31/8/09

Διαψεύδει τα περί πυραύλων η Τουρκία

Στη Μόσχα υπήρξε αντίδραση από τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αλεξάντερ Λέμπεντεβ, που δήλωσε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί στην Τουρκία η αντιπυραυλική ασπίδα θα διαταραχθούν σοβαρά οι σχέσεις Κρεμλίνου-Άγκυρας και ότι η Ρωσία θα αντιδράσει.


«Ούτε από πλευράς ΗΠΑ αλλά ούτε και από το ΝΑΤΟ υπήρξε κάποιο αίτημα για εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από το σχετικό άρθρο των New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδίαζε να εγκαταστήσει σε Πολωνία και Τσεχία η κυβέρνηση Μπους, αναφέροντας την Τουρκία και βαλκανικές χώρες.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η πληροφορία βασίζεται σε ψέματα και ότι δεν προτίθεται ούτε καν να σχολιάσει «αναφορές που δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια».

Οι New York Times σημείωναν ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν και πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν σε ισχύ, ακόμη και το πρόγραμμα της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Στη Μόσχα υπήρξε αντίδραση από τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αλεξάντερ Λέμπεντεβ, που δήλωσε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί στην Τουρκία η αντιπυραυλική ασπίδα θα διαταραχθούν σοβαρά οι σχέσεις Κρεμλίνου-Άγκυρας και ότι η Ρωσία θα αντιδράσει.

Η δήλωση Λέμπεντεβ έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν που έγινε στη Γερμανία τον Ιούνιο 2007 κατά τη διάρκεια της Συνόδου G8 και όταν αυτός ήταν ακόμη πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είχε πει ότι οι πύραυλοι αμυντικής ανίχνευσης θα μπορούσε να εγκατασταθούν στο Ιράκ και στην Τουρκία ή να τοποθετηθούν σε πλατφόρμα στη θάλασσα, ώστε να αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ δεν επιδίωκαν την περικύκλωση της Ρωσίας χρησιμοποιώντας βάσεις σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

9 σχόλια:

  1. O ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ-Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ



    Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι λεπτεπίλεπτο και πολύπλοκο, θα εξεταστεί μέσα από ειδικές-διαβαθμισμένες και εξειδικευμένες πληροφορίες.

    Ο Δανός ΓΓ/ΝΑΤΟ πέραν του σχετικού ενδιαφέροντος της Συμμαχίας για την πορεία των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, στην πρόσφατη διερευνητική επίσκεψη του σε Αθήνα-Άγκυρα, είχε και κάποιες άλλες σκέψεις στο μυαλό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ήλθε στην περιοχή μας, αφού ήταν ήδη στη δημοσιότητα το άρθρο στη GAZETA WYBORCZA(GW) της Πολωνίας,ότι “κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναπτυχθεί η αντιβαλλιστική ομπρέλα στην Πολωνία και στη Τσεχία, αλλά κάπου νοτιότερα στην Ευρώπη.”(Η Βαρσοβία εκτιμά ότι στα πλαίσια των επαφών ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ, η Αμερικανική πλευρά πρότεινε να μεταφερθεί το όλο σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας στη ΝΑ Ευρώπη και στο ΙΣΡΑΗΛ σε χερσαίες βάσεις αλλά και σε φρεγάτες, για να είναι κοντά στο ΙΡΑΝ ,το οποίο με το πυραυλικό του πρόγραμμα από το 2013 θα απειλεί την Ευρώπη .Επιπρόσθετα Πολωνοί, Τσέχοι και Βαλτικές Δημοκρατίες,θεωρούν ότι κάτι θα δώσει και η Μόσχα,πιθανότατα στο μείζον θέμα του ΙΡΑΝ).Οψόμεθα.

