18/8/09

Κοινή άσκηση βόρεια της Κύπρου Τουρκίας, ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Τουρκία επιχειρεί μέσα από τις ασκήσεις αυτές να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί πλήρη έλεγχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο προκλητικό, αφού πρωτίστως στοχεύει σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η ακριβής περιοχή που θα διεξαχθεί η φετινή άσκηση. Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε από τις τρεις εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι πως η άσκηση θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί στη δική της περιοχή, η οποία τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και των νότιων τουρκικών παραλίων.

Κοινή άσκηση βόρεια της Κύπρου Τουρκία, ΗΠΑ και Ισραήλ θα ασκηθούν για έρευνα και διάσωση
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ

ΑΣΚΗΣΗέρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα Τουρκία, ΗΠΑ και Ισραήλ. Η άσκηση με την επωνυμία «ReliantΜermaid» θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και δεν αποκλείεται η Άγκυρα να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για νέες προκλητικές ενέργειες και επίδειξη δυνάμεως σε βάρος της Κύπρου. Η κοινή άσκηση των τριών χωρών για έρευνα και διάσωση άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος δυνάμεις από τις τρεις χώρες. Για τους σκοπούς της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν οκτώ πυραυλάκατοι, τρία ελικόπτερα και αεροσκάφη διάσωσης του Ναυτικού της Τουρκίας και του Ισραήλ καθώς και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία επιχειρεί μέσα από τις ασκήσεις αυτές να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί πλήρη έλεγχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο προκλητικό, αφού πρωτίστως στοχεύει σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η ακριβής περιοχή που θα διεξαχθεί η φετινή άσκηση. Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε από τις τρεις εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι πως η άσκηση θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί στη δική της περιοχή, η οποία τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και των νότιων τουρκικών παραλίων.
Η Λευκωσία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της άσκησης και εάν εντοπίσει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια θα προβεί σε σχετικά διαβήματα. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πάντως πως η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων, από την ώρα που δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν αποτελούν πρόβλημα για κανένα.
Η φετινή άσκηση βρισκόταν σε εκκρεμότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς το Ισραήλ δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετάσχει. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ επισημοποίησε τη συμμετοχή του.

18 σχόλια:

  1. Ειμαι περίεργος να δω αν θα γράψουν κάποιο σχόλιο πανω σ'αυτήν την είδηση τα μέλη της λέσχης των "απελπισμένων" που ονειρεύονται στρατηγηκή συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα βρε Μινως θεωρης σοβαρο θεμα μια ασκηση......

    και εμεις καθε χρονο δεν κανουμε ασκησης με τους τουρκους στα πλαισια του ΝΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγική συμμαχία με οποιοδήποτε χώρα μπορούμε να κάνουμε αν θα έχουμε εθνικό συμφέρον, είτε λέγεται Αλβανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Αρμενία, κτλ.

    Στην παρούσα φάση το Ισραήλ έχει στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία. Με βάση το ότι το Ισραήλ (και η Ελλάδα και η Κύπρος) δεν θέλει μία ισχυρή Τουρκία (περιφερειακή υπερδύναμη), λέμε ότι μία στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας (και Κύπρου) με το Ισραήλ θα είχε σαν αντίκτυπο την αποδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία.

    Εδώ σε αυτό το blog γράφουμε τις απόψεις μας σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας. Το σωστό ή λάθος για το πως θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους.

    Εσύ μάλλον θα είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όλα τα κράτη στη γη θα τους έρθει η επιφοίτηση να κάνουν τα πάντα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες... και έτσι να δικαιωθεί η Ελλάδα, η Κύπρος, οι Παλαιστίνιοι, οι Κούρδοι, οι Σέρβοι, και άλλοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπω οτι οι "απελπισμένοι" σ'αυτό το ιστολόγιο "αυξάνονται και πληθύνονται"!Ας είναι!Για την ώρα δεν ενοχλούν.Φτάνει μόνο να μην αρχίσουν να προτείνουν την μαζική περιτομή των Ελλήνων και τον εορτασμό(απο κοινου με το Ισραήλ)του Μπαρ Μιτσβα, του Χανουκα,του Κιπουρ, κλπ,κλπ,κλπ.
    "ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ" λεβέντες μου!



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μόνο που μένει στον Μίνωα και σε κάθε "Μίνωα" είναι να μας εξηγήσει γιατί θα ήταν κακό να υπήρχε μία στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ.
    Κραυγές "απελπισμένων" δεν ακούγονται. Επιχειρήματα μόνο. Κραυγές ακούγονται μόνον από κάποιους φανατικούς αντισημίτες.

