19/8/09

Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ.«Βάφτισαν» τουρκική ελληνική θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου οι Ισραηλινοί

Αμφισβητείται η θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου
Σε διάβημα προς το Ισραήλ προχώρησε η Ελλάδα, καθώς στην ηλεκτρονική σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ως τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, περιοχή η οποία βρίσκεται νότια του Καστελόριζου και ανήκει αποκλειστικά στον τομέα των ελληνικών περιοχών έρευνας και διάσωσης

Αφορμή για τις ισραηλινές αναφορές αποτέλεσε η διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα ααναφέρεται η Τουρκία. Για τη διεξαγωγή της άσκησης η Τουρκία έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εξαιτίας πάντως της στάσης που επέδειξε το Ισραήλ με τις αναφορές του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια στον έλληνα ακόλουθο Άμυνας στην Τουρκία να παρακολουθήσει την άσκηση, όπως είχε ζητηθεί.

Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία "Έμπιστη Γοργόνα" και ξεκίνησε χθες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Βάφτισαν» τουρκική ελληνική θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου οι Ισραηλινοί
Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ
Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας


Πρόκληση απο Ισραηλινούς και Τούρκους στο Αιγαίο
Ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης» εμφανίζει το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας περιοχή, νοτίως του Καστελορίζου και εντός του FIR Αθηνών, στην οποία η Τουρκία είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια απο τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης με την συμμετοχή μέσων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έκανε την Κυριακή διάβημα στο Ισραήλ για την αναφορά αυτή στην επίσημη ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και δεν έδωσε άδεια στον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας στην Άγκυρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθήσει, όπως και άλλοι ακόλουθοι, την άσκηση.

Η άσκηση που φέρει την κωδική ονομασία « Έμπιστη Γοργόνα » έχει ξεκινήσσει απο τις 17 Αυγούστου αλλά η κύρια φάση της ξεκινάει σήμερα.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν μόνο με ένα αντιτορπιλικό, ενώ οι Ισραηλινοί συμμετέχουν με μια κορβέτα και μια τορπιλάκατο.

Η Τουρκία συμμετέχει με 5 πλοία και αριθμό ελικοπτέρων.

Με βάση τους διεθνείς κανόνες η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση, καθώς και συντονισμό, σε περίπτωση ατυχήματος σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών.
ΝΕΑ

27 σχόλια:

  1. Πήραμε το «πάνω χέρι» στο Αιγαίο

    Ανατροπή των στρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επιφέρει η ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη χρήση, αν ποτέ βεβαίως απαιτηθεί, του γαλλικής προελεύσεως στρατηγικού βλήματος πλεύσης (cruise), τύπου SCALP-NG, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Μια επιχειρησιακή ετοιμότητα που επετεύχθη την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραδοσιακής και διαχρονικής προστάτιδος των ελληνικών όπλων.

    Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Α», την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το προσωπικό της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησέας», που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2 από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, κατέστησαν τη Μοίρα τους πλήρως επιχειρησιακή στο νέο απόκτημα του οπλοστασίου της Π.Α., το βλήμα κρουζ SCALP-NG της γαλλικής MBDA (ή «Storm Shandow» η αγγλική του έκδοση) . Πλέον, τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί της Μοίρας πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το συμβατικό επίπεδο εκπαιδεύσεως «sec.52» και τώρα είναι ετοιμοπόλεμοι (combat ready).

    Ο νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιάννης Πατσαντάρας, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α», αφού μας επιβεβαίωσε την πληροφορία, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, επισήμανε: «Η διαρκής προσπάθεια του προσωπικού, η διαρκής αναβάθμιση των συστημάτων και των μέσων και η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αποτελούν την κύρια και βασική αποστολή όχι μόνο των μονάδων του ΑΤΑ, αλλά όλης της Πολεμικής Αεροπορίας».

