28/8/09

ΡΑΣΜΟΥΝΣΕΝ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, φάνηκε να μην έχει πλήρη εικόνα ή γνώση του προβλήματος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αποδίδοντας τη δυσλειτουργία «στα διμερή προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας» και όχι στο πραγματικό πρόβλημα από το 2004, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται την Κύπρο ως ισότιμο κράτος-μέλος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.


Εμφανίστηκε αδιάβαστος
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, φάνηκε να μην έχει πλήρη εικόνα ή γνώση του προβλήματος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αποδίδοντας τη δυσλειτουργία «στα διμερή προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας» και όχι στο πραγματικό πρόβλημα από το 2004, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται την Κύπρο ως ισότιμο κράτος-μέλος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Τον έπιασε αγκαζέ, του το είπε «στο αυτί», αλλά ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επιμένει πως το πρόβλημα είναι διμερές και ελληνοτουρκικό Τον έπιασε αγκαζέ, του το είπε «στο αυτί», αλλά ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επιμένει πως το πρόβλημα είναι διμερές και ελληνοτουρκικό Ο κ. Ράσμουσεν, παρά την αναλυτική ενημέρωση που είχε κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και με τον πρωθυπουργό, επέμενε ακατέβατα στις δηλώσεις του στη δική του μη πραγματική και ίσως επικίνδυνη αντίληψη των πραγμάτων: «Ελπίζω» είπε, «κατά τη διάρκεια της θητείας μου να δούμε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο πολύ σημαντικών συμμάχων: την Τουρκία και την Ελλάδα. Αν και αφορούν διμερή θέματα, οι συνέπειες αυτών των εντάσεων γίνονται αισθητές μακριά, και κυρίως στις σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ».

Το ίδιο ακριβώς είχε υπστηρίξει ο κ. Ράσμουσεν και στις συνεντεύξεις του πριν από τις επισκέψεις του σε Αθήνα και Αγκυρα: «Ολοι ξέρουμε ότι οι ανεπίλυτες διμερείς διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις και τη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ» (συνέντευξη στην «Καθημερινή»).

Είναι άξιο απορίας γιατί ο κ. Ράσμουσεν επιχειρεί να μπλέξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας και αποφεύγει συστηματικώς να κατονομάσει την ουσία της δυσλειτουργίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. Με την πρωτοφανή αυτή στάση του ο νέος γ. γραμματέας αφήνει περιθώρια να υποθέσει κανείς ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα Αθήνας - Αγκυρας, παραμερίζοντας ηθελημένα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση σ' αυτή τη στάση του κ. Ράσμουσεν, πλην ανεπίσημων σχολιασμών διπλωματικών κύκλων, ότι ο κ. Ράσμουσεν μάλλον «δεν έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα Κύπρου - Τουρκίας στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία ήρθαν μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, με ανώνυμες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ράσμουσεν απέφυγε να κατονομάσει το κυπριακό πρόβλημα που είναι η βασική πηγή ανησυχίας της Τουρκίας απέναντι στην αμυντική συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνείται από το 2004 και εντεύθεν να δεχθεί την παρουσία της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην αμυντική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, σε επιχειρήσεις της Ε.Ε., οι οποίες θέλουν να κάνουν χρήση μέσων και υποδομών του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνιμες προστριβές και καθυστερήσεις.

Κατά τις συναντήσεις τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας προσπάθησαν να εξηγήσουν λεπτομερώς το πρόβλημα Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, ενώ έκαναν λεπτομερείς αναφορές στην προκλητική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο με τις συνεχείς υπερπτήσεις.

