21/8/09

Πρώτη σε επενδύσεις στα Σκόπια η Ελλάδα

Δυναμική είναι η παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στα Σκόπια. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην πΓΔΜ, μετά την Ολλανδία και την Ουγγαρία, αλλά ουσιαστικά είναι πρώτη με διαφορά.

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, έχει παρουσία στη γειτονική χώρα μέσω 280 επιχειρήσεων και με συνολικό ύψος επενδύσεων που πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της πΓΔΜ αναφορικά με το σύνολο των εκεί Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), για την περίοδο 1997-2007, με βάση το αρχικό υπενδεδυμένο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση με ποσοστό επί του συνόλου των ΑΞΕ, 15,2%, μετά την Ολλανδία (ποσοστό 16,9%) και την Ουγγαρία (16,6%).
Δεδομένου, όμως, ότι τα επίσημα στοιχεία λαμβάνουν υπόψη μόνο το κατά την ίδρυση της εταιρείας υπενδεδυμένο κεφάλαιο, παραβλέποντας το συνολικά επενδυμένο κεφάλαιο, που αφορά σε επανεπενδύσεις, μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών (όπως Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.ά.), ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές, η Ελλάδα, κατά την τελευταία δεκαετία, κατέχει στην πραγματικότητα την πρώτη θέση στη χώρα, με συνολικό ύψος επενδύσεων περί τα 985 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην πΓΔΜ δραστηριοποιούνται περί τις 280 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι δέκα μεγαλύτερες εκ των οποίων έχουν επενδύσει περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις, σε μια χώρα με υψηλά επίπεδα ανεργίας, παρέχουν απασχόληση σε περίπου 20.000 εργαζόμενους, ενώ πολλές ακόμη θέσεις εργασίας δημιουργούνται δευτερογενώς.
Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας στους οποίους συγκεντρώνονται οι ελληνικές επενδύσεις είναι οι τράπεζες (28% επί του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων), η ενέργεια (25%), οι τηλεπικοινωνίες (17% - το ποσοστό πιθανότατα έχει μεταβληθεί έπειτα από την πώληση, το 2009, της Cosmofon στη Slovenia Telecom), η βιομηχανία (15%), το εμπόριο τροφίμων/ποτών (10%) και άλλες διάφορες επενδύσεις (5%).
Σημειώνεται ότι σε απόλυτο επίπεδο το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη χώρα είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες Βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία). Αν, όμως, συγκριθεί σε αναλογία με το μέγεθος της χώρας είναι αρκετά υψηλότερο.
Το 2008, οι ελληνικές επενδύσεις στην πΓΔΜ αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 42 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που χορήγησαν στο Ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ ορισμένες από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Αgronews.gr

13 σχόλια:

  1. Ξέρεις τι είναι να ρίχνεις τα ωραία σου λεφτά και να μην μπορείς να διαμορφώσεις την εξ.πολιτική του μορφώματος που βρίσκεται στα βορεια συνορά,μας.Με εξοργίζει το γεγονός ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία διαχρονικά δεν εκμεταλεύεται αυτό το κεφάλαιο που έχει συσωρευθεί στα Σκόπια για άσκηση πίεσης!!!Αν το κάνει ζητάω συγνώμη για τα παραπάνω διότι δεν το έχω αντιληθφεί...Μήπως είμαι υπερβολικός φίλε Σάββα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε φίλε
    το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν έχει τη ρίζα του εκεί, αλλού είναι η ρίζα του.
    Απλά, κάποιοι που δεν είναι καν σλάβοι, εκμεταλλεύονται μερικούς σλάβους που κατοικούν στα Σκόπια για να προκαλέσουν ένα σοβαρό πλήγμα στην ενότητα του ελληνικού έθνους και να δημιουργήσουν ένα μοχλό πίεσης που θα τον χρησιμοποιούν όποτε επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.
    Τα Σκόπια δεν ήταν ποτέ Μακεδονία, εκτός από ένα διάστημα που η οθωμανική διοίκηση τα συμπεριέλαβε στην ομώνυμη διοικητική περιφέρεια.
    Ποτέ δεν αποτελούσαν γεωγραφικό τμήμα της Μακεδονίας.
    Σήμερα στη χώρα αυτή κατοικούν κυρίως βούλγαροι και αλβανοί.
    Άρα τί πίεση να ασκήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και σε ποιόν;
    Επαναλαμβάνω, η ρίζα του κακού είναι έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ μια εξωτερική πολιτική με συνέπεια συνέχεια και κυρίως με στρατηγική και στόχους στην "φαρέτρα της" έχει ως βασικό όπλο τον οικονομικό πόλεμο.Αλλά τι να κάνουν όλα τα πλεονεκτήματα του κόσμου όταν τα τελευταία 13 χρόνια η εξ.πολιτική έχει μετονομαστεί σε πολιτική των μυνημάτων.Εχω μπουχτίσει απο τα αυστηρά και κυρίως για ενγχώρια πολιτική κατανάλωση μηνύματα.
    Δεν παραγνωρίζω όσα προσθέτεις.Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Ρωσίας και ΗΠΑ στην Βαλκανική χερσόνησο.Οι πρώτες δεκαετίες ανήκουν στην Ρωσική πολιτική μετά την κατάρευση του Ανατολικού μπλόκ την σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ.Υπήρξαν μεγάλα λάθη απο πλευράς της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως γεωγραφικά και ιστορικά, το νότιο μέρος του κράτους των Σκοπίων είναι Μακεδονία,το βόρειο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Σκοπίων) είναι εκτός και είχε άλλη ονομασία.
    Τώρα για το αν η καταγωγή πολλών στα Σκόπια είναι βουλγαρική (άλλο θέμα αυτό της γλώσσας), ένας Θεός το ξέρει!Γιατί κι οι Βούλγαροι είναι ένα μείγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Υπήρξαν μεγάλα λάθη απο πλευράς της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα."