    Συμφωνώ απολύτως με τον Zulu. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να αφήσουμε κάποιες ανόητες προκαταλήψεις που έχουν δημιουργηθεί και που μόνον όφελος δεν μας έχουν αποφέρει.

    Πόσους συμμάχους έχει η Τουρκία; Πόσους έχει η Ελλάδα; Δεν μου λες, λεβέντη Μίνως, βλέπεις να έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε συμμαχίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην γελιέσαι Zulu. H Τουρκία και το Ισραήλ έχουν πολύ ξεκάθαρες τις αναμεταξύ τους σχέσεις. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα συμφερόντων από την Μεσόγειο έως το Κουρδιστάν. Δεν μας συμφέρει να χωθούμε ανάμεσα σε αυτήν τη λυκοφιλία. Αντ’αυτού θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ και να αναλάβουμε πιο δραστήριο ρόλο στο Μεσανατολικό. Αυτό που πάει να κάνει η Τουρκία για να ενισχύσει την θέση της απέναντι στο Ισραήλ δηλαδή. Ειδικότερα με την Συρία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε συνεργασία, διότι πρώτον στερούμε από την Τουρκία αυτή την ενισχυμένη θέση στη Μ.Ανατολή, κατά δεύτερον τόσο εμείς όσο και η Συρία βγαίνουμε από τον απομονωτισμό που προσπαθεί να μας επιβάλει η Τουρκία και κατά τρίτον μπορούμε να έχουμε στρατιωτική συνεργασία με μια χώρα στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας (δόγμα 2,5 πολέμων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε στην Ιστορία του το Ισραήλ είχε φιλίες οι συμμαχίες από τις οποίες δεν θα ήταν κερδισμένο 90%;
    Ποιος είναι εκείνος ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχει ουσιαστική φιλία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
    Συμφέροντα τους προασπίζεται ο καθένας. Αλλως τε λένε ότι χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλα το .
    Ενα σύμμαχο είχαμε και αυτόν από τους πολύ δυνατούς αλλά τον δώσαμε στεγνά τους Κούρδους όταν προδώσαμε τον αρχήγό τους .Αυτός ο σύμμαχος ήταν πολύ καταλυτικός σε ότι αφορά τους Τούρκους.
    Κλείνοντας ποιος είναι εκείνος που δεν ξέρει ότι το Ισραήλ όχι μόνο σύμμαχοι μας δεν μπορούν να γίνουν αλλά ούτε και ουδέτεροι δεν μπορούν να μείνουν...Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ειδήμων για να καταλάβεις έστω και επιφανιακά τι σκέφτονται, νιώθουν,πράττουν σε σχέση με την Ελλάδα για όνομα του θεού αρκεί να δούμε όσοι έχουν κάποια θέση στην Αμερική πως μας αντιμετωπίζουν,αρκεί να δούμε το Εβραικό λόμπυ της Αμερικής ,αρκεί να δούμε των τρόπο που λειτουργούν σε σχέση Ελλάδος - Τουρκίας ..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιστεύω ότι η Τουρκία όσο πιο ισχυρή (όχι θα) γίνεται τόσο πιο πολύ θα συμπεριφέρεται αλαζονικά. Αν η Τουρκία εξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη θα έρθει σε σύγκρουση συμφερόντων με το Ισραήλ. Η Τουρκία έχει περισσότερες δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη από το Ισραήλ λόγω της κοινής μουσουλμανικής θρησκείας με τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής. Δεν μιλάμε για σύγκρουση πολεμική, αλλά για σύγκρουση συμφερόντων. Η λύση για το Ισραήλ και το ανάχωμα θα είναι η στρατηγική συνεργασία με χώρες που απειλούνται όλο και περισσότερο από την εξέλιξη της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ "...ναι χώρες με μηδενική δύναμη,τέτοιους συμμάχους τί να τους κάνουμε;και μάλιστα τώρα που η Συρία τα βρήκε με την Τουρκία μια χαρά;μόνο τους χριστιανούς του Λιβάνου πρέπει να υποστηρίξουμε που υποφέρουν από τον μουσουλμανικό ζυγό!Και να παραδειγματιστούμε από τον Λίβανο για να μην την πάθουμε έτσι!