    Το τι πραγματικά σημαίνει στην ισορροπία του Αιγαίου η απόκτηση από την Ελλάδα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το λυσσώδη αγώνα των Τούρκων, από το 2000, οπότε η χώρα μας ανακοίνωσε την απόκτησή του, να μην το αποκτήσουμε. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα, που είναι ένα τακτικό βλήμα, συμπεριλαμβάνεται στους όρους της σύμβασης «μη διάδοσης των… πυρηνικών όπλων», επειδή –τάχα– είχε εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Βεβαίως, δεν πέτυχαν τίποτα με τις όποιες οιμωγές τους και τελικά το SCALP-NG εντάχθηκε κανονικά στο οπλοστάσιο της Π.Α.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το SCALP-NG, που φέρεται και βάλλεται μόνο από τα αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2, που διαθέτει η ΠΑ (αλλά όχι και οι Τούρκοι), καθώς και τα ιπτάμενα ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, για τα οποία σας ενημερώσαμε σχετικώς την προηγούμενη βδομάδα, η Π.Α. αποκτά ένα τρομερό δίδυμο πολλαπλασιαστών ισχύων για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μας, που απομένει πλέον μέσω της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως του προσωπικού να το αξιοποιήσει πλήρως, μαθαίνοντας όλα τα «μυστικά» τους. Και βεβαίως, θεωρητικά τουλάχιστον, κανένας στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής λόγω απόστασης.

    Τέλος, η συγκεκριμένη επιτυχία της ελληνικής Π.Α. αποκαλύπτεται λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή, από πλευράς του πανίσχυρου τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, της σύμβασης για την αναβάθμιση 165 συνολικά παλαιότερων F-16 block.30/40 της τουρκικής Π.Α. σε επίπεδο F-16 block.50, όπως είναι και τα σύγχρονα αεροσκάφη τους, αποκτώντας έτσι έναν τρομερά ομοιογενή στόλο 300 περίπου F-16 block.50. Η σχετική σύμβαση είναι συνολικού ύψους 240 εκατ. δολαρίων και, εκτός της αναβάθμισης των μαχητικών, περιλαμβάνει και την απόκτηση τεσσάρων επιπλέον εξομοιωτών πτήσης για την εκπαίδευση του προσωπικού. Το πιο ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι τόσο η αναβάθμιση των αεροσκαφών όσο και η κατασκευή των εξομοιωτών θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, στο 1ο Κέντρο Εφοδιασμού και Συντήρησης στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ το πρώτο και από την εταιρεία Χαβελσάν το δεύτερο. Οι τέσσερις εξομοιωτές, όταν κατασκευαστούν, θα εγκατασταθούν στις αεροπορικές βάσεις του Ακιντσί, του Μπαλικεσίρ, της Μπαντιρμά και του Ντιγιαρμπακίρ.


    http://www.apogevmatini.gr/?p=40213

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς πάσης φύσεως "απελπισμένους":
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑΓΚΕΣ(η αν προτιμάτε στα Τούρκικα geçmiş olsun)!Βλέπεις δεν σας βοηθάει και η πόρνη η επικαιρότητα να περάσετε την γραμμή σας!Αντε λοιπόν στην γωνία να ρουφήξετε το αυγουλάκι σας(με στραμμενο το βλέμα προς την Ιερουσαλήμ και την γιαρμούλκα στην καυκάλα βεβαίως-βεβαίως)!Καν'τε και καμια προσευχή προς τον Ελωχίμ!Που ξερετε;Μπορεί την επόμενη φορά να σας βοηθήσει!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θέλει η ...Ρεββέκα καί η Εσθήρ νά κρυφτούν καί η χαρά δέν τίς αφήνει...Νέμεσι,πού είσαι;
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απάντηση πήραμε ή μας έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντισημιτικο-παρα-παρα-πολυ αντισημιτικο αυτο το αρθρο.
    Ντροπη.

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1108384.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τους ελληνες υπηκοους, Εβραιους το θρησκευμα και ιδιαιτερα στο ΚΙΣ:

    Δεν ειναι προσήκον να υπαρξει καταδιακαστικη δηλωση απο μέρους σας?

    Ετσι οπως πατε την επομενη φορά (γιατι θα υπαρξει συντομα παγκοσμια αναμετρηση) δεν προκειται να σας +++ η απαλειφη του θρησκευματος απο τις ταυτοτητες απο τις συνεπειες. Ξερετε, η αγνωμοσυνη συνιστα +++ αμαρτημα....

    ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι σχέση έχει "η απαλειφή (sic) του θρησκεύματος από τις ταυτότητες (!!!)", "η προσευχή προς τον Ελωχίμ (;;;)" με τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της Τουρκίας και του Ισραήλ στην περιοχή δεν το καταλαβαίνω. Θα μπορούσε κάποιος με υψηλότερο IQ από το δικό μου να μου το εξηγήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως «τουρκική περιοχή... στην οποία η Τουρκία είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια απο τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης με την συμμετοχή μέσων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

    Το ... Ισραήλ φταίει;
    Αν το Ισραήλ ήθελε να κρατήσει ουδέτερη έως εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα, θα έπρεπε λογικά να είχε αναγνωρίσει και τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Δεν το έχει κάνει, προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά ψυχραιμία....

    Το πήραν πίσω οι άνθρωποι σύμφωνα με αναφορά του MEGA πριν από λίγο.

    Εξάλλου έχουν τόσα προβλήματα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα δικά μας.....

    Ας ασχοληθούμε πρώτα εμείς με τα δικά μας....

    Ας περιορίσομε την κριτική στους άλλους... και ας αρχίσομε την αυτκριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητό "όρνιο",

    δεν θέλουμε οπωσδήποτε τη φιλία καμίας χώρας, απλώς λέμε το ότι και η συνεργασία με όποια χώρα (ακόμα και με το Ισραήλ που δεν σου αρέσει) θα μας βοηθούσε απέναντι στον Νο 1 κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ΤΩΡΑ και είναι η Τουρκία.

    Άλλωστε η Ελλάδα είναι δίπλα στην Τουρκία και όχι δίπλα στο Ισραήλ. Η Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, και όχι το Ισραήλ.

    Σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ αναφερόμαστε όχι με τους Εβραίους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΧΟΤΡΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!
    ΟΣΜΗ....ΟΣΜΙΟΥ...!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο να απαντήσω,θα απαντήσω μόνο στην αναφορά περί σκοπιανού και Εβραίων:οι Εβραίοι βρίσκουν παραλληλισμό με εμάς στο θέμα της ονομασίας (πιστεύουν κι αυτοί ότι αδίκως οι Παλαιστίνιοι ονομάζονται έτσι και ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν την ονομασία αυτή) οπότε στο θέμα αυτό και μας στήριξαν και μας στηρίζουν,ιδιαίτερα οι ελληνοεβραϊκές ενώσεις της Αμερικής αλλά και κύκλοι του ίδιου του Ισραήλ.
    Το ΚΙΣ έχει πει πολλές φορές ότι δεν αποτελούν εθνική αλλά θρησκευτική μειονότητα και έχουν τονίσει άλλες χιλιάδες ότι είναι Έλληνες (η αλήθεια βέβαια είναι ότι το θέμα αυτό στον κόσμο της εβραϊκής εν Ελλάδι κοινώτητας δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί συνειδησιακά,οι επιφανέστεροι όμως των Ελλήνων Εβραίων ή Εβραίων της Ελλάδος,επιμένουν στο θέμα της ελληνικότητας).Άρα το ΚΙΣ δεν έχει κανένα λόγο να προβεί στην πράξη αυτή.
    Κατά τα άλλα το θέμα ήταν αναμενόμενο αφού δεν υπάρχει κάποια προοπτική συμμαχίας από την πλευρά την δική μας.Το Ισραήλ όσο η Άγκυρα θα θέτει σε εφαρμογή νεοθωμανικές φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν τους Άραβες-κι απ'ότι βλέπουμε αυτοί τσιμάνε μια χαρά,δείχνοντας αγνωμοσύνη- τόσο πιο πολύ θα θέλει να απαλαγεί από την συμμαχία αυτή γιατί θα είναι πολύ επιζήμια.