    Ο υπογράφων καταθέτει για πρώτη φορά σειρά πληροφοριών και εξελίξεων οι όποιες σταδιακά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή , εν μέσω πιέσεων της Συμμαχίας, αλλά και των ευρύτερων τάσεων στη ΝΑ Μεσόγειο. Ας δούμε τα πράγματα διεξοδικά και στο τέλος με την θεση ΗΠΑ-Ευρωπαίων-ΝΑΤΟ να “πιέσουν “ τις δυο χώρες να οικοδομήσουν διαφορετικές σχέσεις. Το ΝΑΤΟ δεν νοιάζεται πολύ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, όσο το ενδιαφέρει η κατάσταση , αναφορικά με το ΙΡΑΝ και τις απειλητικές προεκτάσεις των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του.

    ΠΡΩΤΟ:Απόρρητη έκθεση με υπογράφοντα τον Τζων Πέντλετον του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ,(44 σελίδων) επισημαίνει ότι “παρά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο EUROPEAN INTERCEPTOR SITE(ΕΙS)/δηλαδή στη βάση του Ρετζίκοβο-Κοζαλίν-ΠΟΛΩΝΙΑ αλλά και στο EUROPEAN MIDCOURSE RADAR SITE(EMRS) δηλαδή στη στρατιωτική περιοχή του BRDO στη Τσεχία όπου είναι προγραμματισμένο να αναπτυχθεί το ραντάρ X-BAND που θα μεταφερθεί από βάση του Ειρηνικού/ υπάρχουν πολλές ανοικτές υποθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα…/Επιπλέον η μελέτη”ACTIONS NEEDED TO IMPROVE PLANNING AND INFORMATION CONCERNING THE CONSTRUCTION OF THE EUROPEAN ABM SITE”,αφήνει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την όλη ανάπτυξη από οικονομικής διάστασης .Αν και δεν απορρίπτει την επιλογή EIS-EMRS στις σελίδες 22-26 είναι καταγεγραμμένες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις που σημαίνει ότι έχουν εξεταστεί εναλλαχτικά για το θέμα της Αντιπυραυλικής που είναι να υλοποιηθεί, όπως καταγράφεται και στα τελικά ανακοινωθέντα των Συνόδων του ΝΑΤΟ. Παράλληλα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2006 σε Επιτροπές της Γερουσίας είχαν γίνει “νύξεις” για νοτιότερες επιλογές ως και φθηνότερες.(παραμένουν κλειστά τα χαρτιά…)

    ΔΕΥΤΕΡΟ:Εντός των αμέσως προσεχών ημερών, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τέσσερις ΕΙΔΙΚΕΣ και πολυσέλιδες εκδόσεις στις ΗΠΑ με τίτλους:SPACE POSTURE REVIEW-BALLISTIC MISSILE DEFENCE POSTURE REVIEW-QUADRINNEAL DEFENCE REVIEW-καθώς και η Έκθεση του Στρατηγού ΜΑΚ ΚΡΙΣΤΑΛ για την εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Όλες αφορούν και την Ευρώπη στα αντιβαλλιστικά και την ISAF.(Στο SITE θα παρουσιάσω τα πιο βασικά σημεία τους σύντομα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΡΙΤΟ:Με μια ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου μελέτη καθώς και εντυπωσιακή POWER POINT PRESENTATION, κορυφαίος Ισραηλινός αναλυτής(θεωρείται αυθεντία σε τέτοια θέματα, και τον συμβουλεύονται όλες οι διαδοχικές Αμερικανικές-Ισραηλινές κυβερνήσεις) σε 27 PPT και βασικό τίτλο “ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ/ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ(ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ κα)” που παρουσιάστηκε σε πολύ υψηλόβαθμες διασκέψεις στις ΗΠΑ τονίζεται ότι”ο Ιρανικός πύραυλος SEJJIL που πρόσφατα δοκιμάστηκε. ,έχει ακτίνα δράσης 1,500-2,000 μιλ ενώ θα απειληθούν περί το 2013, η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, η ΣΛΟΒΑΚΙΑ και η ΕΛΛΑΔΑ”.Την συγκεκριμένη μελέτη παρουσίασε και ενώπιον των κορυφαίων Στρατηγών των ΗΠΑ και του Γεν Διευθυντή της NASA Στρατηγού (εα των Πεζοναυτών) Τσαρλς Μπόλεν.