Ο κ. Ράσμουσεν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες επέμεινε στο υπουργείο Αμυνας να υπάρξουν αυτοσυγκράτηση και χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, «οδηγία» που μάλλον θα εφαρμοστεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ο κ. Ράσμουσεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή σε δυνάμεις και μέσα (επιθετικά ελικόπτερα) στο Αφγανιστάν για να λάβει όμως την ίδια -και αρνητική- απάντηση απ' όλους τους συνομιλητές του. Οπως ανέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός Καραμανλής, η Ελλάδα εκπληρώνει με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία και τη διεθνή κοινότητα. Κατ' ιδίαν τονίστηκε εκ νέου στον κ. Ράσμουσεν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον δυνάμεις και μέσα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και του κύματος λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. Καλὰ κάνει ὁ κ. Ράσμουσεν, τί τὸν νοιάζει αὐτὸν γιὰ τὴν Ἑλλάδα;
    Ἐμεῖς τί κάνουμε; Τὸ καλὸ παιδί;
    Ἐὰν ἔλεγε αὐτὰ ποὺ λέει σὲ ἐμᾶς καὶ στοὺς τούρκους, θὰ τὸν εἶχαν διώξει μὲ τὶς πέτρες ἀπὸ τὴν Τουρκία.
    Σοῦ λέει ὅμως, ποιοὶ πολιτικοὶ εἶναι πιὸ φοβητσιάρηδες, ἐλεεινοὶ καὶ καλοπερασάκιδες, ποιοὶ τρῶνε τὰ παραμύθια τῆς μαλακῆς ἰσχύος (βλέπε http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm); Οἱ ἕλληνες. Ὠραῖα, ἂς τοὺς συμπεριφερθῶ ὅπως τοὺς ἀξίζει. Θὰ τοὺς κάνει καὶ δῶρο κάνα ταξειδάκι στὴν ἕδρα τοῦ ΝΑΤΟ γιὰ νὰ τοὺς δουλέψη καὶ ἡ Ἑλλάδα θὰ κάτση σούζα στοὺς ἰσχυροὺς συμμάχους της χωρὶς κανένα ἀντάλλαγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος.
    Συμφωνώ απόλυτα με τα προαναφερθέντα αλλά πρέπει να θυμηθούμε και κάποια πράγματα πριν κρίνουμε την συμπεριφορά του κ.Ρασμούσεν όπως τι έγινε από την Τουρκία πριν από την εκλογή ως Γ.Γ ΝΑΤΟ και τι έγινε μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν από το Πάνελ με τους Ισραηλινούς.
    Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από μία οργανωμένη Τουρκική εξωτερική πολιτική σε Βάθος Χρόνων η οποία δεν αλλάζει ποτέ πορεία όποια κυβέρνηση και να είναι.
    Και όπως είναι γνωστή η ρήση του ηγέτη που έφερε την Τουρκία στη σημερινή της θέση (Κεμάλ Αττατουρκ
    )Η Τουρκία βγάζει διπλωμάτες και η ΕΛΛΑΣ Στρατηγούς.Οι μεν Τούρκοισεβόμενοι τη ρήση αυτήν δουλεύουν συνεχώς ενώ η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποίσει ποτέ τους Στρατηγούς της για τίποτα.
    Υ.Σ.Για τον συγγραφέα του ιστολογίου : μπράβο σας για το ωραίο ιστολόγιό σας. Είμαι καθημερινός αναγνωστης σας.
    Γιάννης Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαδήλωση ισλαμιστών στα Κατεχόμενα

    Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009, εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=270400&dt=28/08/2009

    Ηταν ζήτημα χρόνου, με τους χιλιάδες εποίκους που κουβάλησε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, να σημειωθεί ισλαμική έξαρση. Τόση που άρχισε να προβληματίζει και το κατοχικό καθεστώς, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις που παρουσιάζονται θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας: «Ο Αλλάχήρθε εδώ» και «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν από χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές (κατά σύμπτωση όλοι έποικοι) στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, που ζητούσαν τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και συντεχνίες εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών (με μαντίλες) καθώς και ιμάμηδες και όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης», κινήθηκαν προς τη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας, που έγινε με τηλεοπτική κάλυψη, ακούστηκε και το απειλητικό σύνθημα προς την ψευδοκυβέρνηση τουτ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «ας σπάσουν τα χέρια που απλώνονται πάνω στο Κοράνι», ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι. Γρήγορα η διαδήλωση εξελίχθηκε σε πολιτική με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Αγκυρας και της κυβέρνησης του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

    «Ο Αλλάχ ήρθε για να μείνει» φωνάζουν εδώ και δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, που ζητούν όχι μόνον τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία, αλλά και να σταματήσει το κατοχικό καθεστώς να είναι κοσμικό. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρικα» επισημαίνει μάλιστα ότι οι ισλαμιστές διαδηλωτές φώναξαν και το σύνθημα «Τερματίστε την κατοχή» και απειλήθηκαν και επεισόδια, ενώ η εφημερίδα «Ορτάμ» αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών». Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κατοχικό καθεστώς χαρακτήρισαν προβοκάτορες τους διαδηλωτές, αφού φώναξαν και συνθήματα για τερματισμό της κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ξεχνατε οτι για να γινει ο φαιδρος γραμματεας του νατο,φιλησε το χερι της τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι άλλο να κάνω έχω στείλει 2 e-mails στον νέο Γραμματέα του ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενος για τις απαράδεχτες απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.