    Πάντως στην υποθετική περίπτωση πολέμου με την Τουρκία και σε υποθετική σφαγή Ελλήνων είμαι σίγουρος πως στο Ισραήλ θα διαδηλώσουν πολλοί κατά των Τούρκων,στις αραβικές χώρες δεν θα κινηθεί τίποτα!παρά τις ευργεσίες όπως προείπα.
    Και για να επεκτείνω το θέμα σε τι διαφέρει αυτό που έκαναν οι Τούρκοι εναντίον μας στην Κωνσταντινούπολη από αυτό που έκανε ο Νάσσερ εναντίον μας πάλι στην Αλεξάνδρεια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ", η Σαγιανιμ εν δρασει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ αναφερόμαστε όχι με τους Εβραίους...."


    Και το Ισραήλ ρε λεβέντη ποιοί το δημιούργησαν;Οι Zulu ή οι Masai;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρκετές φορές το συμφέρον κάποιων Εβραίων δεν είναι το ίδιο με του κράτους του Ισραήλ. Ακόμα και εκεί το χρήμα και η δύναμη είναι πιο ισχυρά από τη θρησκεία.

    Ουγκ λεβέντη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Ουγκ λεβέντη;"


    Να υποθέσω οτι το παραπάνω επιφώνημα ειναι χαιρετισμός στην γλώσσα των Zulu;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Αρκετές φορές το συμφέρον κάποιων Εβραίων δεν είναι το ίδιο με του κράτους του Ισραήλ"


    Σε ποιούς Εβραίους αναφέρεσαι;



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εβραίους των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκών χωρών, Ισραήλ, κτλ.

    Γιατί νομίζεις ότι ΟΛΟΙ οι Εβραίοι έχουν την ίδια άποψη ή έχουν τα ίδια πιστεύω;

    ...και πολλές υποθέσεις κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ζουλουλάνδιε,με λίγα λόγια αυτο που υποστηρίζεις ειναι οτι οι Εβραιοι των ΗΠΑ, οι Εβραίοι των Ευρωπαίκών κρατών, ακόμα-ακόμα και οι Εβραίοι του Ισραήλ, ειναι ενάντιοι στα συμφέροντα του κρατους του Ισραήλ;


    Καλή ανάγνωση και καλό ξεστράβωμα(που δεν το πιστεύω).

    http://www.wiesenthal.com/
    site/pp.asp?c=lsKWLbPJLnF&b=4441251

    http://www.adl.org/

    http://www.ajc.org/

    http://www.ajcongress.org/
    site/PageServer


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ.

    Αυτό που λέω είναι ότι για το μέλλον του Ισραήλ, για την άμυνα, για τους έποικους, για το εμπόριο, κτλ ανάμεσα στους Εβραίους υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Οι λόγοι πολλοί: το χρήμα, προσωπικά συμφέροντα, συμμαχίες, ...

    Τι νομίζεις δηλαδή ότι οι Εβραίοι έχουν κάτι και όλοι έχουν ακριβώς την ίδια άποψη για το οτιδήποτε; Σου φαίνεται λογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η κοινωνία του Ισραήλ είναι από τις πιο διαιρεμένες που υπάρχουν,σε ένα πράγμα συμφωνούν ότι πρέπει να επιβιώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Η κοινωνία του Ισραήλ είναι από τις πιο διαιρεμένες που υπάρχουν,σε ένα πράγμα συμφωνούν ότι πρέπει να επιβιώσουν!"


    Και θα πρέπει να λυπηθούμε τους επίληδες Οβριούς στον αγώνα τους να επιβιώσουν σε ενα εχθρικό περιβάλλον;
    "Ωφου τα τσαμένα"!Πως κακοπερνούν!"Τα κακά τα παιζάκια οι Παλαιστίνιοι όλο μπόμπες τους βάνουν"!"Κακά νινιά οι Παλαιστίνιοι"!Είναι τρομοκράτες απο την γέννα τους!

    ΤΟΤΕ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΊΛΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ;

    "Δύο μέτρα και δυο σταθμά", αρκεί να μην θιγουν οι "κακομοίρηδες" οι Οβριοί!

    Και μετά εκνευρίζεσαι που σε αποκαλώ περιτετμημένο!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.