    ΤΕΤΑΡΤΟ:Στην έδρα της STRATEGIC COMMAND(συστάθηκε το 1992) που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση OFFUTT στη Νεμπράσκα/ΟΜΑΗΑ ,έγιναν εκτενείς συζητήσεις για την αντιπυραυλική άμυνα με τη συμμετοχή ειδικών στρατιωτικών αναλυτών και αξιωματικών από τις COMMANDS OF SPACE -GLOBAL STRIKE-ISR-WEAPONS OF MASS DESTRUCTION-NETWORK WARFARE-INTEGRATED MISSILE DEFENCE-INFORMATION WARFARE,με την συμμετοχή του νυν Υπαρχηγού του Διακλαδικού Επιτελείου Στρατηγού των Πεζοναυτών, και επί 3 χρόνια Διοικητή εκεί JAMES CARTWRIGHT(είναι ειδικός στα θέματα του κυβερνοπολέμου και της αντιβαλλιστικής άμυνας).Απλά και μόνο ενημερωτικά αναφέρω ότι απόντος του Αρχηγού των ΕΔ στο Πακιστάν είχε δεχθεί στο γραφείο του τον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό (εα ) ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΡΑΨΑ. Επίπλεον είναι ο επικεφαλής της μεικτής Επιτροπής ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ για το θέμα του Συνοριακού χώρου ΙΡΑΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, σχετικά με τους Κούρδους. Στη συνάντηση της ΟΜΑΗΑ εξετάστηκαν λεπτομερώς οι “εναλλαχτικές επιλογές”, με έμφαση τις απόψεις ΟΒΑΜΑ περί πυρηνικών , τοπικές επιλογές περί αντιβαλλιστικής, κα. Φέρεται να συζητήθηκαν ναυτικές και χερσαίες επιλογές του νοτίου τομέα απέναντι στην Ιρανική απειλή των επόμενων χρόνων.

    ΠΕΜΠΤΟ:ΗΡουμανία είναι από τις χώρες που ευνοεί την αντιπυραυλική άμυνα στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που είχε προτείνει από το Σεπτέμβριο του 2008, ο πρώην Υπουργός Αμυνας TEODOR MELESCANU,ενώ τον Φεβρουάριο του 2008, είχε προτείνει κάποιες επιλογές στη Τουρκία ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκεϊτς.(Η Άγκυρα αναμένεται μέσα στο 2010 να αποφασίσει για την αντιπυραυλική της ασπίδα. Άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία γι αυτά τα θέματα, ανάμεσα στην BOEING και την τουρκική εταιρεία HAVELSAN MD.

    ΕΚΤΟ:H Ομάδα/THINK TANK MDAA που παρακολουθεί επί χρόνια τις εξελίξεις στα αντιπυραυλικά, εμφανίζεται δια στόματος και γραφής του κύριου αναλυτή της RIKI ELLISON, να τονίζει σε παρέμβασή του στην Αεροπορική Βάση FORT SCHRIEVER στο Κολοράντο,ότι “παρατηρείται μια στροφή σε ότι αφορά τη Πολωνική βάση, με στροφή σε εναέρια-θαλάσσια αντιβαλλιστικά συστήματα,καθώς και προς νότια Ευρώπη”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΒΔΟΜΟ:Στα μέσα Αυγούστου, στην Αεροπορική βάση ARROLD στο HUNTSVILLE στη πολιτεία Αλαμπάμα ,πραγματοποιήθηκε η ετήσια και γνωστή Διάσκεψη για τα θέματα Αντιπυραυλικής Άμυνας και Αεράμυνας., με την συμμετοχή των πλέον υψηλόβαθμων Στρατηγών και Πτεράρχων των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπων του βιομηχανο- επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα τους ήταν ο Στρατηγός CARTWRIGHT, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Πτέραρχος CHILTON(USAF),καθώς και ο επικεφαλής της ΜΙSSILE DEFENSE AGENCY Αντιπτέρaρχος PATRICK O’REILLY .Και οι τρεις στις ομιλίες τους(που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) επικεντρώθηκαν στην προώθηση “ιδεών και προγραμμάτων κινητής και περιφερειακής αντιβαλλιστικής/αντιπυραυλικής άμυνας με συμμετοχή των φρεγατών που έχουν τα συστήματα AEGIS SM-3, UAVs,SENSORS, ALB, SPACE TRACKING SURVEILLANCE SYSTEM κα. -Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης -Ανατ.Μεσόγειος θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τα νέα σχέδια των ΗΠΑ, λόγω των απειλών που προέρχονται από τις Πυραυλικές και Πυρηνικές δυνατότητες της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ και της ΔΑΜΑΣΚΟΥ. Άρα δεν είναι “τυχαία’ τα όσα γράφει η Πολωνική εφημερίδα για κυοφορούμενες “μετατοπίσεις” προς ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΝΑΤ.ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

