28/8/09

Το "πάρτι" των φοροφυγάδων


Του Νεκτάριου Β. Νώτη

«Ό,τι θες από την εφορία, θα στο πω. Όταν είναι να έρχεται η ΥΠ.Ε.Ε. θα σε ενημερώνω», είπε άνθρωπος, που είναι πάντα «στα πράγματα», σε φίλο του, ιδιοκτήτη εστιατορίου σε νησί του Αιγαίου.

«Μην ανησυχείς. Ξέρουμε, πάντα, ποια μέρα έρχονται, και τι ώρα πάνε για έλεγχο σε ποια επιχείρηση!», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του επιχειρηματία.

Ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει στις τουριστικές περιοχές είναι γνωστό. Το ότι έλεγχοι δεν γίνονται και –όταν γίνονται– έχουν πάντα... «προαναγγελθεί», είναι επίσης κοινός τόπος. Στο διάλογο, που μόλις διαβάσατε, ήμουν αυτήκοος μάρτυς. Πρόκειται για ένα περιστατικό που αποδεικνύει περίτρανα την παθογένεια του φοροελεγκτικού συστήματος. Το χειρότερο όλων, βέβαια, είναι ότι όλα αυτά συνέχισαν να συμβαίνουν και αυτό το καλοκαίρι, όταν τα δημόσια έσοδα κατρακυλούν μήνα με το μήνα και όταν όσοι θέλουν –ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς– να είναι ειλικρινείς, πληρώνουν ξανά φόρο στο κράτος, μέσω της έκτακτης εισφοράς!

Και, μπορεί από φέτος ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Πασχάλης Μπουχώρης, να έχει καθιερώσει νέου τύπου ελέγχους, που πραγματοποιούνται

• Από συνεργεία άλλων περιοχών, και
• Επαναλαμβανόμενα στους ίδιους παραβάτες/φοροφυγάδες,

όμως τα ποσοστά φοροδιαφυγής εξακολουθούν να «καλπάζουν». Το 64% της περασμένης εβδομάδας δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Στην Υπηρεσία το αποδίδουν ακριβώς στην ένταση και τη νέα μορφή των ελέγχων. Φταίει, όμως, μόνο αυτό;

Ασφαλώς και όχι. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη δημοφιλέστερη καλοκαιρινή μέθοδο, που είναι η μη έκδοση αποδείξεων. Υπάρχει μια σειρά λόγων, που συντηρούν αυτή την παραβατικότητα. Ποιοι είναι αυτοί;

Κατ΄ αρχήν, η απουσία φορολογικής συνείδησης, τόσο στους επιχειρηματίες, όσο και στους πελάτες τους.

Ο οποιοσδήποτε επιτήδειος επιχειρηματίας έχει συνηθίσει είτε να μην «κόβει» καμία απόδειξη, είτε να «κόβει» ούτε τις μισές από αυτές που υποχρεούται. Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον, οι τελευταίοι έλεγχοι ανέδειξαν την πρακτική της προσκόμισης απόδειξης, που είχε κοπεί σε προηγούμενη παραγγελία, και απλά ο συγκεκριμένος πελάτης δεν πήρε μαζί του. Κι εδώ είναι ο δεύτερος κρίκος της αλυσίδας.

Οι καταναλωτές δεν έχουν συνηθίσει να ζητούν απόδειξη. Τις περισσότερες φορές, γιατί το θεωρούν «υποτιμητικό». Άλλες, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουν ότι σε κάθε τους αγορά, πληρώνουν και ένα φόρο –το ΦΠΑ– ο οποίος αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, μόνο όταν εκδοθεί απόδειξη. Αλλιώς, πηγαίνει στην τσέπη του επιχειρηματία.

