19/8/09

Οι προτάσεις Οτσαλάν για το κουρδικό


Οι δικηγόροι του Οτζαλάν την περασμένη Παρασκευή μετέβησαν στο Ιμραλί για να πάρουν από τον ίδιο το «Χάρτη πορείας», όπως κατονόμασε τις προτάσεις του για την επίλυση του κουρδικού. Όμως όταν επέστρεψαν δήλωσαν πως οι προτάσεις αυτές δεν ετοιμάστηκαν ακόμα και τόνισαν ότι ενδέχεται να είναι έτοιμες και να τους δοθούν από τον Οτζαλάν σήμερα, Τετάρτη (σήμερα το σκάφος που μετέφερε τους δικηγόρους του Οτζαλάν στο Ιμραλί έπαθε βλάβη και δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση).
Αρχικά η επιδίωξη ήταν να τους δοθούν την Παρασκευή, για να ανακοινωθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου που ήταν επέτειος έναρξης των αιματηρών επιθέσεων του ΡΚΚ.
Σήμερα στον Τύπο αναφέρεται ότι ο Οτζαλάν στις 14 Αυγούστου αξιολόγησε τις εξελίξεις που σημειώνονται με τους δικηγόρους του όταν τον επισκέφθηκαν και σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου Firat Haber, ο Οτζαλάν είπε τα εξής:

* Έχει ξεκινήσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό όσο και η δημοκρατία που συστάθηκε από τον Ατατούρκ. Η τουρκική κοινωνία θα μάθει τη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολιτισμό. Θα δημιουργηθεί μια δημοκρατική κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό και βαθύ, όπως η σύσταση της δημοκρατίας. Υπήρξε καθυστέρηση αλλά θα πάνε όλα καλά. Αυτό που έπρεπε να γίνει το 1920 θα γίνει τώρα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να το καταλάβει καλά και το DTP.

* To MHΡ και το CHP στην περίπτωση που συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τελειώσουν σε ένα 6μηνο. Δεν μπορεί να περιμένει πολύ ούτε το ΑΚΡ.

* Το δικό μου πρότυπο λύσης είναι το εξής: Από τη μία πλευρά θα είναι το κράτος και από την άλλη πλευρά το δημοκρατικό κουρδικό έθνος. Οι κούρδοι θα αποδεχθούν και θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη του κράτους. Το δε κράτος θα αποδεχθεί το δικαίωμα των κούρδων να γίνουν δημοκρατικό έθνος. Αργότερα το κράτος όπου θέλει θα έχει σημαίες και παντού θα γίνεται εκμάθησης της τουρκικής.

* Όμως, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα οργάνωσης των κούρδων σε κάθε τομέα. Οι κούρδοι θα αποκτήσουν οντότητα ως δημοκρατικό έθνος. Εάν μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εκπαίδευση, τη δική του θρησκευτική οργάνωση, τη Βουλή του, τους δήμους του, θα το κάνει μόνο του. Ακόμα θα έχει και τη δική του αυτοϋπεράσπιση-αυτοάμυνα. Θα έχει τη δική του δύναμη με την οποία θα επιλύσει τις δικές του διαφωνίες, δηλαδή οι κούρδοι θα οργανωθούν.

* Αν μου πουν εμένα για μια ομοσπονδία σαν αυτή που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Μπαρζανί, εγώ δεν τη δέχομαι. Η δική μου λύση αυτό το ξεπερνάει. Τα κλασικά μέτρα και τα καλούπια δεν τα θέλουμε. Επιθυμούμε μια νέα προσέγγιση. Το ευρωπαϊκό πρότυπο πλησιάζει λίγο στο δικό μου, αλλά δεν είναι πλήρως δημοκρατικό. Αυτά είναι δύσκολα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια.

* Τώρα γίνονται συζητήσεις στον τουρκικό τύπο για τα πρωτόκολλα της Αμάσειας. Τα πρωτόκολλα αυτά εγκρίθηκαν στις 20-23 Οκτωβρίου του 1919, στην Αμάσεια. Υπάρχει και κάποιο άλλο πρωτοκολλο, που το ονομάζουν Amasya Tamimi. Από τα πρωτόκολλα της Αμάσειας τα τρία είναι ανοιχτά και τα δύο παραμένουν ακόμα μυστικά. Το ένα εξ αυτών το δεύτερο, της 22ας Οκτωβρίου 1919, φέρει την υπογραφή του Ατατούρκ και συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα των κούρδων. Αυτά που είναι ανοιχτά αποκαλύφθηκαν τη δεκαετία του ’60. Πέραν αυτού υπάρχει η συνεδρία της 10ης Φεβρουαρίου 1922, στην οποία έγινε ψηφοφορία με 64 ψήφους κατά και 273 υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων.
Πηγή: Ανιχνεύσεις

4 σχόλια:

  1. Σάββα, το φύλλο Αυγούστου της ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ποτέ θα βγει;

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο μόνο παρατηρήσεις αυτή τη στιγμή για όσα λέει ο Οτζαλάν. 1)Δηλώνει ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή έχουν ήδη αρχίσει(παρασκηνιακά) συνομιλίες Οτζαλάν-κυβέρνησης.Πιθανόν γνώστες (ή ενήμεροι) να είναι και οι ΗΠΑ 2)Όπως και η τουρκική κυβέρνηση προ ημερών έτσι και ο Οτζαλάν αρχίζουν να δημοσιοποιούν τις θέσεις τους με υπαινιγμούς, διαροές κλπ. Δηλαδή οι κουβέντες είναι σε κάποιο προχωρημένο (αλλά διόλου τελικό)στάδιο. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να πείσει φίλους, συνεργάτες και αντιπάλους. Αν αυτα είναι σωστά τότε εξελίσσεται κάτι πολύ σημαντικό, στρατηγικής σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν τι συμβαίνει με τον ΑΠΟ.
    Βλέπω πλήρη ελευθερία κινήσεων και γραμματειακή υποστήριξη από τους δικηγόρους του.
    Για να βγαίνουν όλα αυτά στην επιφάνεια ίσως έχουν καταλήξει ήδη σε μια φόρμουλα τα μέρη ΑΚΡ,ΡΚΚ,Αμερικανοί.
    Πάλι κάποιοι λείπουν από το παζλ.
    Μέχρι τώρα η ιστορία λέει ότι οι Κούρδοι έβγαιναν χαμένοι από συμφωνίες και σε κάθε προσπάθεια πολιτικής συμφωνίας.
    Θα αφοπλισθούν;πιστεύω όχι,το παραμύθι το έχουν ζήσει στο πετσί τους.
    Ενδόμυχα πάντως πιστεύω ότι οι στρατηγοί δεν θα αποδεχθούν την ύπαρξη ανεξάρτητου τμήματος στα πλαίσια του Τουρκικού κράτους.Κακά τα ψέμματα είναι ένα μάλλον ασταθές σχήμα ,πρώτο βήμα για περαιτέρω εξελίξεις.
    Και οι σύμμαχοι κάνουν τις παρθενόπες μέχρι να γίνει το πρώτο βήμα αποσταθεροποίησης.Εξ'ου και το κυνήγι της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.