    ΟΓΔΟΟ:Το Ισραήλ βλέπει αρκετά θετικά τις πιθανές αλλαγές, αφού η US MISSILE DEFENSE AGENCY συνεργάζεται ήδη επί χρόνια με την Ισραηλινή AIR-SPACE COMMAND,οι δυο χώρες επί χρόνια συνεργάζονται στο αντιβαλλιστικό πρόγραμμα ARROW, το Ισραήλ θα βρεθεί υπό την Αμερικανική ομπρέλα προστασίας,βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ(αποκλειστικά υπό Αμερικανικό έλεγχο) το US FBX-T ραντάρ(στην Αεροπορική βάση NEVATIM/NEGEV), ενώ η αντιπυραυλική παρουσία στο Εβραϊκό κράτος θα είναι αποτρεπτική και απέναντι στη Συρία του Άσαντ που έχει δώσει δικαιώματα στη Μόσχα για την αναβάθμιση και χρήση των ναυτικών βάσεων της TARTOUS και της LATAKIA. Οι συγκεκριμένες επιλογές φαίνεται να έχουν συζητηθεί στις υψηλόβαθμες διμερείς επαφές των δυο κρατών .Μάλιστα οι Ρώσοι θέλουν να τοποθετήσουν γύρω από τις βάσεις πυραύλους.

    Άρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είναι ενήμερος των σχετικών προτάσεων και δεν είναι τυχαία και η φιλοτουρκική πολιτική των Όμπαμα-Κλίντον(ξεχάστηκε γρήγορα η απαράδεκτη και αντισυμμαχική στάση της Άγκυρας στο θέμα του ΙΡΑΚ το 2003, όταν η Τουρκία δεν επέτρεψε την 4η ψηφιακή μεραρχία των ΗΠΑ, να περάσει από τη ΝΑ Τουρκία και να εισβάλει στο Ιρακινό Κουρδιστάν). Εκτιμάται ότι στο διάστημα φθινόπωρο 2009-χειμώνας 2010, θα οριστικοποιηθούν οι τελικές “πιέσεις”-προτάσεις, ενώ μέσα από την Ελληνο-Τουρκική συνεργασία στα αντιβαλλιστικά,”θα επέλθει και κάποια σχετική ηρεμία στο ΑΙΓΑΙΟ και τις ευρύτερες περιοχές”(εξαρτάται,αλλά αυτός είναι ο στόχος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).Γι αυτό και το CAOC στη Λάρισα θα αποκτήσει και ευρύτερη σημασία.(τώρα που το CAOC-6 έκλεισε στο Εσκή Σεχίρ).