Ακόμα, όμως, και όταν γίνονται έλεγχοι, διαπιστώνονται παραβάσεις και βεβαιώνονται πρόστιμα, οι φοροφυγάδες δείχνουν να μην ιδρώνει το αυτί τους. Ο λόγος;

Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τα πληρώσουν. 8 στις 10 περιπτώσεις ελέγχων – που διαπιστώνουν παραβάσεις – καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια. Ο ελεγχόμενος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για δύο λόγους:

• Γιατί –στην περίπτωση που έχει δίκιο– γνωρίζει ότι θα δικαιωθεί και
• Για να κερδίσει χρόνο, αν έχει όντως φοροδιαφύγει ή διαπράξει οποιαδήποτε παράβαση. Τα δικαστήρια χρειάζονται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξετάσουν την υπόθεση, στη συνέχεια ο υπόχρεος θα καθυστερεί την πληρωμή, αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα αποπληρωθεί – αν αυτό συμβεί ποτέ – μετά από την... καθιερωμένη ρύθμιση, στην οποία καταφεύγουν συχνά στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μόλις 1 στα 8 πρόστιμα, που βεβαιώνει η ΥΠ.Ε.Ε., πληρώνονται σε διάστημα 3 έως 5 ετών! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι «ράμπο» της Υπηρεσίας «ξεσκονίζουν» τις εφορίες όλης της χώρας για να διαπιστώσουν πιθανές «στενές σχέσεις» των παραβατών με τους εφοριακούς της περιοχής τους.

Επιπλέον, το ίδιο το κράτος επιτρέπει –με τον... τρόπο του– ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να φοροδιαφεύγουν, καθ’ όλα... «νόμιμα».

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι αυτοί, που όχι μόνο φοροδιαφεύγουν, αλλά δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα ακόμα και από... συνταξιούχους! Τους ξέρετε, άλλωστε:

Αθλητές, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, εταιρείες catering, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες δαπέδων. Επιπλέον, καλλιτέχνες σε κέντρα διασκέδασης, ηλεκτρολόγοι και ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ δηλώνουν σχεδόν ίδια εισοδήματα με τους συνταξιούχους, ενώ κατά τι υψηλότερα δηλώνουν ηθοποιοί, ξενοδόχοι, τραγουδιστές και κατασκευαστές! Πόσα δηλώνουν κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι; 8.500 ευρώ!

Την ίδια ώρα, εισοδήματα κοντά στο μέσο εισόδημα των μισθωτών –δηλαδή 14.000 ευρώ –δηλώνουν δικηγόροι, μηχανικοί, οδοντίατροι, τραγουδιστές και διαφημιστές!

Πώς το κράτος τα επιτρέπει όλα αυτά; Εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζει, αλλά κάνει τα «στραβά μάτια», έχει εδώ και δεκαετίες καθιερώσει τον –ελληνικής καινοτομίας– τιμοκατάλογο με τις ελάχιστες αμοιβές συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Αρκεί να σκεφτείτε ότι οι αμοιβές τιμοκαταλόγου κυμαίνονται από μόλις 37 ευρώ (!) έως 1.635 ευρώ (ανάλογα με την υπόθεση και το βαθμό του δικαστηρίου). Φυσικά, αν έχετε χρειαστεί δικηγόρο, μπορείτε να καταλάβετε πόσο αυτές οι αμοιβές απέχουν από την πραγματικότητα. Όμως, πολλοί δικηγόροι δηλώνουν στην εφορία -καθ’ όλα νόμιμα- τις ελάχιστες αυτές αμοιβές και συνεχίζουν να εισπράττουν υψηλότερες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ. Και αυτοί βρίσκονται στη λίστα των φοροφυγάδων, αλλά το ίδιο το κράτος τους επιτρέπει να δηλώνουν εισοδήματα ίδια με συνταξιούχους, μέσω της τεκμαρτής, εξωλογιστικής φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Η φοροδιαφυγή φτάνει στη χώρα μας στο 20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος...δηλαδή στα 50 δισ. ευρώ!

