20/8/09

Επίδειξη ευρυζωνικής επικοινωνίας μεταξύ πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ή την Ακτοφυλακή;


Η Ευρυζωνικά Συστήματα Ιχνηλάτησης Κεραιών (BATS) του Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 3 Αυγούστου 2009, πως πραγματοποίησε με επιτυχία μιαν ανεπανάληπτη στα βιομηχανικά χρονικά επίδειξη συστήματος ιχνηλάτησης ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών μεταξύ πλοίων, ολοκληρώνοντας μονάδες BTS-2500 της εταιρείας με δύο ευρυζωνικούς ασυρμάτους. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για μη κατονομαζόμενο πελάτη που αναζητεί σύστημα ιχνηλάτησης επικοινωνιών υψηλής απόδοσης για το κόστους του, με μεγάλο εύρος ζώνης και χαμηλή υστέρηση αντίδρασης (latency) το οποίο να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις για τον στόλο πλοίων του.

Τα συστήματα ιχνηλάτησης της BATS τοποθετήθηκαν στον κύριο ιστό των πλοίων, σε ύψος 16m από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ασύρματοι ήταν τύπου AN-80i των 5,8GHz της Redline Communications, με κεραία τύπου πλέγματος των 2ft (61cm). Στο πρώτο από τα δύο σενάρια της επίδειξης τα πλοία κινούνταν χωρίς να διασταυρώνονται οι πορείες τους και να εκτελούν ελιγμούς, ενώ στο δεύτερο διασταυρώνονταν και ελίσσονταν. Στο πρώτο σενάριο τα δύο πλοία έπλεαν με 2 και 13 κόμβους αντίστοιχα. Το σύστημα επέδειξε μετάδοση βίντεο επιτήρησης καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες Πρωτοκόλλου Ίντερνετ (ΙΡ) μεταξύ των δύο πλοίων. Η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας έφθασε τα 24,6 ναυτικά μίλια (44,3km) υπερβαίνοντας το διπλάσιο της απαίτησης 20km του πελάτη. Η Ένδειξη Έντασης Λαμβανόμενου Σήματος (RSSI) -πρόκειται για μέτρο της ισχύος που περιέχεται σε λαμβανόμενο ραδιοσήμα- κυμαινόταν περί το -50 με την απόσταση μεταξύ των πλοίων στα 20km και στο -60 για αποστάσεις 20-40km. Ο Μπομπ Πέτερσον, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Οι μονάδες BATS εγκλώβισαν σύντομα και ήταν ικανές να ιχνηλατήσουν η μία την άλλη. Οι εφαρμογές επιτήρησης βίντεο και τηλεφωνίας IP έτρεξαν τέλεια με σταθερό εύρος ζώνης 4,5Mbps και εμπειρία μέγιστης υστέρησης μικρότερη των 5 χιλιοστοδευτερολέπτων, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες του πελάτη.»

Στο δεύτερο σενάριο, το σύστημα διευθυντικής κεραίας της BATS ήταν ικανό να δημιουργεί υποδείγματα έρευνας και αλγόριθμους πρόβλεψης για να εντοπίζεται αυτόματα το επιθυμητό σημείο σύνδεσης, να εγκαθιδρύεται επικοινωνία και να ιχνηλατούνται αμφότερες οι μονάδες ευρυζωνικών ασυρμάτων καθώς τα πλοία διασταυρώνονταν και ελίσσονταν. Οι εφαρμογές έτρεξαν επιτυχημένα με υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων και χαμηλή υστέρηση. Ο πελάτης ικανοποιήθηκε με τα αποτελέσματα μεταξύ πλοίων και θεώρησε περιττή την επίδειξη επικοινωνίας μεταξύ πλοίου και ακτής.

Η ορολογία της ανακοίνωσης και ειδικά η περιγραφή του δεύτερου σεναρίου υποδεικνύουν πως ο πελάτης δεν είναι πολιτικός οργανισμός ή εταιρεία, αλλά είτε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) είτε η τουρκική Ακτοφυλακή (SG).

Η τεχνολογία BATS είναι ανεξάρτητη της συχνότητας επικοινωνιών και του τύπου ευρυζωνικών ασυρμάτων. Το σύστημα επανατοποθετεί αυτόματα τη διευθυντική ευρυζωνική κεραία του πλοίου για να διατηρήσει μια σύνδεση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου. Αυτή η πρωτοποριακή στα βιομηχανικά χρονικά ικανότητα ιχνηλάτησης επιτρέπει σε κινούμενα οχήματα να αποκτήσουν πρόσβαση πραγματικού χρόνου στους εγγενείς πόρους των ευρυζωνικών επικοινωνιών. Το σύστημα BATS επιτρέπει την ταχεία παράταξη ασύρματων δικτύων, καθώς και τη γεωγραφική επέκταση ενός υπάρχοντος δικτύου για πελάτες με περιορισμένη ευρυζωνική πρόσβαση, ή στηριζόμενους σε υψηλού κόστους, χαμηλού εύρους ζώνης δορυφορικές επικοινωνίες.

Η εταιρεία BATS παρέχει παρέχει αποκλειστική (proprietary) βάση λογισμικού και υλικού για τον εντοπισμό, τον εγκλωβισμό και την ιχνηλάτηση σημείων πρόσβασης ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι σχεδιασμένα για ταχείας παράταξης κέντρα επικοινωνιών και για επικοινωνίες μεταξύ κινούμενων οχημάτων, καθώς και μεταξύ κινούμενων και στατικών σταθμών. Η BATS ιδρύθηκε από τρεις καθηγητές και ερευνητές τεχνολογίας πληροφορικής του Πανεπιστημίου Περντιού στο Γουέστ Λαφαγιέτ.

http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS111993+03-Aug-2009+MW20090803




3 σχόλια:

  1. Κανένα σχόλιο ;;;; Κανένας δεν κατάλαβε τι παίζει;;;; Καληνύχτα μας..από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είναι ο υπερειδικός Μίνως να πει την "αλήθεια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.wavonline.com/documents/GlobalForteCaseStudy070809.pdf

    http://www.globalforte.com/download00034678/Redline/Case_Studies/EGM_Kutahya_Video_Surveillance.pdf

    Μήπως αυτά τα δύο έχουν σχέση? Είναι οι ίδιες εταιρείες και οι ίδιοι πομποδέκτες και στα 2. Και στα 2 ο σκοπός είναι να μεταδοθεί εικόνα μέσω ευρυζωνικού δικτύου WiMAX

    eo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.