    Χριστίνα ακριβώς έτσι φέρονται οι Εβραίοι,εντελώς ψυχρά,αυτά που είπες συνέβησαν στο παρελθόν(και μην ξεχνάς ότι μέχρι το '90 δεν τους αναγνωρίαμε καν ως κράτος!),στο μέλλον αν θέλουμε θα συμβούν άλλα.Μην ξεχνάμε ότι και οι Άραβες ανέκαθεν και με κάθε μέσο στήριζαν την Άγκυρα,δείχνωντας αγνωμοσύνη απέναντί μας!Από το '74 μέχρι σήμερα,πόσες φορές στα διεθνή φόρα οι Ισραηλινοί ήταν εναντίον μας και πόσες οι Άραβες;οι Άραβες πάντα!!!πάντα στήριζαν την Τουρκία και ποτέ να μην συγχωρήσουμε τον Νάσσερ γι'αυτό που έκανε!

    Επίσης ναι Μίνωα χρειάζεται μια εξήγηση γι'αυτά που λες!μέχρι στιγμής μόνο κραυγές και ύβρεις εκτοξεύεις,εμείς είμαστε Έλληνες οπότε άσε αυτά για τα καπελάκια κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "...εμείς είμαστε Έλληνες..."


    Αποδείξτε το!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πως είναι ο σωστός τρόπος απόδειξης;για ες μας εσύ που ξέρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Πως είναι ο σωστός τρόπος απόδειξης;για ες μας εσύ που ξέρεις"


    Ενα πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να γράφετε παπαρδέλες.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή δεν υποστηρίξαμε το Ισραήλ, δεν μας υποστήριξε και αυτό στην Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Επειδή δεν υποστηρίξαμε το Ισραήλ, δεν μας υποστήριξε και αυτό στην Κύπρο!"


    Οταν σε κάποιες εθνικές εκλογές καταφέρετε -όλοι εσεις οι "απελπισμένοι"-να σχηματίσετε βιώσιμη κυβέρνηση, αφού βέβαια πρώτα κατεβείτε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με σύμβολο την Μενορά,τοτε να αποκαταστήσετε την "αδικία" εις βάρος αυτής της χώρας(Ακους εκει!Να μην υποστηρίζουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις τις σφαγές αμάχων Παλαιστινίων απο τα στρατευματα του Ισραήλ!Πως τόλμησαν οι αφορισμένες;Ειναι πραγματα αυτά;Μετά πως περιμένουμε να παει μπροστά ο τόπος;).

    Shalom κούκλε!


    Μίνως.
    Υ.Γ.Όταν το καλοκαίρι του 2006 "ο καλύτερος στρατός του κόσμου" εσπαζε τα μούτρα του στις επιχειρήσεις εναντίον της Χεσμπολά,εγω και η παρέα μου γιορτάσαμε αυτό το γεγονός ανοίγοντας μια κασα σαμπάνιες(απο τις ακριβές βεβαίως-βεβαίως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάλι στο λέω πολλές υποθέσεις κάνεις...

    Το "Επειδή δεν υποστηρίξαμε το Ισραήλ, δεν μας υποστήριξε και αυτό στην Κύπρο!" αναφέρετε από την ίδρυση του Ισραήλ έως το 1974, στο θέμα της αναγνώρισης σαν κράτος, κτλ.
    Εννοείται πως δεν εννοώ την υποστήριξη σφαγής αμάχων όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά από κανέναν.

    Αλλά μάλλον κάθε πρωί πλένεσαι με τις ακριβές σου σαμπάνιες και άλλα βλέπεις άλλα καταλαβαίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σκεφτόμαστε ελληνικά! αυτό σημαίνει για μένα Έλληνας και για κάποιους αυτό αρκεί.

    Ακόμα και αν μου αποδείξουν ότι ΔΕΝ είμαι Έλληνας (απόγονος των αρχαίων Ελλήνων από τη Πελοπόννησο) εδώ και 3000 χρόνια, ακόμα και τότε θα υποστήριζα τα δίκαια των Ελλήνων.

    Ικανοποιήθηκες τώρα; Μινώταυρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Σκεφτόμαστε ελληνικά! αυτό σημαίνει για μένα Έλληνας και για κάποιους αυτό αρκεί."


    Μουουουου(κάπως έτσι θα πρεπει να κραυγαζε ο Μινώταυρος)!

    Δηλαδή ρε arkadaş,σκέφτεται Ελληνικά όποιος επιθυμει zor -zordan(να'το παλι το Τούρκικο!Αλλα δεν βαριεσαι, συμμαχική γλώσσα ειναι, γιατι να μην την χρησιμοποιούμε που και που;)στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ;Μαλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη περι του τι εστι Ελληνικότης.Αλλα δεν πειραζει!Αποψη σου και αποψη μου!Στο τελος θα μας κρινει αμφότερους η ιστορία.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.