Και η ζωή συνεχίζεται...

nectarios.notis@capital.gr
Πηγή capital.gr

5 σχόλια:

  1. Αυτό είναι ένα από τα πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα της Ελλάδας σήμερα.Εδώ βρίσκεται η αιτία του κακού μυρίων προβλημάτων.Εδώ φαίνεται η αδυναμία και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης να δώσει λύση στη φορολογική αδικία που κατατρώει τις σάρκες μας!
    Πώς θα βελτιωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η παιδεία,οι δημόσιες επενδύσεις, οι αμυντικοί εξοπλισμοί, οι ....., κατ' επέκταση το βιωτικό μας επίπεδο και η κοινωνική μας γαλήνη και συνοχή;
    Μαζί με τη γενική ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ (βλ. κομματισμός) στη δημόσια διοίκηση, την εκτεταμένη ΔΙΑΦΘΟΡΑ και την ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ, είναι τα τρία κακά της μοίρας μας!
    Αν δε διορθωθούν αυτά, είμαι απαισιόδοξος και για πολλά άλλα. Και περίμενα να δω χιλιάδες σχόλια από τους φίλους....
    ΑΚΡΙΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μιλάμε για κάποια νησιά, αυτά θα είναι σίγουρα τα Δωδεκάνησα..
    Η απόδειξη αποτελεί πλέον περιττό στειχείο της συναλλαγής. Για αυτό αυθύνονται όλοι οι σάπιοι κομματικοδίαιτοι.. νεοέλληνες..