    Ποια είναι τα πιθανά μοντέλα της αντιπυραυλικής που έχουν ακουστεί για την περιοχή μας σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις:

    *Ανάπτυξη των χερσαίων συστημάτων σε Ρουμανία/Βουλγαρία και σταθερά στο Ισραήλ, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη αντιβαλλιστικών συστημάτων επί Ελληνικών και Τουρκικών φρεγατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Σταθερή διατήρηση του ραντάρ στο Ισραήλ, με ταυτόχρονη ανάπτυξη χερσαίων αντιπυραυλικών συστημάτων σε ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ.Ή στην ΑΓΚΥΡΑ να δοθεί η χερσαία βάση με την χώρα μας να διαθέτει τις κατάλληλες ναυτικές μονάδες με αντιβαλλιστικά συστήματα.

    *Η Τουρκία να διαθέσει την αντιπυραυλική βάση και τα UAVs(Ισραηλινής προέλευσης) ,και η Χώρα μας το σύστημα σε φρεγάτες. Αναμένεται πάντως και σχετική μελέτη της EUCOM αφού κάποιες χώρες(ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ) έχουν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο υπέρ των πιθανών εναλλαχτικών θέσεων.

    *Ενιαία αντιβαλλιστική ναυτική δύναμη στην Ανατ.Μεσόγειο σε σταθερή σχέση με το ραντάρ στη ΝΕVATIM. Με άλλα λόγια το ραντάρ στο Ισραήλ θα είναι σαν το προταθέν ραντάρ στη Τσεχία. Σαν την Πολωνική βάση στη Βαλτική είναι που υπάρχουν σκέψεις για τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ-Τουρκία-Θαλάσσιο χώρο.

    Είναι πασιφανές ότι δεν τους απασχολεί έντονα το καθημερινό μας πρόβλημα με τους Τούρκους. Γνωστός Ολλανδός αναλυτής με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον SITE έλεγε πρόσφατα ότι “υπήρξε απογοήτευση που δεν υιοθετήθηκαν στη πράξη κάποια μέτρα που είχαν προταθεί στο παρελθόν για τη σύσταση κοινών μονάδων των δυο χωρών για ειρηνευτικές-ανθρωπιστικές-αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αποστολές”.Επεσήμανε βέβαια ότι έγιναν κάποιες εκπαδευτικές ανταλλαγές , καθώς και οι αμοιβαίες επισκέψεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, πλην Αεροπορίας. Πάντως σε περίπτωση δημιουργίας χερσαίας βάσης το κύριο λόγο θα τον έχει η ΠΑ(η επιλογή με τις λιγότερες πιθανότητες).Λόγω θέσης εκτιμάται ότι σε κάποια φάση μέχρι το 2012 θα κληθεί το ΠΝ να συμμετέχει σε Διευρυμένη αντιπυραυλική δύναμη. Πολλά θα κριθούν και από την προσεχή προμήθεια αντιπυραυλικών συστημάτων από την Άγκυρα, την πλήρη ένταξη του συστήματος IRON DOME στο Ισραήλ(για μικρότερης εμβέλειας βλήματα),καθώς και από τις επικείμενες Αμερικανο-Ισραηλινές δοκιμές(ARROW-SM-3-PATRIOT κα).

    Στις αρχές του 2010 αναμένεται να πραγματοποιηθεί υψηλόβαθμο συμπόσιο μέσα από το οποίο θα οριστικοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις οι οποίες που θα υποβληθούν στη MDA και στο ΝΑΤΟ με την διαδικασία κατεπείγοντος. Άρα η επίσκεψη του Δανού ΓΓ/ΝΑΤΟ είχε και έχει ευρύτερες διαστάσεις που ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί.
    http://www.drougos.gr/?p=1261

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Υπάρχουν δύο δρόμοι μεταξύ των χωρών ΗΠΑ και Τουρκίας, οι οποίοι είναι:

    Αφενός η ένταξη της Τουρκίας
    στην Ε.Ε, με αντάλλαγμα ωστόσο πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μια συμβιβαστική λύση ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την Ε.Ε.

    Και αφετέρου το γεγονός πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει «κόμβος» της ενεργειακής μεταφοράς του
    φυσικού αερίου.

    Ωστόσο στον αντίποδα για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνδράμουν στο ρόλο της που θα
    ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της Ε.Ε από την Ρωσία”.

