εκκλησίας στην κων/πολη να συνδέονται με την δυτική θράκη. Είναι λάθος αυτό και έχω την γνώμη πως αυτοί οι διπλωμάτες θα πρέπει να αλλάξουν πορεία...πραγματικά δεν μου καίγεται καρφί αν θα επαναλειτουργήσει η Χάλκη και εξοργίζομαι όταν ενώ υπάρχουν ταξικά, φυλετικά, ρατσιστικά θέματα και άλλα προβλήματα στην κομοτηνή (γι αυτήν ξέρω και αναφέρομαι), κανείς δεν κάνει κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά βαθαίνει όλο και περισσοτερο το χάσμα...νομίζω πως το πεδίο βράζει και μπερδευόμαστε - πορευόμαστε προς λάθος κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.