    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγη είναι σε άμεση συνάρτηση με τη ρεμούλα και τη φορολογική πολιτική με αρπαχτές.
    Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει Κάθαρση με διαπόμπευση και εξοντωτικές ποινές στο πολιτικό και άλλο προσωπικό της κλεπτοκρατίας. Επίσης, σταθερό φορολογικό καθεστώς με καθορισμένες υποχρεώσεις βασισμένο εν πολλοίς στις συνταγματικές διατάξεις περί ατομικών δικαιωμάτων. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αλλάζει φορολογικους νόμους και κανονισμούς όποτε καπνίσει στον υπουργό. Οικονομική πολιτική μόνο κατόπιν προγραμματισμού με 5ετιες είναι σήμερα νοητή, αλλοιώς ακυρώνει τον επίχειρηματικό σχεδιασμό. Τα κοινά λαμόγια που βρίσκονται στο μισθολόγιο των πολυεθνικών δεν έχουν στην ατζέντα τους τη χάραξη μακρόπνοης οικονομικής πολιτικής και τη δημιουργία θεσμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο έλεγχος στα νησιά γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε Σαββατοκύριακο ώστε να αποσπαθούν υπάλληλοι από τα γραφεία τους στη στεριά.
    Την πληρώνουν οι μικροί.Εγώ έκτισα ολόκληρη κατοικία και το νταμάρι δεν έστειλε ούτε μία απόδειξη για τα υλικά.Τα φορτηγά πάνε και έρχονται και δεν έχουν κανένα δελτίο αποστολής επειδή η οικοδομή δεν δουλεύει Κυριακή και τις άλλες μέρες περνάνε μπροστά από τον έφορο της τοπικής ΔΟΥ και ο τύπος κοιτάζει αλλού...
    Γιατί όχι αφού έχει στην ίδια θέση πάνω από 12 χρόνια(!) και μοιράζεται το παιγνίδι με τους λογιστές.
    Παρεπιπτόντως σήκωσε και ένα μέγαρο για τον εαυτό του.
    Το σύστημα είναι άρρωστο και θεραπεία με τα δεδομένα μέσα δεν υπάρχει.
    Να επαναστατήσουν οι φορολογούμενοι.Να γίνει αποκλεισμός των ΔΟΥ από όσους τα έσκασαν για να γλυτώσουν τα θηριώδη και ανόητα πρόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με το σχόλιο του φίλου 6:11 πμ. εκτός του σημείου
    που καλεί τους αρμόδιους των εκάστοτε κυβερνήσεων να
    φτιάξουν νόμους και να πάρουν μέτρα εναντίον του
    ...εαυτού τους.
    Όλα αποφασίζονται και γίνονται επίτηδες γιά να βάζουν
    στην τσέπη τους τα λεφτά των πολιτών οι πιό διεφθαρμένοι
    εκ των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αυτοί των οικονομικών
    υπηρεσιών. Χωρίς να είναι οι μόνοι βέβαια !!!
    Παράδειγμα: Κάνεις εισαγωγή μεταχειρισμένου
    μηχανήματος. Ο νόμος λέει ότι θα πληρώσεις δασμό
    από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση
    γιά την κατάστασή του που θα κάνει ο ελεγκτής του Τελωνείου.
    Εάν πας με τον σταυρό στο χέρι, θα πληρώσεις 5.000 ευρώ,
    ποσό που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ υψηλό και άδικο γιά την πραγματική
    αξία του μηχανήματος και που ορίζεται επίτηδες υψηλό
    γιά να αναγκάσει τον εισαγωγέα να έρθει σε ''διαπραγμάτευση''
    με τον υπάλληλο.
    Η συνέχεια είναι γνωστή. Πληρώνεις 2.000 ευρώ (που μοιράζεται
    1.000 στο δημόσιο ταμείο και άλλα 1.000 στον ...συνέταιρό του
    υπάλληλο) και εκτελωνίζεις το μηχάνημα.
    Εάν όμως ο νόμος ήταν διατυπωμένος έτσι που ανεξαρτήτως
    καταστάσεως, ένα μηχάνημα πρέπει να πληρώσει
    2.000 ευρώ, ο υπάλληλος θα πήγαινε στην άκρη αφού
    ο συναλλασσόμενος δεν θα τον είχε ανάγκη και
    το κράτος θα έβαζε στο ταμείο του δύο ολόκληρα χιλιάρικα
    γιά να κάνει την δουλειά του σωστά έναντι των πολιτών του.
    Όπου ακούτε εισηγήσεις διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων
    γιά αυξήσεις στα πρόστιμα και γιά αυστηρότερες ποινές,
    ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ γιά να ανεβάσουν τις ταρίφες
    στο λάδωμα που θα ζητάνε.
    Ουδόλως ενδιαφέρονται γιά το τι θα εισπράξει το κράτος.
    Εάν το Κράτος ήθελε πραγματικά να αυξήσει τα έσοδά του,
    θα έπρεπε να καθορίσει ΧΑΜΗΛΑ και ΣΤΑΘΕΡΑ (ποτέ
    υψηλά και κυμαινόμενα) ποσά δασμών, έτσι που ο πολίτης
    να ξέρει ότι δεν έχει ανάγκη τον υπάλληλο.
    Ρωτήστε από περιέργεια σε ένα οποιοδήποτε
    τελωνείο της Ελλάδας, τι δασμό θα πληρώσετε εάν θα
    εισάγετε γιά παράδειγμα μία μεταχειρισμένη μπουλντόζα
    από Αμερική. Ακόμα και εάν τους πείτε όλα τα
    στοιχεία του συγκεκριμένου τύπου του μηχανήματος,
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ το ποσό, αλλά θα σας πουν
    ''φέρτε το στην Ελλάδα και...βλέπουμε''!!!!
    Όπου ακούω δημόσιο παράγοντα να μιλά γιά πιό αυστηρά
    πρόστιμα και ποινές γιά παράβαση του οποιοδήποτε νόμου,
    γιά φόρους, άδειες οικοδομής, ζητήματα Υπ. Συγκοινωνιών,
    ναρκωτικά κλπ, ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνω ότι ο τύπος τα παίρνει
    χοντρά και φροντίζει να ανέβουν οι τιμές και οι ταρίφες
    των παράνομων δραστηριοτήτων του.
    Θέλω να βγει κάποιος και να μου εξηγήσει πώς γίνεται στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται πολλαπλάσιοι απ΄ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ και αλλού, καθημερινοί φορολογικοί έλεγχοι, οι εισπράξεις του κράτους να είναι οι χαμηλότερες, ενώ η διαπιστωμένη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων να είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.