    (Απόσπασμα της συνέντευξης του Morton Abramowitz, λίγο μετά την επίσκεψη Ομπάμα στη Τουρκία

    http://www.tcf.org/list.asp?type=NC&pubid=2268)

    Για όσους δεν ξέρουν, ο Morton Abramowitz, έχει διατελέσει πρέσβης στη Τουρκία κατά τη περίοδο 1989 – 1991.

    Το 2007 έλεγε άλλα. Στο περιοδικό "Newsweek" είχε δηλώσει
    πως προβλέπει μια μεγάλη σύγκρουση
    μεταξύ Κεμαλικών και Ισλαμιστών, παράλληλα με μία γενικευμένη εξέγερση των Κούρδων, μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον η οποία θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς
    και τέλος στην ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ.

    Την ώρα της συνέντευξης δεν είχε προκύψει η υπόθεση Εργκένεκον, ενώ όσον αφορά το θέμα του Κουρδικού
    από τότε υπάρχουν εξελίξεις, όχι και πολύ ευοίωνες για τους Τούρκους.

    ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ...ΜΟΓΓΟΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμ πιστή γοργόνα Πόυτιν μου πιστή γοργόνα ...(αλλά ως πιστή γοργόνα αφού πρώτα και σχεδόν ταυτόχρονα μόλις είχαν γίνει η περιβόητες ενεργειακές συμφωνίες Μόσχας-Άγκυρας πάτησαν το κουμπί του διαμελισμού δημιουργώντας γραφεία τουPKK στην αλλοδαπή προσκύνησε ο Αλί μπαμπά τους αμερικανούς για να αποφύγει τον εφιάλτη τριχοτόμησης –να τα φάει τώρα και ο Πόυτιν )

    Μάλλον όμως εκτός από την Τουρκία βρίσκονται και στην Σκανδιναβία ξέρετε βόρεια της βαλτικής…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Na doume ti antallagmata tha zitisoun oi Tourkoi apo tous Rwssous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας μη μασάμε στις αμερικανιές. Το POWER POINT είναι προγραμματάκι των γουίντοζ ερασισιτεχνικό με το οποίο κάνουν τις οπτικοακουστικές παρουσιάσεις τους όλος ο κόσμος, είτε είναι συνέδρια, σεμινάρια, συσκέψεις, διπλώματα κ.ο.κ. Έμας το μυαλό μας ειναι πώς να βρούμε την ευκαιρία να γλυτώσουμε από τον κατήφορο της παρακμής. Πως θα αποκτήσουμε δική μας εξωτερική πολιτική, ένοπλες δυνάμεις δικές μας, παιδεία, υγεία, σταθερά εισοδήματα, σταθερούς θεσμούς τέτοιους ώστε να αντιστραφεί επιτέλους η τάση γηρανσης του ελληνικού πληθυσμού. Αφού δεν μπορέσαμε οι περισσότεροι, τα παιδιά μας τουλάχιστον ας κάνουν από τρία παιδιά να μεγαλώσουν με σιγουριά στην πατρίδα τους, να γνωρίζουν την ιστορία της, να ζουν χωρίς υστερικές φοβιες που πλασάρουν οι ξενόφερτες οθόνες, με δικά μας ήθη και έθιμα...

    ΥΓ. Η Ντόρα που 'χει "πάρει το κολάϊ" να πετάει άσχετα νατοϊκού περιεχομένου, τι λεει ? Που πρέπει να μπουν οι πύραυλοι των συμμάχων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Λουκα,
    Abramowitz ειν' αυτος οτι θελει λεει.
    Και οταν αναφερεσαι στις ΗΠΑ μια ερωτησις:
    Αναφερεσαι στον Λαο των ΗΠΑ ή στους πολιτικους και κυβερνηση της χωρας αυτης;
    Γιατι αν αναφερεσαι στους πολιτικους σε πληροφορω οτι ειναι γεματη απο Abramowitz'ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.