    Όπως για παράδειγμα η υπογραφή- απο την κυβέρνηση του Μητσοτάκουλα-της Ευρωπαϊκής συνθήκης(η συγγραφή της οποίας προέκυψε μετά απο πιεσεις που ασκησαν οι Γερμαναράδες στα μέλη της Ε.Ε.)δια της οποίας διελύθη η Γιουγκοσλαβία.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μίνως χρονικά πολύ νωρίτερα απο οσο αναφέρεις, όπως και στην Κύπρο πιστεύω ότι βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας.Ειλικρινά τρελαίνομαι μπροστά σε αυτη την αυτοκτονική μας διάθεση στα εθνικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sub92 αναφέρομαι στην περίοδο που το πρόβλημα μας ήρθε κατάμουτρα. Σαφως και τα προηγηθέντα γεγονότα εχουν την βαρύτητα τους κατι που ουδεις αμφισβητει(για παραδειγμα, η πίεση που ασκούσαν οι Αμερικάνοι σε όλες τις μεταπολεμικές Ελληνικές κυβερνήσεις, ωστε αυτές να μην εναντιωθούν στον Τίτο πάνω στο θέμα της Μακεδονίας, επειδή την εποχή εκεινη τα ειχε τσουγκρίσει με τον Στάλιν και κατα κάποιον τρόπο ήθελαν να τον προσεταιριστούν).Επι Μητσοτάκουλα όμως "βαλαμε τα χεράκια μας και βγαλαμε τα ματάκια μας".Και αυτό ουτε η Ρεπούση δεν μπορει να το αλλάξει.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σημερινή γεωγραφική περιοχή του κρατιδίου των Σκοπίων με τη Μακεδονία μετά το Φίλιππο έχει κοινή περιοχή μόνο το νότιο-δυτικό κομμάτι της βόρειας περιοχής της Πελαγονίας.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_Macedonia_336_BC-fr.svg
    Άρα η περιοχή των σημερινών Σκοπίων είναι η αρχαία Παιονία την οποία κατέκτησαν οι Μακεδόνες.

    Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους η Επαρχία της Μακεδονίας περιείχε και την Ήπειρο, Θεσσαλία, και περιοχές της Ιλλυρίας και Θράκης.

    Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε το Θέμα της Μακεδονίας που περιείχε κομμάτι της Θράκης μόνο, χωρίς κανένα κομμάτι της Αρχαίας Μακεδονίας που ήταν στο Θέμα της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μίνως δεν ειμαι οπαδός καμιάς ρεπούσιας σχολής ουτε αναγνωστης καμιάς ρεπούσιας ιστορίας.Φυσικά και εκείνο το αμνημόνευτο σε "10 χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται" έχει γραφεί στο πάνθεον μαζί με τόσα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι αγαπητέ sub92 αναρωτιέμαι κι εγώ μερικές φορές, ο ιστορικός του μέλλοντος τι θα γράψει..; Και με τα Σκόπια και με την Κύπρο και με την προέλαση στην Μικρασία το 1921-22... ουσιαστικά μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας... Βέβαια αςμην ξεχνάμε, όπως πιστεύω ακράδαντα και έχω γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, ότι αν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων συνέπιπταν με τα δικά μας εκείνες τις περιόδους, θα ήμασταν εμείς οι νικητές. Απλώς τις μεγάλες δυνάμεις συνέφερε και η δημιουργία νέου τουρκικού κράτους το 1922 και η -έστω ντε φάκτο- διχοτόμηση της Κύπρου (ή μάλλον: η παραμονή των Τούρκων εκεί ως πιστών νατοϊκών συμμάχων) και η δημιουργία εθνικής ταυτότητας (έστω πλαστής) στους κατοίκους των Σκοπίων με σκοπό τη θεμελίωση ενός νέου μικρού φιλοαμερικανικού κράτους στο πλαίσιο της κλασικής αρχής που εφαρμόζουν οι μεγάλες δυνάμεις, της αρχής του "διαίρει και βασίλευε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vardarska Banovina δλδ Επαρχία του Βαρδάρη ονμαζόταν το σημερινό κρατίδιο μέχρι το 1945,το οποίο περιλαμβάνει το 38% της Μακεδονίας αλλά αυτο είναι μόνον 11% της ΠΓΔτΜ. Ομως αφήσαμε τα κοπρόσκυλα να διαφύγουν στις 29 Αυγούστου 1949 και οι 30 000 που ήταν από την Μακεδονία-και βουλγαρόφωνοι οι περισότεροι- με απύθμενο μίσος για την Ελλάδα και την Μακεδονία εγκατεστάθηκαν στα σκόπια και ,ναι,δημιούργησαν όλην αυτήν την ιστορία,ημών κοιμωμένων μακαρίως....Και φυσικά μπορεί το κεφάλιο να επενδύει στο κρατίδιο αλλά χωρίς εθνικούς κ πατριωτικούε ενδοιασμούς.Και το εμπάρκο που έθεσε ο ΑΓΠ,ήταν εμπάρκο;;; ή η πρόφαση για να κονομήσουν τα φιλαράκια του δισεκατομύρια;;; Οποιος γνωρίζει ας μας ξεστραβώσει και εμάς.Ευχαριστώ .Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θυμάμαι κατά τη διάρκεια του εμπάργκο προς τα Σκόπια που τα ΜΜΕ έδειχναν ελληνικές νταλίκες να περνάνε τα σύνορα από την Αλβανία ή τη Βουλγαρία και μετά να κατευθύνονται στα Σκόπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.